RAYSİMAŞ, Demiryolu Sektörünün Mühendislik İhtiyaçlarını Karşılıyor
TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü, TÜRKSAT A.Ş. ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü bir iştiraki olarak Şubat 2018’de faaliyete geçen RAYSİMAŞ, Türkiye’nin ve yakın coğrafyaların demiryolu mühendislik ihtiyaçlarını karşılıyor. RAYSİMAŞ Genel Müdürü Baran Bıyık, yeni kurulan bir firma olarak 1 yıl içerisinde ses getiren işlere imza attıklarını, 2019 yılında RAYSİMAŞ’ı daha çok tanıtmak ve daha geniş çevrelere duyurmak istediklerini söyledi. Baran Bıyık sorularımızı yanıtladı.
RailwayTurkey: RAYSİMAŞ ne zaman ve hangi amaçla kuruldu?
Baran Bıyık: RAYSİMAŞ, Türkiye’nin ve yakın coğrafyaların demiryolu mühendislik ihtiyaçlarını karşılamak üzere; TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü, TÜRKSAT A.Ş. ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü bir iştiraki olarak Şubat 2018’de faaliyete geçmiştir. %100 kamu sermayesi yöneten RAYSİMAŞ, kamu ve özel sektör dinamiklerini birleştiren yeni nesil bir devlet şirketi olarak faaliyet göstermektedir. Bünyesinde Altyapı Üstyapı Mühendisliği, Ürün Geliştirme ve Yazılım Mühendisliği, Demiryolu Sertifikasyonu ve Enerji, Satış ve Pazarlama birimlerini bulundurmaktadır.
RailwayTurkey: RAYSİMAŞ olarak gerçekleştirdiğiniz projelerden bahseder misiniz?
Baran Bıyık: RAYSİMAŞ olarak bünyemizde farklı mühendislik disiplinlerinin yer alması demiryolu sektörüne geniş yelpazede katkı sunmamızı sağlıyor. Alt Yapı Üst Yapı departmanımız Türkiye’nin ilk tünel genişletme çalışmasını yapıyor; Dp World demiryolu iltisak hattı müşavirlik işlerini yürütürken; Derince Gar Sahası bölgesinde demiryolu yük taşımacılığını artırmaya yönelik proje ve mühendislik hizmetleri veriyor. Ürün Geliştirme departmanımız, üstelik 4 ayda, Türkiye’nin ilk hem manuel hem de otomatik olarak ölçüm yapabilen ray ölçüm cihazını (T-RAY) üretti. Aynı zamanda konsept dizayn konusunda oldukça iddialı, yetkililerin ray hatlarını gözlemlemeleri için bir hat kontrol aracı tasarladılar. “Hayalleri dokunulabilir kılmak” istiyoruz ve müşteri istek ve beklentilerini maksimum seviyede karşılamayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra sertifikasyon departmanımız TSE ile yaptığı demiryolu alanında uygunluk değerlendirme faaliyetlerini yürütüyor. Bu bağlamda TÜVASAŞ’ın 30 adet personel konaklama aracı uygunluk değerlendirme ve tip-onay süreci tarafımızdan yürütülüyor. İlave olarak Kayaş-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının bağımsız güvenlik değerlendirme raporunun hazırlanması ve bu hat kesimindeki viyadüklerin 300 km/saat proje hızına uygunluğunun kontrolü sertifikasyon departmanı tarafından yapılıyor. Demiryoluna özgü sertifikasyon süreçlerinin tarafımızdan yürütülmesi ile ülkemizde üretilen demiryolu projelerine ilişkin bilgi birikiminin ülkemizde kalmasını amaçlıyoruz. Ayrıca RAYSİMAŞ’ın TCDD ile imzaladığı eğitim protokolü çerçevesinde Tanzanya Demiryolları mühendislerine demiryoluna özgü, 11 farklı konuda teorik-pratik geniş kapsamlı eğitim projesi var.
RailwayTurkey: Raylı sistemler konusunda RAYSİMAŞ’ın öneminden bahseder misiniz?
Baran Bıyık: RAYSİMAŞ, 162 yıllık Türk demiryolu geleneğini günümüz dinamikleriyle birleştiren; hem ülkenin milli değerlerine bağlı hem de uluslararası pazara yönelik müşteri ihtiyaç ve isteklerini iyi yönetebilen bir şirket olarak TCDD’nin dünyaya açılan yüzüdür. Profesyonel yöneticilerden ve uzman mühendislerden oluşan ekibimiz soru ve sorunlara yaratıcı, ekonomik ve teknik çözümler üretmeyi bir kültür olarak benimsemiştir.
RAYSİMAŞ olarak sekiz ay gibi kısa bir zamanda alt yapı konusunda tünellerimiz ile ilgili Türkiye’de ilk olma niteliğinde bir projeye imza attık, ray geometrisini GPS destekli olarak otomatik ölçebilen bir aracı raya çıkarttık, özellikle Afrika’da altyapı üst yapı projeleri başlattık, eğitim ihracatı başlattık. Tüm bunlar sektörde marka olmak yolunda adımlar atmamızı sağladı. Kısa zamanda elde edilen bu başarı ulaştırma sektöründe devletimizin uyguladığı kamu destekli özel sektör modelinin iyi çalıştığının da bir kanıtıdır.
RailwayTurkey: 2019 yılı için hedefleriniz arasında neler var?
Baran Bıyık: 2019 yIlında Afrika Bölgesi’nde ve Balkanlarda daha fazla projeye imza atmayı ve ülkelerle hükümet düzeyinde işbirlikleri kurmayı hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz ürünleri dünya pazarına sunmak 2019 hedeflerimiz arasında. Yeni kurulan bir firma olarak 1 yıl içerisinde ses getiren işlere imza attık, 2019 yılında kendimizi daha çok tanıtmak; yaptıklarımızı ve yapabileceklerimizi daha geniş çevrelere duyurmak istiyoruz. Dünya genelinde hem basılı hem de dijital medyada projelerimizle yer almak istiyoruz. Ülkemiz için hedeflerimiz arasında ise iştigal ettiğimiz sahalarda, Türkiye’de yapılan demiryolu projelerinin tümünde yer almak ve demiryollarındaki ülke ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmek var: Sertifikasyon, elektrifikasyon, alt yapı üst yapı hizmetleri, yazılım, ürün geliştirme gibi geniş kapsamda hizmet veren profesyonel kadromuzla Türkiye’ye hizmet etmekten mutluluk duyuyoruz.
RailwayTurkey: Raylı sistemler konusunda ülkemizin geldiği noktayı değerlendirir misiniz? Gelişimini nasıl görüyorsunuz?
Baran Bıyık: Demiryolu ve şehir içi raylı ulaşım sistemleri son 16 yıl içinde kat edilen çaba ve önemli yatırımlarla büyük gelişim gösterdi. 2023 yılıyla birlikte toplam 26.000 km demiryolu hedefine ulaşılması amaçlanıyor. Farklı sektörlerde uygulanıyor olmakla beraber, RAYSİMAŞ’la birlikte Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde ilk kez uygulanan kamu destekli özel sektör modeli, raylı sistemlerde inovatif ve çözüm odaklı projeler geliştirilmesinin önünü açmıştır. Biz de RAYSİMAŞ olarak Bakanlığımızın ve TCDD’nin liderliğinde ülkemizin demiryolu projelerinde hem mühendislik hem de müşavirlik alanında yenilikçi projelerimizle sektöre geniş alanlarda daha büyük katkılar sunmak istiyoruz.