2023 YILINDA RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°MÄ°Z TÃœM HIZIYLA DEVAM EDÄ°YOR
Dr.Ä°lhami PektaÅŸ: 2023 YILINDA RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°MÄ°Z TÃœM HIZIYLA DEVAM EDÄ°YOR
2023 YILINDA RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°MÄ°Z TÜM HIZIYLA DEVAM EDÄ°YOR
Dr.Ä°lhami PektaÅŸ
YERLÄ° ARAÇ VE VAGON ÜRETÄ°MÄ°
Araç Üretimi
BOZANKAYA 2023 yılında Gebze-Darıca metro araçları, Romanya ve Kayseri Tramvay araç üretimi projelerine devam ediyor. Romanya’nın YaÅŸ ÅŸehri için kazandığı 16 adet tramvay projesinin geri kalan 6 adedi, TimiÈ™oara ÅŸehri için kazandığı 40 adet Tramvayın geri kalan 24 adedini üreterek Romanya’ya sevk edecek. Kayseri de kazandığı 11 adet Tramvay ve Gebze-Darıca metro hattı için kazandığı 28 adet sürücüsüz metro araçlarının tamamını bu yıl içinde teslim edecek. DURMAZLAR ise Romanya’nın Resita kenti için kazandığı 13 adet çift yönlü Tramvayların tamamını bu yıl içinde üreterek Romanya’ya sevk edecek. DURMAZLAR ayrıca Alstom için hızlı tren bojilerinin üretimine ve partiler halinde sevkiyatına devam ediyor.
TÜRASAÅž, ülkemizin ve bölgemizin ihtiyacı olan demiryolu araçları ve kritik alt sistemlerini yerli ve milli imkanlarla tasarlayıp, üretimini yerli tedarikçilerimiz ile birlikte gerçekleÅŸtirerek demiryolu sektöründe yer alan tüm firmalar için bir çatı kuruluÅŸ olma görevini baÅŸarıyla yerine getiriyor. Milli elektrikli tren seti üretimi kapsamında saatte 160 kilometre hıza uygun prototipin montajı ve fabrika testleri 2022 yılında tamamlandı. GeliÅŸtirilen Milli Elektrikli Tren Seti’nin TSI sertifikasyon çalışmaları 2023 yılında tamamlanacak ve üç adet tren seti TCDD’ye teslim edilecek. 2023-2025 yılları arasında 19 set milli tren üretimi gerçekleÅŸtirilecek. 225 km/saat hıza sahip Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti prototipinin 2023 yılı içinde tamamlanması ve 2025 yılına kadar toplam 8 set seri üretimin yapılması planlanıyor. GAZÄ°RAY Milli Banliyö Seti projesinde 2023 yılında ilk prototiple birlikte 8 setin üretimine baÅŸlanması ve 2024-2025 yıllarında hizmet vermesi hedefleniyor.
TÜBÄ°TAK KAMAG tarafından yüzde 100 desteklenen Türkiye’nin TSI sertifikasına sahip ilk lokomotifi olacak E5000 tipi Elektrikli Anahat Lokomotifinde de test ve sertifikasyon çalışmaları bu yıl tamamlanarak lokomotif ticarileÅŸtirilecek. Bu proje kapsamında 1,3 MW AC Cer Motoru geliÅŸtirildi. Bir diÄŸer TÜBÄ°TAK KAMAG projesi olan 1200 hp güç ve 8 silindire sahip TLM16V185 tipi Ağır Dizel Motorun modernizasyonu da bu yıl tamamlanacak.
Bir diÄŸer devam eden proje ise CoCo Aks Tertibatına Sahip Milli Lokomotif Platformu GeliÅŸtirilmesi projesidir. Tasarım çalışmaları devam eden projede sonunda ortak platform üzerine üç tip lokomotif monte edilebilecek ve bir ürün ailesi oluÅŸturma adına ilk adım atılmış olacak.
EskiÅŸehir’de imalatı yapılan 11 adet bakım aracı Ä°sviçre demir yollarında görev yapacak. Araçların prototip imalat çalışmaları devam ediyor. Test ve homologasyon çalışmalarının Ä°sviçre demir yollarıyla birlikte gerçekleÅŸtirildiÄŸi bakım araçlarının 2 adet prototipinin 2023 yılında teslim edilmesi planlanıyor.
Özel Amaçlı Askeri Taşıma Vagonu Projesi baÅŸlatıldı bu yıl prototip üretiminin tamamlanması planlanıyor. Ülkemizin intermodal taşımacılık çalışmaları için kritik bir proje olan Tır Dorse Taşıma Vagonu Projesi 2024 yılında tamamlanacak. Ayrıca 2400 HP güce sahip dizel motorun doÄŸalgaz ile çalışmasına imkan verecek DoÄŸalgaz DönüÅŸüm Projesi de baÅŸlatıldı. Prototipin 2024 yılında tamamlanması planlanıyor.
Vagon Üretimi
Tüm vagon üreticilerimiz yıllık kapasitelerini artırarak tamamen ihracata çalışıyor. Dünya genelinde yeni yük vagonu pazarında yıllık yaklaşık 12 milyar USD, Bakım, onarım ve yenileme iÅŸlerinde ise yıllık yaklaşık 9 milyar USD’lık bir Pazar bulunuyor. Avrupa’da ÅŸu anda mevcut yaklaşık 800 bin adet yük vagonunun en az yarısının yenilenmeye ihtiyacı var. Vagon üreticilerimiz sahip olduÄŸu yüksek üretim yeteneÄŸini bu pazarlarda deÄŸerlendirebilir ve Türkiye kısa bir süre içinde vagon üretiminde ihracat üssü olabilir. 2035 yılına kadar ülkemizin de en az 30.000 vagon ihtiyacı olduÄŸu göz önüne alınırsa önümüzdeki yıllarda vagon yatırımlarının daha da artacağını ve Türkiye’nin vagon üretim merkezi haline geleceÄŸini söyleyebiliriz.
TÜRASAÅž, bu yıl 450 adet milli yük vagonu üretmeyi hedefliyor. VAKO Vagon’un ürettiÄŸi konteyner vagonları Almanya, Fransa, Ä°sviçre, Ä°spanya ve Hollanda gibi ülkelerin demir yollarında kullanılıyor. VAKO, Ankara’da Temelli ve Beypazarı’nda bulunan 5 fabrikası ile 2023 yılında 8 farklı müÅŸterisine 1000 adet vagon üretimi yapmayı planlıyor.
Demiryolu endüstrisine 2016’da RC ENDÜSTRÄ° ile sektöre giren ERCÄ°YAS Holding, yaptığı yatırımlarla UIC ve TSI standartlarına uygun her türlü yük vagonu, yolcu vagonu, boji üretimi ve servis hizmetlerinde Türkiye’nin önemli ihracatçısı konumuna geldi. ERCÄ°YAS VAGON ve RC ENDÜSTRÄ°’den oluÅŸan ERCÄ°YAS VAGON GRUBU, EskiÅŸehir ve Kayseri’ye yeni yatırımlar yaparak bu alanda Türkiye’nin ihracat lideri, Avrupa’nın da sayılı üreticileri arasında yer almayı hedefliyor.
Temelleri 1980 yılında atılan GÖK GRUP, 2008 yılında GÖK RAIL markasını çıkardı. 2020 yılında Türkiye ihracat sıralamasında ilk 1000 arasında yer aldı. Son yıllarda Sivas DemiraÄŸ OSB ve 1.OSB’de yaptığı yeni yatırımlarla 2023 yılında yaklaşık 1000 adet yük vagonu üretmeyi hedefleyen GÖK RAIL, Fransa, Ä°ngiltere, Almanya, Avusturya, Hindistan, Polonya, Rusya gibi ülkelere çeÅŸitli tip’te vagonlar üreterek ihracatını her yıl artırıyor.
1992 yılında EskiÅŸehir’de kurulan ESRAY A.Åž., bugün 14 dönümü kapalı olmak üzere 24 dönüm alanda demiryolu sektörü için özel ve standart tiplerde yük vagonları, yük vagonu ÅŸaseleri, bojileri ve üst yapı ekipmanları üretiyor. ESRAY, üretiminin yaklaşık %70’ini Almanya, ABD, Ä°sviçre, Polonya, Slovakya, Bulgaristan, Ä°spanya, Ä°talya, Hollanda, Fransa, Mısır, Güney Afrika, Azerbaycan’a ihraç ediyor.
2006 yılında yük vagonu ve yedek parça üretmek amacıyla Kayseri’de kurulan RAILTUR, bugün 12 dönümü kapalı olmak üzere 55 dönüm alanda Y25 tipi yük vagon bojileri, tramvay ve metro vagon bojileri, EMU bojileri ile çeÅŸitli tipte yük vagonları ve onların yedek parça imalatı yapıyor. Yılda yaklaşık 2500 adet Y25 tipi boji üretimi yapan RAILTUR, üretiminin tamamına yakınını ihraç ediyor ve sahip olduÄŸu bilgi, tecrübe, makina parkı ve kalite üstünlüÄŸü ile AB pazarında sürekli büyüyor.
Epsilon NDT, EskiÅŸehir Organize Sanayi Bölgesinde iki lokasyonda üretim yapıyor. 2010 yılında Solentek ile baÅŸladığı spesifik yük vagonu ÅŸasileri, otomobil taşıma vagonu, balast taşıma vagonu, makas taşıma vagonu tasarım ve üretim iÅŸlerinin yanı sıra çeÅŸitli tipte konteyner vagonları ile çelik rulo taşıma vagonlarının ÅŸasi ve üst yapılarını üreterek üretiminin %95’ini Avrupa’ya ihraç ediyor.
ACARLAR Vagon 2011 yılında Afyon’da kuruldu. Vagon, lokomotif ve demiryolu makinelerinin bakım onarımı, tescil ve revizyon iÅŸlerinin yanı sıra yaptığı yatırımlar ile lokomotif boji demontaj-montaj ve alt bakım iÅŸlemlerini, yıllık 15.000 adet kapasiteye sahip teker bakım tesisinde ise yük ve yolcu vagonu, lokomotif ve demiryolu makinelerinin tekerlek gövde deÄŸiÅŸimi, torna ve buat bakım iÅŸlemlerini yapıyor.
RAYVAG Vagon 2007 yılında Adana OSB içinde kuruldu. Vagon imalatı, bakım, onarım ve revizyon hizmetleri veriyor. 2018 yılında Avrupa'nın en büyük vagon üreticilerinden birisi olan Greenbrier-AstraRail tarafından satın alındı.
Sakarya’da Yolcu vagonu üretimi ve her türlü konvansiyonel yolcu vagonunun bakım, onarım ve modernizasyon iÅŸlerini, modern tren setlerinin her türlü parça ve ekipman üretimini, sıfır vagon montajı ile mekanik ve elektrik parça imalatlarını yapan ÖZBÄ°R Vagon, YAVUZLAR Vagon, SAVASAÅž Vagon, AKÇELÄ°K, YÜCESAN, DEMÄ°RELLER, Ä°NOTRA ve ALNAL gibi tüm firmalarımız ihracat odaklı çalışıyor.
HIZLI TREN PROJELERÄ°
Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi
2009 yılında baÅŸlanılan projede ElmadaÄŸ -Kırıkkale arası hariç hat iÅŸleri tamamlanmış durumdadır. 405 kilometrelik 8 istasyondan oluÅŸan çift yönlü Ankara-Sivas hızlı tren hattının altyapı yapım çalışmalarında yüzde 99,67 fiziki ilerleme saÄŸlandı. Proje 2023 yılı Nisan ayında tamamlandığında Ankara-Sivas arası seyahat süresi 12 saatten 2 saate, Ankara-Yozgat arası ise 1 saate düÅŸecek.
Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi
Ankara-Ä°zmir Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi, T.C. UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel MüdürlüÄŸü bünyesinde Ankara'yı Ä°zmir'e baÄŸlayacak önemli bir proje. 508 kilometre uzunluÄŸunda olan hızlı tren hattı Ankara, Afyonkarahisar, UÅŸak, Manisa ve Ä°zmir güzergâhından geçiyor.
Ä°halesi ilk olarak 2016 yılında yapılan hatta, yüklenici firmanın ihaleyi feshetmesinin ardından yeniden ihale edilen Ankara-Ä°zmir Hızlı Tren hattında, altyapı çalışmalarında yüzde 54 fiziksel ilerleme kaydedildi. Hat tamamlandığında 508 kilometrelik mesafede seyahat süresi 3 saat 30 dakikaya düÅŸecek. Hatta yıllık 13,5 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşınması hedefleniyor.
RG UK & ERG Türkiye & SSB AG Ä°ÅŸ Ortaklığı tarafından üstlenilen Ankara-Ä°zmir Yüksek Hızlı YHT projesinin 42 ayda tamamlanması planlanıyor. Ä°ngiltere, Ankara Ä°zmir hızlı tren projesi için 2.1 milyar avroluk finansman saÄŸladı.
Karaman-Ulukışla
Konya-Karaman Hızlı Tren hattı hizmete sunuldu. Karaman-Ulukışla arasında ise altyapı çalışmaları tamamlanmış olup üstyapı yapım çalışmalarında ise yüzde 55 fiziki ilerleme saÄŸlandı.
Eskişehir-Antalya Hızlı Tren Projesi
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen EskiÅŸehir-Antalya hızlı demiryolu projesinde 2017 yılında baÅŸlatılan ÇED raporu yayınlandı. Etüt çalışmalarına göre demiryolu hattı, EskiÅŸehir-Afyonkarahisar-Burdur-Antalya güzergâhında toplam 524 km uzunluÄŸa sahip. Projenin, ÇED süreci ve uygulama projelerinin tamamlanmasına müteakip, inÅŸaatına baÅŸlanacak.
Çift hat olarak projelendirilen EskiÅŸehir-Antalya demiryolu projesi tamamlandığında Ä°stanbul ile Antalya arasında kesintisiz hızlı tren seyahati yapmak mümkün olacak. Hatta toplam 11 istasyon, 104 üst geçit, 349 alt geçit, 485 menfez, 69 tünel, 36 köprü, 18 viyadük inÅŸa edilmesi planlanıyor. Ankara-Ä°zmir Yüksek Hızlı tren projesinin tamamlanması ile Afyon üzerinden Ankara'dan Antalya'ya hızlı tren seferlerinin düzenlenmesi de planlanıyor.
Ayrıca Marmara, Ä°ç Batı Anadolu ve Batı Akdeniz arasında hızlı tren baÄŸlantılarının tamamlanması ile yolcu ve yük taşımacılığında ekonomiye büyük katkı saÄŸlanacaktır.
Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi
Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu baÄŸlantısını saÄŸlayacak Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi, 2019'da baÅŸladı. Edirne'yi Ä°stanbul'a hızlı trenle baÄŸlayacak Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'nin ilk etabı olan 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule hattı 2024 yılında tamamlanacak. Fiziki ilerlemesi yüzde 58, altyapı iÅŸyeri de yüzde 80 tamamlandı. Çift hatlı, 200 kilometre hıza uygun sinyalli ve elektrifikasyonu olarak inÅŸa edilen projede hem yük hem de yolcu trenleri çalışacak.
Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı Projesi ile Edirne, Kırklareli ve TekirdaÄŸ hızlı tren ağına baÄŸlanacak ve Halkalı- Kapıkule arasında yük trenleri için seyahat süresi 8 saatten 3,5 saate, yolcu trenleri için ise 3,5 saatten 1,5 saate inecek.
Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Projesi
Ankara-Ä°stanbul hızlı tren hattına baÄŸlantılı olarak 106 kilometre uzunluÄŸundaki Bursa-YeniÅŸehir-Osmaneli hızlı tren hattı altyapı çalışmalarında yüzde 86 ilerleme saÄŸlandı.
2012 yılında baÅŸlayan 201 kilometrelik Bandırma-Osmaneli demiryolu projesinin 2025 yılında tamamlanması bekleniyor. Bu hat tamamlandığında Ankara-Ä°stanbul yüksek hızlı demiryolu ile entegre olacak ve Bursa'yı Ankara ve Ä°stanbul’u baÄŸlayacak.
Mersin-Gaziantep Hızlı Tren Projesi
2020 yılında baÅŸlanılan projede Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep illerinin hızlı tren ile birbirine baÄŸlanması planlanıyor. Bu proje, 231 km uzunluÄŸundaki hat tamamlandığında toplam uzunluÄŸu 19.903 metre olan 2 adet tünel ile en uzun demiryolu tüneline sahip olma unvanını elinde bulunduracak. Projenin kademeli olarak 2024 yılı sonuna kadar tamamlanarak iÅŸletmeye alınması ile Mersin-Adana- Gaziantep arasında seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düÅŸecek.
Ankara-Yerköy- Kayseri Hızlı Tren Projesi
Ä°halesi yapılan 142 kilometre uzunluÄŸundaki hat ile Ankara-Kayseri arası 2 saate düÅŸecek. Çift hatlı olarak inÅŸa edilecek proje 2026 yılında tamamlanacak. Proje tamamlandığında Ankara -Sivas YHT hattına entegre olacak.
2023 KENTÄ°ÇÄ° RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
Bugüne kadar ülkemiz genelinde 12 ilimizde inÅŸaatına baÅŸlanan 811,4 kilometre Åžehir içi raylı sistem hattının 312,2 kilometresi UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapıldı. Bakanlık tarafından yapımı devam eden toplam 161 kilometre uzunluÄŸundaki 13 adet kent içi raylı sistem hattı projesinden Ä°stanbul Havaalanı Metro hattı ve Gaziray Banliyö Tren hatlarının açılışı gerçekleÅŸtirildi.
Ä°STANBUL RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
T5 Eminönü-Alibeyköy Tramvay Projesi
Ä°BB tarafından 2016 yılında baÅŸlayan ve 2021 başında ilk aÅŸaması iÅŸletmeye alınan projenin Cibali- Eminönü arasında kalan 1.3 kilometrelik kesimdeki yapım çalışmaları devam etmekte olup projede %95 ilerleme kaydedilmiÅŸtir. Eminönü istasyonunda, T1 BaÄŸcılar-KabataÅŸ tramvay hattı ve deniz iskeleleri ile, Küçükpazar istasyonunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ile, Eyüp Teleferik istasyonunda TF2 Eyüp-Piyer Loti teleferik hattı ile, Alibeyköy istasyonunda ise M7 KabataÅŸ-Mahmutbey-Esenyurt metro hattı ile entegre olacaktır.
T6 Åžirkeci-KazlıçeÅŸme Raylı Sistem Hattı
8,3 kilometrelik, 8 istasyona sahip Sirkeci-KazlıçeÅŸme Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Projesi kapsamında UAB tarafından 2021 yılında baÅŸlanan, %45 fiziki ilerleme kaydedilen ve 2023 yılında tamamlanması planlanan hat, ulaşım ihtiyacının yanı sıra sosyokültürel, turizm, ekonomik, ekolojik, rekreasyon, spor, gezinti, bisiklet, scooter gibi yeni imkanlarla da hibrit karakterde, yeni nesil bir ulaşım projesi olacaktır.
M1b Yenikapı-Kirazlı Hattının Uzatması
Ä°BB tarafından 2017 yılında baÅŸlanan projede %24 ilerleme saÄŸlanmıştır. 10 istasyon ile M1b Yenikapı-Kirazlı hattını Küçükçekmece’den Halkalı’ya kadar uzatılması planlanan projede 2023'te Kirazlı - Fatih arasının, 2025'te ise Fatih - Halkalı arasının hizmete girmesi öngörülmektedir.
M3 Kirazlı-Bakırköy Ä°DO Metro Hattı Uzatması
UAB tarafından 2015 yılında yapımına baÅŸlanan Metro hattının inÅŸa halindeki BaÅŸakÅŸehir/Metrokent - KayaÅŸehir Merkez kısmının Åžubat 2023'te ve Kirazlı - Bakırköy Ä°DO kısmının ise 2023'ün ilk yarısında hizmete girmesi planlanmaktadır. Kirazlı-Bakırköy Ä°DO Hattı, 8.4 km hat uzunluÄŸuna ve 8 istasyona sahip olup projede %90 ilerleme saÄŸlanmıştır.
M3 Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı Uzatması
UAB tarafından 2017 yılında baÅŸlatılan proje, 2023 yılının ilk çeyreÄŸinde hizmete alınacaktır. BaÅŸakÅŸehir/Metrokent-KayaÅŸehir Merkez Hattı 6,2 km hat uzunluÄŸuna ve 5 istasyona sahip olup projede %99 ilerleme saÄŸlanmıştır.
M4 Tavşantepe-Tuzla Metro Hattı Uzatması
Ä°BB tarafından projeye 2017 yılında baÅŸlanmıştır. Kaynarca Merkez Ä°stasyonu’nun 2023'te, geri kalan kısmın ise 2025'te hizmete girmesi öngörülmektedir. Hattın 2029 yılına kadar Tuzla'ya uzatılması planlanmaktadır.
M5 Çekmeköy- Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı
İBB tarafından 2017 yılında başlatılan yeni metro hattının ilk etabının 2023 yılının Temmuz ayında, 2. etabının da 2024 yılında hizmete girmesi hedeflenmektedir.
M7 Mahmutbey-Esenyurt Meydanı Metro Hattı
Ä°BB tarafından 2017 yılında ihale edilen Mahmutbey-BahçeÅŸehir-Esenyurt Metro Hattı 18,5 km uzunluÄŸa ve 10 istasyona sahiptir. Mevcut M7 KabataÅŸ-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının devamı niteliÄŸinde olan bu proje, Mahmutbey istasyonundan baÅŸlayıp, Esenyurt Meydan istasyonunda son bulmaktadır. 7 km'lik 1.etap’ın 2024 yılında tamamlanması planlanmaktadır.
M8 Bostancı-Dudullu Metro Hattı
Ä°BB tarafından 2016 yılında baÅŸlatılan uzunluÄŸu 14,27 km. ve istasyon sayısı 13 olan sürücüsüz hat 6 Ocak 2023’de hizmete girmiÅŸtir.
M9 Ataköy-Ä°kitelli Metro Hattı
İBB tarafından 2016 yılında başlatılan 11.3 km uzunluğa sahip hattın 2023 yılında tamamlanması planlanmaktadır.
M11 İstanbul Havalimanı-Kağıthane Metro Hattı
UAB tarafından 2018 yılında baÅŸlatılan projede %100 ilerleme saÄŸlanmış ve 32 km uzunluÄŸundaki hat 22 Ocak 2023 tarihinde açılmıştır.
M12 Göztepe-Ümraniye Metro Hattı
Ä°BB tarafından 2017 yılında baÅŸlatılan 13 km güzergâh ve 11 istasyondan oluÅŸan hattın Åžubat 2024'de Finans Merkezi Ä°stasyonu ile Yenisahra Ä°stasyonları arasının mekik iÅŸletme ÅŸeklinde açılması planlanmaktadır.
M14 Altunizade-Kâzım Karabekir Metro Hattı
UAB tarafından 2021 yılında baÅŸlatılan 7.3 kilometrelik hattın 2024 yılında açılması planlanmaktadır.
ANKARA RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından AKM-Gar metro hattının iÅŸletme testleri devam ediyor, 2023 yılının ilk çeyreÄŸinde açılışı yapılacak. Bakanlık yatırım programında ayrıca Keçiören-Havaalanı metro projesi de var. Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından projesi hazırlanan Dikimevi-Natoyolu LRT hattı için ihaleye çıkılacak. Kızılay-Dikmen, Keçiören-Forum, M2 hattının Koru-YaÅŸamkent ve Koru-BaÄŸlıca uzatma projeleri hazırlanıyor. Ayrıca Etlik ÅŸehir hastanesi baÄŸlantısının da etütleri yapılıyor.
Ä°ZMÄ°R RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
Kentin en uzun metro hattı olacak 32 km uzunluÄŸa ve 24 istasyona sahip KarabaÄŸlar- Gaziemir metro hattında uygulama projesi safhasına geçildi. Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi, raylı sistem ağını geniÅŸletmek için 2023 yılı içerisinde 7,2 km uzunluk ve 7 istasyona sahip Narlıdere metrosunu ve ÇiÄŸli'yi rahatlatacak olan 11 km hat uzunluÄŸuna ve 14 istasyona sahip ÇiÄŸli tramvay hatlarını açacak. Böylece 2022 tarihinde 180 km olan raylı sistem hat uzunluÄŸu, 2023 itibarıyla 198 km uzunluÄŸuna ulaÅŸacak. Ä°zmir'de raylı sistem ağının 2030 yılına kadar toplamda 465 km olması hedefleniyor. Ayrıca, uzunluÄŸu 13,5 km olan ve 11 istasyon içeren Buca Metrosunun inÅŸaatına da baÅŸlandı. Bunun yanı sıra 5 km uzunluk ve 9 istasyona sahip olacak Örnek köy-Yeni Girne tramvay hattı projesi ve 2023 yılı içerisinde alınması planlanan 26 adet tramvay aracının ihale çalışmaları da devam ediyor.
Ä°zmir Banliyö Sistemi Ä°ZBAN’ı kuzeyde Bergama'ya baÄŸlayacak olan 52 km banliyö hattı çalışmaları da sürüyor.
BURSA RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
Projesi yapılan Emek-YHT-Åžehir Hastanesi Metro Hattı, toplam 6.1 kilometre uzunluÄŸuna ve 4 istasyona sahip olacak ÅŸekilde çalışmalar devam ediyor. Ulaşım Ana Planı çalışmaları kapsamında Üniversite Ä°stasyonu ile son bulan BursaRay’ı Görükle’ye baÄŸlayacak olan 3,5 km’lik uzatma hattı için proje çalışmaları yapılıyor. Ayrıca 80 araçlık depo sahası yapılması ve 17 dizi yekpare raylı sistem araç alımı planlanıyor.
KAYSERÄ° RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
Kayseri’de yürütülen 2 tramvay projesi bulunuyor. Belsin Anafartalar-Terminal-Åžehir Hastanesi-Nuh Naci Yazgan Üniversitesi-Mobilyakent güzergahında 6.5 km.lik Tramvay Hattı Projesinin 2023 yılının ilk çeyreÄŸinde UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından açılışı yapılacak. Cumhuriyet Meydanı-Talas Anayurt Hattı ise 5.5. km uzunluÄŸuna sahip olup 2023 yılı ortalarında açılışı yapılacak. Bu hatlarda hizmet verecek 11 adet Tramvay bu yıl içinde Bozankaya tarafından üretilerek Kayseri Ulaşıma teslim edilecek.
GAZÄ°ANTEP RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
Gaziantep BüyükÅŸehir Belediyesi; 2017 tarihinde baÅŸlatılan kent merkezi ile 2 sanayi bölgesini birbirine baÄŸlayan proje kapsamında 25,5 km’lik hat ve 16 adet istasyondan oluÅŸan GAZÄ°RAY hattını geçen yıl tamamladı. GAZÄ°RAY banliyö iÅŸletmeciliÄŸi için 8 adet elektrikli tren seti (32 adet vagon) ihalesini kazanan TÜRASAÅž, 2023 yılında ilk prototip seti ve 2024-2025 yılları arasında ise tüm araçları teslim etmeyi hedefliyor.
2017 tarihinde sözleÅŸmesi imzalanan Gaziantep’in trafik sorununu çözecek Gar-Düztepe-Hastane Hafif Raylı Sistem(LRT) sürücüsüz metro (GoA4) hattının uygulama projesi tamamlandı. Åžehrin Kuzey-Güney aksına hizmet edecek 10.9 km uzunluÄŸunda, 9 istasyon ve 1 adet ağır bakım depo sahasına sahip hattın çalışmalarına 2024 yılında baÅŸlanması planlanıyor.
KONYA RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
Konya BüyükÅŸehir Belediyesi 2015 yılında iÅŸletmeye açılan Alaaddin-Adliye Katenersiz Tramvay Hattı ile birlikte 21 km olan Raylı Sistem hat uzunluÄŸunu 26,5 km’ ye çıkardı.
Mevcut Alaaddin-Kampüs tramvay hattı ile ÅŸehir merkezine entegreli olan Alaaddin-Adliye hattı; Mevlana Caddesi, Aslanlı Kışla Caddesi, Fetih Caddesi KavÅŸağı ve son durak Adliye olacak ÅŸekilde projelendirildi. 2015 yılında iÅŸletmeye açılan bu raylı sistem hattı 5,5 km olup 2 istasyon Kampüs hattı ile ortak olmakla birlikte toplam 9 adet istasyona sahiptir.
Konya BüyükÅŸehir Belediyesi ve TCDD Genel MüdürlüÄŸü tarafından anlaÅŸması yapılan KONYARAY Banliyö Hattının birinci etabı olan Konya Garı ve havaalanı arasında 17.4 kilometre ve ikinci etapta 26 kilometreye ulaÅŸması planlanıyor.
Fırat Caddesinden Beyhekim Devlet Hastanesi, Barış Caddesi, Güzeldere Caddesi, Gaziveren Caddesi ve Özalkent bölgesinde Hadimi Caddesine kadar olan 16,9 Km’lik raylı sistem hattı ve aynı zamanda Alaaddin-Adliye hattına ek olarak son durak olan Adliye’den Åžehir Hastanesine 1,4 Km’lik bir uzatma hattına yönelik çalışmalara da baÅŸlanacaktır.
Konya böylece Metro, Banliyö, Barış Caddesi Tramvayı ve Adliye-Åžehir Hastanesi uzatma tramvayı ile dört yıllık süreçte toplam 65 kilometrelik yeni raylı sistem hattına kavuÅŸacak.
TaÅŸyapı ve Çin CMC firması ortaklığında 2019 yılında sözleÅŸmesi yapılan ve henüz inÅŸaatına baÅŸlanamayan Necmettin Erbakan Üniversitesi-Yeni YHT Garı-Fetih Cad.-Meram Belediyesi arasında 21,2 km. uzunluktaki hafif raylı sistem hattı 22 adet istasyondan oluÅŸuyor.
ANTALYA RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
ANTRAY, 2013- 2021 yılları arasında toplam uzunluÄŸu 64,5 km ve istasyon sayısı 97 olan 4 projenin tasarımını gerçekleÅŸtirmiÅŸ olup bugüne kadar 1. 2. ve 3. etap olmak üzere 3 farklı güzergahta 53 km uzunluk ve 69 istasyona sahip hafif raylı sistem hatlarını hayata geçirmiÅŸtir.
Projesi tamamlanan Varsak-Müze arasındaki 3. Etap Raylı Sistem Projesinden sonra Konyaaltı-Varsak arasında olacak 4’üncü etabın da proje ihalesi gerçekleÅŸtirildi. 2023 yılında inÅŸaatına baÅŸlanacak olan 4. etap Liman'dan baÅŸlayarak Konyaaltı-100. Yıl ve Kızılarık istikametini izleyerek Gazi Bulvarı'nda 3. etapla ile birleÅŸecek. 5. etap ise yine Liman'dan baÅŸlayarak Lara ve Kundu istikametine ulaÅŸacak. Böylece Antalya, 4 ve 5. etapla birlikte toplamda 90 kilometrelik hafif raylı sistem hattına sahip olmuÅŸ olacak. Bu hatlarda hizmet verecek 15 adet tramvay ihalesine çıkıldı.
SAMSUN RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
Samsun BüyükÅŸehir Belediyesi 2010 yılında 16 kilometre Hafif Raylı Sistem hattında 16 araçla baÅŸlamış olduÄŸu Toplu taşımacılık faaliyetlerini, bugüne kadar yapılan 19 kilometre ilave hat ve alınan 13 adet tramvay ile devam ettirdi. Artan yolcu taleplerine cevap verebilmek için 2023 yılı içerisinde 10 adet Tramvay alınması planlanıyor. SAMULAÅž, yerli üretime verdiÄŸi önem sayesinde 2022 yılında 700 bin Euro’luk ithalatı önledi.
ESKÄ°ÅžEHÄ°R RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
ESTRAM, ÅŸehir hastanelerini ve üniversiteleri birbirine baÄŸlayan toplam 8 hat ve 74 istasyondan oluÅŸan 55 km.lik hatta çalışan 47 tramvay ile hizmet veriyor. EskiÅŸehir’de mevcut tramvay ağının uzatılarak yeni hatlar oluÅŸturulması planlanıyor. 2023 yılında yapılması planlanan EskiÅŸehir Teknik Üniversitesi hat fizibilitesi devam ediyor ve bu hatta hizmet vermek üzere 15 tramvay alınması planlanıyor.
KOCAELÄ° RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
2017 tarihinde törenle hizmete açılan AKÇARAY, Otogar ile Sekapark arasında 14,8 km'lik hat ve 11 istasyon ile hizmet vermeye baÅŸladı. Hattın ikinci etabı olan Sekapark - Plajyolu toplam 8 istasyonu ile 2019 tarihinde hizmete açıldı. 2022 yılında hattın KuruçeÅŸme ve Åžehir hastanesine uzatma çalışmaları baÅŸladı. Otogar-Plajyolu tramvay hattında bulunan 15 istasyonda 18 adet Durmazlar Panorama tramvayı ile iÅŸletme yapılıyor. Otogar-Plajyolu tramvay hattının son durağına 1.2 km ilave edilmesi ve KuruçeÅŸme istasyonunun tamamlanması ile 2023 yılının ilk yarısında açılış yapılması planlanıyor.
Mehmet Ali PaÅŸa-Åžehir hastanesi uzatma hattı 5 istasyon ve 3,1 km hat uzunluÄŸunda olup 2023 yılı 2.yarısında iÅŸletmeye alınacaktır. Bu hat için 10 adet %100 alçak tabanlı tramvay alınması planlanıyor.
ADANA RAYLI SÄ°STEM PROJELERÄ°
Adana M1 metrosu, Hastane-Akıncılar arasında 13,5 km hat uzunluÄŸuna sahip olup 13 istasyondan oluÅŸmaktadır. Adana BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından devam eden projeler arasında bulunan 9,5 kilometrelik 2. Etap Raylı Ulaşım sisteminde çalışmalar devam ediyor.
Not: Yurt Dışı Raylı Sistem Projelerimiz bir sonraki yazıda anlatılacaktır.