AFS Teknik, En Çok İhracat Yapan İlk 1000 Firma Arasında
AFS Teknik, Son Üç Senedir İMMİB Tarafından En Çok İhracat Yapan İlk 1000 Firma Arasında
AFS Teknik, demiryolu araçlarına ait geçit körükleri, otomatik kapılar, hareketli basamaklar, bagaj rafları, hava kanalları, pencereler ve bir çok değişik ekipmanın parçalarının üretilmesi çalışmalarını yapıyor. Ayrıca dizel tren setlerinde kullanılan yardımcı güç ünitelerinin servis hizmetini de vermekteyiz diyen AFS Teknik Firma Ortağı ve Genel Müdürü Murat Afşin sorularımızı yanıtladı.
RailwayTurkey: Kısaca kendiniz ve firmadaki göreviniz hakkında bilgi verir misiniz?
Murat Afşin: Orta öğrenimden sonra 1982 yılında TCDD’ye ait Adapazarı Pratik Sanat Okulunun elektrik bölümüne girdim. 1984 senesinde Türkiye Vagon Sanayi’nde işe başladım. Yaklaşık 26 yıl çeşitli teknik birimlerinde teknisyen olarak hizmet ettikten sonra 2010 yılında ayrıldım. Çalıştığım bu süre zarfında Klimalar, otomatik kapılar, yardımcı güç üniteleri gibi yurt dışından ithal edilen birçok ekipmanın yerlileştirme proje ekibinde bulundum. 2011 yılında AFS Teknik firmasını ortağım Cem Beller ile kurarak Genel Müdürlük görevini üstlendim. Aynı süreçte ortağım ile beraber Türkiye’nin ilk yerli TSI sertifikalı Engelli Vakumlu Tuvaletini Medel Elektronik firması bünyesinde tasarlayıp üreterek zor bir başarıya imza attık.
RailwayTurkey: Firmanızın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Murat Afşin: Başlangıç olarak Demiryolu sektöründe konusunda uzman uluslararası ekipman sağlayıcısı firmaların ürünlerinin Türkiye’deki son kullanıcılara pazarlanması ve satış sonrası servis hizmeti ile başlayan faaliyetimiz kısa süre içinde gelişti. Ufak bir ofisle ürün satış hizmetinden sonra yurt dışından edindiğimiz tecrübelerimizi üretim yaparak katma değeri yüksek ürün üretmek ve ihraç etmek düşüncesi ile 500 m2si üretim,150 m2 ofis olan bir fabrika binasında üretim faaliyetlerine başladık. Bu süreçte İran demiryollarında çalışmakta olan 100’den fazla yataklı vagon için çeşitli tipte ekipman üreterek ihraç ettik.
Aynı zamanda temsilcisi olduğumuz ULTIMATE Europe firması ile iş birliğine giderek firmanın global pazarlar için tasarladığı hareketli basamakların üretimini yaparak Avusturya’ya ihracatını gerçekleştirdik. Son dönemde yine CNC Alüminyum profil işleme makinaları alarak katkı payımızı ve kalitemizi arttırmayı hedef edindik. Kalite belgelerimizi tamamladık. EN 15085-2 kaynak sertifikalandırma sürecimiz devam etmektedir.
Bu arada gurur verici başka olay son üç yıldır İMMİB tarafından en çok ihracat yapan ilk 1000 firmaya verilen teşekkür belgesini almış olmamızdır. Bu olay bizi daha fazla yatırım yapma ve istihdam oluşturmaya teşvik etmektedir.
RailwayTurkey: Demiryolu sektörüne yönelik ürettiğiniz ürün veya hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Murat Afşin: AFS olarak demiryolu araçlarına ait geçit körükleri, otomatik kapılar, hareketli basamaklar, bagaj rafları, hava kanalları, pencereler ve bir çok değişik ekipmanın parçalarının üretilmesi çalışmalarını yapmaktayız. Ayrıca dizel tren setlerinde kullanılan yardımcı güç ünitelerinin servis hizmetini de vermekteyiz.
RailwayTurkey: Eurasia Rail İzmir 2019 fuarı firmanız açısından nasıl geçti? Sergilediğiniz ürün ve hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Murat Afşin: Eurasiarail fuarına katılmamız temsilci olduğumuz firmalara yeni ait ürünlerin müşterilerimize sergilenmesi ve bizim bu ürünlere yaptığımız katkıların anlatılması adına çok verimli geçti. Burada en önemli partnerimiz ULTİMATE Europe firması ile sergilediğimiz yangın bariyerli ve kompakt hale getirilmiş geçit körüğü ve kapısı idi. Kapı profillerinin AFS tarafından üretilmiş olması ayrı bir gururdu bizim açımızdan. Ayrıca firmanın yeni ürünü Superlightweight GRP paneller çok ilgi çekti. Diğer firmamız EVAC Train ile sergilediğimiz yeni tip Vakumlu tuvalet sistemi de ilgi gördü. Yeni firmalarımız Growag ve Noris ürünlerini tanıtma fırsatı bulduk.
RailwayTurkey: Bundan sonraki dönemde demiryolu sektöründeki hedefleriniz nelerdir? Yatırımlarınız olacak mı?
Murat Afşin: İleriye dönük hedefimiz daha fazla üretme ve ihraç etme olanaklarını geliştirme. Bu amaçla yurt dışı bazı firmalarımız ile Türkiye’deki ortak üretim imkanlarını geliştirme amacı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Gelecek hedefimiz Makina parkımızı ve kalifiye elemanlarımızı çoğaltıp ihracatımızı arttırmak ve ülkemizin ekonomisine maksimum katkıyı sağlamaktır.