
ARUS 3. OlaÄŸan Genel Kurulu GerçekleÅŸti
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) 3. OlaÄŸan Genel Kurul Toplantısı geniÅŸ bir katılımla gerçekleÅŸti. Toplantıda, Divan heyetinin teÅŸkilinin ardından konuÅŸmalara geçildi. KonuÅŸmalarda raylı sistemlerin yerlileÅŸtirilmesi çalışmalarında ARUS’un katkıları öne çıktı.
Toplantıda sektöre iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdür Yardımcısı Murat Kavak, “Hükümetimiz milli ve yerlilik adımlarıyla fırsatı kaçırmamaya çalışıyor. Åžartnamelerdeki yerli yüzde 60’lar seviyesinin ARUS’un katkılarıyla olduÄŸunu ifade ediyoruz ve milli markalarımızı mutlaka üreteceÄŸiz.” dedi.
Genel Kurul Divan BaÅŸkanı ve OSTÄ°M OSB Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Orhan Aydın, ARUS’un kuruluÅŸ amacı ve ulaÅŸtığı nokta hakkında bilgiler verdi. Ülkemizdeki raylı sistemlerin yerlileÅŸtirilmesi düÅŸüncesiyle baÅŸlayan süreci anlatan Aydın, “Uzunca bir süre önce ülkemizdeki raylı sistemlerinin yerlileÅŸtirilmesi düÅŸüncesi üzerine baÅŸlayan, muhatap alınan, sözü dinlenen ARUS; kamu politikalarının oluÅŸturulmasına katkı saÄŸlayarak bir araya gelmenin sinerjisiyle olumlu sonuçlar aldı.” dedi.
2003’ten itibaren, demiryollarına yeniden yatırım yapılmaya baÅŸlandığını hatırlatan TCDD Genel Müdür Yardımcısı Murat Kavak, “2003 yılıyla birlikte demiryolları, milli dava olarak öncelik aldı.” dedi. Ülkenin her tarafında inÅŸaatların devam ettiÄŸine dikkat çeken Murat Kavak, bunun aynı zamanda fırsat ve tehdidi beraberinde getirdiÄŸine iÅŸaret etti.
Büyük ölçüde yerli sanayiden tedarik saÄŸladıklarını vurgulayan Kavak, “Bu yapıyı oluÅŸturduÄŸunuzda, ayakta tutmak gerekiyor. En az 200 tane hızlı tren setine, yüzlerce EMU ve DEMU’ya, bine yakın elektrikli ve dizel lokomotife ihtiyacımız var. Yaklaşık olarak 9 milyar Euro gibi bir rakam çıkıyor. Araçların 25 yıllık ömrü boyunca bir buçuk katı kadar bakım maliyeti var. Ülke olarak bir anlamda pazarız. Bu da yerli ve milli politikalarla iç piyasayı canlandırmak için fırsat. Bu tren kaçarsa bizden sonraki nesiller üzerine yük vereceÄŸiz. ARUS bu fırsatı kaçırmamak için çaba sarf ediyor. Hükümetimiz milli ve yerlilikte stratejik adımlarıyla fırsatı kaçırmamaya çalışıyor. Åžartnamelerdeki yüzde 60’lar ARUS’un katkılarıyla ifade ediyoruz. YerliliÄŸi yakalayacağımıza inanıyorum. Biraz da milliÄŸe ve kendi markalarımızı çıkarmaya dönük olarak yoÄŸunlaÅŸmamız gerekecek.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nurettin Özdebir, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin bakış açısında önemi bir paradigma deÄŸiÅŸikliÄŸi olduÄŸunu belirtti. Ä°lk defa yüzde 51 yerlilik ÅŸartının bir ÅŸartnameye konulduÄŸunu hatırlatan Nurettin Özdebir, “Bu, yerli ve milli sanayiye umut verirken, devlete de bu iÅŸlerin yerli sanayiyle yapılabileceÄŸine dair güven verdi. Türkiye’nin üretim gücünü, özel sektör ve kamunun aklının birleÅŸerek yapabileceÄŸini yabancılar gördü. Bu bence kazanılmış en büyük zafer.” dedi.
Sektörde firmaların güçlerinin birleÅŸtirmelerinin gerekliliÄŸine iÅŸaret eden Özdebir, ÅŸu mesajları verdi: “Güçlerimizi birleÅŸtirmezsek, baÅŸkaları gelir bizi ezerler. Ahilik kültürümüzde paylaÅŸmak ve dayanışmak var. Masanın üzerindekilerin hepsini toplamak deÄŸil; rekabeti destekleyecek ÅŸekilde bu iÅŸleri de birlikte yapmamız lazım. ARUS üyelerinin gerekli özeni göstereceklerine inanıyorum. Bizim demet haline gelmiÅŸ kibrit çöpü gibi olmamız lazım ki baÅŸarılı olabilelim.
EÄŸer kendimize güvenirsek, bilim ve teknoloji ile sizlerin becerisini bir araya getirtirsek yapamayacağımız bir ÅŸey yok. ARUS’la baÅŸlayan bu yolculuÄŸun yalnız raylı sistemlerde deÄŸil; diÄŸer iÅŸlerde de baÅŸarılacağına inanıyorum.”
Toplantıda Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu ile Denetim Kurulu Raporu okunarak ayrı ayrı ibra edildi. Ayrıca Küme Koordinatörü Dr. Ä°lhami PektaÅŸ, yıllık faaliyetler hakkında bilgiler verdi.