
ARUS, 4. Genel Kurulu GerçekleÅŸti
ARUS 4. OlaÄŸan Genel Kurul Toplantısı OSTÄ°M OSB Konferans Salonu’nda düzenlendi. Toplantıya Türkiye’nin 23 ilinden 150 üye katıldı.
Genel kurul; Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nurettin Özdebir, OSTÄ°M Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdür Yardımcısı Ä°smail ÇaÄŸlar, OSTÄ°M Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Orhan Aydın, Türkiye Raylı Sistem Ä°ÅŸletmecileri DerneÄŸi (TÜRSÄ°D) BaÅŸkanı Feyzullah GündoÄŸdu, EGO Raylı Sistemler Dairesi BaÅŸkanı Sinan Yılmaz açılış konuÅŸmaları ile baÅŸladı.
ARUS Koordinatörü Dr. Ä°lhami PektaÅŸ 2017-2019 dönem faaliyetleri hakkında üyelere bilgi verdi. PektaÅŸ ARUS üyelerine, tüm etkinliklere katılmaları çaÄŸrısında bulundu.
Genel kurulda Divan BaÅŸkanlığına seçilen OSTÄ°M Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Orhan Aydın, yıllardır raylı sistemde yerli ve milli üretim mücadelesinin içinde yer aldığını ve geliÅŸimi yakından izlediÄŸini söyledi.
ARUS’un çalışmalarının baÅŸlangıcını hatırlatarak “Her ÅŸey bu binada baÅŸladı.” diyen Aydın, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “Merhum Prof. Dr. Sedat ÇelikdoÄŸan’ı burada rahmetle anmak istiyorum. Çünkü bu iÅŸin mimarı Sedat ÇelikdoÄŸan hoca’dır. Allah gani gani rahmet eylesin.
Ankara Metrosu’nun ihalesinde gösterdiÄŸimiz mücadele, Ankara Sanayi Odası BaÅŸkanımız Nurettin Özdebir’in verdiÄŸi destekle birleÅŸince dönemin BaÅŸbakanı, CumhurbaÅŸkanımız Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan ve dönemin UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Binali Yıldırım’ın da katkılarıyla Ankara Metro ihalesine yüzde 51 yerli katkı ÅŸartı maddesi eklendi. Bu ÅŸart Türkiye için bir milat oldu ve bir anda bütün ekosistem deÄŸiÅŸti.”
ARUS’un diÄŸer sektörel derneklerle karıştırılmaması gerektiÄŸini belirten Orhan Aydın, “ARUS’un farkı ÅŸu; yerli ve milli üreticiler için burası çok önemli. ARUS, ülkemizin geliÅŸmesini isteyen insanların bir araya geldiÄŸi bir organizasyon. Dolayısıyla bu yapıyı muhafaza etmemiz lazım.” dedi.
TÜRSÄ°D BaÅŸkanı Feyzullah GündoÄŸdu ise konuÅŸmasında, TÜRSÄ°D’in 12 adet raylı sistem iÅŸletmecisinin bir araya gelerek kurduÄŸu bir dernek olduÄŸunu söyledi. Amaçlarının sektörde oluÅŸan bilgi ve tecrübeyi paylaÅŸmak ve yaygınlaÅŸtırmak olduÄŸunu dile getiren GündoÄŸdu, “6 adet komisyonumuz var. Araç Komisyonu, yerlileÅŸtirme ile ilgili konuları araÅŸtırıyor. Bir ÅŸehirde bir ürün yerlileÅŸtirildiyse diÄŸer ÅŸehirlerdeki arkadaÅŸlara bilgi ve tecrübe aktarıyor. Komisyon çalışmalarımıza zaman zaman yerli üretim yapan firmalarımızı davet ediyoruz.” bilgisini verdi.
EGO Genel MüdürlüÄŸü Raylı Sistemler Daire BaÅŸkanı Sinan Yılmaz, Ankara Metro ihalesine getirilen yüzde 51 yerli katkı ÅŸartı ile sınırlı kalmadıklarını anlattı.
Yılmaz, tren diÅŸli kutusu ekipmanı, tren kuplör ekipmanı, tren pnömatik elemanları ve fren ekipmanları, tren kapı sistemleri, iç aydınlatma, dış aydınlatma, tren elektrik kontrol ve aktarım, tren elektronik, tren boji ekipmanları gibi pek çok parçayı yerlileÅŸtirdiklerinin bilgisini verdi.
Aselsan ile birlikte yerli ve milli raylı sistem aracını yaptıklarını dile getiren Sinan Yılmaz, “EGO Genel MüdürlüÄŸü’nün yerli ve milli olan herkese kapıların sonuna kadar açık olduÄŸunu bildirdi.
TCDD Genel Müdür Yardımcısı Ä°smail ÇaÄŸlar, 2003 yılından günümüze demiryolu sektörüne yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi.
2003 yılından bu yana demiryolu sektörüne bugüne kadar 126 milyar TL yatırım yapıldığı anlatan ÇaÄŸlar, “Ülke nüfusumuzun yüzde 40’ına hizmet verdiÄŸimiz demiryolu ağının yaygınlaÅŸtırılması gayreti içerisindeyiz.” dedi.
Araç filosunun yenilenmesine de önem verdiklerini dile getiren ÇaÄŸlar, ÅŸunları söyledi: “Ä°leri demiryolu sanayimizi ülkemize yaygınlaÅŸtırmak, demiryollarımızın ihtiyacı olan ürünlerin yerli ve milli olarak üretilmesine yönelik olarak çalışmaları yürütüyoruz. Demiryollarımızın inÅŸasında, araçların üretilmesinde yerlilik oranlarımızı her geçen gün artırıyoruz. BaÄŸlı ortaklıklarımız ve üniversitelerimizle birlikte yürüttüÄŸümüz bu çalışmalarımız da ARUS’un önemli bir yeri vardır.
TCDD olarak, “Ä°ÅŸ birliÄŸi, güç birliÄŸi ve milli marka” inancıyla kurulan ARUS’un daima yanında olmaya devam edeceÄŸiz.”
OSTÄ°M Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, OSTÄ°M Teknik Üniversitesi’nin 4 tane mühendislik bölümü, 1 uluslararası ticaret bölümü 7 tane de meslek yüksekokulu programıyla bu yıl eylül ayında öÄŸrenci almaya baÅŸlayacağını belirtti.
OSTÄ°M Teknik Üniversitesi’nin yapısı ve eÄŸitim planlarıyla ilgili bilgiler veren Rektör Yülek, “Üniversitemiz OSTÄ°M’in bir parçası. OSTÄ°M, Ankara sanayi havzasının bir parçası. Sizlerin üniversitesi. Türkiye’deki ve dünyadaki diÄŸer üniversitelerden farklı ÅŸeyler yapmak istiyoruz. Üniversite ile sanayi arasındaki Çin seddini yıkıp bu iki önemli aktörü bir araya getirmek istiyoruz.
Bunu nasıl yapacağız? Birini söyleyeyim, çünkü orada sizden bir talebimiz olacak. Biz birinci sınıftan itibaren öÄŸrencilerimizi toplam 7 dönem ÅŸirketlere göndermek istiyoruz. ÖÄŸrenciler ÅŸirketlerde haftada bir tam gün mesai yapacaklar. Bunun içinde bize öncü ÅŸirketler gerekiyor. Bizim öÄŸrencilerimizi kabul edecekler, kendi bünyelerinin, ekosistemlerinin bir parçası yapacaklar.” dedi.
Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nurettin Özdebir, ARUS’un çalışmalarının önemine dikkat çekti. Özdebir, “Türkiye’de kurulan en etkin kümelenmelerden birisi ARUS. ARUS’un bu ülkede yapmış olduÄŸu devrim her ÅŸeyden önemli. Ä°lk defa Türkiye’de alım yapan bir devlet kurumu yüzde 51 ÅŸartını koydu ve bu devrim, arkasından çıkan bütün ihalelerde aranan bir ÅŸart haline geldi.” dedi.
ARUS’un her geçen gün geliÅŸtiÄŸine dikkat çeken Özdebir, ÅŸunları söyledi: “Küme üyeleri aralarında ciddi iÅŸbirliÄŸi ağı oluÅŸturdu. Bu iÅŸbirliÄŸi sayesinde milli markalarımız çıkmaya ÅŸehirlerimizde hizmet vermeye baÅŸladı. Ä°hracat yapılmaya baÅŸladı. Raylı sistem sektörde öncü oldu. Görüyoruz ki Türk sanayisinin yapamayacağı hiçbir ÅŸey yoktur, yeter ki sanayicimize gerekli imkan ve destek verilsin verilsin.
ARUS yönetimine aday olan firmalar yapılan seçimle belirlendi. Yapılan seçimle ARUS Yönetim Kurulu ÅŸu üyelerden oluÅŸtu:
TCDD, OSTÄ°M OSB, DURMAZLAR, BOZANKAYA, ASELSAN, KARDEMÄ°R, EGO, TÜRSÄ°D, TÜDEMSAÅž, ASAÅž ALÜMÄ°NYUM, Ä°SBAK, SAFKAR ve EMRERAY.