ARUS, 6. Genel Kurulu OSTİM’de Gerçekleşti
ARUS-Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi, 6. Olağan Genel Kurulu, OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
ARUS, 6. Genel Kurulu OSTİM’de Gerçekleşti
"Raylı Sistemler Milli Davamızdır" misyonuyla raylı sistemler sektöründe üretim yapan Türk firmalarının bir araya gelerek oluşturduğu ARUS - Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi, 6. Olağan Genel Kurulu, OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Genel Kurula, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları (AYGM) Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmail Murtazaoğlu, TCDD ve İstanbul Ulaşım eski Genel Müdürü Ömer Yıldız, KARABÜK Üniversitesi, TÜRASAŞ, TÜBİTAK-RUTE, ASELSAN, BOZANKAYA, DURMAZLAR, TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş., yetkilileri ve Anadolu'nun 27 ilinden sektör temsilcileri katıldı.
Ülkemizde Kendi Ürünlerimizi Kullanmak İstiyoruz
Toplantının açılışında konuşan ARUS yönetim Kurulu üyesi ve OSTİM Başkanı Orhan Aydın, ARUS'un kuruluş sürecindeki emeklerini hatırlatarak merhum Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan'ın gayretlerini anlattı.
Raylı sistemlerin yerlileştirilmesi sürecinde ARUS'un verdiği mücadeleye dikkat çeken Aydın, Biz ARUS’u üretici ve yerli firmalardan oluşan Raylı Sistemlerin Milli Takımı olarak adlandırıyoruz. Şuan kümelenmemizde bulunan yerli firmalarımız görevlerini son derece iyi yapıyorlar. Ülkemizde gerçekleşen veya gerçekleşmesi muhtemel projelerde sıkıntılı olan konularda karar mercii makamlarımıza geri bildirimde bulunarak yerli katkının önemini vurguluyoruz.
Yerli üretimin önemine vurgu yapan Aydın, "Ülkemizde, şehirlerimizde kendi yerli ürünlerimizi kullanmak istiyoruz. Bu bizim sanayicilerimiz için hayati derecede önemli. Bütün dünya firmaları ile rekabet edebilen firmalarımız bizlerin gurur kaynağı oldu.
Kalkınma planlarının hazırlanmasında katkı sunuyoruz. Yerli üretim çabalarımıza katkı veren Ulaştırma Bakanlığımıza, TCDD’ ye, devletimizin ilgili tüm makamlarına ve asıl kahramanlarımız olan Küme üyelerimize, sanayicilerimize çok teşekkür ediyorum.
Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattında Yerli Raylar Kullandık
TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmail Murtazaoğlu, TCDD'nin yerlileştirme ve yatırım çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Raylı sistemler sektöründe üretilen yerli araçlarda ARUS üyesi firmalarımızın katkılarının giderek artacağına olan inancımız tamdır. İlk defa yerli ray kullanılan Ankara-Sivas hızlı tren hattını açtık. Son 20 yılda gerçekleştirilen mega projeler, yerli ve milli raylı ulaşım sistemlerinin hayata geçirilmesine büyük katkı sağladı. TCDD iştiraki ve ARUS üyesi firmalarımızda üretimler hız kesmeden devam ediyor. Tren tekerleklerinin yerli ve milli üretimine başlanmış olması demiryolu sektörü için büyük bir atılım oldu. TÜBİTAK katkıları ile milli sinyalizasyon sistemi çalışmaları devam ediyor. ASELSAN tarafından geliştirilen yerli ve milli sinyalizasyon sistemi Kağıthane-İstanbul Havalimanı hattında uygulandı. Bozankaya tarafından tasarlanan Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro araçları Gebze-Darıca hattında hizmete başlayacak. Bugün sektörümüzde yerlilik oranı %70’e ulaştı. Bu oranın daha da artması ile milli markalarımızın ülkemizde yaygın olarak kullanımı devam edecek. Ülkemizin sektörel anlamda lider kümelenmesi ARUS’un yerli ve milli projelerdeki başarılı çalışmaları bizleri mutlu ediyor. ARUS önderliğinde üretilen yerli sistemler ülkemizin birçok bölgesinde hizmet veriyor. Ayrıca ARUS üyeleri ürettiği sistemler ile 25 ülkeye ihracat yapıyor. ARUS ayrıca Avrupa Raylı Sistemler Birliği (ERCI) üyeliği ile paydaşlarını uluslararası arenada da temsil ediyor. Avrupa’da ortak projeler gerçekleştiriyor ve Avrupa inovasyon ödülleri kazanıyor. Tüm ARUS ailesine bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Demiryolu sektörünün geleceğine yön verecek olan ARUS üyelerimiz, sektörümüzün güçlenmesi ve milli teknoloji hamlesine ulaşılması konusunda en büyük destekçilerimiz olacaktır.
Milli Markalarla Taçlanan Başarılarınız Ülkemize Güç Veriyor
Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye’nin kalkınma hedeflerinde imalat sektörünün önemine dikkat çekti.
Ülkemizde 1950’den sonra duraklamaya geçen demiryolu taşımacılığı son 20 yılda yeniden canlandı. Raylı ulaşım sistemlerini daha da yaygınlaştırmamız gerekiyor. Özellikle deprem kuşağında olmamız sebebi ile vakit kaybetmeden alt ve üst yapı projelerini hayata geçirmemiz önem arz ediyor. ASO olarak kanaatimiz üretim için kritik sektörleri Anadolu’ya taşımalıyız. Bunun en önemli yolu da ülkemizin dört bir yanını raylı sistemler ile birbirine bağlamaktan geçmektedir. Sektörümüzün stratejik önemi çok büyüktür. Ülkemizde öncelikli sektör olarak kabul edilen raylı sistemlere yapılan yatırımlar bize güç veriyor. Sektörün stratejik önemi çok büyük, ARUS bu anlamda çok önemli. Tasarımından nihai ürüne kadar yerli ve milli ürünleri üretme misyonunuz ülkemize güç veriyor. Milli markalarla taçlanan başarınızı tebrik ediyorum.
Yerlide Yüzde 51 Hayaldi, Yüzde 60 Standart Hale Geldi, Şimdi Yüzde 80’i Hedefliyoruz
AYGM Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, ARUS'un raylı sistemlerdeki yerli üretimin gelişmesi için yaptığı çalışmaları hatırlattı. Eyigün, "ARUS'un çabalarını takdir ediyoruz. Yüzde 51 yerli katkı için yaptıkları çalışmaları biliyorum. ARUS’un çalışmalarına şahit olmuş biri olarak kendilerini takdir ediyorum. O zamanlar yüzde 51 hayaldi şimdi yüzde 60'ı standart uyguluyoruz ve yeni projelerde de yüzde 80 yerliliği hedefliyoruz. 11. Kalkınma planı doğrultusunda yerlilik şartını yüzde 80'e çıkartacağız. Yerli üretimi destelemek bizim vazifemizdir. Ülkemizin birçok bölgesinde raylı sistem ağlarımızın kurulması için yıllardır titizlik ve özveri ile çalışıyoruz. Yerlileştirme çalışmalarına büyük önem veriyoruz. AYGM Yerlilik Komisyonu ile yerlilik oranlarının artırılmasını sağladık. Sektörün önünü açtıkça başardığını görüyoruz ve mutlu oluyoruz. Bunları yapmakla mükellefiz. Türkiye’de şu ana kadar yaptıkları ve yapacakları yatırımlar hakkında detaylı bilgi veren Eyigün, ARUS’u oluşturan tüm sektör temsilcilerine görevlerini başarıyla yerine getirdikleri için teşekkür etti.
Türkiye’nin Kalkınmasında Yerli Üretim Mutlaka Kamu Politikaları ve Planları İçinde Yer Almalıdır
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, kalkınmada yerli üretimin kamu politikaları ve planlarında mutlaka yer alması gerektiğine işaret etti. Güney Kore örneğini vererek G.Kore’de üretilen tüm raylı sistemlerin kendi firmaları olan Hyundai Rotem tarafından üretildiğini anlattı. G.Kore’de ihale kanunu yok mu onlar nasıl kendi firmalarından alım yapabiliyor. Aynı şeyi bizim de uygulamamız ve kendi firmalarımızdan alım yapmamız gerekir. Yerli üretimi artırmalı ve aynı zamanda ihracata dönüştürmeliyiz. Her fabrika bir kale ise her ihraç ettiğimiz üründe bayrağımızdır. ARUS’un yerli üretimi artırma gayretleri ve ihracat haberleri bizleri gururlandırıyor. Tüm ARUS üyelerine başarılı hizmetleri için teşekkür ediyor, Ostim Teknik Üniversitesi olarak her zaman yanınızda ve sizlere destek olduğumuzu belirtmek istiyorum.
Yeni Yönetim Kurulu Seçildi
Genel Kurulda yapılan oylamada ARUS yeni yönetim ve denetim kurulu belirlendi. Seçim sonuçlarına göre ARUS Yönetim Kuruluna; TCDD, OSTİM OSB, ASELSAN, BOZANKAYA, DURMAZLAR, KARDEMİR, TÜRASAŞ, TÜBİTAK RUTE, SAFKAR, FMC, YM İDİS, ALBAYRAK ve EMRERAY firmaları seçildi. Denetim Kuruluna ise MEDEL, ENEKOM ve AKSA firmaları seçildi.
Yeni Yönetim ve Denetim kurulu sektörümüze ve ülkemize hayırlı olsun.
Dr. İlhami Pektaş - ARUS Koordinatörü