
ARUS, YerlileÅŸtirme Ä°ÅŸbirliÄŸi Çalıştayı
Dr. Ä°lhami PektaÅŸ
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ä°ÅŸbirliÄŸi Programları Dairesi BaÅŸkanlığı ile birlikte OSTÄ°M’de Sanayi Ä°ÅŸbirliÄŸi Projeleri (SÄ°P) Çalıştayı düzenledi.
Bu çalıştaya ARUS yöneticileri, ASO BaÅŸkanı Nurettin Özdebir, Ostim OSB BaÅŸkanı Orhan Aydın, Samsun Belediyesi yetkilileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SÄ°P daire baÅŸkanı Hande Ünal ve UlaÅŸtırma Dairesi BaÅŸkanı Ä°smail AktaÅŸ, Bozankaya ve Durmazlar firma yetkilileri ve ARUS üyesi 100 firma katıldı.
Samsun BüyükÅŸehir Belediyesi’ne SÄ°P kapsamında alımı yapılacak olan 11 adet tramvay için yüzde 70 yerli katkı ÅŸartı ve milli marka olması isteniyor. ARUS üyesi Durmazlar ve Bozankaya firmaları, yüzde 70 yerli katkı ve Milli marka ÅŸartını yerine getirmek için Anadolu’nun dört bir yanından gelen 100 ARUS üyesi firma ile OSTÄ°M OSB Konferans Salonunda 500 adet ikili iÅŸ görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdi. ARUS üyeleri, Durmazlar ve Bozankaya firmalarının yetkililerine, ürünleri ve üretim kabiliyetlerini anlatarak yerlileÅŸtirme sürecine katılma isteklerini dile getirdiler.
BilindiÄŸi gibi 7 Kasım 2017 tarih ve 30233 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2017/22 sayılı BaÅŸbakanlık Genelgesi ile Teleferik, füniküler, monoray, metro, tramvay ve tüm raylı sistemler ihalelerinde en az yüzde 51 yerli malı kullanılması zorunlu hale getirilmiÅŸtir.
Ayrıca 4734 sayılı Kamu Ä°hale Kanunu'nda yapılan düzenleme ile “Yenilik, yerlileÅŸme ve teknoloji transferini saÄŸlamaya yönelik sanayi iÅŸbirliÄŸi uygulamalarını içeren mal ve hizmet alımları ile yapım iÅŸlerinin Kamu Ä°hale Kanunu'ndan istisna tutulduÄŸu ve bu çerçevede; 4734 sayılı Kamu Ä°hale Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (u) bendine göre yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım iÅŸleri SÄ°P (Sanayi Ä°ÅŸbirliÄŸi Projeleri)’nde uygulanacak usul ve esaslar”ın CumhurbaÅŸkanlığı tarafından belirlendiÄŸi ve Sanayi Ä°ÅŸbirliÄŸi Projelerinin Uygulanmasına Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslar , 15 AÄŸustos 2018 tarihli ve 36 sayılı CumhurbaÅŸkanı Kararı onaylanmıştır.
Kamu alımlarında yerli ve milli ürünlerin tercih edilmesi ve kullanılmasına yönelik Sanayi Ä°ÅŸbirliÄŸi Programı (SÄ°P), kamu ve belediyelerin tüm ihalelerinde yerli malının artırılması için uygulanmaya baÅŸlamıştır.
Türkiye’de 2035 yılına kadar Savunma ve Havacılık, UlaÅŸtırma, Enerji, SaÄŸlık, HaberleÅŸme Teknolojileri, Tarım ve Ä°ÅŸ makinaları sektöründe yaklaşık 700 milyar Euro’luk kamu alımı yapılması planlanıyor. Bu alımlarda en az % 51 yerli katkı ÅŸartı getirilse en az 360 milyar Euro ülke sanayisinde kalır. Birde ihalelerde yerli katkı ÅŸartına ilaveten nihai ürünün tasarım, lisans hakları ile milli marka olması saÄŸlanırsa ülkemiz sanayisi geliÅŸmiÅŸ Dünya ekonomileri arasında yerini alır. Böylece cari açık ve iÅŸsizlik sorunu da önlenmiÅŸ olur.