ARUS’tan İngiltere’ye Ar-Ge ve İnovasyon Ziyareti
Türkiye ve İngiltere arasında raylı ulaşım sistemleri sektörü açısından büyük bir potansiyel bulunmaktadır.
ARUS’tan İngiltere’ye Ar-Ge ve İnovasyon Ziyareti
Şubat ayında İngiltere Büyükelçiliği ile Türkiye ve İngiltere arasında Demiryolu sektörüne yönelik Ar-Ge İnovasyon işbirliğini geliştirme çalışmaları kapsamında düzenlenen heyetle İngiltere’de kurum ve firma ziyaretleri gerçekleştirildi. Programa, İngiltere Büyükelçiliği Kıdemli Ticaret Danışmanı Yiğit Gümüşok eşliğinde, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç Dr. Pelin Alpkökin, Bozankaya Raylı Sistemler Tasarım Grup Müdürü Durmuş Sağır, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ömür Akbayır, Karabük Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Akay ve ARUS Kümelenmesi Proje Yöneticisi Arif Aktaş katılım sağladı.
Ziyaret programının ilk durağı Birmingham Ironbridge’de bulunan TDI Group firmasıydı. Burada TDI Group’un geliştirdiği Revolution VLR çok hafif raylı sistem araçları incelendi. Ziyaret esnasında görüş alışverişinde bulunularak ortak geliştirilebilecek projeler masaya yatırıldı. Özellikle farklı ülkelerden ithal edilen ürünler için Türkiye’nin önemli bir alternatif olduğu ve Türk raylı sistemler sanayisinin yetenekleri firma yetkilileriyle paylaşıldı.
UK Rail Research and Innovation Network (UKRRIN)’ün merkezi olan Birmingham Üniversitesi ziyaretinde ise üniversiteler arası işbirlikleri değerlendirildi. Ziyarette İngiltere’deki sisteme benzer bir yapılanmanın Türkiye’de nasıl uygulanabileceği görüşüldü. Hali hazırda ERCI ve COSME projeleri ile üst düzeyde olan ARUS – BRIC (Birmingham Centre for Railway Research and Education Rail Innovation Cluster) işbirliğini daha da geliştirmek için yürütülebilecek çalışmalar değerlendirildi.
Network Rail’in test merkezi, İş Geliştirme Yöneticisi Satnam Thiara tarafından gerçekleştirilen sunum ile tanıtıldı. Ardından, saha ziyareti gerçekleştirilerek tesis bünyesinde yapılan test ve kontroller incelendi. Test merkezindeki yetkililere Türkiye’de gerçekleştirilen testler hakkında bilgiler aktarılıp işbirliği olanakları görüşüldü.
Derby şehrinde bulunan ALSTOM fabrikasında Hafif Raylı Taşıtların (LRT) montaj süreçleri yerinde incelenerek üretim süreçleri hakkında bilgi alındı. Mısır için üretilen araçların gövde, şasi, tavan, iç donanım montaj ve ayarlamaları operasyonlar esnasında Eğitim Müdürü Craig Pollard tarafından anlatıldı. Ziyarette ARUS üyelerinin yetenek ve kabiliyetleri hakkında firma yetkililerine bilgiler verildi. Ziyaret sonunda LRT taşıtının fabrika testlerine katılım sağlandı.
Son olarak University of Huddersfield bünyesinde kurulan Institute of Railway Research - IRR ziyareti gerçekleştirildi. Kurumun test imkan ve kabiliyetleri hakkında IRR direktörü Dr Joào Pompo tarafından bilgiler aktarıldı. Kurumda farklı test laboratuvarı bulunmakta olup bunlar; HAROLD: Full-scale bogie Rolling contact, adhesion and breaking rig, PANTHER: Pantograph huddersfield experimental rig, HAROLD: 50 t advanced dynamic test cell, Rolling Stock maintenance robotics lab, THOMoS: Train Hi-Fidelity motion simülatör laboratuvarlarıdır. IRR bunların dışında durum izleme, demiryolu güvenliği ve risk yönetimi, cer, frenleme ve enerji sistem analizi işlemelerini gerçekleştirebilmektedir.
Türkiye ve İngiltere arasında raylı ulaşım sistemleri sektörü açısından büyük bir potansiyel bulunmaktadır. Raylı sistemler sektöründe çeşitli çalışmalar yürüten İstanbul Teknik, Eskişehir Teknik ve Karabük Üniversitelerimiz ile İngiltere’de bulunan Birmingham, Huddersfield ve Southampton Üniversiteleri arasında geliştirilecek projeler ve öğrenci, öğretim elemanı değişim programları ile bilgi ve tecrübe aktarımı sağlanmalıdır. Bu çalışmalara sektörümüzün öncü test ve araştırma merkezleri URAYSİM, Tübitak RUTE ve DATEM’de dahil olarak işbirliklerinin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesi her iki tarafın yararına olacaktır.
Arif AKTAŞ
ARUS Proje Yöneticisi