ASELSAN Raylı Sistem Çözümleri
ASELSAN raylı araç ve sinyalizasyon alanlarında, kritik bileşen olarak nitelendirilen alt sistemlerin özgün olarak geliştirilmesine yönelik çalışmalarına devam etmektedir. Raylı sistem araçlarından Milli Yüksek Hızlı Tren, Milli Elektrikli Tren Seti, Hibrit Manevra Lokomotifi, Elektrikli Anahat Lokomotifi, Modüler Metro ve Tramvaylar için Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi (TKYS) ve Cer (Çekiş) sistemi geliştirilmektedir. Sinyalizasyon sistem çözümü olarak, ERTMS ve CBTC tabanlı sinyalizasyon sistemleri için araç üstü otomatik tren koruma sistemi geliştirilmektedir.
Böylelikle ASELSAN artık, hızla gelişen yerli ve milli raylı sistemler sektörünün de en önemli çözüm ortakları arasında yer almayı hedeflemektedir.
ASELSAN Milli Tren Projesinde Kritik Görevini Sürdürüyor
ASELSAN, TÜVASAŞ önderliğinde yürütülen Milli Elektrikli Tren Seti projesinde Cer Zinciri (Cer Invertörü, Trafo, Cer motoru ve Dişli Kutusu) ve Tren Kontrol ve İzleme Sistemini özgün olarak milli imkanlarla geliştirmektedir.
Milli Elektrikli Tren Seti Cer Zinciri
Milli Elektrikli Tren Seti projesinin en önemli bileşenlerinden biri olan cer sisteminin sorumluluğunu ASELSAN üstlenmiştir. Cer zinciri tedariki kapsamında cer invertörü, yedek güç ünitesi, cer trafosu, cer motoru ve dişli kutusu yer almaktadır.
Tasarımı ve üretimi tamamen ASELSAN’a ait olan cer invertörü ve yedek güç ünitesi görevlerinin icra edecek olan CESUR EMU birimi modüler mimariye sahip, yeni nesil IGBT teknolojisi ve DSP tabanlı kontrol elektroniği içeren yeni nesil bir çekiş sistemidir.
25kV AC giriş hat geriliminden beslenecek olan Milli Tren için, trafo tarafından sağlanan 950 VAC gerilimle CESUR EMU 2x350 kW çekiş gücü üretebilmektedir. İleri ve esnek kontrol algoritmaları sayesinde, farklı AC tipteki motorları yüksek verimlilikte ve hassasiyette kontrol edilebilmektedir. CESUR EMU’nun özellikleri arasından rejeneratif frenleme, kayma/kızaklama giderme, paralel AC motor kontrolü, yedekli çalışma, yüksek akım ve gerilim koruması ve yüksek verimli anahtarlama teknikleri özgün olarak geliştirilen başlıca algoritmalardır.
Çekiş invertör birimi, %96 verimlilikte olup, EN50155, EN50125, EN50163, EN50121, EN61287, EN61377 gibi raylı araç standartlarına uygun olarak geliştirilmektedir. CESUR EMU birimi kutusu içinde ayrıca 3x400 Vac ve 1x110 Vdc çıkışları olan yedek güç ünitesi çözümünü de barındırmaktadır. CESUR EMU birimi sıvı soğutma sistemine sahip olduğundan yüksek performansta çalışma olanağına sahiptir.
Milli Trenin, 325 kW’lık motorları ve dişili kutuları da ASELSAN tarafından yerli ve yabancı paydaşlarla yerlilik taahhüdü ile sağlanmaktadır.
Milli Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi (TKYS)
Milli Tren projesinin diğer önemli bileşenlerinden biri olan tren kontrol ve izleme sistemi de ASELSAN tarafından sağlanacaktır. Tamamen yerli ve milli kaynaklarla tasarımı ve üretimi yapılacak olan sistemin hem donanımı hem de yazılımı ASELSAN tarafından geliştirilmektedir.
Modüler yapıda tasarlanan Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi bilgisayarı raylı ulaşım araçları için kabul görmüş standartlarca (IEC61508, EN50155 gibi) tariflenen yüksek emniyet ve güvenilirlik seviyelerine sahip olup; mimarisi, kontrol, emniyet ve güvenilirlik algoritmaları, donanımı ve gömülü yazılımı ile tümüyle özgün olarak geliştirilmektedir.
TKYS modüler bilgisayar yapısı sayesinde I/O sayısı ve tipi ile haberleşme arayüzü ihtiyacına göre yapılandırılabilmektedir.
Bu modüller ve teknik özellikler aşağıda verilmiştir:
- Modüller
o CPU-1101 İşlemci Modülü
o CAN-9002 CAN Haberleşme Modülü
o MVB-9003 MVB Haberleşme Modülü
o COM-9001 Seri Kanal Haberleşme Modülü
o DIM-4003 Sayısal Giriş Modülü
o DOM-5001 Sayısal Çıkış Modülü
o AIM-2002 Analog Giriş Modülü
o AOM-3001 Analog Çıkış Modülü
- Çalışma Sıcaklığı
-40°C / +70°C
- Mekanik Özellikler
3U 84HP Rack (483mmx266mmx295mm)
- Giriş Gerilimi
24VDC (48V, 72V, 96V, 110V)