Avrupa`dan İnovasyon Ödülü Alan Enekom`dan %100 Yerli ve Milli Demiryolu Teknolojisi
Enekom 2018 yılından bu yana yüksek hızlı tren hatlarında kullanılmaya başlanan, ray kırık ve çatlaklarını uzaktan ve sürekli algılayan bir sistem geliştirdi
Avrupa'dan İnovasyon Ödülü Alan Enekom'dan %100 Yerli ve Milli Demiryolu Teknolojisi
Tüm dünyada demiryolları en güvenilir ulaşım sistemi olmaya devam ederken, bir yandan da çağın yüksek hız ve yoğun trafik ihtiyaçlarına cevap vermek için büyük bir teknolojik dönüşümden geçiyor. Bu nedenle, özellikle endüstriyi yönlendiren ülkelerde, hat ve yolculuk güvenliğini artıracak yeni ve etkin teknolojileri hayata geçirmek adına büyük yatırımlar yapılıyor ve inovatif şirketler kendi ülkeleri ve ulusal demiryolu şirketleri tarafından destekleniyor. Büyük demiryolu ulaşım ve taşımacılık pazarının kontrolünde söz sahibi olmak isteyen dev şirketler ve ulusal demiryolu şirketleri mümkün olduğunca kendi ülkeleri veya toplulukları içindeki mühendislik ve sanayi kaynaklarını tercih ederek hem hızla güçleniyor hem de sundukları ürün ve hizmetlerin dünya genelinde yaygınlaşmasını güvence altına alıyorlar. Bir yandan da iklim değişikliği ile beraber tüm dünyada demiryolu altyapısında ilave güvenlik önlemleri alma ihtiyacının ortaya çıkıyor olması, paylaşılacak pastayı gitgide büyütüyor. Tüm bu gelişmeler karşısında, Türkiye ve TCDD'de hem kendi güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak hem de ürün ve hizmet tedarik ettiği diğer ülkelerdeki pazarlarını korumak ve geliştirmek adına yapacağı stratejik ve yeni teknolojik yatırımlarını özenle planlıyor. Bu alandaki çalışmalar Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TCDD koordinasyonunda ilerliyor. Bu şekilde Türkiye, hem ulusal demiryolu sistemlerini geliştiren şirketlerini hem de bu alanda hizmet sağlayan mühendislik şirketlerini ve özellikle de yeni ve inovatif teknolojiler geliştiren Teknokent şirketlerini destekliyor.
Enekom Mühendislik, Raylardaki Tüm Riskleri Gerçek Zamanlı Olarak Tespit Eden, RailAcoustic@ Teknolojisini Üretiyor
2020 yılında Avrupa Demiryolu Kümelenmesi ERCİ tarafından verilen üç İnovasyon Ödülünün ikisini ARUS (Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi) üyesi şirketlerin kazanması da buna en güzel örneklerden biri oldu. Ödüllerden bir tanesini Aselsan kazanırken, diğerini de ODTÜ Teknokent'te 2009 yılından bu yana Ar-Ge çalışma ve üretimlerine devam eden Enekom Mühendislik aldı. Enekom 2018 yılından bu yana yüksek hızlı tren hatlarında kullanılmaya başlanan, ray kırık ve çatlaklarını uzaktan ve sürekli algılayan bir sistem geliştirdi. Aynı sistemle artık hem tren tekeri apletilerini (kusurlarını) hem de heyelan, su baskını, ray altı boşalması gibi tren trafiğini tehdit eden kritik çevresel riskleri gerçek zamanlı olarak tespit edebiliyor. Enekom, RailAcoustic@ adındaki teknolojisini ABD, AB, Türkiye, Hindistan, Çin ve Japonya'da patentlerle koruma altına aldı ancak bu teknoloji Türkiye’de henüz sadece Ankara-Konya YHT hattının 90 km'lik bir bölümünde ve yapımı devam eden Ankara-Sivas YHT hattındaki 37 km'lik beton döşemeli tünel kesiminde kullanılıyor. Sistemin öncelikle YHT hatlarının tamamına ve daha sonraki süreçte konvansiyonel hatlara uygulanması için TCDD TEKNİK A.Ş. iş birliğinde TCDD ile görüşmeler devam ediyor. Enekom Genel Müdürü Haluk Gökmen; "Bu %100 yerli ve milli teknolojimizin dünyada hızla yaygınlaştırılabilmesi için, Hindistan demiryollarında test montajına başlanıldığı, ADIF İspanya Demiryollarının ihalesinin kazanıldığı, Mısır Demiryollarının Teknik Şartnamesine girildiği, Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaşma yapıldığı, Thales Avrupa ile iş birliği çalışmalarının başladığı ve birçok ülkeden talep geldiğini belirtti. Bu aşamada Türkiye'deki hatlarda daha yaygın ve etkin olarak kullanılmasına ve uluslararası pazarlarda da tanıtımı için desteklenmesine ihtiyaç duyduklarını", dile getiriyor. RailAcoustic@ Algılama Sisteminin, demiryolu ray ve hat kondisyonunu, uzaktan, gerçek zamanlı ve sürekli olarak, tren gelmeden önce ve insana gerek duymaksızın izleyen algılama sistem ve çözümleri arasında tüm dünyada en gelişmiş yüksek teknoloji ürünü olarak, endüstriyi yönlendiren uluslararası şirketlerin diğer akıllı izleme platformları ve çözümleri arasında etkin ve öncü bir pozisyona ulaşabilmesi ve uluslararası kabul görmüş demiryolu güvenlik sistemleri ürün portföylerine entegre olabilmesi için stratejik olarak desteklenmesi gerekiyor. Bu aşamada, dünyanın en prestijli hızlı tren ve metro projelerinde en büyük demiryolu teknoloji tedarikçisi şirketler tarafından kullanılması planlanan sistemin, kısa ve orta vadede hem teknolojisinin daha ileriye taşınması hem de uluslararası pazarlarda ekonomik olarak daha güçlü bir pozisyonda rekabet edebiliyor olması gerekiyor, Bu anlamda, uluslararası demiryolu endüstrisinde inovatif ve öncü Türk teknolojilerini ve markalarını daha sık görmek isteyen herkesin desteği ve katkısı büyük önem taşıyor.