Bataryalı Tramvay İnovasyon Ödülü
Dr. İlhami Pektaş: Bataryalı Tramvay İnovasyon Ödülü: Bozankaya
Bataryalı Tramvay İnovasyon Ödülü
Dr. İlhami Pektaş
Bu yıl Avrupa Raylı Sistemler Birliği, ERCI, tarafından 26 Ekim 2021 tarihinde Fransa’nın Lille şehrinde düzenlenen SIFER 2021, 7. Raylı Sistemler İnovasyon ödülünü Bozankaya firmamız kazandı.
ERCI İnovasyon ödülleri, ERCI üyesi kümelenmelere üye şirketlerin geliştirdiği ürün ve hizmetlerinin; yenilikçi özellikleri, demiryolu sektörü için ekonomik ve sosyal faydaları, yeni dijital teknolojilerin entegrasyonu, insan sermayesi üzerindeki etkisi, özel veya kamu kuruluşları ile iş birliğiyle inovasyon oluşturulması kriterlerine dayanarak veriliyor.
Bozankaya tarafından geliştirilen 30 m. %100 alçak tabanlı Tramvayın tahrik sistemine entegre edilen bir yüksek gerilim aküsü ile katenersiz sürüş sağlanabiliyor, böylece Tramvay lityum iyon pillerle normal çalışma şartlarında katener bağlantısına gerek kalmadan 63 km yol kat edebiliyor.
Ulaşım sektöründe elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşması ile birlikte pil teknolojisinde çok önemli yenilikler ve gelişmeler yaşanıyor. Günümüzde raylı sistem araçlarında yüksek voltajlı akü teknolojisi, genellikle 1-2 kilometre kısa mesafelerde acil durum sürüşleri için veya statik uygulamalar kapsamında istasyonlarda kullanılıyor. Bataryalı Tramvaylar katenerli demiryolu hattında dinamik şarj özelliğine sahiptir. Bozankaya tarafından geliştirilen yeni teknoloji ile lityum iyon bataryalı raylı sistem aracı katenersiz uzun mesafeli bir hatta 63 km yol alabiliyor. Bu teknoloji, özellikle şehir içi tramvay hatlarında havai hat için direk, trafo merkezi inşaatı, kablo hattı çekiminin güç olduğu alanlarda büyük bir kolaylık sağlıyor. Böylece hattın belirli bölümlerinde havai hat yatırım ve bakım maliyetlerinden de tasarruf ediliyor.
Uluslararası Alanda Sosyal Etkileri
Raylı sistemlerde akü ile gidebilen ve dinamik şarj özelliğine sahip bir tramvay aracı, kullanıldığı şehirlerde esnek işletme özelliği ile katener hattına ihtiyaç duymadan, görsel kirlilik oluşturmadan minimum bakım maliyeti ve rejeneratif frenleme enerjisi geri kazanımında maksimum verimlilik avantajı ile ön plana çıkacaktır.
Rekabet Avantajı
63 km'lik menzil bir Avrupa rekoru olmakla birlikte Avrupa ülkelerinde toplu taşıma sistemlerinde kullanılan tramvaylar arasında bu kadar uzun menzile sahip pil teknolojisine sahip araç üreticisi henüz yok. Bu yenilikçi teknoloji sayesinde üyemiz Bozankaya dikkatleri üzerine çekecek ve raylı sistem araç üreticileri arasında özel bir konuma sahip olacaktır.
Bozankaya Firmamızı Tanıyalım
1989 yılında Almanya’da Bozankaya BCC Salzgitter adıyla bir Ar-Ge şirketi olarak kuruldu. 1997 yılında GmbH yapısına geçti. 2003 yılında Türkiye’ye adım atmış ve yatırımlarını bu Ar-Ge şirketinin yıllar içinde edindiği bilgi birikiminin üzerine inşa ederek bugün Türkiye’de çok daha güçlü bir marka haline gelmiştir.
Bozankaya, İlk araç gövdesini Ankara’da üretti. 2005 yılında Amekika’da Bozankaya LLC firmasını kurdu. 2010 yılında Gebze’de TCV A.Ş. kuruldu. 2014 yılında İlk elektrikli otobüs ve troleybüs üretimini gerçekleştirdi. 2015 yılında Ankara’da Bozankaya A.Ş. kuruldu. 2015 yılında Avrupa Yılın Şirketi Ödülü’nü kazandı. 2015 yılında Ar-Ge Merkezi Kuruldu. 2016 yılında Kayseri için “İlk Alçak Tabanlı Tramvay” üretimini gerçekleştirdi. 2018 yılında Bangkok için Türkiye’de “ilk metro üretimi ve ihracatı”nı yaptı. 2020 yılında Romanya’nın Timişioara ve İaşi kentleri için “Alçak Tabanlı Tramvay” ihalesini kazandı. 2020 yılında Antalya için 15 adet Tramvay ihalesini kazandı. 2020 yılında Romanya’nın Bucharest kenti için “Troleybüs” ihracatını gerçekleştirdi. 2021 yılında Türkiye’nin Gebze-Darıca hattında hizmet verecek 28 adetlik ilk sürücüsüz metro ihalesini kazandı. 2021 yılında İzmir için 26 adet Tramvay ihalesini kazandı.
Türkiye’de 20 çalışanla faaliyetlerine başlayan Bozankaya’nın bugün Ar-Ge Merkezi’nde 100’e yakın Ar-Ge mühendisi dâhil toplamda 1000’e yakın çalışanı bulunmaktadır.
Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde 100.000 metrekare alana kurulu yeni üretim merkezi; metro ve tramvay gibi raylı sistem araçları ile trambus ve elektrikli otobüs gibi elektrikli ticari araçlar üretimi için tasarlanmış ve faaliyete geçmiştir. Bu tesislerde üretilen yerli tasarım araçlar halen ülkemizde, Avrupa’da ve Asya’da yolculara başarılı hizmetler vermektedir.
Türkiye’nin ilk yerli %100 elektrikli otobüsünü üreten firma ünvanı Bozankaya’ya aittir.
Üretim merkezlerindeki çalışmalar Ar-Ge ekseninde yürütülmektedir. Bozankaya, 2012-2017 yılları arasında 25 milyon Euro’luk bütçe ile 24 önemli Ar-Ge projesi gerçekleştirmiştir. Ar-Ge Merkezi’nde yapılan çalışmalarla Türkiye’nin toplu ulaşım ihtiyaçlarına yerli çözümler sunulmakta, ithal ikamesi ürünlerle ülke kaynaklarının ülke ekonomisi içinde kalmasına yardımcı olunmakta, dünyanın dört bir yanına ulaştırılan yüksek katma değerli ihracat ürünleri üretilmektedir.
Son olarak gerçekleştirilen Bataryalı Tramvay projesi ile Avrupa İnovasyon ödülüne layık görülen Bozankaya firmamızı tebrik ediyor, başarılarının artarak devamını diliyorum.