Bataryalı Tramvay İnovasyon Ödülü
Dr. İlhami Pektaş: Bataryalı Tramvay İnovasyon Ödülü: Bozankaya
Bataryalı Tramvay Ä°novasyon Ödülü
Dr. Ä°lhami PektaÅŸ
Bu yıl Avrupa Raylı Sistemler BirliÄŸi, ERCI, tarafından 26 Ekim 2021 tarihinde Fransa’nın Lille ÅŸehrinde düzenlenen SIFER 2021, 7. Raylı Sistemler Ä°novasyon ödülünü Bozankaya firmamız kazandı.
ERCI Ä°novasyon ödülleri, ERCI üyesi kümelenmelere üye ÅŸirketlerin geliÅŸtirdiÄŸi ürün ve hizmetlerinin; yenilikçi özellikleri, demiryolu sektörü için ekonomik ve sosyal faydaları, yeni dijital teknolojilerin entegrasyonu, insan sermayesi üzerindeki etkisi, özel veya kamu kuruluÅŸları ile iÅŸ birliÄŸiyle inovasyon oluÅŸturulması kriterlerine dayanarak veriliyor.
Bozankaya tarafından geliÅŸtirilen 30 m. %100 alçak tabanlı Tramvayın tahrik sistemine entegre edilen bir yüksek gerilim aküsü ile katenersiz sürüÅŸ saÄŸlanabiliyor, böylece Tramvay lityum iyon pillerle normal çalışma ÅŸartlarında katener baÄŸlantısına gerek kalmadan 63 km yol kat edebiliyor.
Ulaşım sektöründe elektrikli araçların kullanımının yaygınlaÅŸması ile birlikte pil teknolojisinde çok önemli yenilikler ve geliÅŸmeler yaÅŸanıyor. Günümüzde raylı sistem araçlarında yüksek voltajlı akü teknolojisi, genellikle 1-2 kilometre kısa mesafelerde acil durum sürüÅŸleri için veya statik uygulamalar kapsamında istasyonlarda kullanılıyor. Bataryalı Tramvaylar katenerli demiryolu hattında dinamik ÅŸarj özelliÄŸine sahiptir. Bozankaya tarafından geliÅŸtirilen yeni teknoloji ile lityum iyon bataryalı raylı sistem aracı katenersiz uzun mesafeli bir hatta 63 km yol alabiliyor. Bu teknoloji, özellikle ÅŸehir içi tramvay hatlarında havai hat için direk, trafo merkezi inÅŸaatı, kablo hattı çekiminin güç olduÄŸu alanlarda büyük bir kolaylık saÄŸlıyor. Böylece hattın belirli bölümlerinde havai hat yatırım ve bakım maliyetlerinden de tasarruf ediliyor.
Uluslararası Alanda Sosyal Etkileri
Raylı sistemlerde akü ile gidebilen ve dinamik ÅŸarj özelliÄŸine sahip bir tramvay aracı, kullanıldığı ÅŸehirlerde esnek iÅŸletme özelliÄŸi ile katener hattına ihtiyaç duymadan, görsel kirlilik oluÅŸturmadan minimum bakım maliyeti ve rejeneratif frenleme enerjisi geri kazanımında maksimum verimlilik avantajı ile ön plana çıkacaktır.
Rekabet Avantajı
63 km'lik menzil bir Avrupa rekoru olmakla birlikte Avrupa ülkelerinde toplu taşıma sistemlerinde kullanılan tramvaylar arasında bu kadar uzun menzile sahip pil teknolojisine sahip araç üreticisi henüz yok. Bu yenilikçi teknoloji sayesinde üyemiz Bozankaya dikkatleri üzerine çekecek ve raylı sistem araç üreticileri arasında özel bir konuma sahip olacaktır.
Bozankaya Firmamızı Tanıyalım
1989 yılında Almanya’da Bozankaya BCC Salzgitter adıyla bir Ar-Ge ÅŸirketi olarak kuruldu. 1997 yılında GmbH yapısına geçti. 2003 yılında Türkiye’ye adım atmış ve yatırımlarını bu Ar-Ge ÅŸirketinin yıllar içinde edindiÄŸi bilgi birikiminin üzerine inÅŸa ederek bugün Türkiye’de çok daha güçlü bir marka haline gelmiÅŸtir.
Bozankaya, Ä°lk araç gövdesini Ankara’da üretti. 2005 yılında Amekika’da Bozankaya LLC firmasını kurdu. 2010 yılında Gebze’de TCV A.Åž. kuruldu. 2014 yılında Ä°lk elektrikli otobüs ve troleybüs üretimini gerçekleÅŸtirdi. 2015 yılında Ankara’da Bozankaya A.Åž. kuruldu. 2015 yılında Avrupa Yılın Åžirketi Ödülü’nü kazandı. 2015 yılında Ar-Ge Merkezi Kuruldu. 2016 yılında Kayseri için “Ä°lk Alçak Tabanlı Tramvay” üretimini gerçekleÅŸtirdi. 2018 yılında Bangkok için Türkiye’de “ilk metro üretimi ve ihracatı”nı yaptı. 2020 yılında Romanya’nın TimiÅŸioara ve Ä°aÅŸi kentleri için “Alçak Tabanlı Tramvay” ihalesini kazandı. 2020 yılında Antalya için 15 adet Tramvay ihalesini kazandı. 2020 yılında Romanya’nın Bucharest kenti için “Troleybüs” ihracatını gerçekleÅŸtirdi. 2021 yılında Türkiye’nin Gebze-Darıca hattında hizmet verecek 28 adetlik ilk sürücüsüz metro ihalesini kazandı. 2021 yılında Ä°zmir için 26 adet Tramvay ihalesini kazandı.
Türkiye’de 20 çalışanla faaliyetlerine baÅŸlayan Bozankaya’nın bugün Ar-Ge Merkezi’nde 100’e yakın Ar-Ge mühendisi dâhil toplamda 1000’e yakın çalışanı bulunmaktadır.
Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde 100.000 metrekare alana kurulu yeni üretim merkezi; metro ve tramvay gibi raylı sistem araçları ile trambus ve elektrikli otobüs gibi elektrikli ticari araçlar üretimi için tasarlanmış ve faaliyete geçmiÅŸtir. Bu tesislerde üretilen yerli tasarım araçlar halen ülkemizde, Avrupa’da ve Asya’da yolculara baÅŸarılı hizmetler vermektedir.
Türkiye’nin ilk yerli %100 elektrikli otobüsünü üreten firma ünvanı Bozankaya’ya aittir.
Üretim merkezlerindeki çalışmalar Ar-Ge ekseninde yürütülmektedir. Bozankaya, 2012-2017 yılları arasında 25 milyon Euro’luk bütçe ile 24 önemli Ar-Ge projesi gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Ar-Ge Merkezi’nde yapılan çalışmalarla Türkiye’nin toplu ulaşım ihtiyaçlarına yerli çözümler sunulmakta, ithal ikamesi ürünlerle ülke kaynaklarının ülke ekonomisi içinde kalmasına yardımcı olunmakta, dünyanın dört bir yanına ulaÅŸtırılan yüksek katma deÄŸerli ihracat ürünleri üretilmektedir.
Son olarak gerçekleÅŸtirilen Bataryalı Tramvay projesi ile Avrupa Ä°novasyon ödülüne layık görülen Bozankaya firmamızı tebrik ediyor, baÅŸarılarının artarak devamını diliyorum.