BEKEL A.Ş., Raylı Sistemler İçin Üretim Yapıyor
Bekel A.Ş. Fabrika Müdürü Mehmet Akar, gerçekleştirdikleri projeler ve Bekel’in raylı sistemler hedefleri hakkında bilgiler verdi.
RailwayTurkey: Endel Endüstriyel Ürünler olarak raylı sistemler için üretiminizden bahseder misiniz?
Mehmet Akar: Endel Endüstriyel Ürünler Grubu, daha çok, global beyaz eşya üreticilerine ürün tedarikçisi olarak tanınmaktadır. Ancak, 2013 yılından itibaren, ana kabiliyetlerimiz doğrultusunda oluşturduğumuz stratejik plan ve yol haritası ile raylı sistemler endüstrisine de hizmet vermeye başladık.
Bu doğrultuda, boru-tel şekillendirme temel yeteneğine sahip ve Eskişehir’de faaliyet gösteren Bekel işletmemiz 2013 yılında Tülomsaş ile ticari faaliyetlerine başlayarak, önce küçük paketler halinde Tülomsaş-GE ortak proje lokomotiflerin ve bazı vagonların fren-yakıt borularını, daha sonra 2014 yılında üretilen 10 adet GE lokomotiflerin komple yakıt ve soğutma sistem borulamaları ile şase altı boru komplelerinin imalatını başarı ile gerekleştirerek teslimatlarını yapmıştır.
2015 yılında ise GE lokomotiflerin boru işleri ile Tülomsaş’a ait 150 set Tenteli Vagon fren boruları, 80 set Balast Vagon fren boruları, Tüdemsaş’a ait 200 set SGNS Vagon fren borularının imalatları gerçekleştirilerek teslimatları yapılmıştır. Bunun yanı sıra Ar-Ge aşamasında olan ve TSI onayı için üretilen Eanos ve Bakır taşıyıcı Vagonlar için prototip borulama üretimleri gerçekleştirilmiştir.
RailwayTurkey: Üretiminizin ne kadarını raylı sistemler oluşturuyor?
Mehmet Akar: Bu alandaki üretimimizin (fren boruları, yakıt boruları vb...) büyük bir bölümü raylı sistemlere hizmet etmektedir. Bununla birlikte ISO/TS 16949 standart belgeli bir otomotiv yan sanayi olduğumuz için otomotiv sektöründe de faaliyet göstermekteyiz.
RailwayTurkey: 2015 yılı Endel için nasıl geçti? 2016 yılından beklentileriniz nelerdir?
Mehmet Akar: Genel olarak hem ülke hem komşu ülkelerdeki belirsizliklerin kısmi olarak öngörülmesi ile 2015 yılı Endel Endüstriyel Ürünler Grubu için beklentilere paralel bir yıl olarak gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Raylı sistem üretimlerinin kamu yatırımları ile olan ilişkisi düşünüldüğünde 2015 yılını durağan olarak değerlendirebiliriz. Bekel işletmesi olarak bu durumu fırsata dönüştürüp 2015 yılı içerisinde raylı sistemler sektörünün beklentilerinden biri olan IRIS sertifikasyonu faaliyetlerimize ağırlık verdik ve yılın son günlerinde denetimleri başarı ile sonuçlandırdık.
Türkiye’de IRIS belgesi ile sertifikalanan 19. Kuruluş, dünya genelinde ise borulama faaliyetlerinde sertifikalanan ilk firma olarak, bu başarıların önümüzdeki yıllarda ticari faaliyetlerimize ve sürekli iyileşme hedeflerimize katkı saylayacağını düşünüyoruz.
RailwayTurkey: Toplam ihracatınız ne kadar? Bunun ne kadarını raylı sistemler oluşturmaktadır?
Mehmet Akar: 2015 yılı itibarı ile üretimlerimizin %20’sini direkt ihraç eder durumdayız. 2023 yılı ülke hedefleri doğrultusunda bu oranı daha yukarılara taşımak hedeflerimiz arasındadır. Ancak yurtiçi taleplerin artış hızı bu hedefe ulaşmakta engel gibi görünmesine rağmen yurtiçi müşterilerimizin ihracat oranlarının yüksek olması nedeniyle dolaylı ihracat oranımızın artacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle, Raylı sistemlerde henüz direkt ihracat gerçekleştirmemiş olsak da ürünlerimizin yurtdışında kullanıldığını söyleyebiliriz.
RailwayTurkey: Demiryolu sektörünün gelişimini değerlendirir misiniz? Bu gelişime paralel olarak yatırım planlarınız var mı?
Mehmet Akar: Demiryolu sektörünün ülkemizdeki gelişim hızı, her yıl artan talepler yaratabilecek potansiyeldedir. Bu sektörün kalbi diyebileceğimiz Eskişehir’de faaliyet gösteriyor olmamız sektör gelişimlerini yakından görüp, takip etmemize imkân sağlıyor.
3 boyutlu boru şekillendirme yatırımlarımız ile yurtiçinde ve yurtdışında raylı sistemlerin bu alandaki taleplerini karşılayabilecek durumdayız. Sürekli iyileşme ve gelişme hedeflerimiz doğrultusunda 2016 yılında robot ile 3D boru büküm konusunda yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz. Bununla birlikte farklı kabiliyetlerin de kazanılması ile müşterilerimize komple çözümler sunma konusunda çalışmalarımız devam edecektir.
RailwayTurkey: Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?
Mehmet Akar: 2016 yılında raylı sistemler için 1.000 adet Vagon’da fren borularımızın kullanılması hedefimizdir. Bunun için temaslarımız ve çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca yine ülkemizde üretilen lokomotiflerin boru komple taleplerinde ana tedarikçi olmayı hedefliyoruz.
Yine 2016 yılı hedeflerimiz içinde yer alan, uluslararası pazarlara çıkarak direkt ihracat ile etki alanımızı genişletmek istiyoruz. Bu nedenle, Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenecek olan InnoTrans2016 fuarına katılımcı olarak kaydımızı gerçekleştirdik. Sizleri ve tüm okurlarınızı standımıza bekleriz.
2016 yılında borulama faaliyetlerimizin yanında ana faaliyet alanlarımızdan olan Kablo konfeksiyon becerimizi kullanıp raylı sistemler sektöründeki hizmet alanımızı geliştirerek müşterilerimize hizmet üretmek arzusundayız.