BEKEL, Raylı Sistemlerde Faaliyetlerine Hızla Devam Ediyor
BEKEL, Raylı Sistemlerde Faaliyetlerine Hızla Devam Ediyor
2010 yılından itibaren raylı sistemlerde faaliyetlerine baÅŸlayan BEKEL, bunun için ilk olarak ISO/TS 16949 ve bu aktiviteyi takiben raylı sistemlerde uluslararası bir standart olan IRIS sertifikasını bünyesine katan Türkiye’de 19. firma olmuÅŸtur. Bekel, raylı sistemler sektörüne ağırlıklı olarak borulama alanında hizmet vermekle beraber, kablolama ve elektrifikasyon içinde çalışmalarına devam etmektedir.
RailwayTurkey : Bekel’in kurumsal kimliÄŸi hakkında bilgi verir misiniz?
Mehmet Akar: BEKEL Beyaz EÅŸya San. ve Tic. A.Åž. 1997 yılında soÄŸutucu kondanser üretmek amacıyla EskiÅŸehir’de ENDEL Endüstriyel Ürünler Grubu’nun bir üyesi olarak kurulmuÅŸtur. 2010 yılından itibaren ise BEKEL Raylı Sistemlerde faaliyetlerine baÅŸlamıştır. Bunun için ilk olarak ISO/TS 16949 ve bu aktiviteyi takiben Raylı Sistemlerde uluslararası bir standart olan IRIS sertifikasını bünyesine katan Türkiye’de 19. firma olmuÅŸtur.
BEKEL üyesi olduÄŸu Raylı Sistemler Kümelenmesi DerneÄŸinin ve etkileÅŸimde olduÄŸu EskiÅŸehir OSB’de yer alan onlarca KOBÄ°’nin üretim altyapısının ve kabiliyetlerinin geliÅŸtirilmesi için faaliyetlerine devam edecektir. Bunun yanında INNOTRANS gibi Raylı Sistemler sektörünün en büyük fuarına katılımı gerçekleÅŸtirerek kendi alanında ihracatı hedeflemektedir.
RailwayTurkey : Üretim kapasiteniz ve üretimini yaptığınız ürünler hakkında bilgi verir misiniz?
Mehmet Akar: Ana faaliyetimiz olan boru ÅŸekillendirmede metal ürünler dikiÅŸli / dikiÅŸsiz çelik çekme borulardır. Boru ÅŸekillendirme raylı sistemler sektöründe düÅŸük miktarlı ancak çeÅŸitliliÄŸi fazla olan bir üretim alanıdır. Kabaca deÄŸerlendirdiÄŸimizde boru ÅŸekillendirmede tek vardiyada 2.000 vagon, 100 lokomotiflik kapasitemiz olduÄŸunu belirtebiliriz.
Üretimimizdeki ürünler müÅŸteri tasarımı araçların hava, hidrolik vb… akışkan sistemlerinde kullanılmak üzere imal edilmektedir. Bu sebeple risk ve önemi yüksek olup üretimde hassasiyet ön plandadır. Herhangi bir kaçak yada sızıntı olması durumunda sistemin komple çalışmayacağı düÅŸünüldüÄŸünde üretimimizin emniyeti ön planı çıkmaktadır.
RailwayTurkey : Raylı sistemler için neler üretiyorsunuz?
Mehmet Akar: Raylı sistemler sektörüne ağırlıklı olarak borulama alanında hizmet veriyoruz ancak kablolama ve elektrifikasyon içinde çalışmalarımız devam etmekte ve görüÅŸmelerimiz sürmektedir.
2014 yılında üretilen 10 adet GE lokomotiflerin komple yakıt ve soÄŸutma sistem borulamaları ile ÅŸase altı boru komplelerinin imalatını baÅŸarı ile gerçekleÅŸtirerek teslimatlarını yapmıştır. 2015 yılında ise GE lokomotiflerin boru iÅŸleri ile TülomsaÅŸ’a ait 150 set Tenteli Vagon fren boruları, 80 set Balast Vagon fren boruları, TüdemsaÅŸ’a ait 200 set SGNS Vagon fren borularının imalatları gerçekleÅŸtirilerek teslimatları yapılmıştır. Bunun yanı sıra Ar-Ge aÅŸamasında olan ve TSI onayı için üretilen Eanos ve Bakır taşıyıcı Vagonlar için prototip borulama üretimleri gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.
RailwayTurkey : Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Özellikle raylı sistemlere yönelik yeni ürünler konusunda çalışmalarınız var mı?
Mehmet Akar: 2014 yılında TÜBÄ°TAK tarafından da desteklenen 3D büküm teknolojimiz ile raylı sistemler sektörünün düÅŸük miktarları ve çok çeÅŸitli dizayn taleplerini karşılamak üzere robot ile 3D boru ÅŸekillendirme yapabiliyoruz.
BEKEL olarak 2016 Mart ayında BEBKA tarafından açıklanan Mali Destek programına yönelik bir projeye katıldık. Olumlu ÅŸekilde neticelenmesini beklediÄŸimiz proje sonuç açıklanmasıyla beraber yetkinliÄŸimizi artırıp yenilikçi projelerimize yer vereceÄŸiz.
RailwayTurkey : 2016 yılının ilk 6 ayı nasıl geçti? Geçen seneye göre kıyaslar mısınız?
Mehmet Akar: Genel olarak hem ülke hem de komÅŸu ülkelerdeki belirsizlikler kısmi olarak öngörülse de bilenen sebepler nedenli kamu yatırımlarındaki duraÄŸan pozisyon ile 2015 yılı ve 2016 yılının ilk yarısı Bekel Kondanser iÅŸletmesi için raylı sistemler sektör bazında beklentilerin altında bir yıl olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Demiryolu sektörünün ülkemizdeki geliÅŸim hızı, her yıl artan yeni talepler yaratabilecek potansiyeldedir. Bu sektörün kalbi diyebileceÄŸimiz EskiÅŸehir’ de faaliyet gösteriyor olmamız sektör geliÅŸimlerini yakından görüp, takip etmemize imkân saÄŸlamaktadır.
RailwayTurkey : Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?
Mehmet Akar: 3 boyutlu boru ÅŸekillendirme yatırımlarımız ile yurtiçinde ve yurtdışında raylı sistemlerin bu alandaki taleplerini karşılayabilecek durumdayız. Bununla beraber, BEBKA Projesinin olumlu sonuçlanması durumunda Raylı Sistemler sektöründe kaynak kabiliyetimizi de robotlarla uygulayabilir duruma gelecek ve farklı projelerde de yer alacağız. Ä°lerleyen zamanlarda boru komplelerinde ana tedarikçi olmak ve ihracat kapasitemizi geliÅŸtirmek temel hedefimizdir.
RailwayTurkey : Eklemek istedikleriniz varsa onları da öÄŸrenebilir miyiz?
Mehmet Akar: ENDEL Grup Raylı Sistemlerdeki gelecek potansiyelini gördüÄŸü için bu alanda kendi içinde de yatırımlar yapmakta ve AR-GE faaliyetlerini sürdürmektedir. Metal ÅŸekillendirme konusunda 2017 yılı planlarında DIN EN 15085 standardında kaynak kabiliyeti kazanmak ve müÅŸterilerine montaja hazır ürünler sunmayı hedeflemektedir.
Ayrıca kablolama ve elektrifikasyon konusunda da sektörün yurtdışındaki büyük firmaları ile görüÅŸmekleri sürmekte ve uygun zemin oluÅŸturduÄŸu durumlarda iÅŸbirliÄŸi yaparak burada da büyümeye devam edecektir. Bu sebeple Innotrans fuarının grubumuz için yoÄŸun bir fuar olacağını düÅŸünüyoruz.