Bozankaya’dan Toplu Taşımacılıkta Ekonomik, Güvenilir, Çevre Dostu Çözümler
‘Bozankaya ürün gamı altında Raylı sistemler ve Elektrikli ticari araçlar ana baÅŸlıkları bulunmaktadır. Raylı sistemlerde metro, tramvay, hafif raylı sistem (LRV) ve yüksek hızlı tren, Elektrikli ticari araçlar baÅŸlığı altında da ise Elektrikli Otobüs, E-KARAT, Trambüs ve Elektrikli Kamyon bulunmaktadır’ diyen Bozankaya Genel Müdürü Aytunç Günay, sorularımızı yanıtladı.
RailwayTurkey: Bozankaya’nın kurumsal kimliÄŸi hakkında bilgi verir misiniz?
Aytunç Günay: 1989 yılında Almanya’da bir AR-GE ÅŸirketi olarak hizmet vermeye baÅŸlayan ve yatırımları ile geliÅŸen Bozankaya A.Åž. 2003 yılında ilk olarak dünyaca ünlü Alman otobüs firmalarının, Türkiye’deki iÅŸ ortağı olmak üzere Ankara’da faaliyete baÅŸlamıştır. Aynı hizmeti sunan ve Almanya’da bulunan Bozankaya GmbH’ın gerek altyapısı, gerekse bilgi ve birikiminin Türkiye’deki güncel bir yansıması ve güçlü bir partneri olmuÅŸtur.
Son beÅŸ yıl içinde 19 AR-GE projesi gerçekleÅŸtiren Bozankaya’ nın AR-GE bütçesi 70 milyon liranın üzerinde gerçekleÅŸmiÅŸtir. AR-GE projeleriyle tasarım ve üretimini tamamen kendi mühendisliÄŸi ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi ürünlerden biri de elektrikli otobüsü E-KARAT’tır. Bozankaya Türkiye’deki tüm elektrikli otobüs ihalelerini alarak, Konya, EskiÅŸehir/Tepebaşı, Ä°zmir ve Elazığ için E-KARAT’ların teslimatını gerçekleÅŸtirmektedir.
110.000 m² alana kurulu Sincan yerleÅŸkesi; yüksek hızlı tren, metro, tramvay gibi raylı sistem araçları ve trambüs, ebus gibi elektrikli toplu taşıma araç üretimi, modern troleybüs ve batarya sistemi üretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bozankaya tarafından üretilmiÅŸ olan yolcu dostu yüzde 100 alçak tabanlı tramvay da mevcuttur.
AR-GE projeleriyle geliÅŸtirilen ürünlerin tamamı ticarileÅŸmiÅŸ olup ürünler ile ithal ikamesi saÄŸlandığından, önemli ölçüde dövizin ülkemizde kalmasını saÄŸladığı gibi aynı ürünlerin ihracatı ile de döviz girdisi saÄŸlanmaktadır.
RailwayTurkey: Otomotiv sektörü için ve raylı sistemler sektörü için üretimlerinizden bahseder misiniz?
Aytunç Günay: Bozankaya ürün gamı altında Raylı sistemler ve Elektrikli ticari araçlar ana baÅŸlıkları bulunmaktadır. Raylı sistemlerde metro, tramvay, hafif raylı sistem (LRV) ve yüksek hızlı tren, Elektrikli ticari araçlar baÅŸlığı altında ise Elektrikli Otobüs, E-KARAT ve Trambüs bulunmaktadır.
TOPLU TAÅžIMACILIKTA EKONOMÄ°K, GÜVENÄ°LÄ°R, ÇEVRE DOSTU ÇÖZÜM
Bozankaya, çalışmaları sonucunda ürettiÄŸi elektrikli otobüsü E-Karat’ı 2014 yılı sonunda uluslararası arenada tanıttı. E-KARAT’lar batarya ömrünü maksimum seviyede tutmak amacıyla SCL (Single Cell Loading) batarya sistemi ile çalışıyor. E-KARAT’ların tavanlarında bulunan lityum demir fosfat bataryalar yüzlerce hücreden meydana gelmiÅŸtir. Sistem her bir hücreyi görüntüler ve münferit ÅŸarj fazlasını engellemek üzere ÅŸarj sürecini dengede tutar. Bu ÅŸekilde soÄŸutma sürecine gerek kalmamakla birlikte performans düzeyleri korunur ve batarya ömrü uzar.
Birçok ülkeden büyük talep alan E-Karat, ÅŸehir içi ortalama 280 kilometre yol gitmesine olanak saÄŸlayan 200 kWh (10,7m için) kapasiteli (SingleCell Loading) batarya sistemi ile çalışıyor. Batarya yönetim sistemi (BMS) patenti ve üretimi Bozankaya’ya ait olan sistem, düÅŸük enerji tüketimi ve yüksek performans saÄŸlıyor. Gürültü düzeyini en düÅŸük oranda tutan sistem ile karbon ve azot emisyonu da sıfır düzeyine indiriliyor.
TRAMBÜS VE YÜZDE 100 ALÇAK TABANLI TRAMVAY
Yüzde 100 alçak tabanlı tramvay ve trambüs projelerini Bozankaya uyguladı. Üstün Alman teknolojisi ile ürettiÄŸi trambüs araçları Türkiye’de 2014 yılından beri insanlara konforlu ulaşım saÄŸlıyor. Bozankaya, yolcu dostu yüzde 100 alçak tabanlı tramvay tasarımını da yine 2014 yılında tamamlandı. Titizlikle yürütülen AR-GE çalışmaları ve üstün Alman teknolojisi sayesinde 33 metre uzunluÄŸunda çift taraflı sürüÅŸ özelliÄŸine sahip ve 5 modülden oluÅŸan yüzde 100 alçak tabanlı tramvay aracının üretimine baÅŸlandı. 2016 yılında teslim edilmeye baÅŸlanmış olan bu tramvaylar Türkiye’de uluslararası standartlara uygun ÅŸekilde ÅŸehirlerin ulaşım problemlerine çözüm oluyor.
DÖRDÜNCÜ BÜYÜK HIZLI ULAÅžIM PROJESÄ°
RailwayTurkey: 2017 yılında raylı sistemler için yaptığınız projelerden bahseder misiniz?
Aytunç Günay: Bangkok Toplu Taşıma Sistemleri Kamu Hizmetleri Åžirketi (BTSC), 22 adet dört vagonlu metro aracının alımı için Bozankaya ve Siemens’in aralarında bulunduÄŸu konsorsiyuma sipariÅŸ verdi. Proje kapsamında 22 adet 4 vagonlu metro aracı Bozankaya firması tarafından Ankara’da bulunan fabrikalarında üretilecek.
RailwayTurkey: Eklemek istedikleriniz var mı?
Aytunç Günay: Toplu ulaşımda, geleceÄŸin elektrikli araçlarını tasarlayıp üreten Bozankaya, raylı sistemlerdeki tüm ihtiyaçlar için tasarımları ve üretimiyle sahada. Bozankaya’nın üstün Alman teknolojisiyle tasarladığı elektrikli araçlar Türkiye ve Almanya’da toplu ulaşımda gururla hizmet veriyor.
Son iki yılda cirosunun ortalama yüzde 7,4’ünü AR-GE projelerine ayıran Bozankaya, binde dokuz olan Türkiye ortalamasını sekize, bu alandaki sektör ortalamasını üçe katlamış bulunuyor.
Amacımız önümüzdeki yıllarda bu ortalamayı daha da yukarı taşımak ve ülkemizde ve Dünya’da, ünvanımızı ve ülkemizi en iyi ÅŸekilde temsil etmek olacaktır.