Canray, Raylı Sistem Araçlarına İç Giydirme ve Gövde Parçalarının Üretimini Yapıyor
Alüminyum konusundaki uzmanlığını 44 yıldır devam ettiren Yeşilova Holding iştiraki olan Canray Ulaşım’ın ürün gruplarımız arasında; iç tavan modülleri, havalandırma kanalları & gürültü sönümleyici sistemler, yolcu bagaj rafları, yan servis kapakları, cam-çerçeve grupları, yan ve ön duvar sistemleri, kapı-direk çerçeveleri ile bu ürünlere ek entegre olan yolcu bilgilendirme ekranları bulunuyor. Canray Ulaşım Genel Müdürü Ramazan Uçar, Eurasia Rail 2019 fuarı sonrası sorularımızı yanıtladı.
RailwayTurkey: Kısaca kendiniz ve firmadaki göreviniz hakkında bilgi verir misiniz?
Ramazan Uçar: Lise ve üniversite eğitimlerinden sonra 1996 yılında iş yaşamıma başladım, farklı sektörlerde çalıştıktan sonra 2005 yılı başında Yeşilova Holding’in otomotive bakan yüzü Canel Otomotiv’le Yeşilova Ailesine katıldım. 2010 yılına kadar Canel Otomotiv’de Ar-Ge Müdürü olarak görev aldım. Otomotiv yan sanayinde özellikle de alüminyum üzerine Ar-Ge yapabilmek bu dönemde bizlere pek çok yetkinlikleri kazandırdı. Zaten bu konudaki başarımızla, 2011 yılında holding bünyesinde ayrı bir Ar-Ge Merkezi’nin kurulumuna liderlik ederek ekibimle tüm grup şirketlerine ve dışarıdaki şirketlere hizmet eden ayrı bir Ar-Ge Merkezi’ne dönüşümü gerçekleştirdik. Canray Ulaşım da aslında oradaki sinerjinin dünyaya getirdiği bir şirket oldu. Ar-Ge dediğinizde bugün değil her daim yarını düşündüğünüz için hem Ar-Ge hem de Ür-Ge noktasında ağırlıklı yürüttüğümüz çalışmalar ve sektörel yayılım araştırmalarımız, bu süreçte bizi raylı sistemlerle tanıştırdı. Hali hazırda o dönemdeki raylı sistemlerle ilgili ürün geliştirme çalışmalarımızı mevcut üretim tesislerimizde üretiyor ve satıyorduk. Alınan stratejik büyüme kararı ile de bu süreci ayrı bir üretim yerinde ve ekiplerle 2018 yılında Canray Ulaşım olarak devam ettirmeye başladık. Ben de Canray Ulaşım’da Genel Müdür olarak görevime devam ediyorum.
RailwayTurkey: Firmanızın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Ramazan Uçar: Canray Ulaşım, alüminyum konusundaki uzmanlığını 44 yıldır devam ettiren Yeşilova Holding iştirakidir. Ağırlıklı alüminyum hammaddesi ile şu an için 5000 metrekare alan üzerinde kurulu üretim tesisimizde raylı sistem araçlarına iç giydirme ve gövde parçalarının üretimini yapıyoruz. Üretim yapımız gereği alt komponent üretimleri holdingimizin diğer şirketlerinde üretilmekte, işin mühendislik ve montaj operasyonları Canray bünyesinde yapılmaktadır. Yaklaşık 100 kişilik mühendis ağırlıklı bir çalışanımız bulunmaktadır.
RailwayTurkey: Demiryolu sektörüne yönelik ürettiğiniz ürün veya hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Ramazan Uçar: Ürün gruplarımız arasında; iç tavan modülleri, havalandırma kanalları & gürültü sönümleyici sistemler, yolcu bagaj rafları, yan servis kapakları, cam-çerçeve grupları, yan ve ön duvar sistemleri, kapı-direk çerçeveleri ile bu ürünlere ek entegre olan yolcu bilgilendirme ekranları bulunuyor.
RailwayTurkey: Eurasia Rail İzmir 2019 fuarı firmanız açısından nasıl geçti? Sergilediğiniz ürün ve hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Ramazan Uçar: Sektörel buluşmaların kurumlara güç kattığına inanıyorum bu anlamda şirketimiz açısından fuarın oldukça verimli geçtiğini söyleyebilirim. Özellikle de raylı sistemler sektörü temsilcilerinin Türkiye’de böylesi dolu bir organizasyonla bir araya gelmesi bizler için de gurur verici. Türkiye pazarı bu kadar büyürken ve yerli-milli kavramına verilen önem en üst düzeydeyken, biz de Canray Ulaşım olarak buna önemli bir katkı sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye’de faaliyet gösterecek araçların parçalarını yapıyor olmak öncelikli hedeflerimizden biri. Bu konuda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık ve görüşmelerimiz devam ediyor. Fuarda özellikle ürünlerimizi daha konforlu biçimde katılımcılarla paylaşabilmek adına standımızı bir tren vagonu biçiminde tasarladık dolayısıyla hizmet verdiğimiz tüm ürün gruplarının örneklerini rahatlıkla görebildiler. Hem Canray Ulaşım çalışanı arkadaşlarımız hem de holding şirketlerinden arkadaşlarımızda standımızda çok yönlü bir bilgilendirme yapma fırsatı yakaladık. Tabi bu güzel fuarımızın etkilerini de hem fuar esnasında hem de sonrasında güçlü bir şekilde hissettik. Bu da bizler için çok sevindirici bir durum.
RailwayTurkey: Bundan sonraki dönemde demiryolu sektöründeki hedefleriniz nelerdir? Yatırımlarınız olacak mı?
Ramazan Uçar: Raylı sistemlerde gerekli Kalite Yönetim Sistemi olan IRIS belgelendirmesi için tüm hazırlıklarını tamamladık, ilk yarı içerisinde belgemiz bize ulaşmış olacaktır; 2019 yılı içerisinde, sektörde spesifik prosesler olarak tanımlanan yapıştırma prosesi için, çalışanımıza yatırım yaparak, firmamıza Avrupa Yapıştırma Uzmanları (EAS) ve Avrupa Yapıştırma Uygulayıcıları (EAB) kazandırdık. Sonrasında da prosesimizin ve şirketimizin belgelendirmesi için gerekli süreçleri tamamlayıp DIN 6701 yapıştırma prosesi sertifikamızı mart ayı içerisinde aldık. Bağlı olduğu grubun tüm alt yapısında da benzer çalışmalar sürekli yapılmakta ve her geçen gün sektörün tanınmış büyük oyuncuları tarafından ziyaret edilen ve otomotivdeki tabiriyle FSS (full servis supplier) tedarikçi olma yolunda ciddi yol aldık. Yine ana üreticilere yakın olmak adına ilk mühendislik ve tasarım ofisini Canray olarak Fransa’ da Mayıs ayı itibariyle açmış olacağız, devamında da Almanya’da raylı sistemler için ikinci bir mühendislik ofisi açma çalışmalarımız devam ediyor. 2019 için sektör olarak verimli bir yıl bizi bekliyor. Buna paralel olarak da yeni yatırımlarımız 2019 yılı içerisinde planlanmakta ve sektörde en güçlü tedarikçileri arasında olma hedefi doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz.