DB Systemtechnik ile Vaka Çalışması
Çalışma işlemi sırasında ray kesiti izleme ​​​​​​​ASC sensörleri, Deutsche Bahn`ın raylardaki hasarı erken tespit etmesine yardımcı oluyor
DB Systemtechnik ile Vaka Çalışması
Çalışma iÅŸlemi sırasında ray kesiti izleme
ASC sensörleri, Deutsche Bahn'ın raylardaki hasarı erken tespit etmesine yardımcı oluyor
Demiryolu ağının durumu düzenli olarak kontrol edilmelidir. Deutsche Bahn AG, birkaç yıldır DB 4.0 dijitalleÅŸme stratejisinin bir parçası olarak altyapıyı izlemek için standart trenleri kullanmaktadır. Pfaffenhofen, Almanya'da bulunan ASC GmbH'nin yüksek hassasiyetli sensörleri milimetre hassasiyetle ray yatağını taramak için kullanılır.
Ä°kinci nesil ICE'lerin ve IC'lerin yer aldığı üç veya dört tren, “sürekli ray durumu izleme” için kullanılır. Bunun arkasındaki düÅŸünce ÅŸudur: Uzun mesafeli trenler demiryolu ağı ile her gün temas halindeyse bir yandan neden veri toplamasınlar? Demiryolu altyapısından sorumlu DB Netz AG, grup bünyesindeki DB Systemtechnik GmbH ÅŸirketini bu iÅŸ için görevlendirdi. Ray ile paralel uzanan seviyedeki kusurlar, kaydedilen ana tip kusurlardır ve raylardaki geometrik kusurların yüzde 75'ini oluÅŸturur. Ölçüm çalışmaları, Deutsche Bahn'ın yüksek maliyetli hasarlar oluÅŸmadan önce tüm geometrik ray sapmalarını tespit etmesine yardımcı olur. Üç veya dört ayda bir incelenen yüksek hızlı demiryolu kesitleri ve senede bir incelenen bölgesel tren kısımları dahil olmak üzere, ÅŸirket uzun aralıklarla ray ölçüm trenleri ile düzenli olarak muayene gerçekleÅŸtirir.
En eski ölçüm verileri yalnızca birkaç saat öncesine aittir
Münih'te bulunan DB Systemtechnik GmbH ÅŸirketinde “sürekli hat bölümü izleme” uzmanı olan ve ölçüm sisteminin kurulumundan itibaren etkin görev alan Dr.Müh. Klaus Ulrich Wolter, "Yalnızca birkaç araçla büyük bir demiryolu ağını izlemeyi amaçlıyoruz," dedi. Sistemin ana bileÅŸenleri, bir trenin vagon gövdesinin iç kısmında ve bojisinde bulunan sensörlerdir. Bir veri kayıt sistemi, bir konumlandırma sistemi ve bir veri iletim sistemi de kullanılmaktadır. Konumlandırma sistemi sürekli olarak trenin mevcut konumunu kaydeder, böylelikle ölçüm deÄŸerleri ray kesitinin belirli noktalarına dağıtılabilir. Veri iletim birimi ise tüm verileri gerçek zamanlı olarak Munich-Freimann'da yer alan DB Systemtechnik'e gönderir. DB Systemtechnik, verileri haftada bir kez deÄŸerlendirir ve ilgili noktada raylı sistemden sorumlu kiÅŸilerin kullanımına sunar. DeÄŸerlendirme büyük ölçüde otomatik olarak gerçekleÅŸtiÄŸinden, raporlar gönderilme zamanından yalnızca birkaç saat öncesine ait olan verileri bile içerebilir.
Binlerce kilometrelik demiryolu ağı izleniyor
Mevcutta yaklaşık 2.500 km demiryolunun durumu haftalık olarak izlenmektedir. Özel sensörlü uzun mesafe trenleri yalnızca Bremen/Hamburg ve Münih arasındaki kuzey - güney rotasında seyahat etmekle kalmamakta, aynı zamanda Berlin ve Köln ile Halle/Leipzig ve Bremen arasındaki kısımları da kapsamaktadır. Wolter, “Ölçüm teknolojisine sahip trenler bazı demiryolu kesitlerinden yalnızca iki haftada bir geçerken, diÄŸer kesitlerden günde iki kere olacak ÅŸekilde sık geçebiliyor,” dedi. “Ölçüm teknolojisine sahip trenler haftada ortalama dört kez demiryolu kesitlerinden geçiyor.”
Bu ÅŸekilde elde edilen verilerin kalitesi büyük ölçüde kullanılan sensörlere baÄŸlıdır. Bu nedenle DB Systemtechnik, Oberbayern, Pfaffenhofen'de bulunan ASC GmbH'nin ivme sensörlerini kullanmayı tercih etti. Ä°zleme uzmanı Wolter, tercihleri hakkında “Minden'deki meslektaÅŸlarımız bir süredir bu sensörleri kullanıyorlar ve çok memnunlar,” dedi. “Sensörlerin bu iÅŸ için mükemmel teknik özellikleri bulunuyor, bu sensörlerden olaÄŸanüstü bir destek alıyoruz.”
Sensörler sert sarsıntılara karşı dayanıklı olmalıdır
Uzun mesafe trenlerine, ASC OS -115LN 050 ve ASC OS -115LN 002 tek eksenli ivmeölçerlerin yanı sıra ASC P401A15 piezoelektrik modeli de yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Belirtilen ikinci model, aşırı saÄŸlamlık, darbeye karşı direnç ve hava geçirmezlik ile karakterize edilen yüksek frekanslı bir IEPE sensörüdür (Integrated Electronics Piezo Electric -Entegre Elektronik Piezo Elektrik). Bu sensörler 0,5 Hz ile 15 kHz arasında geniÅŸ bir frekans aralığına ve ±50, ± 100 ve ±500 g ölçüm aralığına sahiptir. 5.000 Gpk'ye kadar olan darbeye karşı direnç özelliÄŸi, yüksek ÅŸok yüklerinin yer aldığı demiryolu trafiÄŸinde kullanım için büyük bir avantaj saÄŸlamaktadır. ASC P401A15 modelinin bir baÅŸka özelliÄŸi ise –55'ten +150 ° C'ye kadar geniÅŸ sıcaklık aralığına sahip olmasıdır, çünkü tren ölçüm noktalarındaki sıcaklıklar –30 ila +70 ° C aralığında deÄŸiÅŸiklik gösterebilmektedir.