Demiryollarının Geleceği Simpro Tesislerinde
Simpro`nun demiryolu ve tramvay pantograflarının test edilmesi için Fransa`da da özel bir merkezi bulunmaktadır.
Demiryollarının Geleceği Simpro Tesislerinde
Torino merkezli Simpro, test tezgahları tasarlama ve kurma alanında uzun yıllara dayanan tecrübesiyle, Ferrovie Italiane adına, vagonlar üzerinde yapılacak araÅŸtırma faaliyetleri ve testlerin yürütülmesi için Osmannoro Deneysel Dinamikler Merkezi (CDSO) isimli endüstriyel bir kompleks tasarlamış ve kurulumunu tamamlamıştır. Avrupa'da alanında bir ilk olan bu merkez, demiryolu sektöründeki araÅŸtırmaların ilerlemesinde büyük rol oynamaktadır ve oynayacaktır.
Osmannoro Tesisi, yaklaşık 11.000 m²'lik bir alana kurulmuÅŸtur ve test tezgahlarının temalarına göre ayrıldığı dört özel binadan oluÅŸmaktadır. Bu binalarda vagon testleri için bir silindir tezgahı (400 km/h'ye kadar), bir dinamometre fren test tezgahı, iki boji büküm ve burkulma test tezgahı, bir aks yorulma test tezgahı, bir tekerlek yorulma test tezgahı, bir gövde stres test tezgahı ve bir pantograf test tezgahı bulunmaktadır; ancak ekipman bunlarla sınırlı deÄŸildir.
Simpro'nun demiryolu ve tramvay pantograflarının test edilmesi için Fransa'da da özel bir merkezi bulunmaktadır. Üç farklı tip test tezgahı ile donatılmış olan bu merkez, Avrupa standartlarının gerektirdiÄŸi tüm testleri yapabilmektedir. Merkezde bulunan dinamik tezgah sayesinde aktüel koleksiyon alanında araÅŸtırma faaliyetleri yürütmek mümkündür.
Pantograf tarafından optimal enerji toplanmasının saÄŸlanması, demiryolu teknolojisinin geliÅŸimi için kilit noktalardan biridir. Hızı 200 km/h'nin üzerinde olan trenlerde katener ve pantograf arasındaki etkileÅŸim; temas eden parçaların önemli ölçüde aşınmasını ve yıpranmasını belirleyen ağır mekanik ve elektriksel gerilimin, elektrik arklarının oluÅŸumundan kaynaklanan elektromanyetik deÄŸiÅŸikliklerin, yüksek akımlardan kaynaklanan gerilim ve termal dengesizliÄŸin bir sonucu olabilmektedir.
Simpro, Fransa'da sanal ortam ve laboratuvar testlerini geleneksel hat içi testlerle birleÅŸtirmeyi mümkün kılacak sistemlerin kurulumunu içeren bir proje üzerinde de çalışmaktadır. Yeni teknolojilerin onaylanma süresini önemli ölçüde azaltacak olan bu sanal sertifikasyon süreci, birçok yenilikçi demiryolu projesinin geliÅŸimini hızlandıracaktır. "Dijital simülasyonun sanal bir sertifika aracı olarak kullanılması tüm fiziksel testlerin ortadan kaldırılması anlamına gelmemekle birlikte ray testlerinin sayısında ciddi bir azalma saÄŸlayacaktır".
AraÅŸtırma faaliyetlerine yönelik sistemlerin geliÅŸtirilmesi, Simpro'yu Huddersfield Üniversitesi ile yeni bir pantograf-katener sistem test tezgahı yapmaya yönlendirmiÅŸtir. Bu sistem sayesinde yapılan araÅŸtırmalar sadece demiryolu elektrifikasyon sürecinde deÄŸil, mevcut katener ağının yenilenmesinde de önemli rol oynayacaktır.
Simpro ve Huddersfield Üniversitesi tarafından geliÅŸtirilen test tezgahı, yenilikçi çözümleri ve yüksek performans özellikleriyle dünyadaki, muhtemelen, en geliÅŸmiÅŸ pantograf-katener test tezgahı olma özelliÄŸine sahiptir. Bu tezgah sayesinde, hem konvansiyonel hem de yüksek hızlı hatlar için farklı tipteki pantograflarda 500 km/h'ye kadar hız simülasyonlu dinamik testler yapılabilmektedir. Pantografın yerleÅŸtirildiÄŸi 6DOF hareketli platformla donatılmış tezgah, trenin herhangi bir hareketini veya titreÅŸimini taklit edebilmekte; böylelikle pantografın karşılaÅŸabileceÄŸi sorunları öngörebilmektedir.
Pantografların kendi kullanım alanları dışındaki alanlarda da kullanımlarının mümkün olması, bu cihazların teknolojik geliÅŸiminin en ilgi çekici fonksiyonlarından biridir. Elektrikli karayolu taşımacılığına yönelik bir çözümden bahsedecek olursak, elektrikli demiryollarının verimliliÄŸini kamyonların esnekliÄŸiyle birleÅŸtiren sistemlerin oluÅŸturulması, örneÄŸin, ÅŸehirlere yol boyunca belirli duraklarda ÅŸarj olabilen tam elektrikli otobüsler getirilmesi artık mümkündür.