Demiryolu Ä°ÅŸletmeciliÄŸi Yetkilendirme YönetmeliÄŸi Yayınlandı
Demiryolu Ä°ÅŸletmeciliÄŸi Yetkilendirme YönetmeliÄŸi Yayınlandı
Demiryolu taşımacılığının serbestleÅŸmesine iliÅŸkin en önemli yönetmeliklerden biri olan “Demiryolu Ä°ÅŸletmeciliÄŸi Yetkilendirme YönetmeliÄŸi” 19 AÄŸustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüÄŸe girdi.
Demiryolu altyapı iÅŸletmecisi ve demiryolu tren iÅŸletmecileri ile demiryolu taşımacılığı alanında organizatör, acente, komisyoncu, gar veya istasyon iÅŸletmecisi faaliyetlerinin yetkilendirilmesine iliÅŸkin esaslar yayımlandı.
Resmi Gazete‘nin 19 AÄŸustos 2016 tarihli sayısında yer alan UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı yönetmeliÄŸine göre, sayılan faaliyetler için gerçek ve kamu tüzel kiÅŸiler ile ÅŸirketlerin bakanlıktan yetki belgesi almaları gerekiyor.
Demiryolu iÅŸletmeci ve taşımacıları ile organizatör ve acentelerin yetki belgesi çeÅŸitlerinin belirlendiÄŸi yönetmeliÄŸe göre, yetki belgesi almak veya yenilemek için baÅŸvuru sahiplerinin gerçek kiÅŸi, kamu tüzel kiÅŸisi veya 6102 sayılı Kanuna göre tutulan ticaret siciline kayıtlı ve ilgili yetki belgesi kapsamına uygun faaliyet gösteren bir ÅŸirket olması ve ayrıca yönetmelikle belirlenen özel ÅŸartları da taşıması gerekiyor.
Yönetmelik kapsamında yük veya yolcu tren iÅŸletmecileri, baÅŸvuru tarihi itibari ile asgari 10 milyon TL kayıtlı sermayeye sahip olduklarını belgeleyecekler. Yetki belgelerinin süresi 10 yıl olarak belirlendi.
Bakanlık, hakkında iflas veya benzeri iÅŸlemler baÅŸlatılan bir iÅŸletmenin mali olarak kendini tekrar yapılandırmasını mümkün görmediÄŸi hallerde söz konusu iÅŸletmenin yetki belgesini iptal edecek.
Demiryolu tren iÅŸletmecileri, bir kaza meydana gelmesi halinde mali yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için Bakanlığa ulusal ve uluslararası mevzuata uygun bir sigorta poliçesi verecek. Asgari sigorta poliçe miktarı, her olay başı 20 milyon TL’den az olamayacak.
Yetki belgesi alma, yenileme ve deÄŸiÅŸtirme talebinde bulunan iÅŸletmelerin, yetki belgesinde belirlenen hizmetleri, etkin ve güvenli bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirmesi ve izleyebilmesi ile bunu gerçekleÅŸtirmek için gerekli bilgi, tecrübeye ve bir yönetim organizasyonuna sahip olması da aranan ÅŸartlar arasında yer alıyor.
Yönetmelikle, TCDD, 6461 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile ulusal demiryolu altyapı ağı içinde yer alan ve devletin tasarrufundaki demiryolu altyapısının kendisine devredilen kısmı üzerinde demiryolu altyapı iÅŸletmecisi olarak görevlendirildiÄŸinden Bakanlık tarafından DA yetki belgesi ile süresiz olarak yetkilendirildi.
YönetmeliÄŸe eklenen geçici maddeyle TCDD Taşımacılık A.Åž.’de 6461 sayılı Kanun ile demiryolu tren iÅŸletmecisi olarak görevlendirildiÄŸinden Bakanlık tarafından DB1 ve DB2 yetki belgeleri ile bir defaya mahsus olmak üzere yetki belgesi süresince yetkilendirildi. Bununla birlikte TCDD Taşımacılık A.Åž.’nin faaliyete baÅŸlayabilmesi için, yönetmelikte belirtilen sigorta poliçesini ayrıca alması gerekiyor.