Demiryolu Standartlarına Uygun Güvenli Taşıma İçin Düzgün Etiketleme
Yolcu emniyeti demiryolu ulaşımında birinci önceliktir -bu konuda demiryolu araçlarında yangın koruması önemli rol oynar. Markalama ve etiketleme dahil, komponent ve cihaz seçimi konusunda, diğer hiçbir endüstri bu kadar zorlayıcı değildir (Şekil 1)
Tabi ki etiketler diğer endüstri sektörlerinde de dayanıklı olmalıdır. Amaç aynıdır: kumanda panoları, operatör panelleri, sistem kabloları ve makineler için düzgün etiketleme sağlamak. Bununla birlikte yolcu taşımacılığındaki yüksek emniyet standartları nedeniyle, demiryolu endüstrisinde, etiketleme malzemeleriyle ilgili gereksinimler, temel gereksinimlerin oldukça üzerindedir. Vagonlara yönelik etiketleme çözümlerinden beklentiler, uygulamalar kadar çeşitlidir.
Uzun bir ürün yaşam döngüsünü destekleyen malzeme
Trenlerin uzun işletme ömrü ve kanunların belirttiği bakım aralıkları dikkate alındığında etiketlerin dayanıklılık koşulları oldukça zorlayıcıdır. Düzgün bakım için, etiketler yıllarca kullanımdan sonra bile anlaşılır ve okunaklı olmalıdır. Etiketleme malzemelerine doğal olarak dayanıklılık testi uygulanır ve bu her zaman ilgili baskı sistemlerini de kapsar. Test edilen özellikler yağlara, kimyasallara ve solventlere dayanım, silinme, aşınma ve çizilmeye karşı dirençtir - ve bu, uygulanan mekanik ve kimyasal dayanıklılık testlerinin sadece bir kısmıdır.
Phoenix Contact yeni ürünleri sınıflandırırken kendi standardını geliştirmiştir. Demiryolu endüstrisine normal gereklilikleri aşan özel standartlar uygulandığı için üretici etiketleme çözümlerini bağımsız akredite kurumlarda onaylatmak durumundadır. İlk önemli adım, gerekli mekanik ve kimyasal özellikleri sağlayan etiketin yapımında kullanılacak ana malzemenin dikkatlice seçimidir.
Ateşe verilen tepkinin değerlendirilmesi
Birçok endüstride UL 94 yanmazlık sınıflandırmasına giren komponentler kullanılır. Bununla birlikte vagon sektöründe dumanın zehirli olmaması ve opaklığı da önemlidir. Acil durumda treni boşaltmak için gerekli süre boyunca, duman yolcuların görüş alanını kısıtlamamalı veya yolculara zarar vermemelidir. Etiketleme malzemelerini kapsayan plastik içerikli küçük elektromekanik parçaların ateşe tepkisi ise çoğunlukla LOI (Limiting Oxygen Index) adı verilen Oksijen Sınır İndisi ile değerlendirilir. Plastiğin oksijen indisi malzemenin yanması için gerekli minimum oksijen konsantrasyonunu belirtir. Oksijen indisi %28’den yüksek plastikler DIN EN 4589-2’ye göre genellikle kendiliğinden sönen kabul edilir, çünkü ortamdaki havanın oksijen seviyesi yaklaşık %21’dir. Dolayısıyla etiketleme malzemelerinin onaylama yöntemi olarak oksijen indisinin belirlenmesi çok etkildir (örneğin polyofelinden imal edilen ısıyla daralan makaron).
Trenler ekstrem sıcaklıklara maruz kalır dolayısıyla etiketleme malzemelerinin sıcaklık aralığı zorlu ortam koşullarını karşılamak zorundadır. Bu nedenle Phoenix Contact’ın WMS tipi ısıyla daralan makaronları -55 ila +135 ˚C arası çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Bu da örneğin Rusya gibi çok soğuk ve Orta Afrika gibi çok sıcak bölgelerde kullanım imkanı sunar.
Demiryolu segmentine uygun markalama programı
Demiryolu araçları sıklıkla halojen içermeyen malzemelerle donatılır. Klasik etiketleme çözümleri demiryolu endüstrisine ideal uygunlukta olmadıklarından, tren üreticileri, zorunlu olmadığı halde etiketlemeyi de çoğunlukla bu şekilde talep eder. Phoenix Contact ateşe karşı gelişmiş dayanım özellikleri ve düşük duman emisyon seviyesi sunan geniş bir halojen içermeyen seri ile bu talebe cevap vermektedir.
Bluemark CLED yüksek hızlı yazıcıyla basılan etiketlerin hammaddesi olarak kullanılan PA (polyamid) 6.6 D NF F 16-101/16-102’ye göre I=3/F=2 sınıflandırmasına sahiptir. Etiketlerin montajı basit ve hızlıdır. Etiket şeritleri, UV teknolojili Bluemark CLED ile basılır. Etiketler silinmeye karşı dayanıklı haldedir ve uygulama için hazırdır. Bu hızlı yazıcı, saatte 10,000 etiket basabilir. Yazıcıların kullandığı LED teknolojisi temiz ve gürültüsüzdür. Endüstriyel etiketleme malzemelerinin geniş portföyü dört grupta toplanır:
• Klemens etiketleri
• İletken ve kablo etiketleri
• Cihaz etiketleri
• Sistem etiketleri
Phoenix Contact birçok demiryolu uygulaması için doğru etiketleme çözümünü sunmaktadır: demiryolu taşıtları, istasyon sistemleri ve sinyal sistemleri
(Şekil 3). Baskı cihazı ve etiketleme malzemelerinin optimum performansı için iki modülden oluşan Clip Project yazılımı kullanılır:
• Klemens dizisinin kolay ve hatasız planlanması için Clip Project Planlama
• Tüm uygulamalar için etiketlerin tasarlandığı Clip Project Markalama
Bu yazılım, bir bilgisayar destekli mühendislik yazılımı ile birlikte kullanıldığında sistem planlamadan dokümantasyona ve mükemmel etiketlenmiş klemenslere uzanan komple bir çözüm sunar.
Yaygın CAE sistemlerine bağlantı - Eplan ve Ruplan - yazılım çözümünü daha da geliştir. Gerekli etiketleme bilgisi veritabanından otomatik çekilir ve yazılıma getirilir. Sonra kullanıcı etiketleri ister kendisi basar ister e-posta ile sipariş eder. Phoenix Contact ofisleri ve bazı bayilerinin sunduğu etiket basma hizmeti sayesinde şartnameye uygun etiketler, basılı halde temin edilebilmektedir.
Özet
Demiryolu endüstrisine yönelik etiketleme çözümleri belli özellikleri taşımalı ve birçok standarda uygun olmalıdır. Dayanıklı ve uzun ömürlü etiketleme şansa bağlı değildir. Uyumlu komponentlerden meydana gelen bir sistemle oluşur: başarılı bir etiketleme hedef endüstri ne olursa olsun her zaman doğru etiketlere, yazılıma ve baskı teknolojisine bağlıdır. Komponent ve etiketleme malzemelerinde uzun yıllara dayalı tecrübesiyle Phoenix Contact zorlu demiryolu endüstrisi için kapsamlı ve yüksek kaliteli etiketleme çözümleri üretebilme uzmanlığına sahiptir.
KMK HP ürün grubu
KMK HP ürün grubu, demiryolu endüstrisinde kullanılan iletken ve kabloların, etiketlemesi ve gruplanması için geliştirilmiştir. Kablo etiketleri, malzeme olarak kullanılan polikarbonatın sahip olduğu birtakım özellikler ve onaylar sayesinde bu endüstrinin zorlu gereksinimlerini karşılar. KMK HP ürün grubu aşağıdaki demiryolu standartlarının sertifikalarına sahiptir:
• DIN EN 45545-2
• NF F 16-101/16-102
• DIN 5510-2
• DIN EN 50155
UL 94 V0 alev koruma sınıfı ve
-40 ila +125 °C arası çalışma sıcaklığı aralığı olan bu etiketleme çözümü zorlu uygulamalar için idealdir. WT-HP HF kablo bağları ürün grubunu tamamlar. Kablo etiket taşıyıcılarını sıkmaya yararlar ve yangın koruma sınıfı V0’a uygundurlar.
Not: Resim şekillerini görmek için linki tıklayınız.
http://www.railwayturkey.com/e-dergi/railwayturkey-sayi-12#page/128
Sevgi Başak Gürsoy
Ürün Yönetmeni - Endüstriyel Bağlantı Teknolojileri
Phoenix Contact Elektronik Tic. Ltd. Şti.