Dirinler Başarı Hikayesi ve Kurucusu Cemal Dirin
Dr. İlhami Pektaş: Dirinler Başarı Hikayesi ve Kurucusu Cemal Dirin
Dirinler Başarı Hikayesi ve Kurucusu Cemal Dirin
Dr. Ä°lhami PektaÅŸ
Dirinler, 1952 yılında Ä°zmir’de kuruldu. Dirinler Åžirketler Grubu, bünyesinde makine üretimi, döküm grubu ve kompresör üretimi olmak üzere 3 ayrı sektörde faaliyet gösteriyor. Ä°lgili sektörlerdeki üretimlerine entegrasyon amacı ile kurdukları alt firmalar ile birlikte toplam 7 fabrikada üretim yapıyor. Hem yerli hem de yabancı pazara üretim yapan Dirinler Åžirketler Grubu’nun ayrıca Almanya’da dış ticaret firması bulunuyor. Åžu anda Dirinler’de 60 ton ile 300 ton kapasiteler arasında C ve D tipi Eksantrik Presler, 160 ton ile 3.000 ton kapasiteler arasında H tipi Mekanik (Eksantrik, Servo, Modify Knuckle, Link Drive ) presler, 60 ton ile 160 ton kapasiteler arasında C tipi Hidrolik Presler, 250 ton ile 3.000 ton kapasiteler arasında H tipi Hidrolik Presler ile Türkiye’de bir ilk olan, kemik eklemli form preslerin üretimleri gerçekleÅŸtiriliyor. Son zamanlarda geliÅŸen teknolojiyle anahtar teslim pres hattı (Açıcı, Sürücü, DoÄŸrultucu, Parça transferi, konveyör vb.) projelerle müÅŸterilerine destek veriyor. 1968 yılında kurulan ve Lupamat markası adı altında faaliyet gösteren MaksaÅŸ Makina Sanayi A.Åž.’de pistonlu/vidalı hava kompresörleri üretiliyor. 1974 yılında kurulan Dirinler Döküm, rüzgar enerjisi, gemi sanayi ve ağır makina sektörleri için yılda 17.000 ton büyük ve ağır parça üretimi yapıyor. 1983 yılında kurulan Dirinler San. Mak. End.ve Tic. A.Åž. ise Drinns Markasıyla özel ölçü ve özelliklere göre her türlü CNC Torna Tezgâhı, Çift Kolonlu CNC Ä°ÅŸleme Merkezi, Masa tipi, Sütunlu PLC ve CNC kontrollü Matkap tezgâhları üretiyor.
Balkanlardan Anadoluya Göç
Dirin ailesi 1900’lü yılların başında Balkanlar’dan Anadolu’ya göç eden binlerce aileden biridir. Saraybosna’dan Ä°zmir’e göç eden ailenin ilk çocuÄŸu Cemal Dirin, 1924 yılında Narlıdere’de dünyaya gelir.
Ä°lkokuldan Ä°tibaren Çalışmaya BaÅŸlıyor
Yedi çocuÄŸun en büyüÄŸü olan Cemal Dirin, ailesine destek olmak için henüz ilkokuldayken çalışmaya baÅŸlar. Gazoz kasası taşıyıcılığından marangoz çıraklığına kadar çok farklı iÅŸlerde çalışır. Bir süre sonra çarşı içinde gördüÄŸü tornacıların özenle yaptığı iÅŸler, kılık kıyafetlerinin düzgün ve bakımlı olması dikkatini çeker. Ustasından çırağına, çırağından patronuna kadar yaptıkları iÅŸlere özenir ve tornacı olmaya karar verir. Ä°zmir Kale Arkası’nın en iyi ustalarından biri olan Parmaksız Mehmet’in torna atölyesinde çıraklığa baÅŸladığında henüz 14 yaşındadır. Çalışmaya baÅŸladığı günü hiç unutmaz Cemal Dirin; çünkü o gün takvimler 10 Kasım 1938’i göstermektedir ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk hayata gözlerini yummuÅŸtur. Çıraklığa vantilatör kolu çevirerek baÅŸlayan Cemal Dirin, yirmili yaÅŸlarının ortalarına kadar deÄŸiÅŸik atölyelerde çalışarak torna iÅŸinde ustalaşır. 1940’ların sonunda gittiÄŸi askerlik hizmetini dört yılda tamamlar. Askerden geldikten sonra tekrar eski ustasının yanında çalışmaya baÅŸlayan Cemal Dirin’in yaÅŸamı, mahalle bekçisi Osman Konak’ın sürpriz teklifiyle deÄŸiÅŸir. Ailesinden kalan mirasla kendi iÅŸini kurmak ve oÄŸlunu da yetiÅŸtirmek isteyen Rizeli Osman Konak, önceden tanıdığı, çalışkanlığına ve dürüstlüÄŸüne güvendiÄŸi Cemal Dirin’e ortaklık teklif eder. Birlikte küçük bir atölye tutarak iÅŸe baÅŸlarlar. Cemal Dirin 1948 yılında Sabahat Hanım ile evlenir.
Kovancı Cemal Olarak Tanınmaya Başlıyor
1952 yılında ortağından ayrılarak kendi torna atölyesini açmaya karar verir. Bu yıllarda karayolu yapımı hız kazanır ve taşımacılığın büyük bir kısmı da kamyonlarla yapılmaya baÅŸlanır. Cemal Dirin, alt takımları sürekli arızalanan kamyonların ÅŸanzıman, diferansiyel, aks gibi parçalarını tamir ederek iÅŸleri büyütür. Özellikle kamyon kovanları tamirinde çok baÅŸarılı olduÄŸu için Kovancı Cemal lakabıyla tanınmaya baÅŸlar. Bu dönemde oÄŸlu Mustafa büyümüÅŸ ve okuldan kalan boÅŸ zamanlarında babasına yardım etmeye baÅŸlamıştır. Mustafa Dirin o günleri duygulanarak ÅŸöyle anlatıyor:
Åžu an 73 yaşındayım ve torna, kaporta atölyelerinin arasında yetiÅŸtim. Okul öncesi küçücük bir çocukken bile sanayinin içinde dolaşıyordum, beni çok severlerdi, sanayinin içinde büyüdüm. 40 metrekarelik bir atölyede, bir el presi ve planya gibi basit makinelerle çalışıyorduk. Menemen, Ankara ve Aydın yoluna çıkarak reklam tabelaları asıyordum. MithatpaÅŸa Endüstri Meslek Lisesi’nde okurken yaz aylarında hep babamın yanında sanayide çalıştım. Babam ilk makinesini yaptığında bana ekonomiyi de öÄŸretti, ‘satamazsak kendimiz kullanırız’ düsturunu benimseyerek makine iÅŸine girdik.
Vargel Üretimine BaÅŸlıyor
1951’de doÄŸan Mustafa’nın ardından 1953’te Nihat, 1956’da Ali ve 1960’da Melih Dirin dünyaya gelir. Hızla büyüyen çocuklar bir yandan okula giderken bir yandan da atölyede meslek öÄŸrenirler. 1960’ların ortalarına gelindiÄŸinde Cemal Dirin Atölyesi’nin iÅŸleri gayet iyidir. Kamyon ve otomobil parçalarının yanı sıra, pres makinelerinin tamir iÅŸleri de yapılmaktadır. Fakat 1966’da kamyonlara getirilen yasal yük taşıma sınırı her ÅŸeyi deÄŸiÅŸtirir. Ä°ÅŸler azalmaya baÅŸlar. Cemal Dirin sıkıntılıdır. OÄŸlu Mustafa’nın vargel tezgahı üretme fikrini beÄŸenir ve böylece vargel tezgahı üretmeye baÅŸlarlar. Ä°ÅŸler tekrar açılmaya baÅŸlar.
Ä°thalat Ä°zini Çıkıyor ve Vargel Satışı Azalıyor
1970’li yıllarda Almanya’da çalışan iÅŸçilere verilen ithalat izniyle vargel tezgahlar yurt dışından çok ucuza Türkiye’ye getirilmeye baÅŸlanır. Ä°ÅŸlerin yeniden azalmaya baÅŸladığı bu dönemde, bir arkadaşının iÅŸlenmesi için bıraktığı 2 adet pres tezgahı döküm modeli, Dirinler için ikinci dönüm noktası olur. Presleri alan arkadaşı, modelleri Cemal Dirin’e bırakır ve “Bunları siz yapın!” der. Böylece 1967 yılında vargel ile birlikte pres makinesi üretimi de baÅŸlar. Mustafa Dirin, o yıllarda bir yandan Özel Ege Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi’nde gece eÄŸitimi görmektedir bir yandan da babasına yardımcı olmaktadır. Aynı yıllarda TOFAÅž, RENAULT, ANADOL ve BMC gibi markalar sayesinde otomobil yan sanayi Türkiye çapında geliÅŸmeye baÅŸlar. Yan sanayi için en önemli makinelerden biri de eksantrik prestir. Eksantrik pres üretimi iyiden iyiye artınca vargel üretiminden tamamen vazgeçen Cemal Dirin, yönünü eksantrik pres üretimine çevirir.
Mustafa Dirin: O dönemde BMC, TOFAÅž, RENAULT gibi otomotiv sanayi de yeni kurulmuÅŸtu. Otomotiv sanayine yedek parça gerekiyordu. Bir yandan pres üretirken bir yandan da makine üretiyorduk. O dönem babam bizi ÅŸirkete ortak yaparak sorumluluk almamızı saÄŸladı. KardeÅŸlerim de büyüyünce 1983 yılında ÅŸirketi kollektif ÅŸirkete çevirdik. Babamız Cemal Dirin ve kardeÅŸlerimle Dirinler Makine A.Åž.’yi kurduk. BaÅŸarımızın arkasında Babam Cemal Dirin kadar fedakar annem de vardı. Hepimizin arkasında annem durdu.
Eksantrik Pres Üretimi BaÅŸlıyor
Bu üretim hamlesi ile Dirinler’in hızlı yükseliÅŸi baÅŸlar. O zamana kadar 40, 60 ve 100 metrekarelik üç ayrı alanda süren imalat, 1970’te Çamdibi’ndeki 750 metrekarelik binada tek çatı altında birleÅŸtirilir. 1972’de bitiÅŸikteki tütün fabrikasına ait binayı da kiralarlar. BaÅŸta 20 ton olarak üretilen presler giderek çeÅŸitlenir ve kısa sürede üretim 150 ton kapasiteye kadar çıkar. 1990’lara gelindiÄŸinde ise ÇiÄŸli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 6 bin metrekarelik kapalı alana sahip modern fabrikaya geçilir. Fabrikanın kapalı alanı kısa süre sonra 18 bin metrekareye yükselir. Alanında Türkiye’nin en büyüklerinden biri olan Dirinler Makina ve Sanayi Ticaret A.Åž., bugün 15 ton ile 250 ton arasında C Tipi Eksantrik Presler, 30 ton ile 3000 ton kapasite arasında H Tipi Eksantrik Presler, 60 ton ile 160 ton kapasite arasında C Tipi Hidrolik Presler, 250 ton ile 3000 ton kapasite arasında H Tipi Hidrolik Presler üretiyor.
Her Zaman Yenilik Yaptık
Mustafa Dirin: Hiçbir zaman yerli üreticiyi taklit etmedik. Hep dünyadaki yenilikleri takip ettik. Ä°zmir Fuarı’na her geldiÄŸimizde mutlaka yeni bir ürünle geldik. BaÅŸarının altında yatan da budur, her zaman yenilik ve kendini dönüÅŸtürme. Hep makinede ilkleri yapmaya özen gösterdik.
Grubumuzun bünyesinde bugün makina ve ürün imalatının yapıldığı dört fabrika ile birlikte bir pazarlama firması, ÅŸirketler grubunun ihracat ve ithalat iÅŸlerini organize eden bir dış ticaret firması bulunmaktadır. Åžu anda 18 bin metrekaresi kapalı, toplam 24 bin metrekarelik alan üzerinde 60 ile 250 ton kapasiteler arasında C tipi Eksantrik Presler, 160 ton ile 3.000 ton kapasiteler arasında H tipi Eksantrik, Servo Presler üretiyoruz. 60 ton ile 160 ton kapasiteler arasında C tipi Hidrolik Presler, 250 ton ile 3.000 ton kapasiteler arasında H tipi Hidrolik Presler de üretim yelpazemizde bulunuyor.
Ayrıca Türkiye’de bir ilk olan, kemik eklemli form pres üretimi de tesislerimizde gerçekleÅŸtiriliyor. Üretimini yaptığımız presler ile baÅŸlıca; dövme, kesme, bükme, yüzeysel ve derin çekme, formlama, delme vs. iÅŸlemleri de yapıyoruz. Türkiye’de bir ilk olan, Modified Knuckle Joint ve yüksek hızlı hassas pres üretimi de Dirinler’de yapılıyor.
Dirinler Grup Oldular
1974 yılında Ä°zmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Dirinler Döküm, Cemal Dirin’in ikinci iÅŸi oldu. Bu sayede makine üretiminin daha hızlı ve kaliteli olmasına imkan saÄŸlandı. 16 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika 15 ton kapasiteli tek parça sfero ve pik döküm yapabiliyor. 1983’te kurulan Dirinler Sanayi Makinaları Endüstri ve Ticaret A.Åž. ise ‘Drinns’ markasıyla CNC Torna Tezgahı, CNC Matkap Tezgahları ve CNC Dik Ä°ÅŸleme Makinesi üretiyor. Firma, 2000 yılında ise grup bünyesine katılan MaksaÅŸ Makina Sanayi’sinin Lumapat markasıyla, pistonlu ve vidalı hava kompresörleri sektörüne girdi. Öte yandan Grubun bünyesinde ayrıca, ithalat ve ihracat iÅŸlerini organize eden bir pazarlama firması da yer alıyor. ÇiÄŸli’deki Organize Sanayi Bölgesi’nde toplam 70 bin metrekarenin üzerinde kapalı alana sahip yedi ayrı fabrikada yılda bine yakın farklı makine üreten Dirinler, 250’si makine bölümünde olmak üzere 750 kiÅŸi istihdam ediyor.
DÄ°RÄ°NLER MAKÄ°NE SAN. VE TÄ°C. A.Åž.
1952 yılında Ä°zmir’de kuruldu. Åžu anda 18.000 metrekaresi kapalı, toplam 24.000 metrekarelik alan üzerinde 60 ton ile 250 ton kapasiteler arasında C tipi Eksantrik Presler, 160 ton ile 3.000 ton kapasiteler arasında H tipi Eksantrik, 60 ton ile 160 ton kapasiteler arasında C tipi Hidrolik Presler, 250 ton ile 3.000 ton kapasiteler arasında H tipi Hidrolik Presler ve Türkiye’de bir ilk olan, kemik eklemli form pres üretimleri yapılıyor. Üretilen presler ile dövme, kesme, bükme, yüzeysel ve derin çekme, formlama ve delme vs. iÅŸlemleri yapılabilmektedir.
DÄ°RÄ°NLER SANAYÄ° MAKÄ°NALARI ENDÜSTRÄ° VE TÄ°C. A.Åž.
1983 yılında kurulan Dirinler San. Mak. End.ve Tic. A.Åž, 2001 yılından bu yana 2500 metrekare kapalı alanda CNC Torna Tezgâhı, CNC Portal Freze Tezgahı, CNC Gezer Köprü Freze Tezgahı, Çift Kolonlu CNC Ä°ÅŸleme Merkezi, Masa tipi, Sütunlu PLC ve CNC kontrollü Matkap tezgâhları üretiyor. Firma, 2012 yılından itibaren CNC Kontrollü Dik Ä°ÅŸlem Tezgâhı ve Model Ä°ÅŸleme tezgâhlarının imalatına baÅŸlamış ve piyasaya sunmuÅŸ bulunmaktadır. MüÅŸteri ihtiyaçları doÄŸrultusunda özel ölçü ve özelliklere göre tezgâh üretimi yapan firma, müÅŸterilerine Drinns Markasıyla özel çözümler sunuyor.
DÄ°RÄ°NLER DÖKÜM
Dirinler Döküm Sanayi ve Ticaret A.Åž. 1974 yılında dökme demir parçalar üretmek amacıyla Bornova’nın Çamdibi Semti’nde, 800 metrekarelik bir dökümhane olarak baÅŸladı. Daha sonra Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınan Dirinler Döküm, bugün 40 bin metrekarelik bir alanda, yıllık yaklaşık 20.000 ton kapasite ve 280 çalışanı ile dev bir fabrika oldu. Dirinler Döküm, Rüzgar Enerji Sanayi, Gemi Ä°nÅŸa Sanayi, Ağır Makina Sanayi için büyük ve ağır parçalar, Otomotiv Sanayi için pres kalıpları ve 3500 mm çapa kadar valf ve pompa üretimi yaparak baÅŸta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyor. Siemens, Bosch, Man, TofaÅŸ, Ford, Renault, Dirinler Döküm fabrikasının daimi müÅŸterileri oldular. Dirinler, Rüzgar Tribünü imalatı için Ä°zmir Kınık OSB’de 150 dönüm yer alarak daha büyük bir yatırıma girmeyi planlıyor.
LUPAMAT MAKÄ°NE SAN. A.Åž.
1968 yılında hava kompresörü üretmek amacıyla kuruldu. Ayrıca kompresörlerin iç pazarda pazarlanması ve satışı amacıyla KOMPAÅž Sanayi ve Ticaret A.Åž. bulunuyor. Toplam 12.000 metrekare alanda (6.000 metrekaresi kapalı) faaliyet gösteren ve LUPAMAT markası adı altında pistonlu/vidalı hava kompresörleri üreten fabrika baÅŸta Avrupa ve Orta DoÄŸu ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyor.
AR-GE Merkezi Oldu
Dirinler Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2017 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak tescillendi.
Mustafa Dirin: Yenilikçi ürünleri üretmenin bir tek yolu var o da araÅŸtırma ve geliÅŸtirmeden geçiyor. AR-GE merkezimizin öncelikli amacı, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilikler yaparak, ürün kalite ve standardını yükseltmek, verimliliÄŸi artırmak ve maliyetleri düÅŸürmektir. Ayrıca, oluÅŸan teknolojik bilgi birikimini ürüne yansıtarak, ticarileÅŸtirmek de yine hedeflerimiz arasında yer alıyor. Dirinler AR-GE Merkezi, teknolojiyi takip ederken birçok alanda da sektörüne öncü oluyor. Dirinler, teknolojisini kendi ürettiÄŸi ürünleri ihraç ederek ülkemizin refahına daha fazla katkı saÄŸlayacaktır.
Meslek Okulu Kurdular
Dirinler, makine sanayisine kalifiye eleman yetiÅŸtirmek için ÅŸirket bünyesinde bir de mesleki okul kurdu. Ä°zmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Mesleki EÄŸitim Merkezi’ne baÄŸlı ve Milli EÄŸitim Bakanlığı’ndan onaylı kurum, 17 Eylül 2011’de eÄŸitim hizmetine baÅŸladı. Dirinler Mesleki EÄŸitim Åžubesi’nin ilk yılında 24 öÄŸrenci eÄŸitim gördü. Dirinler Meslek Okulu’na aday çırak olarak baÅŸlayan öÄŸrenciler üç yıllık bir eÄŸitim-öÄŸretim döneminden sonra sınava girerek kalfa oluyorlar. Okuldan mezun olan öÄŸrenciler ÅŸirkette çalışıyor. Okulda Bilgisayarlı Makine Ä°malatı Bölümü’ndeki mesleki derslerin yanı sıra Türkçe ve Matematik dersleri de veriliyor.
Mustafa Dirin: Bu anlamda biz de elimizi taşın altına koyduk. Çıraklık Okulu ve Dirinler Akademisi ile bu alanda nitelikli elemanlar yetiÅŸtiriyoruz. Bu iki kurum vazgeçmeyeceÄŸimiz kurumlar. Bugün çalışanlarımızın yüzde 65’i çıraklık okulundan, mühendislerin tamamı ise Dirinler Akademisi’nde kendini geliÅŸtirmiÅŸ durumdalar. 38 yıl bizimle çalışmış bir personelimizin oÄŸlu bugün Fabrika Müdürü. Kısacası biz gerçek anlamda bir aileyiz.
Yaptığımız İşler Sadece Aileye Değil Topluma Ait
Cemal Dirin’e göre yapılan iÅŸler, kurulan firmalar sadece kendilerine ait deÄŸildi. Üretilen tüm katma deÄŸer aynı zamanda topluma aitti. Bu yüzden çocuklarına her zaman mütevazı olmalarını ve öyle yaÅŸamalarını öÄŸütledi. Ä°hracat rakamları sayesinde, yaÅŸanan birçok ekonomik krizden etkilenmeyen Dirinler, 2001’deki ekonomik krizde küçülmeye gitmek zorunda kaldı. Personelini ailesinden farklı görmeyen Cemal Dirin, 300 çalışanından 100’ünü iÅŸten çıkarmak zorunda kalınca çok üzüldü. Ä°zmirli sanayicilerin Cemal AÄŸabeyi aynı yıl 77 yaşında hayatını kaybetti. Sonraki kuÅŸaklar Cemal Dirin’in ÅŸu tavsiyelerini hiç unutmadılar:
“Ä°lkeli olun. Ülke menfaatlerini daima ön planda tutun. Ä°nsan hayat muhasebesini yapmalı. Vicdan denen hakimin karşısında beraat ediyorsa, baÅŸarılı olmaması mümkün deÄŸil. Zaman geçebilir, zorluklarla karşılaÅŸabilirsiniz. Ä°lkeleri savunurken ilkesizlerle karşılaÅŸabilirsiniz. Ama sonunda doÄŸruluk galip gelir.”
Çalışmak, Ä°badet Etmek Kadar Ciddi Bir Ä°ÅŸtir
Babalarının vefatının ardından Mustafa Dirin kaptanlığında dört kardeÅŸ Dirinler’i derin sularda yüzdürmeye devam etti. Ä°ÅŸ hayatına baÅŸladığından bu yana daha 15 gün aralıksız tatil yapmadığını söyleyen Mustafa Dirin, “Topluma mal olmuÅŸ bir müesseseyi, toplum için daha faydalı hale getirmeye çabalıyoruz. Bunun yolu da büyümekten geçiyor.” diyor. Ä°ÅŸin kutsal olduÄŸunu belirten Mustafa Dirin, iÅŸini ciddiye almayan kiÅŸilere dayanamadığını söylüyor. Çalışmanın ibadet etmek kadar ciddiyetle yapılması gerektiÄŸini savunan Dirin’e göre: “Çocuklarınızın nafakasını kazanıyorsanız o kazanç mukaddes ve helal olmalı. Yaptığınız iÅŸi sevmeniz lazım. Çalışmak bir ibadetse, ibadetten emekli olunmayacağı gibi çalışmaktan da emekli olunmaz. Ä°nsanın ömrünün sonuna kadar devam eder.”
Makine Sektöründe Dirin’leri Ön Plana Çıkaran Faktörler
Mustafa Dirin: Sektörde “Tecrübemiz” ve “Kalitemiz” ile ön plana çıkmaktayız. Firmamız, geçmiÅŸinin uzun deneyimlerine sahip oluÅŸu ve ürünlerinin kalitesiyle aranır olması sayesinde önemli bir bayi ağı ve müÅŸteri portföyüne sahiptir. Pazarlama elemanlarımız belirli bir program çerçevesinde müÅŸterilerini ziyareti yanında yeni müÅŸteriler edinmek amacıyla da çalışmalar yapıyorlar. Bizi ön plana çıkaran ürünlerimizi yıllarca kullanıp çevresine bu memnuniyetini anlatan müÅŸterilerimizdir.
61 yıldır pres sektöründe ve CNC kontrollü talaÅŸlı imalat tezgahlarında faaliyet göstermekte olan firmamız baÅŸta otomotiv ve beyaz eÅŸya olmak üzere savunma, havacılık, kalıp, metal sanayi, çelik sanayi, tekstil, mobilya, inÅŸaat sanayi, plastik-kauçuk, elektrik-elektronik ve ısıtma-soÄŸutma ana ve yan sanayine hizmet veriyor. Dirinler markamızla eksantrik pres, hidrolik pres, kemik eklemli form pres ve yüksek hassasiyetli hızlı presler üretmekteyiz. Drinns markamızla CNC kontrollü talaÅŸlı takım tezgahları üretmekteyiz. Üretmekte olduÄŸumuz makinalar, uzun ömürlü ve kaliteli olmaları ile bilinmektedir. Bunlar ise bizim tercih edilmemizdeki en önemli nedenlerdir. Makinelerimizin tüm dünyada tercih edilmesi bizler için büyük bir gurur kaynağı oluyor.
Şimdi Avrupa ile Yarışıyorlar
1970’lerde dünya markalarından esinlendikleri ifade eden Mustafa Dirin, 1978’de kardeÅŸi Nihat ile gittiÄŸi Milano’daki fuarda yaÅŸadığı bir anısını ÅŸöyle anlatıyor: “Bütün gün fuarı gezdik. Yorulunca birer sandviç alarak bir stantın merdivenlerine oturduk. Nihat bana fuara katılan marka firmalara ne zaman yetiÅŸeceÄŸimizi sordu. 20- 25 yıl sürer dedim. Dirinler’in hikayesi gerçekten de öyle oldu. Dirinler bugün Alman ve Ä°talyan rakipleriyle dünya pazarında mücadele veriyor. Kalite açısından önemli Avrupalı rakiplerine yetiÅŸtiklerini vurgulayan Mustafa Dirin, Türkiye’de sermaye birikimi yapmanın çok zor olması yüzünden büyümenin yeterince hızlı olamadığını ifade ediyor. Üçüncü kuÅŸağın da yavaÅŸ yavaÅŸ göreve baÅŸladığı Dirinler efsanesi, Cemal Dirin’in iÅŸaret ettiÄŸi gibi mütevazı fakat saÄŸlam adımlarla geleceÄŸe yürüyor.
5 Kıtada 60 Ülkeye Ä°hracat
1970’li yılların ortalarında Riyad ile baÅŸlayan ilk ihracat hamlesi Almanya ile devam etti. 60’a yakın ülkeye ihracat yapan Dirinler Makina Sanayi ve Ticaret A.Åž.’nin Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mustafa Dirin ilk ihracat yıllarını, “Çantamızı elimize alıp mal satmak için dünyayı geziyorduk” diye özetliyor. Bugün ise geliÅŸmiÅŸ ülkeler de dahil 5 kıtada 60’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa’ya ihracatımızı artırmak üzere 2018 yılında Almanya'da Dirinler Gmbh'ı kurduk.
Dirinler'de GerçekleÅŸen Ä°lkler
1952 yılında kurulan ve 1955 yılında ilk universal torna tezgâhını üreten DÄ°RÄ°NLER MAKÄ°NA, 1964 yılında aÄŸaç iÅŸleme marangoz makinaları üretimini gerçekleÅŸtirdi. 1965 yılında Eksantrik pres üretiminde Türk Sanayisinin Milat’ı sayılan ilk eksantrik presini üreten DÄ°RÄ°NLER MAKÄ°NA, 1966 yılında ilk vargel/ planya makinelerini üretti. 1993 yılında ilk hidrolik pres üretimini gerçekleÅŸtirdi. 2001 yılında Lupamat markası ile Hava kompresörleri üretimi yapan MaksaÅŸ Makina firmasının hisselerini satın alarak kompresör piyasasına da giren DÄ°RÄ°NLER MAKÄ°NA, 2003 yılında matkap tezgâhı üretimine baÅŸladı. 2004 yılında ilk yerli malı CNC tornayı üretti. Bunu 2006 yılında yerli malı ilk 3 eksenli Çift Kolonlu CNC Ä°ÅŸleme Merkezi, 2008 yılında 5 eksenli Çift Kolonlu CNC Ä°ÅŸleme Merkezi, 2009 yılında Modifiye Kemik Eklemli Presi (Modified Knuckle Joint Press) ve 2010 yılında da dakikada 500 vuruÅŸ yapan Hassas Yüksek Hızlı Pres üretimi izledi. 2011 yılında Türk malı ilk Pet kompresörü üretti. 2012 yılında 3+3 Eksen Çift Kafalı CNC Yatay Freze Tezgah üretimi ile ödül kazandı. Aynı yıl 5 Eksenli CNC Gantry Freze üretimini ve 2013 yılında 36 Eksen Özel Frezeleme ve Tornalama Tezgah üretimini gerçekleÅŸtirdi. Türkiye'de ilk defa üretilen Gezer Köprü CNC Model Ä°ÅŸleme Makinesi dünyada ses getiren yenilikler arasına girdi. Bu teknoloji sayesinde üretilen makine dakikada 600 vuruÅŸ yapılabiliyor. Åžirketin geliÅŸtirdiÄŸi 400 ton kapasiteli kemik eklemli form pres makinesi de alanında ilk olma özelliÄŸi taşıyor. 2018 yılında Drinns markası ile raylı sistem tekerlek bakımlarında devrim yaratacak Yeraltı Torna Tezgahını üretti. Yeraltı torna tezgahıyla bir vagon, 10 dakikada tornadan geçiriliyor, yarım saat içinde kontrolleri yapılarak raylı sistem devreye alınabiliyor.
Mustafa Dirin: Ä°sviçre’de çalışan 4+1 eksen portal freze Türkiye’de bir ilk. 3+3 eksen TÜBÄ°TAK’tan ödül alan makinemiz Türkiye’de bir ilk. 36 Eksen Frezeleme ve Tornalama tezgahımız Türkiye’de bir ilk. Daha birçok ‘ilk’i ülkemize biz kazandırdık. Tüm bu ürünleri Türkiye’ de üretmek demek hem paranın Türkiye’de kalması hem de yabancı üreticiye rakip olan yerli üretici olduÄŸu için makinenin fiyatının düÅŸmesi anlamına geliyor.
Türkiye'nin ilk 36 eksenli çalışan tam otomasyonlu CNC iÅŸlem merkezimiz normal makinelerle üç buçuk dakikada üretilen bir iÅŸin 35 saniyede tamamlanmasını ve üretimin yüzde 80 hızlanmasını saÄŸlıyor.
Makine ve İmalat Sanayine Vermek İstediğiniz Mesajlar Var mıdır
Mustafa Dirin: Sektörümüzde en önemli sorun Kalifiye Eleman konusunda yaÅŸanmaktadır. Dirinler olarak bu konuda ÅŸanslıyız. Çünkü, fabrikamızda 40 yıllık ustalarımızın çocukları da bizlerle çalışmayı tercih ediyorlar. Tabi ki bu yeterli deÄŸildir. Ülkemizin özellikle sanayileÅŸmesi kısıtlı Ä°zmir yöremizin yetiÅŸmiÅŸ eleman sorunu vardır. Okullarımızda öÄŸrencilere pratik bilgiler verilememektedir. Ara eleman sıkıntısı vardır. Her öÄŸrenci üniversite bitirmek istiyor. CNC tezgahında çalışacak programlamayı bilen eleman sayısı çok az ve zaten sanayimize de yetmiyor. Buna bir de yetiÅŸenlerin daha ziyade masa başı iÅŸ istekleri eklenmektedir. Özellikle Endüstri Meslek ve Teknik okullarımızın pratiÄŸe daha çok yönelik eÄŸitimleri sorunu halledecektir diye düÅŸünüyorum. Bu okulların yetersiz pratik eÄŸitiminden dolayı, kendi elemanımızı kendimiz yetiÅŸtirmekteyiz. EÄŸitimlerini bizim okulumuzda gören, usta ve kalfalarımız mezun olup bizimle çalışıyor.
Başarının Sırrı
Dirinler’in baÅŸarısının ardında “Demir talaşı kokusuna sinen alın teriyle çalışmak” yatıyor. Biz, hepimiz tüm Dirinler ailesi, tüm çalışanlar tutkuyla baÄŸlandık iÅŸimize, sevgiyle baÄŸlandık birbirimize, aklımızı önümüze koyduk ve yapılmayanı yaptık. Biz yapılmayanı yapmanın heveslisiyiz. Ana ilkemiz Türkiye ekonomisi için, toplum için, teknolojide en son geliÅŸmelerin öncüsü olmak. Dirinler olarak teknolojik ürünler üreterek, Türkiye’nin ekonomisine katkıda bulunuyoruz. ÜrettiÄŸimiz ürünler, sadece Dirinler’in deÄŸil, ülkenin eseridir. Kendini yetiÅŸtiren, bilime adayan, çalışmaya adayan Türk insanının eseridir. Ama sakın burada duracağımızı düÅŸünmeyin, çünkü durmayacağız. Bizim çok daha büyük heyecanlarımız var, daha büyük teknolojik makinalar üreteceÄŸiz. Biz her zaman yaptığımız iÅŸin en iyisi olacağız.
Tekrara dünyaya gelsem aynı okul, aynı akıl, aynı tecrübe ile yaÅŸamak isterim. Bir gün arkadaÅŸlarımla sohbet ederken bana “küçükken hiç buralara geleceÄŸini hayal etmiÅŸmiydin” diye sorduklarında onlara geleceÄŸi bilmenin imkansız olduÄŸunu ama idealin, hedefin ve heyecanın olduÄŸu müddetçe de baÅŸarılamayacak hiçbir ÅŸeyin olmayacağını söyledim.