Dünden Bugüne Demiryolları Ve Milli Elektrikli Tren Seti:EMU
Demiryolu taşımacılığı 19. Yüzyılda ortaya çıkan, ulaşım ve nakliyede deyim yerindeyse çağ atlatan bir gelişim olmuştur.
Demiryolu taşımacılığı 19. Yüzyılda ortaya çıkan, ulaşım ve nakliyede deyim yerindeyse çağ atlatan bir gelişim olmuştur. Gün, hafta ve aylarla ölçülen ulaşım süreleri artık saat ve günlerle ölçülür olmuştur.
Türk dünyası olarak bu konunun önemini idrak etme ve hamleler yapma konusunda dünyada ön sıralarda olduğumuz rahatlıkla söylenebilir. Osmanlı Devleti, 1802 yılından itibaren dünya ile eşzamanlı olarak demiryolu ulaşımında projeler üretmeye başlamış, ilk büyük hat yapımı ise İzmir – Aydın Demiryolu Hattı ile 1856’da başlamıştır. Sultan 2. Abdülhamid Han devrinde Dünyanın En Eski 2. Metro Hattı olarak kabul edilen Karaköy Tünel Projesi (1875) ve Hamidiye Hicaz Demiryolu (1908) gibi günümüzde dahi Mega Proje olarak adlandırılan projelerden daha büyük ölçekli İstanbul – Medine Demiryolu Projesini hayata geçirilmiştir. Osmanlı Devleti topraklarında toplam demiryolu uzunluğu 12 bin kilometreyi aşmıştır. Osmanlı’nın yıkılması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile topraklarımızda Osmanlı Devleti’nden bakiye toplam Demiryolu Hattı Uzunluğu 4.018 km olarak gerçekleşmiştir. 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’ne Devredilen Demiryolları ; [ “Anadolu Hattı” / “Bağdat Hattı” / “Adana – Fevzi Paşa Hattı” / “Mersin – Adana Hattı” / “Türk – Rus Hudut Hattı”/ “Şark Demiryolları” / “İzmir – Kasaba Hattı” / “İzmir – Aydın Hattı” / “Fevzipaşa – Nusaybin Hattı”]
1923 ile 1940 yılları arasında tüm sıkıntılara rağmen kalkınmanın öncelikle erişim yani ulaşım ile mümkün olacağına olan inançla, Demiryolları tamir ve yapımına hız kesmeden devam edilmiş ve Mustafa Kemal Atatürk döneminde, Osmanlı bakiyesi 4.018 km’lik demiryolu hattına 3.208 km daha [“Ankara- Kayseri-Sivas” / “Sivas-Erzurum” / “Samsun- Kalın (Sivas)” / “Irmak-Filyos (Zonguldak kömür hattı)” / “Adana-Fevzipaşa-Diyarbakır (Bakır hattı)” / “Sivas-Çetinkaya (Demir hattı)” ] ilave edilmiş, ulaşım ve nakliye kolaylaştırılmış ve ekonominin önce ülke içerisinde hareketlenmesi sağlanmıştır. Toplam demiryolu uzunluğu ise 7.226 kilometreye ulaşmıştır.
21. Yüzyılın başlarına geldiğimizde, 1940’lardan sonra ki ataletin etkisiyle, demiryolu kullanımının başatlarından biri olarak çıktığımız yolculukta maalesef çok gerilerde kalmış ve belki de büyük fırsatları bu nedenle kaçırmıştık. Bu uyanışla yeniden yatırım planlarının ilk sıralarına yerleştirilen demiryolu yatırımları tekrar hız kazanmış ve 2018 yılı itibarı ile toplam demiryolu uzunluğumuz 12.740 km’ye çıkmıştır.
Demiryolu yatırımlarına tekrar yönelimde ise sadece demiryolu hatlarının yapımı değil, tüm bileşenleri ile demiryollarında bir bütün olarak yerli üretimin azami seviyeye çıkarılması hedeflenmekte ve bu doğrultuda adımlar atılmaktadır. Günümüzde Ray’dan Tekerleğe, Travers’ten Araç Üstü (On Board) Ekipmana, Boji’den Pantograf’a, Yolcu Bilgilendirme Sistemi’nden Güç Kaynağı’na, Sinyal Sistemi’nden Katener Sistemi’ne, Vagon’dan Lokomotif’e kadar her birleşenin Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde üretilmesi artık bir hayal değil, vakıadır.
Bugün bu hedefler doğrultusunda ekilmiş bir tohumun daha meyvesini verdiğine şahitlik ediyoruz : Milli Elektrikli Tren Seti (EMU : Electrical Multiple Unit). Her aşamasında milletimizin evlatlarının alın teri bulunan bir Milli Gurur daha yaşanmakta ve ülkemizin ilk Millî Elektrikli Tren Seti raylarımızda Türkiye Cumhuriyeti’ni selamlamaktadır.
Milli Elektrikli Tren Seti’nin doğduğu tesiste enerjilendirilmesi, testlerinin gerçekleştirilebilmesi ve nihayetinde ana hatta bağlanabilmesi için Türasaş Sakarya (Eski adı ile Tüvasaş) Tesislerinin Katener Sistemi ile teçhiz edilmesi firmamız tarafından anahtar teslim “Tasarım – Malzeme Temin - İmalat – Devreye Alma” olarak gerçekleştirilmiştir. Böyle nadide bir vizyon projesinin ufak da olsa bir paydaşı olmak bizim için paha biçilemez bir gurur kaynağı olmuştur.
Raylarımızda nice yıllara, gelecek nesillerinle birlikte ulaşman dileğiyle ;
İyi ki Doğdun Milli Elektrikli Tren Seti! Teşekkürler TÜRASAŞ!
trems / Turkuaz Raylı ve ElektroMekanik Sistemler A.Ş.
Kerim ERKİLETLİOĞLU