DURMAZLAR, Dünyanın 7. Tramvay Markası İpekböceği’nin Üreticisi
Türk Makine sektörünün global oyuncusu DURMAZLAR, üretiminin yüzde 80’ini ihraç ederek dünyadaki 120 ülkeye DURMA markası ile Türkiye’nin adını duyuruyor. İlk ihracatını 1975 yılında yapan DURMAZLAR şu anda 150.000 metrekare kapalı alanda 3 modern tesisiyle 110 milyon doları aşkın ihracat gerçekleştiriyor. Bu gelişmelerin altında güçlü Ar-Ge yapısı, sektörde 60 yıllık deneyim, değerlerin korunduğu bir aile şirketi yönetimi yatıyor.
DURMAZLAR 2010 yılında kurduğu Ar-Ge merkeziyle de Türkiye’de sektörünün ilk firmasıdır. Ar-Ge bölümünde hem raylı sistemler hem de makine bölümü için geliştirmeler yapan 90 kişi çalışıyor. DURMAZLAR’ın Ar-Ge ‘ye verdiği önemi son 3 yıldır Türkiye’de en fazla patent başvurusu yapan ilk 10 şirket arasında yer alması gösterirken, DURMAZLAR; Tübitak, TTGV ve TÜSİAD işbirliğiyle 2014 yılında 11.si gerçekleştirilen Teknoloji ödüllerinde büyük ölçekli firma kategorisinde RAYLI TOPLU TAŞIMA SİSTEMİ TASARIMI VE İMALATI ile 1.lik ödülü alarak bu alandaki iddiasını kanıtlamıştır.
- DURMAZLAR, bugün dünyanın 7. Tramvay markası olan İpekböceği ’nin üreticisi.
- 2012 yılında katıldığı Dünya’nın en büyük Uluslararası Raylı Sistemler fuarı olan Berlin INNOTRANS fuarında Türkiye’yi temsil ederek bayrağımızın dalgalanmasını sağlamış ve ülkemizin adını tüm dünyaya duyurmuştur.
- Fuara 2.kez katıldığı 2014 yılında ise; ürettiği bogilerin, yeni hafif raylı sistem aracı GREENCITY ‘nin ve İpekböceği Tramvayının çift yönlü modelinin dünya lansmanını gerçekleştirmiş, 2 yılda ulaştığı büyük gelişmeyi de gözler önüne sermiştir.
- Ürün gamında tek yönlü tramvay, çift yönlü tramvay ve Green City olarak adlandırılan hafif raylı metro aracı bulunuyor.
- 2013 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihale kazanılarak üretilen ve kent içi ulaşımda kullanılan 6 adet tramvay 2 yıldır Bursa yollarında çalışıyor.
- Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı şubat ayında yaptığı 60 adet vagon ve 12 adet tramvay ihalesini aldı.
- 2015 yılı Eylül ayında; Samsun Büyükşehir Belediyesinin açtığı 8 adet Tramvay ihalesini ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu 12 adet Tramvay aracı alım ihalesini kazandı.
DURMAZLAR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz; Türkiye’de 2023 yılına kadar kent içi raylı sistem ulaşım araçları pazarı metro olarak 6 bin, tramvay olarak 600, hafif raylı sistem olarak da 450 adet. Bu ihtiyacın parasal değeri ise ithal araçlarla 14,7 milyar doları buluyor. Yüzde 60 yerlilik oranıyla 9,6 milyar dolara bu üretimin Türkiye’de yapılabileceğine inanıyoruz. Daha önce ülkemiz belediyeleri tarafından yerli üretici olmadığı için yurtdışından alınan tramvaylarda, hafif raylı sistem araçlarında ve metro araçlarında yerli marka tercih edilmesi sonucunda %50 tasarruf sağlanmıştır. DURMAZLAR olarak biz, ülkemizin adını duyuracak bir marka yaratmak ve yerlilik oranını her geçen gün daha da arttırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz dedi.
Yerli üretimin teknoloji transferi sağladığına ve bu alanda önemli bir know-how oluştuğuna dikkat çeken Durmaz; bugün dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı oranlarda yerlilik şartı var. Benzer şekilde ülkemizde de devletin, yerlileştirme oranının arttırılmasıyla ilgili çalışmaları var. Bu çalışmalar tamamlandığında gerek ana üreticilerin gerekse tedarikçilerin yerli üretimi sayesinde ülke ekonomisine ciddi katkıları olacağına inanıyoruz diye konuştu.
Hüseyin Durmaz; Kent içi raylı sistemler toplu taşıma da çok önemli bir konu. Son 10-12 yıldır gündemde. Artık sadece şehirlerarası yollarda değil, şehir içi ulaşımda da raylı sistemlerin tercih edilme oranı arttı. Nüfusu 2 milyonu geçen yerleşim yerlerine metro, 500 - 600 bini geçen yerlerde tramvay ve 1 milyonu geçen yerlerde ise LRV dediğimiz hafif raylı sistem teknolojilerinin olması gerekiyor. Çünkü araçlarda birçok kişi aynı anda ve ekonomik taşınabiliyor, araçlar elektrikli olduğu için çevreye zarar vermiyor, yollarda az araç dolaştığı için kaza riski azalıyor. Artık birçok şehirde bu sebeplerden dolayı raylı sistem düşünülüyor şeklinde sözlerini sürdürdü.
Raylı sistem ulaşım araçlarının yerlileştirilmesinde önemli bir oyuncu olarak öne çıkan ve Türkiye’nin ilk yerli tramvayı İpekböceği’ni üreten DURMAZLAR, DURMARAY markasıyla da Global pazarı hedefleyip, çeşitli işbirliklerinde bulunuyor. Hızlı tren bogilerini üretip yurtdışına ihraç eden DURMAZLAR, bu sayede katma değeri yüksek ürünlerin ihracatını da sağlıyor.