Elektra Elektronik, 40 Yıldır Transformatör Üretiminin Öncüsü
Farklı Sanayi Kollarına Özel Yeni Nesil Transformatörler
Transformatör üretimi ve enerji kalitesi alanındaki çalışmaları ile öne çıkan Elektra Elektronik, dünya genelinde aydınlatma, elektrik, otomasyon, demir-çelik, makine, robotik, tersane, asansör, vinç sanayi gibi elektrik enerjisinin kullanıldığı pek çok farklı sektörde transformatörleri ile yer alıyor. Markanın ürettiÄŸi transformatörler arasında; kontrol, izolasyon, medikal, oto ve motor yol verme oto transformatörleri bulunuyor. Avrupa standartlarına uygun ve CE iÅŸaretli olarak tasarlanan Elektra Elektronik transformatörleri, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi altında üretiliyor.
Yaklaşık 40 yıl önce Ä°stanbul Esenyurt’ta transformatör (trafo) üretmek amacıyla kurulan Elektra Elektronik, 2010 yılından itibaren Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlarla öne çıkmaya baÅŸladı. Trafo sektöründeki öncü ürünlerine ek olarak 2015 yılından itibaren ileri teknoloji elektronik ürünlerin üretimine ağırlık veren ÅŸirket, günümüzde transformatör, reaktör, sargılı elemanlar, enerji kalitesi ve güç elektroniÄŸi çözümleriyle Türkiye’de ve dünya genelinde sanayinin birçok alanında hizmet veriyor. Türkiye’nin yanı sıra Almanya’da Elektra GmBH ÅŸirketi, Çin ve Amerika’da ise satış ofisleri bulunan Elektra Elektronik, 6 kıtada 60’a yakın ülkeye yerli ve milli trafo ve elektronik ürün ihracatı gerçekleÅŸtiriyor.
Genellikle enerji iletiminde ve dağıtımında kullanılan transformatörler Elektra Elektronik bünyesinde; kontrol, izolasyon, medikal, oto ve motor yol verme oto transformatörleri olmak üzere 5 farklı ÅŸekliyle yer alıyor. Yüksek manyetik geçirgenlikli demir nüve, isteÄŸe göre bakır veya alüminyum sarım, düÅŸük kayıp, yüksek verim, sessiz çalışma ve neme karşı koruma için vakumda vernikleme gibi özellikleriyle öne çıkan Elektra Elektronik transformatörleri, CE iÅŸaretli ve Avrupa standartlarına uygun olarak ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi altında üretiliyor.
Kontrol ve Ä°zolasyon Transformatörleri
Elektra Elektronik’in kontrol ve izolasyon transformatörleri dünyanın çeÅŸitli ülkelerinde aydınlatma, elektrik, otomasyon, demir-çelik, makine, robotik, tersane, asansör, vinç sanayi gibi elektrik enerjisinin kullanıldığı tüm sektörlerde kullanılıyor.
Elektrik panoları gibi endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılan kontrol transformatörlerinin giriÅŸ ve çıkış gerilimleri 1000 V’a kadar olup orta uç ve ekran gibi özel sargılar da saÄŸlanabiliyor. Trafonun güç deÄŸeri, 10 kVA’ya kadar bir aralıkta müÅŸteri tarafından belirleniyor. Trafonun çıkış uçları klemensli ve isteÄŸe göre vida veya ray baÄŸlantısına göre üretiliyor. Kontrol transformatörleri, besledikleri rölelerin çekme anlarında ihtiyaç duydukları yüksek akım deÄŸerini, çıkış gerilim deÄŸerinde ciddi bir düÅŸüÅŸ olmaksızın saÄŸlayabiliyor. Bu deÄŸere “kısa süreli güç deÄŸeri” deniyor ve bütün kontrol transformatörlerinde tanımlanması gerekiyor.
Ä°zolasyon transformatörleri ise üç fazlı sistemlerde galvanik izolasyona ihtiyaç duyulduÄŸunda veya gerilim seviyeleri arasında geçiÅŸ yapılması gerektiÄŸinde kullanılıyor. GiriÅŸ ve çıkış gerilimleri 5000V’a kadar olup orta uç ve ekran gibi özel sargılar da saÄŸlanabiliyor. Ä°stenilmesi durumunda kabin içerisinde de üretilebiliyor. Transformatörün güç deÄŸeri ihtiyaca göre 1600kVA’ya kadar seçilebiliyor. Transformatörün çıkış uçları isteÄŸe göre klemensli, pabuç çıkışlı veya bara çıkışlı olabiliyor. GiriÅŸ çıkış vektörel baÄŸlantı grubu talebe göre belirleniyor. Elektra Elektronik’in yurt içi ve yurt dışındaki tersanelere satışını gerçekleÅŸtirdiÄŸi izolasyon transformatörleri, marin uygulamalarında uluslararası kabul gören DNV ve ABS laboratuvarları tarafından onaylı. Bu transformatörler demiryollarında EskiÅŸehir – Balıkesir, Samsun – Sivas ve Bandırma – Menemen arası hatlarda da kullanılıyor.
Medikal Transformatörler
Hastanelerde ve kliniklerde kullanılan transformatörler son derece hassas yükleri beslediÄŸi için bu uygulamalara özel olarak tasarlanmış olmaları gerekiyor. Elektra Elektronik’in medikal transformatörleri, medikal uygulamalarda kullanılacak transformatörlerin sahip olması gereken özellikleri tanımlayan IEC 61558-2-15 standardına göre tasarlanıp üretiliyor. Elektra Elektronik medikal transformatörlerin öne çıkan özellikleri arasında; çok daha düÅŸük demeraj akımı (<12*In) ve boÅŸta akım (<%3), iyi gerilim regülasyonu (<%3), sıfıra yakın kaçak akım, izolasyon seviyesini ölçmek amacıyla özel orta uç ve ısı ölçümü için dahili PTC yer alıyor.
Oto Transformatörler
Genellikle motor kalkışları, voltaj regülasyonu ve enerji verimliliÄŸi saÄŸlayan devrelerde uygulanan oto transformatörler, galvanik izolasyon saÄŸlamadan voltaj seviyesinin deÄŸiÅŸtirilmesinde kullanılıyor. Aynı güçteki bir izolasyon transformatörüne göre daha hesaplı bir çözüm sunuyor. Ä°zolasyon transformatörlerinin aksine gerilim deÄŸerlerine göre boyutlar deÄŸiÅŸiyor. GiriÅŸ ve çıkış gerilimleri 3000V’a kadar deÄŸiÅŸkenlik gösterebiliyor. MüÅŸteri talebine baÄŸlı olarak ekstra çıkış uçları ve ekran sargıları ile üretim yapılabiliyor. Bu transformatörlerin güç seviyeleri 1600 kVA`ya kadar çıkabiliyor. Elektriksel baÄŸlantılar baralar ya da terminal bloklarla saÄŸlanıyor. MüÅŸteri talepleri doÄŸrultusunda herhangi bir baÄŸlantı ÅŸekli ile üretim yapılabilen bu transformatörler EN 61558-2-13’in tüm alt standartları ile uyumlu.
Motor Yol Verme Oto Transformatörleri
Motor yol verme oto transformatörleri motorların kalkış anında çektikleri demeraj akımını kısıtlamak amacı ile kullanılıyor. Motorlarda ana çıkış gerilimi ucu nominal gerilimin yüzde 70’i deÄŸerinde oluyor ve bu sayede motorun aksına nominal torkun yarısı uygulanıyor. Bu durumda motorun kalkış akımı nominal akımın altına iniyor ve koruma cihazları sistemin çalışmasını durdurmuyor. Motor yol aldıktan ve nominal çalışma durumuna eriÅŸtikten sonra çıkış gerilim ucu giriÅŸe aktarılıyor ve motor nominal çalışma moduna geçiyor. Bu sayede transformatör bir sonraki kalkış anına kadar soÄŸuması amacıyla devreden çıkarılmış oluyor. Bu duraklamalı çalışma rejimi sayesinde transformatör normalden çok daha küçük boyutlarda tasarlanabiliyor.
Elektra Elektronik Hakkında
Türkiye elektronik sanayisinin öncü markası Elektra Elektronik, yaklaşık 40 yıl önce Ä°stanbul Esenyurt’ta transformatör (trafo) üretmek amacıyla kuruldu. Transformatör üretimi ve enerji kalitesi alanındaki çalışmaları ile yıllar içinde hızlı büyüme gösteren Elektra Elektronik, 2010 yılından itibaren Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlarla öne çıkmaya baÅŸladı. Trafo sektöründeki öncü ürünlerine ek olarak 2015 yılından itibaren ileri teknoloji elektronik ürünlerin üretimine ağırlık veren ÅŸirket, günümüzde transformatör, reaktör, sargılı elemanlar, enerji kalitesi ve güç elektroniÄŸi çözümleriyle Türkiye’de ve dünya genelinde sanayinin birçok alanında hizmet veriyor. Türkiye’de ilk ve tek yerli üretim olan aktif harmonik filtreleri üreten Elektra Elektronik, enerji kalitesi alanında dünyaya ileri teknoloji çözümler sunuyor. 6 farklı kıtada 60’a yakın ülkeye yerli ve milli trafo ve elektronik ürün ihracatı gerçekleÅŸtiren Elektra Elektronik’in Türkiye’nin yanı sıra Almanya’da Elektra GmBH ÅŸirketi, Çin ve Amerika’da ise satış ofisleri bulunuyor. Elektra Elektronik ürünleri ve çözümleri ile Türkiye’de havalimanı, raylı sistemler, ÅŸehir hastaneleri gibi önemli projelerin yanı sıra yurt dışında Çin demiryolları, Guangzhou atık su projesi, Sırbistan Elektrik Ä°daresi ve Rusya demir çelik fabrikaları gibi çok sayıda projeye katma deÄŸer sunuyor. 2016-2018 yılları arasında hızlı tren projeleri kapsamında istasyonlardaki elektrik panolarının uygulamasını gerçekleÅŸtirmesi sonucunda önemli bir sıçrama yaÅŸayan ÅŸirket, son 3 yılda büyüme ortalamasını yüzde 20’ye çıkardı ve 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 25 büyüme gerçekleÅŸtirdi. Yurt dışı pazar payının ve iÅŸ hacminin her geçen gün hızla artmasıyla 2019 yılını “Atılım Yılı” ilan eden Elektra Elektronik, Ä°stanbul Esenyurt’ta kurulu fabrikasında üretim hattını büyütme kararı aldı. Åžirketin, mevcutta 5 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren fabrika kapasitesini iki katına çıkaracak yatırım ve çalışmaları devam ediyor. 2019 sonunda büyüme ve yenileme çalışmalarının tamamlanması hedeflenen fabrikası ile Ar-Ge çalışmalarına ivme kazandıracak olan Elektra Elektronik, TÜBÄ°TAK ortaklı projelere yoÄŸunlaÅŸarak sanayi-üniversite iÅŸbirliÄŸi projeleri paralelinde 2020 yılında “Elektra Elektronik Ar-Ge Merkezi” kurulum sürecini baÅŸlatmayı planlıyor. Üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranı açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ve reaktör sektörünün lider firması konumunda olan Elektra Elektronik, Türkiye’de kendi sektöründe Amerika’ya ihracatı mümkün kılan UL Belgesi’ne sahip sektöründe tek firma. Yeni yatırımıyla birlikte ihracat pazarlarına Amerika’yı da ekleyerek 2020’de toplam ihracat oranını yüzde 70’e çıkarmayı hedefleyen Elektra Elektronik, dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.