Elektrikli Otobüs, Troleybüs ve Raylı Sistemlerde Bir Başarı Hikayesi: Bozankaya A.Ş.
ARUS Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş: Elektrikli Otobüs, Troleybüs ve Raylı Sistemlerde Bir Başarı Hikayesi: Bozankaya A.Ş.
Elektrikli Otobüs, Troleybüs ve Raylı Sistemlerde Bir Başarı Hikayesi: Bozankaya A.Ş.
Türkiye’nin ulaşım teknolojileri alanındaki öncü firmalarından Bozankaya, %100 yerli mühendislik ürünü yeni jenerasyon, çevre dostu, tasarımı ve lisansı kendisine ait olan elektrikli otobüs, troleybüs, tramvay ve metro araçlarının üretiminde 33. yaşını kutluyor. Bozankaya, şehirler için toplu ulaşımda yatırım ve işletme maliyetleri açısından en ideal çözümleri sunarak çevreye zarar vermeyen, enerji tasarrufu sağlayan ve gürültüsüz çalışan yeni nesil araçlar geliştiriyor ve üretiyor.
Kuruluş ve Faaliyet Alanı
1989 yılında Almanya’da bir Ar-Ge şirketi olarak kurulan Bozankaya A.Ş, toplu ulaşımda yatırım ve işletme maliyetleri açısından en ideal çözümleri sunan inovatif bir şirket olma vizyonuyla 2003 yılında anavatanı Türkiye’ye gelmiş ve yıllar içinde edindiği tecrübe, bilgi ve birikimle çevre dostu, enerji tasarrufu sağlayan, yeni nesil, sürdürülebilir ve gürültüsüz çalışan elektrikli otobüs ve raylı sistem araçları tasarım ve üretimini %100 Türk mühendisliğiyle gerçekleştirerek ülkemizin ulaşım teknolojileri alanında öncü markalarından biri haline gelmiştir. Türkiye’de 20 çalışanla faaliyetlerine başlayan Bozankaya’nın bugün Ar-Ge Merkezi’nde 150 Ar-Ge mühendisi ve 1200’e yakın çalışanı bulunmaktadır.
Bozankaya, Ankara Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde 100.000 m2 alan üzerine kurulu üretim merkezinde fikri mülkiyet hakları kendisine ait, %100 yerli ve milli insan kaynağı ve sermayesiyle geliştirdiği üstün teknoloji ürünü, yeni nesil elektrikli otobüs, trolleybus (trambüs), tramvay ve metro gibi raylı sistem araçlarını tasarlamakta ve üretmektedir. Bu tesislerde üretilen yerli tasarım araçları hem ülkemizde, hem de Avrupa ve Asya’da kullanılmakta ve yolcu güvenliği ve konforu açısından üstün memnuniyet ve yüksek performansla hizmet vermektedir.
Ekolojik, Ekonomik, Sürdürülebilir Ulaşım
Bozankaya’nın tüm tasarım ve üretim faaliyetlerinin temelinde sürdürülebilirlik ilkesi yatar. Hava kirliliğinin en büyük sebeplerinden birisi fosil yakıtlarla sağlanan yaygın ulaşım metotlarıdır. Tüm bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, ulaşım endüstrisi giderek büyüyen iklim krizinin ve küresel ısınmanın önüne geçmek, atmosfere karışan karbon salınımını minimuma indirgemek, gelecekteki ihtiyaçlarımızı karşılayacak kaynakları koruyabilmek ve yenilerini üretebilmek için elektrikle çalışan sürdürülebilir teknolojiler ve yeşil ulaşım metotlarına yönelmelidir.
İlk’lere Atılan İmza
Bilim, teknoloji ve sanayi’de yerli ve milli üretim seferberliğinin öncü markalarından Bozankaya, hem ülkemizde hem de dünyada birçok ilk’e imza atmış ve teknoloji alanında Türk markasının global değerini yükselten başarıları gururla ülkemize kazandırmıştır.
Bozankaya’nın ilk’leri :
* Türkiye’nin ilk yerli %100 elektrikli otobüsünün tasarımı ve üretimi,
* Türkiye’nin ilk yerli alçak tabanlı tramvay ve boji tasarımı,
* Türkiye’nin ilk metro ihracatı ve ilk sürücüsüz yerli metrosu,
* Türkiye’nin ilk batarya sürüşlü alçak tabanlı tramvay tasarımı ve üretimi,
* 70 milyon Euro’luk yatırım ile Türkiye’nin en büyük ve modern raylı sistem üretim tesisi,
* Avrupa’nın en büyük ve dünyanın 3. büyük raylı sistem boyahanesi,
* Dünyanın bataryayla en uzun menzil yapan tramvayı ve inovasyon ödülü.
Bozankaya’nın üretim tesisleri Türkiye’nin ilk ve tek hem raylı sistem, hem de elektrikli otobüs üretimi yapan tesisi olma özelliğine sahiptir ve yıllık 288 adet raylı sistem araç üretim kapasitesiyle çalışmaktadır. Bu tesislerde yıllık üretim kapasitesi elektrikli otobüs dahil yurt içi ve yurt dışı kullanımı için yılda 400’dür. Bugüne kadar Bozankaya, 3000’den fazla raylı system araç tedarik projesinde yer almıştır.
AR-GE Çalışmaları
Üretim merkezlerindeki çalışmalar ar-ge Merkezi ekseninde yürütülmektedir. Bozankaya 2012-2022 yılları arasında 33 Ar-Ge projesi tamamlanmış; bunların, 13 tanesi Tübitak destekli, 1 tanesi TTGV destekli ve 19 tanesi öz kaynaklıdır. Ayrıca 7 ar-ge projesi ise halen devam etmektedir. Mevcut projelerin 6 tanesi öz kaynaklı, 1 tanesi ise HORIZON 2020 (AB Projesi) projesidir. Ayrıca bu projelere ilave olarak başvurusu yapılan 3 yeni HORIZON 2020 projesi de değerlendirme sürecindedir. 2015 yılından bu yana Bozankaya’nın birçoğu TÜBİTAK teşvikli ar-ge projelerine ayırdığı toplam bütçe yaklaşık 70 milyon TL iken, Ar-Ge projeleri sonucu ortaya çıkan yeni ürünlerden elde ettiği toplam ciro çok daha fazla olarak gerçekleşmiştir. Bozankaya A.Ş, Ar-Ge projeleri kapsamında şimdiye dek 15 ayrı üniversite ile iş birlikleri yapmış, 26 akademisyen ile çalışmalar yürütmüş ve üniversiteler ile sanayi arasındaki ilişkinin güçlendirilmesine, bilimsel ve teknolojik kalkınmaya, akademisyen ve gençlerimizin sektöre kazandırılmasına ve yakınlaşmasına da büyük katkı sağlamıştır.
Bozankaya’nın mevcut ar-ge faaliyetleri arasında otonom toplu ulaşım araçları, elektrikli otobüs ve troleybüslerin mevcut toplu taşıma ağına entegrasyonu, elektrikli araçlar ve raylı sistemler için yeni jenerasyon şarj cihazı geliştirilmesi gibi projeler yer almaktadır.
Dünya Devleriyle İşbirliği
Bozankaya A.Ş, aynızamanda dünya devleriyle de ortak global projeler yürütmektedir. 2016 yılında Siemens ile Tayland-Bangkok metrosu -Bangkok Green Line Metro Project- için konsorsiyum ortaklığı kurarak 88 adet metro aracı üretip başarı ile teslim etmiş ve ayrıca Bangkok Blue-Line 105 metro vagonu projesinde yer almış ve ülkemize tek proje ile 70 milyon Euro’ya yakın döviz girişi sağlamıştır. Bunun dışında Alman ticari araç üreticisi MAN, raylı sistem araç üreticisi Kanada merkezli Bombardier ve Fransa merkezli Alstom firmalarıyla da uluslararası projeler gerçekleştirmiştir ve firmalarla iş birliklerine devam etmektedir.
Avrupa’nın En İyi ve En İnovatif Firması
2015 yılında dünyanın en prestijli iş dünyası ödüllerini veren ABD merkezli pazar araştırması ve danışmanlık firması Frost & Sullivan’ın Mükemmellik Ödülleri’nde Bozankaya “Avrupa’nın En İyi Firması” seçilmiştir. Bozankaya ayrıca merkezi Berlin’de olan, Avrupa’nın raylı sistem teknolojileri alanındaki en büyük ve prestijli kurumu Avrupa Raylı Sistemler Kümelenmeleri Birliği (ERCI)’nin 2021 İnovasyon Ödüllerinde, dünyanın en üstün teknolojisine sahip bataryalı tramvayı ile “Avrupa’nın Büyük Şirketler Kategorisinde En İnovatif Firma” ödülünün de sahibi olmuştur.
Avrupa’ya İhracat ve Dünya Rekoru
Bozankaya imzalı elektrikli otobüsler Almanya, Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde toplu ulaşımda hizmet verirken, tramvay ve diğer raylı sistem araçları da AB fonlarıyla desteklenen projeler kapsamında özellikle Romanya’ya ihraç edilmektedir. Bu anlamda Bozankaya, Romanya’nın Temeşvar ve Yaş kentlerine toplamda 56 adetlik bir tramvay filosu teslim etmek üzere sözleşme imzalamıştır. Bozankaya, 2019’dan 2022’ye kadar imzaladığı projeler ile ülkemize yaklaşık 300 milyon Euro’dan fazla döviz girişi sağlamıştır. Bozankaya’nın Romanya’nın Temeşvar kentine gönderdiği tramvay ise merkezi ağa bağlı kalmadan en az 70-kilometre menzil yapabilme özelliğiyle kendi kategorisinde bataryayla en uzun menzil yapma özelliğine sahip araç olarak bir dünya rekoruna imza atmıştır.
Toplu Ulaşımda Bozankaya
Bugüne dek zorlayıcı ihale koşullarının tamamını yerine getirerek ülkemizdeki tüm elektrikli otobüs ihalelerini kazanan Bozankaya’nın doğa dostu elektrikli otobüsleri Ankara, Konya, Elazığ, Kayseri, Malatya (troleybüs), Manisa, İzmir ve Eskişehir’de toplu ulaşımda hizmet vermektedir. Ayrıca Kayseri ve Antalya Belediyeleri ile Bozankaya’nın elektrikli tramvaylarının toplu ulaşım ağına katılması için gerekli anlaşmalar imzalanmıştır. Geçtiğimiz sene Kocaeli-Gebze metro hattı ihalesini de kazanarak 28 adetlik Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro aracı için de sözleşme imzalayan Bozankaya, böylelikle ülkemizde ilk yerli metro projesini hayata geçirecek firma olmanın da gururunu taşımaktadır. Ticari araç üretiminde 30 yılı aşkın AR-GE deneyimi, ileri yerli teknoloji ve milli kaynaklar ile ürettiği sürdürülebilir, doğa dostu, yeni jenerasyon araçlarla ülkemizin ve yerli üretimimizin marka değerini dünya çapında yükseltmeye devam eden Bozankaya yaptığı ihracatlarla da ülkemizin ekonomik kalkınmasına maksimum seviyede katkı sağlamaktadır.
Yeni Nesil Ürünleri
Elektrikli Otobüs
Şehir içi toplu ulaşımı olabildiğince sessiz ve temiz hale getiren Bozankaya elektrikli otobüsleri yolculara yüksek konfor yaşatırken, mikro iklimleri korumakta ve hava kirliliğini azaltmaktadır. Gürültü salınımlarını mümkün olan en alt seviyede tutan ve hizmet verdiği bölgelerde yaşam kalitesini arttıran Bozankaya elektrikli otobüslerinin yolcu kapasitesi 75 ila 232 kişi arasında değişmektedir. Ayrıca araçlar tek bir dolumla 300 kilometreye kadar menzil yapabilme özelliğine sahiptirler.
Bozankaya Troleybüs (Trambüs)
Elektrikle çalışan, 221 kişiye kadar yolcu taşıma kapasitesine sahip, enerji tüketimi açısından ekonomik ve çevre dostu olan modern çağın yeni toplu ulaşım aracı Bozankaya troleybüsleri(trambüs), sıfır emisyon salınımı ve düşük altyapı maliyetleriyle alanında öncülük etmektedir.
Bozankaya Tramvay
Yüksek yolcu kapasitesi, düşük enerji tüketimi, sıfır emisyon salınımı ve modüler tasarımıyla öne çıkan Bozankaya tramvayları titreşimi ve gürültüyü minimuma indiren boji tasarımıyla hem sürücüye hem de yolculara konforlu ve güvenli bir yolculuk deneyimi sağlarken doğaya da zarar vermiyor. 300 kişiye kadar yolcu alabilen Bozankaya tramvayları, ayrıca bataryasıyla katener hattına bağlanmadan 70 km. menzil ile bu alanda dünyanın en uzun menzilini yapan tramvay olma özelliğine de sahip olmuştur.
Bozankaya Metro
1150 kişi yolcu kapasitesine sahip Bozankaya metrosu, maksimum konfor, güvenlik ve fonksiyonu bir arada sunan eşsiz tasarımıyla, günde 1 milyondan fazla yolcuyu güvenle taşıyor.
Devam Eden Projeler ve Yeni Yatırımları
Bozankaya’nın mevcut yurt içi projeleri arasında; Gebze-Darıca metrosu, Antalya, Kayseri tramvay projesi, Şanlıurfa troleybüs (anahtar teslim) projeleri ve İzmir tramvay projesi yer alırken, yurtdışında da Romanya’nın Temeşvar ve Yaş kentlerine teslimi 2022 yılının sonuna kadar yapılacak toplam 56 araçlık tramvay projesi bulunuyor.
Hedefi
Elektrikli otobüs ve raylı sistemlerde Türk mühendislerinin tasarladığı milli markaları ile gerek ülkemizde ve gerekse tüm Dünya’da ulaşım sistemine adını yazdırarak ilk akla gelen firmalardan olmak.
Yerli ve milli üretime can veren bir marka olarak raylı sistem ulaşım teknolojileri alanında dünyanın en büyük ve prestijli fuarı InnoTrans 2022 Berlin’de yer alan Bozankaya, Katener hattına bağlı kalmadan yaklaşık 70 km. menzile ulaşarak alanında rekor kıran ve Avrupanın en yenilikçi bataryalı tramvayı ünvanını kazanan aracı ile markasını dünya devleriyle aynı arenada temsil etmekten gurur ve mutluluk duyuyor.
Dr. İlhami Pektaş
ARUS Koordinatörü