Eltaş, Raylı Sistemler İçin De Transformatör Üretiyor
60.000 m² açık alana, 42.000 m² kapalı alana sahip Aliağa üretim tesisinde yağlı dağıtım, güç ve kuru transformatörler ve reaktörler üretimi yapan Eltaş, kuruluşunun 36. yılını geride bırakıyor. Eltaş markalı transformatörlerin dünya çapında 4 kıtada, 51 ülkede kullanıldığını söyleyen Eltaş A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Bilge Güre şu bilgileri verdi.
RailwayTurkey: Eltaş ın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Bilge Güre: Eltaş A.Ş. halen yönetim kurulu başkanlığını sürdüren Ahmet Güre tarafından 1981 yılında transformatör üretmek üzere %100 yerli sermaye ile kurulmuştur. Şu an kuruluşumuzun 36. yılını geride bırakıyoruz. Geride kalan 35 yılda yağlı transformatör üretimimizin yanında ülkemizde pek çok ilkleri gerçekleştirdik. İlk yüksek vakum altında çalışan yağ tasfiye cihazları, ilk yüksek gerilim di-elektrik test cihazları, ilk sargıları reçine ile örtülmüş kuru tip transformatörleri ürettik ve sektöre yerli üretici olarak yapılabilirlik konusunda öncü olduk. Yüksek verimlilik ilkesiyle şekillendirdiğimiz kurumumuz; çevreye ve doğaya duyarlı, teknolojik yeniliklerle dünyaya entegre, müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini zamanında karşılayan ve büyüme yolunda ciddi adımlar atmış konumdadır. Yurt içi ve yurt dışında birçok noktada bulunan kuru ve yağlı tip transformatörlerimiz ile alışveriş merkezlerinden endüstriyel tesislere, hastanelerden metrolara, yenilenebilir enerji projelerinden raylı sistemlere enerjinin olduğu her yerdeyiz. Çalışmalarımızı; yaratıcı, dürüst, adil, işinde uzman, çevreci ve müşteri odaklı değerlerimizden, kaliteye ve sürekli gelişime olan bağlılığımızdan ödün vermeden sürdürmeye devam ediyoruz.
Yatırımlarımızı tamamlayarak Nisan 2016’de Aliağa üretim tesisimizi faaliyete aldık ve 60.000 m² açık alana, 42.000 m² kapalı alana sahip tesislerimizde üç ana tipte (Yağlı dağıtım, Güç ve Kuru Transformatörler ve Reaktörler ) üretiyoruz.
RailwayTurkey: Ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Bilge Güre: Aliağa tesislerimizde 250 MVA üst güce, 420 kV gerilim seviyesine kadar güç transformatörleri, kuru ve yağlı tip 100 MVAR’a kadar reaktörler, 6-12-24 pulse redresör trafoları, dağıtım trafoları, ototrafolar, traksiyon trafoları üretmekteyiz. Tesisimizin alt yapısı 800 KV gerilim seviyesine çıkmaya hazır halde yapılandırılmıstır.
Kuru tip trafoda her iki üretim teknolojisi de (Cam Elyaf ve Kuvars Döküm Teknolojisi) yer almaktadır, ürünün kullanım yerine ve ortam koşullarına uygun olarak müşteri isteği ve şartname isteğine göre tercih yapılır.
Her bir ürün, bugünün en modern makina ve ekipmanları ile yüksek kalite öncelikleri esas alınarak üretilmektedir. AR-GE Merkezi olan tesisimiz güçlü mühendislik kadrosu ile mühendislerimiz tarafından geliştirilen programlar, dış kaynaklı yazılımlar, simulasyon ve çizim programları ile uluslararası standartlara ve müşteri isteklerine uygun dizayn yapmaktadır. Makine parkımız Georg, Mıcavac, Tuboly, Stolberg, LAE, Haefely, Delu gibi dünyanın önde gelen Avrupa menşeli makinaları ile donatılmıştır.
RailwayTurkey: Demiryolu sektörüne yaptığınız üretim iş hacminizin ne kadarını oluşturmaktadır?
Bilge Güre: Son yıllarda raylı sistemlerde yatırımlar göze çarpmaktadır. Elektrik iletim hatlarına bağlanarak cer sistemlerinin elektrik enerji beslemesinde kullanılan ilgili hattın gerilim değerine göre değişen özel transformatörleri üreterek ülkemize hizmet vermekteyiz. Üretimde kullandığımız cam-elyaf teknolojisi raylı sistemlerde istenen yük sınıflarına uygun, performansı yüksek transformatörler üretmek için en uygun teknolojiyi oluşturuyor. Bu sektöre yaptığımız üretim, gelecek yıllarda hem yurtiçinde hem yurtdışında artarak devam edecektir.
RailwayTurkey: İhracatınız hakkında bilgi verir misiniz?
Bilge Güre: Eltaş markalı transformatörler dünya çapında 4 kıtada, 51 ülkede kullanılmaktadır. Amerika’da dünyanın sayılı kömür üretim tesislerinden, Güney Afrika’daki altın madenlerine, Hollanda’daki prestijli banka binalarından, Afganistan’daki hava meydanlarına, Türkmenistan’daki hükümet binalarından, farklı iklim ve koşullardaki pek çok tesiste kullanılmaktadır. Müşterilerimizin taleplerine daha kolay yanıt verebilmek adına dünya çapında yerel bağlantılarımızı arttırmaya devam ediyoruz. Yüksek hacimli ve potansiyeli olan ihracat ülkelerimiz Hollanda, Almanya, Nijerya, Mısır, Türkmenistan, Amerika ve İsrail’den bizlere acentalarımız aracılığı ile kolayca ulaşabiliyorlar.
Ayrıca ülkemizin en büyük inşaat firmalarının yurtdışı projeleri için de binlerce transformatör ürettik, üretmeye devam ediyoruz.
RailwayTurkey: Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Bilge Güre: AR-GE Merkezi olan firmamız sektöre ve ülkemize katkı sağlayacak bilimsel çalışmalar için uluslararası arenaları takip etmektedir.. Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında sürdürülebilir ekonomi konseptine uygun transformatörlerin geliştirilmesi konusuna yönelmekteyiz. Buradaki amacımız, transformatörün bir “atık” haline gelmesinin önüne geçerek tamamen ekonomiye geri kazandırılmasıdır. Bununla birlikte bitkisel yağlı, çevreci ve çok düşük kayıplı ürünlerin geliştirilmesi konularında da çalışmalarımız devam etmektedir. Güç transformatörlerinde ise özellikle yeni sarım tekniklerinin geliştirilmesi ve bu yöntemlerin analizlerle doğrulanması konuları üzerinde çalışmaktayız.
RailwayTurkey: Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir? Yatırım planlarınız var mı?
Bilge Güre: Büyüme stratejimiz gereği Aliağa’ya 60.000 m2’lik bir alanda tüm üretimlerimizi biraraya getirecek entegre bir tesis kurduk ve 2016 yılının Nisan ayında faaliyete geçtik. Yani büyük yatırımı tamamladık; sahip olduğu alan, makine parkı, kesintisiz üretim akışı ile sektörün en iyi tesislerinden biri olduğunu memnuniyetle belirtmek isterim. Bundan sonraki aşamada planladığımız gibi kapasite artışına paralel yerleri önceden hazırlanmış olan makinelerin alımı ve otomasyon yatırımı devam edecektir.
Ayrıca tamamlayıcı ürün ve hizmetlere yatırım yapmaya devam ediyoruz. Yakın zamanda Eltas Proje Elektrik Taahhüt A.Ş.’yi kurduk. Özellikle yenilenebilir enerji yatırımcılarına anahtar teslim projelerde hizmet veriyoruz. Hizmetimiz, sıfırdan proje geliştirme, arazi bulunması, enerji üretim potansiyeli analizi, güneş ve rüzgar enerjisi ölçümleri ve değerlendirilmesi, inşaat safhası dahil yapılması gereken her türlü çalışmayı kapsayan danışmanlık ve mühendisliği kapsamaktadır.