ESRAY, Demiryolu Araçlarının Satış Sonrası Hizmeti İçin Tesis Kuruyor
Demiryolu araç gereçleri ve üst yapı elemanları üretimi yapan Esray Makine Otomotiv İnşaat San ve Tic. A.Ş, üretip satışını yaptığı ürünlerin satış sonrası servis hizmetlerini yapmak için yeni bir tesis kuruyor. Esray, kullanımda olan tüm demiryolu araçlarının satış sonrası hizmetleriyle ilgili bakım, onarım ve periyodik kontrollerine yönelik kuracağı tesisi, bu yıl içinde hizmete almayı planlıyor.
Tesisi Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ne kurmayı planladıklarını anlatan Esray Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Yanar, Avrupa standartlarında bir tesis olacağını açıkladı. Sektörün önümüzdeki dönemde çok daha nitelikli yöne doğru gittiğini gördüklerini anlatan Ramazan Yanar, “ülkemizde hızlı trenler sayesinde demiryolu konforu fark edildi. Demiryolu araçları da bu sayede gelişecek gibi görünüyor. Bizim de bütün yol haritamız bunun üzerine kurulu, yatırımlarımızı geleceğe dönük projelendiriyoruz” dedi.
Bugüne kadar sıcak çelik bar taşıma vagonu, RGS vagon, eanoss vagon, sıcak slab ve rulo sac taşıma vagonları imal ettiklerini, kendi özgün ürünleri kepçeli balast vagonu ile ürün gamlarını genişlettiklerini aktaran Yanar, ayrıca araç üstü ekipmanlar, hat konteyner ve bunların her türlü yedek parçasını ürettiklerini belirtti.
2020 Yılında Yüzde 30 Büyüme Öngörüyor
Gelen siparişlerle 2020 yılı üretim programının hemen hemen dolduğunu aktaran Ramazan Yanar, 2020 yılında ihracat ağırlıklı üretim yapmaya devam edeceklerini, ihracat rakamını artırırken, yüzde 30’a yakın bir büyüme de öngördüklerini açıkladı. Yanar, “her yıl ortalama yüzde 25 büyümeyle gidiyoruz. 2020 yılı, 2018 ve 2019 yılındaki hafif küçülmeleri telafi edeceğimiz bir yıl olacak” dedi. Son iki yılı değerlendiren Yanar şunları aktardı:
“2019 yılının 3. ve 4. çeyreğinde işleri toparlayabildik ve başabaş noktamıza gelebildik. Yılı 15 milyon lira ciroyla kapattık. Bu cironun yüzde 62’si ihracattan geldi. Böylece yüzde 50 ihracat hedefimizi geçmiş olduk. 10 milyon Euro ciro hedefimiz var. Bu yolda adım atmaya gayret gösteriyoruz. Bizim gibi firmaların personeli yetişmiş personeldir ve bunu kaybetme endişesi bizleri strese sokar. Özel yetenekli, seçilmiş, eğitilmiş ve iş adaptasyonu zirvede olan personeli kaybetmek durumunda kalmak biz firmalar içinde çok riskli ve tercih edilecek bir durum değil. Neyse ki bir personel kaybı yaşamadan, insan kaynakları küçülmesi yaşamadan yılı kapatmış olduk. İkincisi finansal alanda, bankaların olumsuz bir yaklaşım içinde olduklarını gördük. Yeni finansal çözümler üretme konusunda bankaların tedirgin olduklarını gördük. Bu da bizi korkuttu diyebilirim. Diğer taraftan devletimize minnattarız. KGF destekli kaynak aktarımı sayesinde kurtulduk, aksi takdirde çok zor anlar yaşayabilirdik” dedi.
İhracatta Kuzey Afrika Radarında
Ağırlıklı olarak Avrupa’ya Avrupa’da da yine ağırlıklı olarak Almanya’ya ihracat yaptıklarını açıklayan Yanar, “Almanya’da birkaç tane şirketle birlikte demiryolu araçları ve bunların komponentlerini üretiyoruz. Bu işe yıllarımızı verdik ve bu konuda rüştümüzü ispatladık, artık kendi markamızla üretim yapıyoruz. Yıllık 150-200 adet civarında vagon üretim kapasitesine sahibiz. Komponent olarak da geçen yıl Tülomsaş’a 5 bin kalemin üzerinde parça ürettik. Yurtdışına 10 bin kalem parça teslim ettik. Bir kilogramdan 7-8 tonluk bir şaseye kadar üretim yapıyoruz. Kg fiyatımız 5 doların altına inmiyor. Bu da bizi nitelikli ürün konusunda pozitif ayrıştırıyor. Biz işin içerisine teknoloji, tasarım ve nitelik koyuyoruz” diye konuştu.
İsviçre demiryollarına özel tip demiryolu araçlarını Alman şirketiyle birlikte ürettiklerini açıklayan Yanar, “İsviçre demiryollarının tünellerinin bakımını yapan aracı üretiyoruz. Dolayısıyla İsviçre ve Almanya’nın tanımlı tedarikçiyiz. Birkaç tane de önemli projede varız. Dolayısıyla Avrupa’nın ne yaptığını ve ne yapmak istediğini yakinen takip etme fırsatımız da oluyor” dedi.
İhracatta Kuzey Afrika’nın gündemlerinde olduğunu açıklayan Yanar, “Mısır, Fas, Tunus ve Libya da merceğimizde var. İhalelere giriyoruz, dinamikleriyle görüşüyoruz, buralarda müthiş bir pazar var. Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan pazarları da Çin ipek yolu aktif hale geldiği için ikinci kademede de o ülkeler ve bölgelerle ilgileniyoruz” dedi.