Esray, Yatırımlarına Devam Ediyor
Raylı Sistemler sektörüne yük vagonu ve komponentleri ile lokomotif parçaları üreten Esray, büyüme yolunda gerekli yatırımlarına devam ediyor. Firma, Tülomsaş önderliğinde TCDD kullanımı için 10 bar basınçla çalışan 40 adet yeni nesil “Balast Vagonu” üretimini 2015 yılı ilk yarısında tamamlayarak teslimatını gerçekleştirdi.
Balast Vagon üretimlerinin yanı sıra diğer üretim faaliyetlerine de değinen Esray A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Yanar, “Bu güne kadar DE 24000 tipi lokomotiflerin makinist kabinlerinin modernizasyonu, GE Power Haul lokomotiflerinin high risk parçalarının üretimi, Hyundai Rotem lokomotiflerinin elektrik dolaplarının üretimini gerçekleştirdik. Demir çelik ana sanayisi için 150 ton kapasiteli, 6 dingilli ağır yük vagonlarının üretimine de devam ediyoruz” dedi.
İnovatif ürünlerle fark yaratıyor
Vagon, araç üstü ekipman, hat konteyner ve bunların her türlü yedek parçasının üretimini gerçekleştirdiklerini ifade eden Ramazan Yanar, demir çelik ana sanayi için ürettikleri vagonların yüksek sıcaklıktan etkilenmeyen, 600-800 derece sıcaklıkta çalışan vagonlar olduğuna dikkat çekti. Yanar sözlerini şöyle sürdürdü: “ Daha önce ‘Karabük Demir Çelik İşletmeleri (KARDEMİR)’ için ürettiğimiz vagonlardaki başarımızı takdir eden ‘İskenderun Demir Çelik İşletmeleri (İSDEMİR)’de sipariş vermiştir. KARDEMİR için ürettiğimiz vagon kütük demir taşırken, İSDEMİR için ürettiğimiz vagon rulo saç, slap ve kütük olmak üzere 3 farklı ürün taşımaktadır. Farklı ürünleri taşırken vagon üzerinde herhangi bir değişikliğe gerek yoktur. Geliştirdiğimiz dizayn sayesinde vagon her üç ürünü de taşıyabilmektedir. Bu inovatif özellik farklı ürün taşımaları esnasında zaman kayıplarını ortadan kaldırmıştır.”
25 ton dingil basınçlı TSI sertifikalı tekerlek setleriyle kapasite arttı
İSDEMİR için ürettikleri vagonlarda TSI sertifikalı 25 ton dingil basıncı kapasiteli tekerlek setleri kullanarak vagonlardaki kapasiteyi artırdıklarını açıklayan Yanar, böylece toplam kapasitenin 150 tona ulaştığının altını çizdi. Knorr marka fren sistemi ile donatılan vagonları, İSDEMİR sahasında dizi halinde çalıştırmaya başladıklarını söyleyen Yanar, vagonlardan memnun kalan İSDEMİR yetkililerinin “6 dingilli yeni vagonlarla taşıdığımız yük iki katına çıktı” dediğini ifade etti. Bu üretimlerinin detaylarını da anlatan Yanar, “İSDEMİR için ürettiğimiz vagonun şase ve bojisine ayrı ayrı İstanbul Teknik Üniversitesi’nde FEM analizi yapıldı. Değerli hocalarımızın önerileri doğrultusunda yapılan kuvvetlendirmeler sayesinde vagonlarımız uzun yıllar sorunsuz bir şekilde hizmet edeceklerdir” dedi.
Kaliteli üretimlerini sahip oldukları belgelerle de ortaya koyduklarını açıklayan Ramazan Yanar, Avrupa’da, demiryollarına kaynaklı imalat yapan firmaların, üretim kalitelerini belgeleyen en üst standart olan EN 15085 (EN 3834 ile birlikte) belgesini alan ilk firmalardan biri olduklarını vurguladı. Yanar, tüm üretim süreçlerini EN 9001, EN 14001 ve OHSAS 18001 standartlarına uygun olarak, çevreye ve insan sağlığına saygılı gerçekleştirdiklerinin de altını çizdi.
Üretime ve lojistiğe 3 milyon Euro’luk yatırım
Demiryolu ve taşımacılık sektörlerine özel üretim yapmak için 2007 yılında kurulduklarını anlatan Ramazan Yanar, Eskişehir OSB’de mevcut 7 bin 500 metrekare kapalı alana ilave olarak 7 bin 500 metrekare daha kapalı alan inşaatının 2015 yılı içinde biteceğini söyledi. Toplam 22 bin metrekarelik alanda faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Ramazan Yanar; “Demiryolu sektörüne yaptığımız üretimlerin yanı sıra, araç üstü ekipman üretimindeki deneyim ve becerilerimizi Tırsan markasıyla birleştirerek, Tırsan şasi üzerine kasa da üretiyoruz. 2012 yılında başlayan vagon alımı, yeni fabrikamızın inşaatı ve makine ekipman alımıyla yaklaşık 3 milyon euro’luk yatırımımız 2016 yılı içinde tamamlanacak” diye konuştu.
“2016 yılı ihracatta altın yılımız olacak”
Demiryolu araçları üretimi üzerinde artan tecrübeleri sayesinde 2015 yılı son aylarında yüksek rakamlarda ihracat bağlantısı yaptıklarına dikkat çeken Yanar, “ İhracatımızı her anlamda zor bir pazar olan Almanya’ya yapıyor olmamız kendimize güvenimizi bir kat daha arttırmaktadır. 2016 yılı için hedefimiz mevcudun çok üzerinde ihracat bağlantısıdır “ dedi.
Başarısı, ‘Eğitim Uygulamalarında Süreklilik’ ödülüyle taçlandı
Sektördeki başarılarının geçtiğimiz yıllarda aldıkları ödülle de karşılığını bulduğunu ifade eden Ramazan Yanar, “Eğitim ve Gelişim Platformu Derneği (TEGEP) ve Türk Telekom Akademi’nin (TT Akademi) düzenlediği ‘Eğitim ve Gelişim Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen ‘Gelişen KOBİ, Geliştiren KOBİ Ödülleri’nden birine, firma içi alınan eğitimlerin karşılığı olarak 2013 yılında sahip olmuştuk” diye konuştu.
Yanar, demiryolu ve lojistik ile ilgili olarak da görüşlerini açıklarken, “Hasanbey lojistik köyü ile demiryolu taşımacılığıyla ilgili yatırımların büyük kısmı tamamlanmıştır. Kentin, hava kargo taşımacılığı ile ilgili de harekete geçmesi gerekiyor. Bu tür atılımlar gerçekleştiğinde Eskişehir’in lojistikte ve demiryolu sektöründe en önemli merkezlerden biri olma özelliği perçinlenecektir” diye konuştu.