Genel Müdür Metin Akbaş TCDD’nin Tecrübesini Aktardı
Ulaşımın ve lojistiğin lokomotifi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) “Eurasia Rail” Fuarı’nda etkin bir şekilde rol oynadı.
Genel Müdür Metin Akbaş TCDD’nin Tecrübesini Aktardı
Ulaşımın ve lojistiğin lokomotifi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) “Eurasia Rail” Fuarı’nda etkin bir şekilde rol oynadı. Fuarın ilk gününde TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, “Demiryollarında Emniyet ve Dijitalleşme Odaklı Inovatif Yatırımlar ve Yerli Ar-Ge” Paneline katılarak TCDD’nin 165 yıllık kurum bilgi ve tecrübesini katılımcılara aktardı.
Fuarın ilk günü düzenlenen “Demiryollarında Emniyet Ve Dijitalleşme Odaklı Inovatif Yatırımlar ve Yerli Ar-Ge” Panelinde İstanbul Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Deniz, İst. Medipol Üniversitesi Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan, UIC Yolcu Direktörü ve Ortadoğu Bölgesel Kurulu (RAME) Koordinatörü Marc Guigon, TÜRASAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Metin Yazar, AYGM Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün sektör deneyimlerini paylaştılar.
Panelde TCDD’nin tarih serüvenini katılımcılara aktaran Genel Müdür Akbaş, mevcut demiryolu ağının 12.803 km olduğunu belirtti. 2003-2021 yılları arasında yapılan yatırımlardan TCDD tarafından yapılan yatırımın 130 milyar TL olduğunu söyledi.
TCDD’nin yapmış olduğu projelerden ve mevcut projelerdeki ilerleme durumlarından bahseden Genel Müdür Akbaş, toplam YHT ile taşınan yolcu sayısının 59 milyon olduğunu belirtti.
Kent içi ulaşımda Marmaray, Başkentray ve İZBAN ile hizmet verildiğini belirten Genel Müdür Akbaş, asrın projesi Marmaray’da 597 milyon yolcu taşındığını vurguladı.
Yeni teknolojilerin TCDD’ye kazandırılması, yerli ve milli imkânlarla üretilmesi için çalıştıklarını belirten Genel Müdür Akbaş, Demiryolu Araştırma ve Teknoloji Merkezi’nin, RUTE-Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü’nün kurulduğunu ve yine bu amaçla TÜBİTAK ile TCDD arasında protokol imzalandığını, demiryolu emniyet teknolojilerinin yanında Otomatik Tren Muayene İstasyonu (OTMİ), Ölçüm Treni gibi araçların yerli ve milli imkânlarla üretildiğini belirtti.
Demiryollarında emniyet ve eğitime önem verdiklerini belirten Genel Müdür Akbaş, “2021 yılı “Emniyet ve Eğitim Yılı” olarak ilan edildi. Ayrıca Tam Saha Emniyet uygulaması başlatıldı, Bölge Kontrolörlüğü yapısı yeniden oluşturuldu. İTÜ ile TCDD arasında Demiryolu Ulaşımı Emniyeti ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (UYGAR) kurulması için protokol imzaladık. TÜBİTAK TÜSSİDE ile Emniyet Strateji Belgesi (2022-2030) ve Eylem Planı (2022-2025) birlikte hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı. TCDD olarak çevreye çok önem verdiklerini bu amaçla Eskişehir’de ilk ekolojik köprüyü inşa ettiklerini belirten Genel Müdür Akbaş bu konuda yapılan çalışmaları panelist ve dinleyicilere aktardı.
TCDD-TÜBİTAK işbirliği ile başlatılan yerli ve milli sinyalizasyon sistemi uygulanmasının 2012 yılında uygulanmaya başladığını belirten Genel Müdür Akbaş, sinyalizasyon sistemi SIL4 seviyesinde sertifikalandırıldığı ve yapımı devam eden yerli sinyalin 1.172 km olduğunu belirtti.
Panelde diğer katılımcılarda “Demiryollarında Emniyet Ve Dijitalleşme Odaklı Inovatif Yatırımlar Ve Yerli Ar-Ge” konusunda bilgilerini aktardı. Panelistler daha sonra fuarda bulunan TCDD standına geçerek fikir alışverişinde bulundular.