İkinci İnşaat Aşaması: Türkiye'nin en büyük projesinde Getzner'in teknik bilgisi kullanıldı
Getzner Werkstoffe'nin elastik malzemeleri, Ankara ve Sivas arasındaki yüksek hızlı tren hattının çevresini sarsıntılara karşı koruyor
Bürs (AT), Ankara (TR): Getzner Werkstoffe için Türkiye'deki en büyük tren projelerinden biri: Bürs merkezli şirket, Ankara ve Sivas arasındaki yeni yüksek hızlı tren hattına sarsıntıları önleyen ve bakım masraflarını azaltan elastik malzeme tedarik etmektedir. Yerköy ile Sivas arasındaki ilk inşaat aşaması yakın tarihte tamamlanacaktır. Kısmi Ankara - Yerköy arasındaki ikinci aşama ise 2023 yılında tamamlanacaktır.
Türk demiryolları şirketi TCDD, başkent Ankara ve orta Anadolu'daki Sivas arasında 406 km uzunluğunda yeni bir yüksek hızlı tren hattı yapımına başlamıştır. Bu tren hattı, diğer altyapı projeleriyle birlikte, Türkiye'yi Gürcistan ve Azerbaycan ile birleştirecek olan yeni ipek yolunun orta koridorunun bir parçasıdır. Türkiye'deki raylı hatlar 2035 yılına kadar toplam 31.000 km'ye ulaşacaktır. Yerköy ile Sivas arasındaki yeni hattı oluşturan ilk yapım aşaması, yakın bir tarihte tamamlanacaktır.
İkinci inşaat aşaması başlıyor
İkinci inşaat aşaması Ankara ve Yerköy arasında yaklaşık 155 km'lik bir güzergahı kapsamaktadır ve 2023 yılına kadar tamamlanması planlanmıştır. Getzner malzemelerinin kullanımına 2019 yılında başlanılacaktır. Getzner'in Travers Altı Pedleri ve Balast Altı Matları balastın korunması için kullanılmaktadır ve aynı zamanda üst yapı bileşenlerinin de daha az aşınmasını sağlarlar. Getzner Werkstoffe'nin yetkili proje müdürü İsmail Bayrak: Özellikle demiryolu makaslarında ve geçiş noktalarında elastik malzemelerimiz sayesinde bakım masrafları önemli ölçüde azalmaktadır. Bu sayede hatların kullanılabirliği önemli ölçüde artacaktır.
Ankara - Sivas arasındaki yol çok sayıda köprü ve viyadük üzerinden ve ayrıca toplam 50 km tünel içinden geçmektedir. Bakım masrafları azaltılmak isteniyorsa, düz bir yoldan bir tünele veya bir köprüye olan geçişler son derece büyük bir zorluk anlamına gelmektedir. Ayrıca kullanılacak olan çok sayıdaki yüksek hızlı tren makasları da bakım açısından masraflı bileşenler oluşturmaktadır. Raylardaki hassas kesimleri optimize etmek için toplamda yaklaşık 205.000 m² Balast Altı Mat ve yaklaşık 50.000 adet Travers Altı Ped kullanmaktayız. diye belirtiyor İsmail Bayrak. Getzner'in kütle-yay sistemi, 50.000 m²'lik balastsız hattında optimum sarsıntı koruması sağlamaktadır.
On iki yerine iki saat
Ankara'dan Sivas'a giden bu yeni yapım sayesinde şu an on iki olan yolculuk süresi iki saate inecek ve ayrıca iki metropol arasındaki tren hattı 603 km'den 406 km'ye düşecektir. Tren hattında 516 koltuk kapasiteli ve saatte 300 km'ye kadar hıza sahip trenler kullanılacaktır.
Danışmanlık ve destek
Getzner Werkstoffe'nin uzmanları projeye başlangıçtaki detaylı planlamadan, ön aşamadaki hesap ve danışmanlığa, ürünlerin montaj planlarının oluşturulmasına ve bölgede gerçekleşen süpervizyona kadar eşlik etmiştir. Özellikle doğayla uyuma çok önem verilmiştir: Bu projede kullanılan Getzner malzemeleri, Avusturya'dan Türkiye'ye trenle getirilmiştir.
Getzner Werkstoffe şu ana kadar Türkiye'de çok sayıda projede yer almıştır: Bunların arasında Yerköy - Sivas arasındaki ilk yapım aşaması (2018 - 2019), Metro İstanbul (2016 - 2018), Kabataş - Mahmutbey Metro (2017), BursaRay Metro (2016), Kocaeli Tramvay (2016), Antalya Tramvay (2016), Samsun hafif demiryolu (2016), Çatalca Tüneli (2014) ve Marmaray BC1 (2012) yer almaktadır.
Ankara - Yerköy yüksek hızlı tren hattı
İşveren / İnşaat şirketi: 2. inşaat aşaması Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş.
İşletmeci: TCDD (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları)
Getzner uygulama: 2020 yılının sonu
Planlanan açılış tarihi: muhtemelen 2023
Hat uzunluğu: 155 km (Ankara'dan Sivas'a kadar toplam 406 km)
Elastik malzemeler: Getzner Werkstoffe GmbH, Bürs
Getzner ürünleri: yakl. 50.000 adet Travers Altı Pedi
yakl. 205.000 m² Balast Altı Mat
yakl. 50.000 m² Kütle-Yay Sistemi
Projeye eşlik: Sonlu eleman yöntemi ile model ve tahmin hesaplamaları, süpervizyon, kalite güvenliği, kabul
Proje yönetimi: İsmail Bayrak (Area Sales Manager, Getzner Werkstoffe)
Telif hakkı: Getzner Werkstoffe. Yayınlanması serbesttir.
Getzner Werkstoffe GmbH
Getzner Werkstoffe, titreşim ve sarsıntı koruması alanında lider uzmandır. Şirket 1969 yılında Getzner, Mutter & Cie. şirketinin yan kuruluşu olarak kurulmuştur. Çözümler şirketin kendi bünyesinde geliştirilen ve üretilen Sylomer®, Sylodyn®, Sylodamp® ve Isotop® ürünlerinin temeline dayanmaktadır ve demiryolu, inşaat ile sanayi alanlarında kullanılmaktadır. Ürünler titreşim ve gürültüyü azaltmakta, yataklanan bileşenlerin kullanım ömrünü uzatmakta ve böylelikle yolların, araçların, yapıların ve makinelerin bakım ve onarım masraflarını azaltmaktadır.
Getzner titreşim koruma çözümlerini dünya çapında satışa sunmaktadır. Şirketin Bürs ve Almanya'daki merkezlerinin yanı sıra Çin, Fransa, Hindistan, Japonya ve ABD'de şubeleri bulunmaktadır. Avrupa'da bulunan sıkı bir satış ağını ABD, Güney Amerika ve Uzak Doğu'daki satış ortakları tamamlamaktadır. Dünya çapında toplam 35 ülkedeki satış ortakları Getzner ürünlerini geniş kapsamlı olarak sunmaktadır. Getzner gürültü ve titreşimi azaltarak hayat ve çalışma kalitesine değerli bir katkı sağlamaktadır.
Veriler ve rakamlar – Getzner Werkstoffe GmbH
Kuruluş: 1969 (Getzner, Mutter & Cie şirketinin yan kuruluşu olarak.)
Şirket müdürü: Müh. Jürgen Rainalter
Çalışanlar: 490 (bunun 360'ı Bürs şubesinde)
2018 cirosu: 100,3 Mil. Euro
Şirketin faaliyet alanları: Demiryolu, inşaat, sanayi
Ana merkez: Bürs (AT)
Şubeler: Pekin, Kunshan (CN), Münih, Berlin, Stuttgart (DE), Lyon (FR),
Pune (IN), Ürdün (JO), Tokio (JP), Charlotte Decatur (US)
İhracat oranı: Yüzde 93
Diğer bilgiler:
Getzner Werkstoffe GmbH
Nancy Brandt
T +43-5552-201-1870
nancy.brandt@getzner.com Basın iletişim:
ikp Vorarlberg GmbH
Wanda Mikulec-Schwarz
T +43-5572-398811
wanda.schwarz@ikp.at