Irak Demiryolları Teknik Heyeti TCDD’de
Irak Demiryolları Genel Müdürü başkanlığındaki heyet ile TCDD arasında 10.12.2020 tarihinde Ankara Behiç Erkin Toplantı Salonunda bir toplantı düzenlendi..
Irak Demiryolları Genel Müdürü başkanlığındaki heyet ile TCDD arasında 10.12.2020 tarihinde Ankara Behiç Erkin Toplantı Salonunda bir toplantı düzenlendi. Toplantıya TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri ile yetkililer ve Irak Demiryolları (IRR) Genel Müdürü Talib Jawad Kadhim Aboqasem, Bakan Danışmanı, IRR eski Genel Müdürü Salam Jabur Salloom Alabbas, Planlama Müdürü Mohammed Habeeb Jebur Albalwi, Projeler Müdürü Fadhil Abbas Mohsin Al-Abboodi, İnşaat Mühendisliği Müdürü Anwar Subhi Abed Alqaisi, Makine Mühendisliği Müdürü Khalid Abbood Jebur Al-Okbi, İşletme Müdürü Mohammed Falih Mohsin Al-Sudani, Uluslararası Taşımalar Müdürü Sabah Hadi Azeez Al-Wassade ve Hasan Salam Jebur Alabbas katıldı.
Teşekkülümüze teknik bir ziyaret gerçekleştiren Irak Demiryolları (IRR) Genel Müdürü Talib Jawad Kadhim başkanlığındaki Irak heyeti ile yapılan görüşmede iki ülke arasında doğrudan demiryolu bağlantısı ana gündem maddesini oluşturdu.
TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Türkiye ile Irak arasındaki birlikteliğin tezahürü niteliğinde olan ve ülkelerimiz arasında yıllar önce başlayan yakın ilişkilerin ve işbirliğinin bilhassa demiryolu alanında gelecekte de devam etmesinin, hem Türkiye hem de Irak açısından olumlu sonuçlar doğuracağına gönülden inandığını belirtti.
Bölgemizde istikrar ve güvenliğin sağlanmasıyla bu projeden doğacak olumlu sonuçların daha da kalıcı hale geleceği yönündeki şahsi inancını yineleyen Uygun, Irak’la bu alandaki işbirliğimizin gelişmesinin, kaynak ve güzergâh çeşitliliği sağlaması bakımından, uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde ve bölgesel kalkınmada büyük bir katma değer oluşturacağını ifade etti.
Uygun ayrıca Türkiye – Irak arasında doğrudan demiryolu bağlantısının gerek Türkiye’de gerek Irak’ta tüm paydaşların ve bölgesel aktörlerin aynı paydada bir araya getirilmesiyle son derece verimli ve etkin işbirliği olanaklarına imkân sağlayacağını belirtti.
Irak Demiryolu Genel Müdürü Kadhim ise, uzun yıllar süren çatışma ortamı nedeniyle yaklaşık %60’ı zarar gören Irak demiryolu şebekesinin %20’sini rehabilite ettiklerini, özellikle Türkiye yönündeki demiryolu hattı üzerindeki iyileştirme çalışmalarının %70’ini tamamladıklarını ifade ederek bu hatta bağlanacak Türkiye ile doğrudan bir demiryolu hattının Irak için de büyük önem arz ettiğini ifade etti. Bu yönde Türkiye’ye en yakın Rabiyya İstasyonu ile Türkiye sınırı arasında 45 km’lik bir güzergâhta avan projesinin yapıldığını belirterek bu bağlantının hem Irak hem de Türkiye açısından stratejik bir önemi olduğunu vurguladı. Bahse konu güzergâhın aynı zamanda İran üzerinden gelen Güney Koridoru’na bağlanabileceğini, Basra Körfezi ile doğrudan demiryolu bağlantısı sağlanabileceğini ve özellikle petrol ürünleri taşımacılığı açısından karayoluna önemli bir alternatif oluşturacağını belirtti.
Teknik ekipler düzeyinde bilgi alışverişi yapılarak doğrudan bağlantı projesinin olgunlaştırılması ile birlikte tekrar bir araya gelinerek proje için gerekli adımların atılması amacıyla görüşmelerin yapılması konusunda mutabık kalan taraflar karşılıklı iyi dilek temennilerinde bulundular.