Kardemir’den Ä°ki Büyük Yatırım
Türkiye’nin önemli entegre çelik üretim tesislerinden Kardemir, hem filmaÅŸin çeliÄŸi hem de tren tekeri üretimi için start verdi.
Türkiye’nin önemli entegre çelik üretim tesislerinden Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AÅž (Kardemir), biri araç lastiklerindeki çelik tellerin yarı mamulü olan filmaÅŸin, diÄŸeri de tren tekeri üretimi üzerine iki önemli yatırımı hayata geçirecek.
Kardemir Genel Müdürü UÄŸur Yılmaz, araç lastiklerinin içindeki çelik tellerin yarı mamulü olan filmaÅŸin üretimini de kapsayan kangal ve çubuk haddehanesi yatırımının bu ayın sonunda faaliyete geçirileceÄŸini söyledi.
Söz konusu üretim hattında 5,5 milimetreden 25 milimetreye kadar filmaÅŸin, 20 milimetreden 50 milimetreye kadar kalın kangal, 8 milimetreden 40 milimetreye kadar nervürlü inÅŸaat çeliÄŸi ve 20 milimetreden 100 milimetreye kadar kaliteli yuvarlak çubuk üretileceÄŸini belirten Yılmaz, söz konusu ürünlerden bazılarının henüz Türkiye’de üretiminin yapılmadığını kaydetti.
Tesisin yıllık üretim kapasitesinin 700 bin ton olacağını söyleyen Yılmaz, yıllık 1,4 milyon tona kadar üretim yapabilecek altyapının kurulduÄŸunu ifade etti.
Yılmaz, haddehanede üretilecek ürünler arasında yer alan ve araç lastiklerinin içindeki çelik tellerin yarı mamulü olan filmaÅŸin hakkında da bilgi verdi. Dünyada olduÄŸu gibi Türkiye’de de söz konusu telleri üreten firmalar bulunduÄŸuna iÅŸaret eden Yılmaz, “Yeni tesisimizde bu telin yarı mamulünü üretiyor olacağız. Bu tel, çok özel ve katma deÄŸeri yüksek bir ürün. Uzun çeliklerde gelinen son nokta denilebilir” diye konuÅŸtu.
Ä°lk yerli tren tekeri 2017’de
Kardemir’in hayata geçireceÄŸi bir diÄŸer önemli yatırımın tren tekeri üretimi olacağını dile getiren Yılmaz, bununla ilgili tesisi 2017 yılının sonunda hayata geçireceklerini bildirdi. Tekerleklerin üretiminde robot teknolojisinin kullanılacağını ifade eden Yılmaz, “Böyle bir ürün Türkiye’de üretilmiyor. Yatırım teÅŸvik desteÄŸi alan bir proje olacak” dedi.
Türkiye’de yılda yaklaşık 20-30 bin adet tren tekeri kullanıldığına dikkati çeken Yılmaz, “Tesisimiz 200 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olacak. Dolayısıyla artan kısmı ihraç etmemiz lazım” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
TCDD’nin ÅŸu anda söz konusu tekerleri ithal ettiÄŸini ifade eden Yılmaz, bu açıdan bakıldığında yatırımın ray üretimi kadar stratejik olduÄŸuna dikkati çekti.
200 bin tona çıkabilir
Firmanın önemli ürünlerinden olan ray konusunda yaÅŸanan geliÅŸmelere de deÄŸinen Yılmaz, son 3 yılda yurt içine 357 bin, ihracat amaçlı 81 bin ton olmak üzere 438 bin ton ray satışı gerçekleÅŸtirdiklerini söyledi.
Ray üretimi ve satışı konusunda geçen yıl 170 bin ton ile rekor kırdıklarını dile getiren Yılmaz, “Haddehanemizin kapasitesi yıllık 400 bin ton. Ürün çeÅŸidine baÄŸlı olarak kapasiteler deÄŸiÅŸiyor. Geçen yıl rekor kırarak 170 bin ton ray ürettik ama bugün piyasa koÅŸulları elverirse 200 bin tona kadar çıkmak mümkün. Bu, ülkemizin yanı sıra komÅŸularımızın da ihtiyacını karşılayacak seviyede bir üretim” dedi.
Yılmaz, hem Türkiye’de hem de Orta DoÄŸu’daki tek ray üreticisi olduklarının altını çizerek, en önemli ihracat pazarının Ä°ran olduÄŸunu, OrtadoÄŸu ülkelerinin yanı sıra Etiyopya’ya da ihracat yaptıklarını kaydetti.
Ä°ran’ın önemli müÅŸterilerinden olduÄŸunu vurgulayan Yılmaz, önümüzdeki dönemde Ä°ran dahil olmak üzere bölge ülkelerine ihracat konusunda olumlu geliÅŸmeler yaÅŸanmasını beklediklerini bildirdi.
Ä°ç karışıklıkların yaÅŸandığı Orta DoÄŸu’da yeniden bir düzen kurulduÄŸunda oluÅŸacak yeni ortamın bölgedeki tek ray üreticisi olarak kendilerine fırsatlar sunacağına iÅŸaret eden Yılmaz, “Ray konusunda Çin ve Rusya da teklif veriyor ama bizim raylarımızın kalitesi Avrupa ürünlerinin kalitesinde” deÄŸerlendirmesinde bulundu.