Kentlerin Bugünü ve Geleceği Türkiye’nin İlk Kent Forumunda Konuşulacak
100’den fazla oturumun yapılacağı Marmara Urban Forum (MARUF21), Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından 1-2-3 Ekim 2021 tarihlerinde düzenlenecek.
Kentlerin Bugünü ve GeleceÄŸi Türkiye’nin Ä°lk Kent Forumunda KonuÅŸulacak
Dünyanın dört bir yanından 400’den fazla konuÅŸmacının katılacağı ve 100’den fazla oturumun yapılacağı Marmara Urban Forum (Marmara Uluslararası Kent Forumu-MARUF21), Marmara Belediyeler BirliÄŸi (MBB) tarafından 1-2-3 Ekim 2021 tarihlerinde düzenlenecek.
Marmara Urban Forum (Marmara Uluslararası Kent Forumu-MARUF21), COVID-19 salgınıyla birlikte yerleÅŸik kentsel politikaları ve planlama süreçlerinin yeniden sorgulanması gereÄŸiyle, Marmara Belediyeler BirliÄŸi (MBB) tarafından 1-2-3 Ekim 2021 tarihlerinde düzenlenecek. Ana baÅŸlığı “Çözüm üreten kentler: yeniden düÅŸün, birlikte hareket et” olarak belirlenen forumda, dünyanın dört bir yanından 400’den fazla konuÅŸmacıyı ağırlanacak ve 100’den fazla oturum yapılacak. Katılımın ücretsiz olduÄŸu forumda aynı zamanda eÄŸitimler, çalıştaylar, networking toplantıları, online sergiler gibi çeÅŸitli etkinlikler gerçekleÅŸtirilecek.
Tahir Büyükakın: “MARUF’un En Önemli Gündemi Ä°klim Krizi ve Afetler Olacak”
Marmara Belediyeler BirliÄŸi (MBB) BaÅŸkanı ve Kocaeli BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Tahir Büyükakın, Ekim ayında düzenlenecek Marmara Urban Forum’un (MARUF21) yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesi gereken konulara odaklanacağını söyledi. Büyükakın, “En önemli konulardan bir tanesi küresel iklim krizi, diÄŸeri de afet yönetimi olacak” dedi.
BaÅŸkan Büyükakın, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile bir ülkenin tek başına baÅŸ edemeyeceÄŸini, bu sorunun küresel ÅŸekilde, ortak hareket edilerek çözülebileceÄŸine iÅŸaret etti. Müsilaj örneÄŸini veren Büyükakın, “Marmara Denizi’ndeki deniz salyası meselesi, esasen küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerinden bir tanesi. Deniz salyası oluÅŸumu için deniz suyunun belirli bir sıcaklığın üstüne çıkması gerekiyor. Artık küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi alarm vermeye baÅŸladı. Eskiden akademisyenler konuyu takip ediyordu, bir ÅŸeyler söylüyordu. Toplum farkında olsun diyorduk ama ÅŸimdi göz ile görmeye baÅŸladık. Isı deÄŸerlerindeki artışları fark etmeye, iklimdeki deÄŸiÅŸikliÄŸi hissetmeye baÅŸladık.” dedi.
“Ä°ÅŸ yapma biçimlerimizi yeniden düÅŸündüÄŸümüz ve birlikte eylem yapabilme kapasitemizi nasıl artıracağımızı konuÅŸacağız.”
MARUF21’de Türkiye'deki belediyelerin söyleyeceÄŸi birçok mesele olduÄŸunu aktaran Büyükakın, “Pandemi de bir manada aslında kriz yönetimi meselesidir. Tedbir almazsak insanlığı büyük meydan okumalarla karşı karşıya bırakan ciddi risklerle karşılaÅŸacağımız bir yere doÄŸru ilerleyeceÄŸiz. Dolayısıyla iÅŸ yapma biçimlerimizi yeniden düÅŸündüÄŸümüz ve birlikte eylem yapabilme kapasitemizi nasıl artıracağımızı konuÅŸtuÄŸumuz bir çerçeve olacak MARUF. Åžu ana kadar yapılmış çok ciddi katkılar var ama bu katkılar sonraki etkileri anlamında çok daha kıymetli katkılar olacak. Herkesi; yerli-yabancı hem akademisyenleri hem politika yapıcıları hem politikacıları bu platformda yer almaya, MARUF etkinliÄŸine çok daha güçlü bir ÅŸekilde katılmaya davet ediyorum. Burada çok güzel ÅŸeyler olacak.” açıklamasını yaptı.
GeleceÄŸin Ä°nÅŸası Ä°çin 80’den Fazla Partner Maruf21’de BuluÅŸuyor
UN-HABITAT, Columbia Global Centers Ä°stanbul, Energy Cities, CDP gibi uluslararası partnerlerin yanı sıra Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, TÜBÄ°TAK MAM, Ä°KSV, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi, Kocaeli BüyükÅŸehir Belediyesi, Ä°stanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi birçok STK, üniversite, kalkınma ajansı ve belediye MARUF21’in destekçileri arasında yer alıyor.
Yeniden DüÅŸün, Birlikte Hareket Et (Re-Think, Co-Act)
Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi, doÄŸal kaynakların tahribatı, ayrımcılık, eÅŸitsizliklerin ve yoksulluÄŸun artışı gibi problemler bir yandan kenti ve kent sakinlerini tehdit ederken diÄŸer yandan hâlihazırdaki kentleÅŸme pratikleri ile daha da karmaşık bir hal alıyor. Mevcut yönetiÅŸim mekanizmaları ve paradigmalar ise, baÅŸta göçmenler, yoksullar, çocuklar, yaÅŸlılar ve diÄŸer kırılgan gruplar olmak üzere, kent sakinleri için adil ve eÅŸitlikçi bir çözüm geliÅŸtirmede yetersiz kalıyor. Salgın hastalıklar, zorunlu göçler gibi toplumları ve bireyleri hızla ve büyük ölçüde etkileyen küresel ölçekli krizler, kentlerde ÅŸimdiye kadar tecrübe ettiÄŸimiz süreçler ve yönetsel araçlar üzerine yeniden düÅŸünülmesine ihtiyaç olduÄŸunu gösteriyor. Öte yandan problemlerin yaygınlığı, derinliÄŸi ve maliyeti tüm paydaÅŸlarla birlikte hareket etmeyi zorunlu kılıyor. Bu problemler karşısında gittikçe daha hayati önem taşıyan saÄŸlıklı, dayanıklı, kapsayıcı, yaratıcı, yenilikçi ve sürdürülebilir kentler oluÅŸturmanın ilk adımı ise, bu konular üzerine yeniden düÅŸünme ve birlikte hareket etme ihtiyacımızın farkına varmak.
6 Temel Eksen
COVID-19 salgını kentsel, ulusal ve küresel ölçekte bireysel ve toplumsal yaÅŸama iliÅŸkin konuları yeni baÅŸtan ele almanın gerekliliÄŸini ortaya koydu. Salgın, tüm dünyada saÄŸlık hizmetleri konusunda aksaklıklara, iÅŸsizliÄŸe, ekonomik kayıplara, gelir eÅŸitsizliÄŸinde derinleÅŸmeye, eÄŸitim ve kültür sektöründe sıkıntılara sebep oldu. Kentten beklentilerin ve alışkanlıkların sorgulandığı bu süreç, kente dair algıları da yeniden ÅŸekillendiriyor. Kentlerde çoÄŸunlukla hız ve hareketlilik üzerinden belirlenen öncelikler, bir anda karşı karşıya kalınan yavaÅŸlama ve hatta duraÄŸanlık süreci ile birlikte deÄŸiÅŸiyor. Ev ve ofis kullanımları, uzaktan çalışma pratikleri, kamusal alan kullanımları, ulaşım yönetimi, gelir eÅŸitsizliÄŸi ve kentsel saÄŸlık imkânları gibi pek çok konu, üzerine yeniden düÅŸünülmesi gereken temel meseleler haline geldi.
Dünya genelinde, kentleri derinden sarsan salgın sürecinden çıkarılan dersleri öÄŸretilere dönüÅŸtürmek ve köklü dönüÅŸümleri baÅŸlatmak için bir fırsat sunan Marmara Urban Forum’da birbirini besleyecek altı ana eksene odaklanılacak. Forum boyunca, “SaÄŸlıklı”, “Kapsayıcı”, “Yenilikçi”, “Dayanıklı”, “Sürdürülebilir” ve “Yaratıcı” kentler olarak belirlenen temel eksenler etrafında; yerel yönetimler, kamu sektörü, özel sektör, sivil toplum kuruluÅŸları, üniversiteler ve tüm diÄŸer paydaÅŸlar ile birlikte yürütülecek bir diyalog, üretim ve paylaşım zemini oluÅŸturulacak.
MARUF21’e kayıt için: https://www.marmaraurbanforum.org/kayit
MARUF21 ile ilgili daha detaylı bilgiye www.marmaraurbanforum.org adresinden ulaşabilirsiniz.