Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı Açıldı
Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı, törenle açıldı. Devletin zirvesinin katıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlara müjde verdi.
Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı Açıldı
Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı, törenle açıldı. Devletin zirvesinin katıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlara müjde verdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise demiryolu ağının gücüne güç kattıklarına vurgu yaptı.
Karaman-Konya Hızlı Tren Hattı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Başkan Erdoğan Konya'da düzenlenen törende açıklamalarda bulundu.
Başkan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları: “11 yıl önce, 2011 yılında Konya'yı Yüksek Hızlı Trenle tanıştırdık. Bizden önce gelenlerin Yüksek Hızlı Tren hayali miydi? Biz hayalleri ne yaptık? Gerçeğe dönüştürdük. Ankara'dan hızlı trene binmiş vatandaşımız Konya'ya kadar bu hızlı ve güvenli konforlu ulaşım aracının keyfini sizlerle birlikte çıkarmıştır. Hacı Bayram Veli hazretleriyle, Mevlana hazretlerinin farklı bir buluşması olarak gördüğümüz bu proje devreye girdiğinden beri hamdolsun, milyonlarca insanımızı mutlu etti ve onlara hizmet etti. Konyalı için artık Ankara'ya, İstanbul ve Eskişehir'e trenle gitmek; diğer ulaşım araçlarından daha rahat, daha kolay, daha ekonomik. Bu imkanı bir adım daha öteye taşıyor, Karaman'a kadar uzatıyoruz. Bugün Konya- Karaman Hızlı Tren Hattı'nın açılışını yaparak yeni bir dönemi başlatıyoruz. Bu adımı önce Karaman- Ulukışla, sonra Mersin ve Adana, ardından Osmaniye ve Gaziantep güzergâhları izleyecek. Deneme seferleri süren Ankara- Sivas hattını da ilave ettiğimizde Konya için ülkemizin dört bir yanı hızlı veya yüksek hızlı trenle ulaşılabilir hala gelecek.''
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmanlı'nın son ve Cumhuriyet'in ilk döneminde başlatılan demiryolu seferberliğinin bilinçli bir şekilde kesintiye uğratıldığını söyleyerek, ''Cumhuriyetin 10'uncu yılında, demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan diyerek marşlar yazılmıştı. Ancak daha sonraki yıllarda Osmanlı'nın son ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında başlatılan demiryolu seferberliği bilinçli bir şekilde kesintiye uğratıldı. Ülkemizde demiryolu taşımacılığını yeniden gündemine alan, mevcutları sıfırdan yapmışçasına yenileyen, bunlara yeni hatlar ekleyen yüksek hızlı ve hızlı demiryolunu yapımını başlatan kim oldu? Biz olduk, biz. Biz, 10 bin 959 kilometre olan hatlarının uzunluğunu 13 bin 22 kilometreye çıkarttık. Daha önce ülkemizde örneği olmayan bin 213 kilometre yüksek hızlı tren ve 219 kilometre hızlı tren hattını da inşa ettik.'' diye konuştu.
Londra'dan Kalkan Tren Anadolu'ya Ulaşıyor
Erdoğan, Londra'dan kalkan bir trenin Anadolu'ya ulaştığını belirterek, ''Londra'dan kalkan bir tren Avrupa ve Balkanları kat ederek Edirne'den ülkemize girmekte, Marmaray'dan geçerek Anadolu'ya ulaşmaktadır. Boğazın altından Marmaray'ı kim yaptı? Biz laf değil, iş üretiriz iş. Aynı şekilde boğazın altından Avrasya tünelini kim yaptı? Laf değil, iş üretiriz iş. Fakat işte Bay Kemal, yandaşları, bunların yapacağı işler değil. Bunlar ancak bazı çeşmelerin musluklarını yenilerler, ona da tören yaparlar. Daha önce biliyorsunuz temel atmama töreni yapıyorlardı. İlk defa şimdi ne olduysa temel atma töreni yaptılar, hayret, şaşırdım doğrusu. Anadolu'yu baştan sona kateden bu tren Kars, Tiflis, Bakü demir yolu üzerinden Asya'ya ulaşıp Pekin'e kadar gidebilmektedir. Salgın döneminde deniz ve hava yük taşımacılığında yaşanan sıkıntılar, demiryollarını ciddi bir alternatif olarak öne çıkarmıştır. Biz yaptığımız bu yatırımlarla, ülkemizi demiryolu yük ve insan taşımacılığına hazır hale getirme yolunda en kritik safhaları geride bıraktık. Mevcut yatırımlarımızı, hızla tamamlayarak Türkiye'yi diğer pek çok alan gibi demir yolunda da bir merkez ülke haline getirmekte kararlıyız. Konya- Karaman Hızlı Tren Hattı bu büyük projenin, güney aksının önemli biri olacak. Buradan Karaman'a kaç dakikada gideceğiz? 50 dakika. Nasıl? Bütün konforuyla her şeyiyle Konyalı vatandaşım Karaman'a, Karamanlı vatandaşım Konya'ya ulaşacak.'' ifadelerini kullandı.
Erdoğan daha sonra hızlı trenle Karaman'a hareket etti. Erdoğan Yüksek Hızlı Tren ile Konya'dan Karaman'a geldi. Böylelikle Konya-Karaman arasındaki ilk sefer de düzenlenmiş oldu. Burada açıklamalarda buluna Erdoğan, “İstanbul'dan Karaman'a 5 saate gelinebilecek. Konya-Karaman arası 40 dakika olacak. Hız bizim konforumuz olacak. Bu yatırımın bedeli 1 milyar 300 milyon lira. 102 kilometrelik hızlı tren hattımızın ülkemize ve şehirlerimize hayırlı olmasını diliyorum. 10 bin kilometrede devraldığımız hatları en baştan yeniledik. Ülkemizde daha önce olmayan hızlı tren hattı inşa ederek toplam hattımızı 13 bin 22 kilometreye çıkardık. Mesele gönül meselesi. Bu azim. Biz azmettik tevekkül ettik. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın deneme sürüşleri başladı. Bu hattı Kars'a kadar uzatarak uluslararası bir seviyeye getireceğiz. Pek çok hızlı ve yüksek hızlı demiryolu inşası için çalışmalarımız devam ediyor. Bizim hedefimiz büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa etmektir. Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmak için gayret ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın açılışıyla ilgili açıklama yaptı, demiryolu ağının gücüne güç kattıklarına vurgu yaptı.
Konya-Karaman Hızlı tren Hattı'nın da prestijli projeler arasında yer aldığını ifade eden Karaismailoğlu, “Hattımızda, altyapı ve üstyapı iyileştirmesi yaparak hız ve kapasite artışı sağladık. Hattımızda hem yük hem yolcu taşımacılığını birlikte yapacağız. 102 kilometre uzunluğundaki hattımız kapsamında 74 adet köprü ve menfez, 39 adet alt-üst geçit ve 17 adet de yaya alt ve üst geçidi inşa ettik. Mevcutta 26 çift tren olan hat kapasitesini, proje sonrasında 60 çift tren kapasitesine çıkardık. Konya-Karaman arasındaki seyahat süresi 1 saat 20 dakikadan 40 dakikaya düştü. Ankara-Konya-Karaman arasındaki seyahat süresi de 3 saat 10 dakikadan 2 saat 40 dakikaya indi” değerlendirmesinde bulundu.
Yıllık 63 Milyon TL Tasarruf
Zamandan 10 milyon TL, enerjiden 39,6 milyon TL, kazaların önlenmesinden 3,9 milyon TL, emisyon tasarrufundan 4,5 milyon TL, bakım tasarrufundan 5 milyon TL olmak üzere yıllık 63 milyon TL tasarruf edileceğine işaret eden Karaismailoğlu, ayrıca 25 bin 340 ton da daha az karbon salınımı gerçekleşeceğini ifade etti.
Karaman-Ulukışla Kesiminde Çalışmalar Devam Ediyor
Karaman-Ulukışla kesiminde de çalışmaların devam ettiğini aktaran Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Proje kapsamında; 135 kilometre uzunluğunda yeni demiryolu hattının yapımı ile 2 adet tünel, 12 adet köprü, 44 adet alt-üst geçit ve 141 adet menfezin yapımını planladık. Şu ana kadar altyapı ve üstyapı yapım işlerinde yüzde 89 fiziki ilerleme sağladık. Sinyalizasyona yönelik tasarım çalışmalarını sürdürüyoruz. Elektrifikasyon yapım işleri ihalesine çıkılması için de ihale hazırlık çalışmalarına devam ediyoruz. Bu kesimin de tamamlanması ile Karaman-Ulukışla arasındaki 3 saat 40 dakika olan seyahat süresi 1 saat 35 dakikaya düşecektir.”
Bakan Adil Karaismailoğlu, hattın açılış anısı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a maket tren takdim etti.