Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı Açıldı
Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı, törenle açıldı. Devletin zirvesinin katıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlara müjde verdi.
Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı Açıldı
Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı, törenle açıldı. Devletin zirvesinin katıldığı törende konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, vatandaÅŸlara müjde verdi. UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu ise demiryolu ağının gücüne güç kattıklarına vurgu yaptı.
Karaman-Konya Hızlı Tren Hattı, BaÅŸkan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın katılımıyla açıldı. BaÅŸkan ErdoÄŸan Konya'da düzenlenen törende açıklamalarda bulundu.
BaÅŸkan ErdoÄŸan'ın konuÅŸmasından satır baÅŸları: “11 yıl önce, 2011 yılında Konya'yı Yüksek Hızlı Trenle tanıştırdık. Bizden önce gelenlerin Yüksek Hızlı Tren hayali miydi? Biz hayalleri ne yaptık? GerçeÄŸe dönüÅŸtürdük. Ankara'dan hızlı trene binmiÅŸ vatandaşımız Konya'ya kadar bu hızlı ve güvenli konforlu ulaşım aracının keyfini sizlerle birlikte çıkarmıştır. Hacı Bayram Veli hazretleriyle, Mevlana hazretlerinin farklı bir buluÅŸması olarak gördüÄŸümüz bu proje devreye girdiÄŸinden beri hamdolsun, milyonlarca insanımızı mutlu etti ve onlara hizmet etti. Konyalı için artık Ankara'ya, Ä°stanbul ve EskiÅŸehir'e trenle gitmek; diÄŸer ulaşım araçlarından daha rahat, daha kolay, daha ekonomik. Bu imkanı bir adım daha öteye taşıyor, Karaman'a kadar uzatıyoruz. Bugün Konya- Karaman Hızlı Tren Hattı'nın açılışını yaparak yeni bir dönemi baÅŸlatıyoruz. Bu adımı önce Karaman- Ulukışla, sonra Mersin ve Adana, ardından Osmaniye ve Gaziantep güzergâhları izleyecek. Deneme seferleri süren Ankara- Sivas hattını da ilave ettiÄŸimizde Konya için ülkemizin dört bir yanı hızlı veya yüksek hızlı trenle ulaşılabilir hala gelecek.''
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Osmanlı'nın son ve Cumhuriyet'in ilk döneminde baÅŸlatılan demiryolu seferberliÄŸinin bilinçli bir ÅŸekilde kesintiye uÄŸratıldığını söyleyerek, ''Cumhuriyetin 10'uncu yılında, demir aÄŸlarla ördük anayurdu dört baÅŸtan diyerek marÅŸlar yazılmıştı. Ancak daha sonraki yıllarda Osmanlı'nın son ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında baÅŸlatılan demiryolu seferberliÄŸi bilinçli bir ÅŸekilde kesintiye uÄŸratıldı. Ülkemizde demiryolu taşımacılığını yeniden gündemine alan, mevcutları sıfırdan yapmışçasına yenileyen, bunlara yeni hatlar ekleyen yüksek hızlı ve hızlı demiryolunu yapımını baÅŸlatan kim oldu? Biz olduk, biz. Biz, 10 bin 959 kilometre olan hatlarının uzunluÄŸunu 13 bin 22 kilometreye çıkarttık. Daha önce ülkemizde örneÄŸi olmayan bin 213 kilometre yüksek hızlı tren ve 219 kilometre hızlı tren hattını da inÅŸa ettik.'' diye konuÅŸtu.
Londra'dan Kalkan Tren Anadolu'ya Ulaşıyor
ErdoÄŸan, Londra'dan kalkan bir trenin Anadolu'ya ulaÅŸtığını belirterek, ''Londra'dan kalkan bir tren Avrupa ve Balkanları kat ederek Edirne'den ülkemize girmekte, Marmaray'dan geçerek Anadolu'ya ulaÅŸmaktadır. BoÄŸazın altından Marmaray'ı kim yaptı? Biz laf deÄŸil, iÅŸ üretiriz iÅŸ. Aynı ÅŸekilde boÄŸazın altından Avrasya tünelini kim yaptı? Laf deÄŸil, iÅŸ üretiriz iÅŸ. Fakat iÅŸte Bay Kemal, yandaÅŸları, bunların yapacağı iÅŸler deÄŸil. Bunlar ancak bazı çeÅŸmelerin musluklarını yenilerler, ona da tören yaparlar. Daha önce biliyorsunuz temel atmama töreni yapıyorlardı. Ä°lk defa ÅŸimdi ne olduysa temel atma töreni yaptılar, hayret, ÅŸaşırdım doÄŸrusu. Anadolu'yu baÅŸtan sona kateden bu tren Kars, Tiflis, Bakü demir yolu üzerinden Asya'ya ulaşıp Pekin'e kadar gidebilmektedir. Salgın döneminde deniz ve hava yük taşımacılığında yaÅŸanan sıkıntılar, demiryollarını ciddi bir alternatif olarak öne çıkarmıştır. Biz yaptığımız bu yatırımlarla, ülkemizi demiryolu yük ve insan taşımacılığına hazır hale getirme yolunda en kritik safhaları geride bıraktık. Mevcut yatırımlarımızı, hızla tamamlayarak Türkiye'yi diÄŸer pek çok alan gibi demir yolunda da bir merkez ülke haline getirmekte kararlıyız. Konya- Karaman Hızlı Tren Hattı bu büyük projenin, güney aksının önemli biri olacak. Buradan Karaman'a kaç dakikada gideceÄŸiz? 50 dakika. Nasıl? Bütün konforuyla her ÅŸeyiyle Konyalı vatandaşım Karaman'a, Karamanlı vatandaşım Konya'ya ulaÅŸacak.'' ifadelerini kullandı.
ErdoÄŸan daha sonra hızlı trenle Karaman'a hareket etti. ErdoÄŸan Yüksek Hızlı Tren ile Konya'dan Karaman'a geldi. Böylelikle Konya-Karaman arasındaki ilk sefer de düzenlenmiÅŸ oldu. Burada açıklamalarda buluna ErdoÄŸan, “Ä°stanbul'dan Karaman'a 5 saate gelinebilecek. Konya-Karaman arası 40 dakika olacak. Hız bizim konforumuz olacak. Bu yatırımın bedeli 1 milyar 300 milyon lira. 102 kilometrelik hızlı tren hattımızın ülkemize ve ÅŸehirlerimize hayırlı olmasını diliyorum. 10 bin kilometrede devraldığımız hatları en baÅŸtan yeniledik. Ülkemizde daha önce olmayan hızlı tren hattı inÅŸa ederek toplam hattımızı 13 bin 22 kilometreye çıkardık. Mesele gönül meselesi. Bu azim. Biz azmettik tevekkül ettik. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın deneme sürüÅŸleri baÅŸladı. Bu hattı Kars'a kadar uzatarak uluslararası bir seviyeye getireceÄŸiz. Pek çok hızlı ve yüksek hızlı demiryolu inÅŸası için çalışmalarımız devam ediyor. Bizim hedefimiz büyük ve güçlü Türkiye'yi inÅŸa etmektir. Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmak için gayret ediyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu, Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın açılışıyla ilgili açıklama yaptı, demiryolu ağının gücüne güç kattıklarına vurgu yaptı.
Konya-Karaman Hızlı tren Hattı'nın da prestijli projeler arasında yer aldığını ifade eden KaraismailoÄŸlu, “Hattımızda, altyapı ve üstyapı iyileÅŸtirmesi yaparak hız ve kapasite artışı saÄŸladık. Hattımızda hem yük hem yolcu taşımacılığını birlikte yapacağız. 102 kilometre uzunluÄŸundaki hattımız kapsamında 74 adet köprü ve menfez, 39 adet alt-üst geçit ve 17 adet de yaya alt ve üst geçidi inÅŸa ettik. Mevcutta 26 çift tren olan hat kapasitesini, proje sonrasında 60 çift tren kapasitesine çıkardık. Konya-Karaman arasındaki seyahat süresi 1 saat 20 dakikadan 40 dakikaya düÅŸtü. Ankara-Konya-Karaman arasındaki seyahat süresi de 3 saat 10 dakikadan 2 saat 40 dakikaya indi” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Yıllık 63 Milyon TL Tasarruf
Zamandan 10 milyon TL, enerjiden 39,6 milyon TL, kazaların önlenmesinden 3,9 milyon TL, emisyon tasarrufundan 4,5 milyon TL, bakım tasarrufundan 5 milyon TL olmak üzere yıllık 63 milyon TL tasarruf edileceÄŸine iÅŸaret eden KaraismailoÄŸlu, ayrıca 25 bin 340 ton da daha az karbon salınımı gerçekleÅŸeceÄŸini ifade etti.
Karaman-Ulukışla Kesiminde Çalışmalar Devam Ediyor
Karaman-Ulukışla kesiminde de çalışmaların devam ettiÄŸini aktaran UlaÅŸtırma Bakanı KaraismailoÄŸlu, açıklamasına ÅŸöyle devam etti: “Proje kapsamında; 135 kilometre uzunluÄŸunda yeni demiryolu hattının yapımı ile 2 adet tünel, 12 adet köprü, 44 adet alt-üst geçit ve 141 adet menfezin yapımını planladık. Åžu ana kadar altyapı ve üstyapı yapım iÅŸlerinde yüzde 89 fiziki ilerleme saÄŸladık. Sinyalizasyona yönelik tasarım çalışmalarını sürdürüyoruz. Elektrifikasyon yapım iÅŸleri ihalesine çıkılması için de ihale hazırlık çalışmalarına devam ediyoruz. Bu kesimin de tamamlanması ile Karaman-Ulukışla arasındaki 3 saat 40 dakika olan seyahat süresi 1 saat 35 dakikaya düÅŸecektir.”
Bakan Adil KaraismailoÄŸlu, hattın açılış anısı olarak CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a maket tren takdim etti.