Konya YHT Gar İle Lojistik Merkezin Temeli Atıldı
Konya Yüksek Hızlı Tren Garı ve Kayacık Lojistik Merkezi'nin temeli, Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla Kayacık mevkiinde düzenlenen törenle 19 Ağustos 2017 tarihinde atıldı.
Törene ayrıca, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, T.C. 26. Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, milletvekilleri ile yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Veysi Kurt, demiryolcular ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“İstanbul, Konya ne kadar güvenliyse Londra’da ancak o kadar güvenlidir”
Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım teröre değinerek şunları söyledi:” Terör adeta bir mikrop gibi dünyanın başına bela oluyor. Son iki yılda sadece Avrupa'da 20’den fazla terör olayı meydana geldi. Bu konuda Türkiye yıllardan beri bütün dünyaya bir çağrıda bulunuyor. Diyoruz ki, bakın terörün iyisi kötüsü olmaz, terör insanlığın başının belasıdır. Onun için gelin bir olalım beraber olalım teröre karşı birlikte mücadele edelim. Biz böyle derken kulaklarını kapadılar ama artık şu anlaşıldı ki, terör her yerde olur. İstanbul, Konya ne kadar güvenliyse Londra'da ancak o kadar güvenlidir. “
“Türkiye bugün bölgede küresel ölçekte çok önemli görevler üstleniyor.”
Yıldırım ayrıca, “Türkiye bugün bölgede küresel ölçekte çok önemli görevler üstleniyor. Avrupa'nın güvenliği Türkiye'den geçiyor. Türkiye bölgedeki istikrarsızlıklara, göç akımlarına karşı gereken her türlü tedbiri alıyor. Herkes şunu bilsin hiç kimse Türkiye'ye parmak sallayamaz ancak parmakla gösterebilir parmakla işaret edeceği bir ülkedir. Türkiye AB özelinde üzerine düşeni yaparken aynı özeni, nezaketi AB'den görmedi maalesef. diye konuştu.
Konya’ya YHT öncesinde yılda 500 bin ziyaretçi gelirken, YHT sonrasında gelenlerin sayısı toplam 13 milyona ulaştı
Hızlı tren garının 55 bin metrekare alan üzerine kurulacağını, burada alışveriş merkezi, otel ve mağazaların bulunacağını, garın adeta bir yaşam merkezi olacağını, YHT Garın ve Lojistik Merkezin Konya’nın çehresini değiştireceğini belirten Yıldırım, hızlı treni hizmete aldıkları 2011'den bugüne kadar kente toplam 13 milyon ziyaretçinin geldiğini, yüksek hızlı trenden önce Konya’ya gelen ziyaretçi sayısının yılda 500 bin olduğuna vurgu yaptı.
Konya ile 2019, 2023, 2053 v 2071’e Kadar Beraber Yürüyeceğiz
Başbakan, Konya ile 2019, 2023, 2053 ve 2071'e kadar beraber yürüyeceklerini, sağlam yatırımlar ve kalıcı eserlerle Konya'yı dünden daha iyi bir şehir haline getireceklerini, bugün temeli atılacak Konya YHT Garı ile Kayacık Lojistik Merkezi'nin bu projelerden olduğunu Selçuklu’nun Başşehri Konya’nın her şeyin en güzeline layık olduğunu ifade etti.
Yıldırım, Konya-Karaman Hızlı Demiryolu’nun da devreye alınacağını, çevre yolu inşaatının da devam ettiğini belirterek, “Yarınımız bugünden daha aydınlık olacak. Her şey daha güzel olacak. Yeter ki birliğimiz beraberliğimiz kardeşliğimiz devam etsin” diye konuştu.
Konya Bir Manevi Lojistik Merkezidir
Türkiye Cumhuriyeti 26. Başbakanı Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, “Konya her şeyden önce bir manevi ve tarihi lojistik merkezidir. İnsanlar burada birikir. Burada hikmet, irfan, vefa dersi alırlar ve sonra diğer diyarlara bu dersi taşırlar. Konya bu anlamda Hazreti Mevlana ile temsil edilen bir manevi lojistik merkezidir” dedi.
Lojistik Merkezleri Türkiye’nin her yerinde inşa ediliyor
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da konuşmasında 15 yıldır Konya’ya önemli hizmetlerde bulunulduğunun altını çizerek Bakanlığın Konya’daki yatırımları konusunda açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin her yerinde geceyi gündüze katarak çalıştıklarını vurgulayan Arslan,” Biliyoruz ki lojistik merkezleri sadece Konya'da değil, Türkiye'nin her yerinde yapılmakla birbirini destekliyor olacak, Karaman Lojistik Merkezi Projesi’nin de ihale sürecine başlandı. 3 Ekim’de teklifler alınacak.” diye konuştu.
Başbakanın Konya’yı yüksek hızlı trenle Antalya’ya bağlama talimatı çerçevesinde Kayseri-Aksaray-Konya-Antalya hızlı tren projesi ile bu şehirleri birbirine bağlamak için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Arslan şunları kaydetti:
Başlattığınız projeleri hiçbir sekteye uğratmadan, talimatlarınızı birbir yerine getirmek adına, 100 bin kişilik Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ailesi olarak gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Biliyoruz ki bu yolculukta yolumuzu açanlar var. Elbette ki Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, sizlerin önderliğiniz bizim yolumuzu açıyor ama biliyoruz ki sizin gücünüzün arkasında, Cumhurbaşkanımızla birlikte yaptığınız işlerin arkasında milletimiz var. Onların bu desteği olduğu, siz dünyada bu kadar güçlü yürüyüşünüzü devam ettirdiğiniz sürece, biz de sizlerin arkanızda yol yürümeye devam edeceğiz.
Konuşmaların ardından Başbakan Binali Yıldırım, butona basarak YHT Gar ve Lojistik Merkezin ilk harcını döktü.
Konya YHT Garı yılda 3 milyon yolcuya hizmet verecek
Bilindiği üzere, yüksek hızlı tren işletmeciliği ile artan yolcu talebini karşılamak üzere inşa edilen Konya YHT Garı, yılda üç milyon yolcuya hizmet verecek şekilde planlandı. Gar, kentiçi hafif raylı sistem projesiyle entegre olurken, sosyal ve kültürel donanımları ile kentin cazibe merkezlerinden birisi olacak.
Kayacık Lojistik Merkezi
Konya Organize Sanayi Bölgesi yakınındaki bir milyon metrekare alan üzerine kurulacak olan lojistik merkez, yıllık 1,7 milyon ton taşıma kapasitesine sahip olacak. Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinde inşa edilen 21 adet lojistik merkezden birisi olan Kayacık, sanayi ve tarım kenti olan Konya’nın yurtiçi ve yurt dışı pazarlara açılmasında önemli bir üs olacak, rekabet gücünü artıracak.