Mersin-Adana-Gaziantep Demiryolu Hattı Sinyalizasyon İyileştirme Projesini Thales Yürütecek
45 ay sürecek olan proje üç ayrı aşamada yürütülecek
Mersin-Adana-Gaziantep Demiryolu Hattı Sinyalizasyon Ä°yileÅŸtirme Projesini Thales Yürütecek
-T.C. UlaÅŸtırma Bakanlığının 277 km’lik bölümü için sözleÅŸme
-45 ay sürecek olan proje üç ayrı aÅŸamada yürütülecek
-Ä°yileÅŸtirme, Mersin-Gaziantep arasındaki yolculuk süresini 6 saatten 2 saate düÅŸürecek ve toplam 33 yılda 202 milyon yolcu ve 1,731 milyar ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak.
T.C. UlaÅŸtırma Bakanlığı tarafından AYGM aracılığıyla desteklenen Adana’dan geçen toplam 277 km uzunluÄŸunda Mersin-Gaziantep konvansiyonel hattının yenilenmesi projesi Rönesans Holding tarafından Thales’e verildi.
Mersin’i Gaziantep'e baÄŸlayacak olan proje kapsamında, 68,5 kilometresi (Mersin-Adana) dört hatlı, 209 kilometresi (Adana-Gaziantep) çift hatlı olmak üzere 277 km uzunluÄŸundaki konvansiyonel demiryolu hattı yer alıyor. Bu da toplam 692 km ray anlamına geliyor. Demiryolu Mersin’de baÅŸlayacak ve Adana, Ceyhan, Toprakkale, Bahçe ve Nurdağı istasyonlarından geçerek Gaziantep’in BaÅŸpınar istasyonunda sona erecek.
Bu proje, sanayi bölgeleri ve büyük ÅŸehirler arasındaki baÄŸlantıyı geliÅŸtirecek ve ÅŸehirlerarası lojistik maliyetlerini düÅŸürecek.
Mersin – Gaziantep Arası Mesafe 6 Saatten 2 Saate DüÅŸecek
Ä°yileÅŸtirme, Mersin ve Gaziantep ÅŸehirleri arasındaki yolculuk süresini 6 saatten 2 saate düÅŸürecek ve toplam 33 yılda 202 milyon yolcu ve 1,731 milyar ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak.
Bu proje, yolculuk süresini kısaltarak ve demiryollarının kullanımını artırarak, otoyollardaki trafik sıkışıklıklarını ve kazaları azaltacak. Proje aynı zamanda karbon emisyonlarını en aza indirerek çok daha sürdürülebilir bir taşımacılığı destekleyecek. 45 ay sürecek olan proje, üç ayrı aÅŸamada yürütülecek.
Thales, anklaÅŸmanlar, merkezi trafik kontrolü, ETCS Seviye 1, makas motorları, uç konum dedektörleri, derayman pabuçları, ses frekanslı ray devreleri, sinyaller ve konvansiyonel hatlar ve Thales hat sonu sistemleri ile arayüzler olmak üzere sinyalizasyon sistemlerinin ve tren kontrol sistemlerinin tasarım, tedarik ve kurulumundan sorumlu olacak.
Bu proje, ağırlıklı olarak UK Export Finance tarafından finanse ediliyor. Thales UK, bu program için mühendislik faaliyetlerinin Thales Ä°spanya ile iÅŸbirliÄŸi içinde yürütülmesinde önemli bir role sahip olacak.
Türkiye, Ä°spanya ve Yunanistan Ana Hat Sinyalizasyon Genel Müdürü Fernando Ortega konuyla ilgili olarak; “Türkiye’nin bu bölgesi, 6 Mart 2023 tarihinden meydana gelen yıkıcı depremden son derece etkilendi. Bu faaliyetler, hızlı, verimli ve sürdürülebilir bir ulaşım imkanı saÄŸlayarak ve yıkıma uÄŸramış bu bölgenin toparlanmasına yardımcı olarak bölge halkının yaÅŸam kalitesini artıracaktır.” dedi.
MLS Türkiye Genel Müdürü Barış Balcılar ise; “Bölgede meydana gelen deprem nedeniyle yaÅŸadığımız üzücü günlerin ötesinde, bu proje, yolcu taşımacılığı için ve özellikle bölgedeki ciddi endüstriyel üretim kapasiteleri ve ÅŸirketler nedeniyle yük taşımacılığı için büyük öneme sahip. Depremden sonraki zor günlerde de bu demiryolu hattı, bölgeye yapılan yardımların yanı sıra maÄŸdurların taşınmasında da önemli bir rol oynamıştır. Thales olarak, Türkiye’ye ve Türk demiryollarına bu denli deÄŸer katacak bir projede yer almaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.
(1) Rönesans Holding, inÅŸaat sektörünün en köklü ve saygın uluslararası deÄŸerlendirme aracı olarak kabul edilen ENR'nin 2022 yılı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde dünyanın en büyük 24. ve Avrupa'nın en büyük 8. müteahhitlik ÅŸirketi konumuna yükseldi.