OSB’lere Demiryolu Müjdesi
OSB’lere Demiryolu Müjdesi
Sayıları 331 olan üretimin lokomotifleri “Organize Sanayi Bölgeleri” için önemli bir lojistik yatırım süreci başlıyor. Türkiye’nin önemli kurumları, altyapısı uygun OSB’lerin demiryoluna kavuşması için iş birliği yapacak.
Türkiye’nin OSB’leri demir ağlarla örülecek. Ülke genelinde gitgide artan planlı üretim üsleri olan OSB’lerden uygun altyapıya sahip olanlar demiryolu ağı ile buluşacak. Böylece OSB’lerde üretilen ürünlerin daha uygun maliyetle ve daha hızlı nakliyesi mümkün olabilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) paydaşlığında kurgulanan proje, üretim için gereken ham madde tedarikini de hızlandıracak.
İlki birkaç ay önce düzenlenen toplantının akabinde, süreci destekleyecek paydaşlar, eylem planı ile yol alacak. OSB’lerin sayısını hızla artırmayı hedefleyen Türkiye, YOİKK’de benimsenen eylem planına göre uygun OSB’lere demiryolu bağlantısı sağlayacak. OSB’lerin bu yatırım için uygunluğundan kasıt, demir yoluna yakın olmaları şeklinde ifade ediliyor.
Hangi OSB’ler Kapsama Dâhil?
Konuyla ilgili birbirleriyle paslaşan bakanlıklar, YOİKK, TOBB, TCDD ve OSBÜK, zaman kaybetmemek adına süreci hızlandıracak. TOBB ve OSBÜK’ün talep ve girişimleriyle mesafe kat edecek demiryolları projesi için çalışmalar başladı. Bu eksende öncelikle hangi OSB’lerin bu altyapıya müsait olduğu saptanacak, akabinde ise fizibilite çalışmaları yapılacak. Orta-uzun vadede gerçekleşmesi hedeflenen proje, OSB’lerin cazibesini katlayacak ve lojistik engeller artık OSB’lerin gelişmesini engelleyen pürüzler arasında olmaktan çıkacak.
2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı’nın lojistik konulu başlıklarında da bu atılımın sinyalleri verilmişti. Planın Politika ve Tedbirler başlığı altında, “Modlar arası taşımacılığın yaygınlaştırılması ve sanayinin rekabet gücünün artırılmasını teminen petro-kimya tesisleri, otomotiv sanayiine yönelik imalat tesisleri ile liman, OSB ve maden sahaları başta olmak üzere önemli yük merkezlerine hizmet edecek iltisak hatları ve lojistik merkezler tamamlanacak, yük taşımacılığında demiryolunun payı artırılacaktır. Karasal yük taşımacılığında demiryolunun payı yüzde 5,15’ten yüzde 10’a çıkarılacaktır” ifadeleri yer alıyor.