Rail Industry Show, 19-21 Eylül 2023’de 2. Kez Düzenlenecek
2.Rail Industry Show Zirve ve Fuarı Eskişehir ETO Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 19-21 Eylül 2023 tarihlerinde yeniden kapılarını açacak
Rail Industry Show, 19-21 Eylül 2023’de 2. Kez Düzenlenecek
10-12 Mayıs 2022’de düzenlenen Rail Industry Show’a yerli 82, yabancı 11 olmak üzere 93 firmanın katılım sağladığını ve toplamda 5.843 profesyonel ziyaretçinin geldiğinin bilgisini veren Modern Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Moris Revah, 2.Rail Industry Show Zirve ve Fuarı’nın Eskişehir ETO Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 19-21 Eylül 2023 tarihlerinde yeniden kapılarını açacağını söyledi.
RailwayTurkey: Rail Industry Show ne zaman düzenlenecek?
Moris Revah: 2. Rail Industry Show Zirve ve Fuarı, Eskişehir ETO Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 19-21 Eylül 2023 tarihlerinde yeniden kapılarını özel sektör ve kamunun iştirakleri ile katılımcılarına ve ziyaretçilerine açacaktır.
RailwayTurkey: 2022’ deki fuarın katılımcı ve ziyaretçi sayıları yerli-yabancı olmak üzere ne oldu?
Moris Revah: 10-12 Mayıs 2022’de düzenlenen fuarımızda yerli 82, yabancı 11 olmak üzere toplamda 93 firma katılım sağlamıştır. Yerli ziyaretçi sayısı 5.019, yabancı ziyaretçi 824, toplamda 5.843 profesyonel ziyaretçi katılımı olmuştur. Önümüzdeki fuar için belirtilen rakamların minimum %30 üzerine çıkmayı hedefliyoruz.
RailwayTurkey: Katılımcı durumu fuarın planlanan alanı ve katılımcıları hakkında bilgi verir misiniz?
Moris Revah: Eskişehir ETO Tüyap Fuar Merkezi’nin brüt kapalı alanı 13.500 metrekare olmak ile beraber 30.000 metrekarede açık alana sahiptir. Buna ek olarak uluslararası standartlarda 750 kişi kapasiteli Vehbi Koç Kongre Merkezi de fuar alanı yerleşkesinin içerisindedir. Net stant kurulumun gerçekleşeceği alan ise 5.500 - 6000 metrekare civarında olacaktır. Geçen yıl pandemin etkilerinin devam etmekte olması sebebi ile yabancı firma ve ziyaretçi katılımı daha sınırlı sayıda olmuştu. Bu yıl hem katılımcı firma hem de ziyaretçi anlamında daha fazla iştirak beklemekteyiz.
RailwayTurkey: Fuarın Eskişehir’de düzenlenmesinin nedenleri ve avantajları nelerdir?
Moris Revah: Eskişehir demiryolları sektörü için lokasyon anlamında çok doğru bir adres. Bursa, İstanbul, Ankara, Kocaeli vb. büyükşehirlerden birkaç saat içerisinde yüksek hızlı demiryolları dahil birçok ulaşım aracı kullanılarak gelinebilmektedir. Eskişehir güçlü sanayisi ile diğer kentlerden ayrışan bir şehir olma özelliğine sahiptir. Lokomotif ve motor fabrikası Türasaş’ın (Eski TÜLOMSAŞ) burada olması, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşecek olan URAYSİM projesi (Raylı Sistemler Test ve Sertifikasyon Merkezi), Hasan Bey lojistik üssü yine Eskişehir’de bulunmaktadır. En önemli konu ise ülkemizde bulunan tüm demiryolu hatlarının Eskişehir’de kesişiyor olması fuarın bu şehirde düzenlenmesinin önemli nedenlerinden biridir. Kentin sosyo-ekonomik durumu katılımcılar ve ziyaretçiler açısından cazip görülmektedir.
RailwayTurkey: Bu sene fuarın ana teması ne olacak?
Moris Revah: Raylı sistemler, altyapı ve teknolojileri fuarın ana teması olarak kalacaktır. Ancak bu temanın alt kırılımları olan Raylı Sistemler finansmanı, yeşil mutabakat, raylı sistem taşımacılığı ve firmaların + kamunun geliştirdiği yeni projeler hakkında tanıtım ve bilgilendirmeler yine fuar programı içerisinde yer alacaktır.
RailwayTurkey: Fuar ile eş zamanlı yapılacak zirve ve çalıştaylar hakkında da bilgi verir misiniz?
Moris Revah: Geçen sene toplam 47 konuşmacının yer aldığı 42 oturum, fiziksel ve online olarak gerçekleştirildi. Zirvenin yanı sıra TÜRSİD (Tüm Raylı Sistem İşletmecileri Derneği) senelik toplantısını fuarla eş zamanlı olarak gerçekleştirdi. Metro İstanbul ve Alstom firmaları fuar esnasında kendi çalıştaylarını düzenlediler.
Tüm dünyada ve ülkemizde önemli bir gündem olan küresel iklim değişikliği ve bunun etkileri konu başlığını zirve programına dahil edeceğiz. Bunun dışında zirve konuları olarak yeşil enerji, bilişim, demiryolu taşımacılığı, sürdürebilirlik gibi başlıkları da programda bulabileceksiniz. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak karbon ayak izinin azaltılması, doğanın korunmasına katkıda bulunulması konuları da zirve süresince masaya yatırılacaktır. Bu yıl da fuara katılım sağlayacak olan sektör önderi olan firmalara zirvede kendi belirledikleri konu başlıkları ile söz vereceğiz. Fuarda; sektör gündemini oluşturacak zirve konuları 3 gün boyunca alanında uzman konuşmacılar tarafından yapılacaktır.
RailwayTurkey: Fuar ziyaretçileri bakımından ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Moris Revah: Ziyaretçilere yönelik çalışmalarımız sistematik olarak devam etmektedir. Ancak ziyaretçiye yönelik çalışmalarımız fuara 2-3 ay kala yoğunlaşmaktadır. Sektörde aktif rol olan radyolarda, sosyal medya mecralarında, yazılı ve görsel yayınlarda, global olarak yapılan diğer raylı sistemler fuarlarını ziyaret ederek ziyaretçilere yönelik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Organizasyonun yurtdışında tanıtımını ve pazarlamasını yapan uluslararası acentelerimiz vasıtası ile hem katılımcı hem de ziyaretçi açısından çalışmalarımızı hızlandırarak devam ettiriyoruz.
RailwayTurkey: Türkiye’de demiryolu sektörünün gelişimini değerlendirir misiniz? Sektörde yerlilik oranlarını yeterli buluyor musunuz?
Moris Revah: Ülkemizde demiryolu sektörü son 21 senede çok ciddi bir atılım yapmıştır. Yüksek hızlı tren, konvansiyonel hatların inşa edilmesi, mevcut hatların ıslahatı ve raylı sistem ağının genişlemesi bunun en büyük göstergesidir diye düşünüyoruz. Aynı zamanda kent içi ulaşımda yeni hatların yapımı ve bu hatlarda ihtiyaç duyulan araç üretiminin yanı sıra teknolojik gelişmeler günbegün artmakta olup sektörü canlı tutan unsurlardır. Nüfus artışı ve pandeminin etkisi ile birlikte bilhassa büyükşehirlerde raylı sistemlerin öneminin giderek artmakta olduğunu gözlemliyoruz. Sektöre daha fazla yatırım yapılması ve sermayenin yurtiçinde kalmasını sağlamak adına yerli üretim araç ve ekipmanların kamu kuruluşları tarafından tercih edilmesi hem ülke ekonomisine hem de ticari kuruluşlara ciddi katkıda bulunacaktır. Dolayısı ile ülkemiz kalkınacaktır. Raylı sitemler sektörüne hizmet verecek yerli firma sayısının artması gerektiğini düşünüyoruz. Raylı sistemlere hizmet/ürün verecek firma sayısının artması ile beraber bu konuda ki ihracatımızı da arttırıp Türkiye’yi raylı sitemler konusunda marka haline getirmek hedeflenmelidir.