
RAYDER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Emel Sakarya: Türkiye Raylı Sistem Araçlarında Marka OluÅŸturmalı
Raylı UlaÅŸtırma Sistemleri ve Sanayicileri DerneÄŸi’nin (RAYDER) yapılan genel kurulunda baÅŸkanlığına Emel Sakarya seçildi. RAYDER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Emel Sakarya, yeni yönetim kurulu, RAYDER’in önümüzdeki dönem çalışmaları ve sektörün geliÅŸimi için yapılması gerekenleri ÅŸu ÅŸekilde dile getirdi:
‘RAYDER 2005 yılında kurulmuÅŸ, demiryolu sektörü için araç, mühendislik, hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerin derneÄŸidir.
Ülkemizde raylı sistemlerin geliÅŸimi ve yaygınlaÅŸması için emek veren pek çok deÄŸerli akademisyen ve bugüne kadar tamamen dışa bağımlı olan raylı sistem teknolojilerini, raylı sistem araçlarını, yerli olarak üretmek için yatırım yapan, üretimini uluslararası standartlarda yapmak, uluslararası bir marka olmak, dışa bağımlılıktan kurtularak ihracatımızı arttırmak için Ar-Ge çalışmalarına, eÄŸitimine hız veren sanayicimiz RAYDER çatısı altında toplanmıştır.
Bugünkü yönetimimiz 2 yıldır görevini sürdürmektedir. Yönetim Kurulumuz, sektöre, geliÅŸtirdikleri teknolojiler ve yerli üretimleri ile büyük destek veren firmalarımızdan oluÅŸmaktadır. Aynı ÅŸekilde üyelerimiz de, yukarıda belirttiÄŸim gibi çok deÄŸerli akademisyenlerimiz ve sanayicilerimizden oluÅŸmaktadır. TCDD, TÜVASAÅž, TÜLOMSAÅž gibi kurumlarımız, raylı sistem ulaşımı yapan BüyükÅŸehir Belediyelerimiz ve Üniversitelerimiz de destek veren kuruluÅŸlarımız arasındadır.
Ben demiryolcu bir ailenin çocuÄŸuyum, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya MühendisliÄŸi Bölümünü bitirdikten sonra TCDD ‘de göreve baÅŸladım. Ä°zmir 3. Bölge MüdürülüÄŸü’nde çeÅŸitli kademelerde görev aldım.2006 yılında özel sektöre geçtim ve mobil iklimlendirme sistemleri üreten Safkar’da Kurumsal ve ihaleli satışları yönetiyorum. Kısacası, çok uzun yıllardır bu sektörde görev yapan biri olarak, sektörün geliÅŸmesinin ve önceliklendirilmesinin bir devlet politikası olarak benimsenmesinden çok mutluyum ve yıllardır hizmet verdiÄŸim bu sektöre gereken katkıyı verebilmek en önemli hedefim.
RAYDER’de ÅŸu anda yönetimde birlikte görev yaptığımız arkadaÅŸlarımız hepsi bu sektöre büyük katkı ve destekleri olan firmalardır.
BaÅŸkan: Emel SAKARYA (SAFKAR)
Başkan Yardımcısı: Seyit YILDIRIM(ASELSAN)
Genel Sekreter: Hakan TUNA (SAVRONÄ°K)
Yönetim Kurulu Üyesi: Taha AYDIN(DURMAZLAR)
Yönetim Kurulu Üyesi: A.Niyazi SARIMADEN(MEDEL)
Yönetim Kurulu Üyesi: E.ArmaÄŸan ÅžAKAR(ELEKTRA)
Yönetim Kurulu Üyesi: Hasan SAZCILAR(SAZCILAR)
Yönetim Kurulu Üyesi: Ercan USER(SARKUYSAN)
Yönetim Kurulu Üyesi: M.Özden ULAÅž(STAUBLÄ°)
Tüm dünyada olduÄŸu gibi, yeni dönemde Türkiye’de de demiryolları ve raylı ulaşım sistemleri önceliklendirildi, geliÅŸtirilmesi bir devlet politikası olarak kabul edildi. Devlet, bu sektöre yatırımlardan çok büyük bir pay ayırdı. TeÅŸvik yasaları ile de, bu sektörde yerli üretimin artması, teknoloji transferlerinin yapılması, yerli markaların oluÅŸması hedefleniyor.
Demiryolları ile yük ve yolcu taşımacılığının payının arttırılması için çalışmalar devam ediyor. Özellikle ÅŸehiriçi raylı taşımacılıkta belediyeler adeta birbirleri ile yarış içerisinde ve sehiriçi raylı sistem ulaşımı yapan belediye sayısı hızla artıyor. Hedefler ve pazar gerçekten çok büyük. Üstelik halkımız, bu çevreci, ekonomik ve gerçekten kalkınmışlığın bir göstergesi sayılan raylı sistem ulaşımının konforunun hemen farkına vardı ve büyük ÅŸehirlerimizdeki raylısistem ile taşınan yolcu sayısında muazzam artışlar var.
Demiryollarının yeniden devlet politikası olarak ele alındığı 2003 yılından itibaren yaklaşık 28 Milyar TL lik bir yatırım yapıldı bu sektöre. Bu geliÅŸmeler doÄŸrultusunda, demiryolları ile yük ve yolcu taşımacılığı, hızlı tren, belediyelerin metro/tramvay araç ve sistem ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2023 yılına kadar 50 Milyar USD’lik bir yatırım öngörülüyor.
2023 yılı hedefleri doÄŸrultusunda, 12 bin kmlik yüksek hızlı tren, 4000 km lik yeni konvansiyonel tren hattı, 350 bin ve üzeri nüfusa sahip ÅŸehirler için planlanan tramvay, LRV, metro sistemleri, hat otomasyonu ve sinyalizasyon çalışmaları ile pazar büyüyecek ve biz yerli üretim koÅŸulunun desteklenmesi ile bu yatırımlara harcanacak olan 50 Milyar USD’nin ülkemizde kalmasını saÄŸlamalıyız.
O nedenle, ihalelerde yerli katkı payı konulması ile yerli sanayi de geliÅŸmeye baÅŸladı. Artık birçok ihalede, %51 yerlilik oranı konuluyor. Bu oran, bu ülkede üretim yapıldığının, yatırım yapıldığının göstergesidir. Ancak, ihalelerde getirilen %51 yerlilik oranına karşılık, yerli sanayinin güçlendirilmesi için öncelikle yerli üretici tanımının yapılması gerekiyor. Yerli sanayimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Aksi halde, Ar-Ge yapmak, teknoloji geliÅŸtirmek mümkün deÄŸil. Türk sanayisi olarak kalite ve üretim açısından bir sorunumuz yok.
Dünyada bu tür ihalelerde, Almanya %60, Çin %70, ABD %65 yerlilik ÅŸartı koyuyor. Biz de ihalelerde yasal mecburiyet ve denetim ile yerlilik oranlarında bu seviyelere çıkılması için, devlet kurumları, belediyeler, üreticiler ve akademisyenler ile hep birlikte gerekli deÄŸerlendirmeleri yaparak üyelerimiz ile paylaşıyoruz.
Stratejik bir bölgedeyiz. OrtadoÄŸu-Kuzey Afrika ve Avrupa’ya yönelik projeler geliÅŸtirmek isteyen demiryolu ekipman üreticileri için mükemmel bir yatırım merkezi. Ayrıca, yaklaşık 1,8 trilyon USD olan dünya raylı sistem pazarında Türk sanayisi de raylı sistem teknolojisine sahip ve üretim yapabilen bir ülke olarak tanınmaya baÅŸladı. Gerek ihalelere konulan yerlilik payları, gerekse geliÅŸtirilen SÄ°P(Sanayi Ä°ÅŸbirliÄŸi Projeleri) ile yabancı üreticiler burada ortaklıklar kurmak istiyorlar. Bu noktada yerli üreticilerin korunması ÅŸart ve bunun için ‘yerli üretici’ tarifinin yapılması, sermaye yapısında Türk firmalarının ağırlığının olması ÅŸartı getirilmesi gerekiyor.
Yerli üretimin teÅŸvik edilmesi ile birlikte;
*Ä°haleler incelendiÄŸinde, araç fiyatlarında ciddi bir düÅŸüÅŸ olduÄŸu gözlenecektir.
*Cari açığı kapatmak, döviz çıkışını engellemek için bu çok önemlidir.
*Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapmasını saÄŸlayacaktır.
*İstihdam artışı sağlayacaktır.
*Ve artık Türkiye raylı sistem araçlarında marka oluÅŸturmalıdır.
Ä°ÅŸte, demiryolu sektöründe faaliyet gösteren yerli sanayimizin geliÅŸmesi açısından, RAYDER, bu hedeflere uygun stratejiler ve politikalar oluÅŸturuyor, altyapı, sinyalizasyon, araç üretimi yapan sanayimizin uluslararası standartlara paralel olarak geliÅŸmesi için çalışmalar yapıyor. En önemli eksiklerimizden biri olan, Raylısistemler Test Merkezi oluÅŸturulması çalışmalarına destek veriyor.
Ayrıca, bir Raylı Sistem Envanteri oluÅŸturmak için bilgi derliyoruz. Ve eÄŸitim konularının artık ÅŸu anda daha da önemli hale geldiÄŸini görerek, bu yıl içerisinde ilgili eÄŸitim ve sertifikasyon kurumları ile görüÅŸerek, kapsamlı bir eÄŸitim programı için çalışıyoruz.
Bu sektörün geliÅŸmesi, yerli üretimin artması, hep birlikte ve Türkiye’nin kazanması demektir. Firmalarımızı derneÄŸimize davet ediyor ve sektörle ilgili her konuyu danışabileceklerini bir kez daha iletiyoruz.’