Raylı Sistemlerde Uygunluk ve Sertifikasyon Konferansı
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi’nin (ARUS) katkıları, OSTİM’in destekleri, Raylı Sistemler Derneği (RSD) işbirliğiyle OSTİM OSB Konferans Salonu’nda Raylı Sistemlerde Uygunluk ve Sertifikasyon konferansı düzenlendi.
Sektörün ülkemizdeki üretici, işletmeci, üniversite ve belgelendirme kuruluşlarının katılımıyla düzenlenen konferansta; Demiryolu Araçları, Kent İçi Raylı Sistemler ve Sinyalizasyon başlıklı paneller düzenlendi.
OSTİM’de düzenlenen Raylı Sistemler Uygunluk ve Sertifikasyon Konferansı’nda doğru ve akredite testlerden geçmeyen hiçbir şeyin ürün olamayacağı vurgulandı.
Raylı sistemlerin tüm yönlerinin ele alındığı etkinlikte, uygunluk ve sertifikasyonun önemi, konunun uzmanları tarafından anlatıldı. Programda, yerli ve milli sertifikasyon sistemlerinin geliştirilmesinin gerekliliği de ele alındı.
ARUS Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş, ‘Yerli Üretim ve Belgelendirme’ başlıklı konuşmasında, ARUS çalışmaları hakkında bilgi verdi.
ARUS’un, Avrupa Raylı Sistemler Birliği’nin (ERCI) üyesi olduğunu ve birlikte projeler yaptıklarını söyleye Pektaş, ERCI’nın 17 ülke ve 15 kümelenmeden oluştuğu 2 binden fazla KOBİ’nin de temsilcisi olduğunu kaydetti. İlhami Pektaş, “Amacımız, ARUS üyeleriyle Avrupa KOBİ’lerini bir araya getirerek ortak projeler ve yatırımlar geliştirmek, hem de o ülkelere ürün ihracatı sağlamaktır” dedi.
2012 yılında kurulan ARUS’un, 170 üye firması, 34 destekleyici kuruluşu, 30 binden fazla çalışanı ve çıkardığı milli markalarıyla Türkiye’de, sektöründe lider kümelenme konumunda olduğuna değinen Pektaş, şunları söyledi: “Bugüne kadar 8 tane milli marka çıkarttık. Üretilen 183 adet milli markamız şu anda Kayseri, Bursa, Kocaeli, Samsun, İstanbul’da çalışıyor. Üyelerimiz 25 ülkeye yedek parça ve araç bazında yıllık 185 milyon Euro tutarında ihracat yapıyor. Buna alt yapıyı da katarsak Türkiye’nin raylı sistemlerde şu anda yıllık 600 milyon Euro’luk ihracatı var. Yapacağımız iş birlikleriyle bu rakam daha da artırılacak.” dedi.
ARUS üyelerinin ihracatını artırmaya yönelik sertifikasyon belgesi sahibi olmaları için de faaliyet gösterdiklerini belirten ARUS Koordinatörü, “66 üyemiz 15085-2 Kaynaklı İmalat Belgesine, 59 üyemiz IRIS Sertifikasyonuna, 10 üyemiz TSI sertifikasına, 9 üyemiz de ECM sertifikasyonuna sahip” bilgisini verdi. Pektaş konuşmasında ARUS’un ERCI(Avrupa Demiryolu Kümelenmeleri Birliği)’ndeki çalışmalar, yürütülen projeler, Küme Mükemmelliyet Bronz Etiketine hak kazanması, ARUS’un başarıları, Yerli-Milli marka demiryolu araçları, ülkemizin mevcut raylı sistem durumu, gelecekteki ihtiyaçları, Test, Gözetim Belgelendirme pazarının büyüklüğü ve önemi hakkında detaylı bilgiler sundu.
TÜRSİD Başkanı ve ARUS Başkan Yardımcısı Feyzullah Gündoğdu, Ülkemizde 13 şehirde kent içi raylı sistem işletmelerinde mevcut kent içi raylı sistem hatlarının uzunluğunun 563 km’ye, banliyö hatlarıyla beraber bu rakamın 815 km’ye yükseldiği ve Kent içi raylı sistemlerde günlük ortalama 4 milyon yolcu taşındığı bilgisini verdi. Bu hatlarda daha ucuz, konforlu, güvenilir hizmet sunmak için de Raylı Sistemlerde Uygunluk ve Sertifikasyonun önemini vurguladı.
Öğleden önceki Demiryolu Araçları paneli Eskişehir Teknik Üniversitesi Raylı Sistemler Mühendisliği bölüm başkanı Prof. Dr. Ömer Mete Koçkar moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Prof. Koçkar, konuşmasında Raylı sistemlerde uygunluk ve sertifikasyonun çok önemli olduğunu, bir ürün yapmak için mutlaka testlerden geçmiş olmasının ve ürünün satılabilir olması için de mutlaka uluslararası düzeyde belgelendirilmesinin gerekliliğine değindi.
Panelde TSE’den Öncü Alper “Demiryolu Sektöründe Ürün Belgelendirme Süreçleri” hakkında katılımcılara bilgi verdi. Savronik’ten Efecan Kavalcı “Ulusal Uygulamalarda Emniyet ve Uygunluk Değerlendirmesi” konusunda sunumunu gerçekleştirdi. Daha sonra İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tuncer Toprak “ Günümüzde Demiryolu Sektörü, Standartlar, Test ve Sertifikasyonlar” hakkında bilgi verdi. Panelin son konuşmasını GCS firmasından Hasan Erdinç Berber “Kentiçi Araçlarda Yabancı Ülkelerin Tescil Süreçleri ve Türkiye İçin Önemi” konusuna değindi. Sunumların ardından soru cevap bölümüyle katılımcıların soruları cevaplandırıldı.
Öğleden sonraki ilk panelin konusu Kayseri Ulaşım A.Ş Genel Müdürü ve ARUS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feyzullah Gündoğdu moderatörlüğünde “Kentiçi Raylı Sistemler” oldu. Panelde ERC’den Alp Giray Karabacak “Kent içi Raylı Sistemlerde RAMS Yönetimi ve Değerlendirmesi”, Bozankaya’dan Mehmet Özdemir “Güvenirlik Açısından Araç Tasarımında Dikkat Edilecek Hususlar” , Numesys’ten Tahsin Öztürk “Sistem Tasarımı Fonksiyonel Emniyet Analizi, Gömülü Yazılım Geliştirme ve Doğrulama Süreçleri” hakkında bilgi verdi.
Son panelde ise “Sinyalizasyon” başlığı altında sunumlar gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Turan Söylemez yaptı. İlk sunumu Aselsan’dan Sait Ergüven “Sinyalizasyon Sistemlerinde Emniyet Kritik Tasarım Kriterleri” ile gerçekleştirdi. Tuv-Nord temsilcisi Ayhan Levent Arslan “Araç Üstü ve Hat Boyu Sinyalizasyon Sistemlerinde EC Doğrulama, SIL Sertifikasyonu ve Bağımsız Emniyet Değerlendirmesi” konulu sunum gerçekleştirdi. Panelin ve konferansın son sunumu Yapı Merkezi idis firmasından Güray Kera tarafından yapılan “Proje Yaşam Döngüsünde Cenelec Standartlarının Uygulanması” oldu.