RUSAL Alüminyum Metro Vagonu Üreterek Ulaşım Sektörüne Verimlilik Kazandıracak
Dünyanın en büyük alüminyum üreticilerinden RUSAL, tamamen alüminyum alaşımlardan oluşan bir metro vagonu üretiyor.
RUSAL Alüminyum Metro Vagonu Üreterek Ulaşım Sektörüne Verimlilik Kazandıracak
Dünyanın en büyük alüminyum üreticilerinden RUSAL, tamamen alüminyum alaşımlardan oluÅŸan bir metro vagonu üretiyor. Bu proje, metro vagonunun ağırlığını çelik muadillerine kıyasla en az 2 ton azaltarak mühendislik ve ulaşım sektörüne fayda saÄŸlamayı amaçlıyor. Ağırlığın azalmasıyla birlikte, metro faaliyetleri sırasında önemli ölçüde enerji tasarrufu ve yeni enerji altyapısı için daha düÅŸük maliyetler saÄŸlanması bekleniyor.
RUSAL, alüminyum metro vagonunun tasarımını oluÅŸturmak üzere bir araÅŸtırma ve geliÅŸtirme projesi (AR-GE) baÅŸlattı. Önde gelen mühendislik ÅŸirketleri, Rusya'daki mühendislik iÅŸletmeleri ve metro sistemleri ile istiÅŸare halinde Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor.
RUSAL Pazar GeliÅŸtirme Direktörü Evgeny Vasiliev konu hakkında görüÅŸlerini bildirirken, “Projenin ana hedefi, bu metalin kullanımı sayesinde mevcut çelik muadillerinden en az 2 ton daha hafif olacak bir alüminyum metro vagonu modeli geliÅŸtirilmesi. Ağırlığın azalmasıyla ekonomik verimlilikte önemli bir artış saÄŸlanacak,” dedi.
Yeni metro vagonu modelinde ÅŸasi, gövde, iç ve dış parçalar alüminyum alaşımlardan imal edilirken, tekerlekler ve boji çelik olarak kalacak.
Pazar GeliÅŸtirme MüdürlüÄŸü Proje Grup Lideri Evgeny Ignatiev, bir metro vagonunun ağırlığının 2 ton, tüm trenin ağırlığının ise 16 ton azaltılmasının tren hareketi için önemli ölçüde enerji tasarrufu saÄŸlayacağının altını çizerek ÅŸöyle dedi: “Kesin ekonomik verimlilik projenin bir sonraki aÅŸamasında deÄŸerlendirilecek. Daha düÅŸük enerji tüketimi, yeni metro istasyonları kurulurken daha az trafo merkezi inÅŸa edilmesini saÄŸlayacak. Hafif metro vagonu tasarımı, metro vagonlarının içine ekstra klimalar veya uzun yüzey bölümlerinde çalışan trenlerin çatılarına güneÅŸ panelleri gibi ek ekipmanların kurulmasına da olanak tanıyacak.”
Yeni modelin bir diÄŸer avantajı da alüminyum sistemlerin entegrasyonu. Metro vagonları için alüminyum profiller, monitörler için entegre çerçeveler, aydınlatma armatürleri için tutucular, havalandırma sistemi girintileri ve diÄŸer iç tasarım unsurlarıyla birlikte ekstrüzyon yoluyla üretilecek.
Evgeny Ignatiev sözlerine ÅŸöyle devam etti: “Metro vagonu bir inÅŸaat seti gibi, hızlı bir ÅŸekilde, minimum sabitleme yapılarak, kaynak ve kesme olmadan monte edilecek. Yüksek nitelikli personelin çalışma süresinden tasarruf etmenin ekonomik etkisi de proje kapsamında hesaplanacak.”
Rus metroları filolarını sık sık güncelliyor. Bu nedenle alüminyum metro aracının hizmet ömrünün çelik bir metro aracına (30-35 yıl) kıyasla (45 yıl) daha uzun olması, gelecek vaat eden modelin bir avantajı olarak görülmüyor.
Evgeny Ignatiev bu konudaki görüÅŸlerini ÅŸöyle ifade etti: “Ancak alüminyumun stratejik bir avantajı, özelliklerini kaybetmeden %100 geri dönüÅŸtürülebilmesidir. Bu nedenle, alüminyum filosunun iÅŸletmecisi, hizmet ömrünün sonunda, geri dönüÅŸüm için ikincil metal satarak maliyetinin %30'una kadarını geri kazanabilir. Geri dönüÅŸüm hem alüminyumun hem de alüminyum ürünlerinin karbon ayak izini azalttığından, ikincil metale yönelik artan talep uzun vadeli küresel bir eÄŸilimdir.”