Safkar Raylı Sistem Üretimlerinde Sertifikasyon ve Yerli Üretim
Üretimde Sertifikasyon ve Yerli Üretim
Safkar, 1988 yılından beri mobil iklimlendirme sistemleri üreten ve bu sektörde pazarın en büyük payına sahip olan Türkiye’nin lider firmasıdır.
Otomotivdeki çözümleri ile yıllardır bu sektörün en büyük firması olan SAFKAR, 2000 li yılların başında raylı sistemlerdeki ihtiyacın farkına varmış ve çalışmalarını bu yönde hızlandırmıştır.
TüvasaÅŸ, TülomsaÅŸ gibi kuruluÅŸların üretmiÅŸ olduÄŸu yolcu vagon ve lokomotiflerin iklimlendirme sistemleri üretimi ile sektöre giriÅŸ yapmıştır. Daha sonraki yıllarda, Türkiye’de raylı sistemlere yatırımın artması ve özellikle BüyükÅŸehir Belediyelerinin ÅŸehiriçi raylı sistemlere yatırım yapması ile Safkar hafif raylı sistem araçları için de iklimlendirme sistemleri üretmeye baÅŸlamıştır.
Safkar, konvansiyonel hatlar için yolcu vagonları, metro araçları ve tramvaylar için yolcu ve sürücü kabin klimaları ile lokomotifler ve demiryolu iÅŸ makinaları için sürücü kabin klimaları üretmektedir. Tüm ürünlerimizin tasarımları Safkar teknik ekibi tarafından yapılmaktadır.
Biliyorsunuz raylı sistem araçları ve komponentleri, Uluslararası Raylısistem Standartlarına göre tasarlanmakta ve üretilmektedir. ÜrettiÄŸiniz ürünler, bu standartları karşılamak zorundadır. Safkar, tarafından üretilen iklimlendirme sistemleri de EN 14750-1 ve EN 14813-1 standartlarını karşılamaktadır.
Kullanıcıya sunduÄŸumuz cihazların enerji verimliliÄŸi konusunda, cihazların tasarımında yüksek COP deÄŸerleri hedeflenerek max. enerji verimliliÄŸi saÄŸlanmaktadır.
Ayrıca, raylı sistemler yatırımları çok yüksek deÄŸerlerde olduÄŸu gibi, kullanılan araç ve komponentlerin kullanım süreleri de uzundur. Bu uzun (yaklaşık 30 yıl) sürelerdeki cihaz bakım ve onarım maliyetlerini en aza indirmek, en önemli konulardan biridir.
Bu konularda da, ekonomik olmanın gereÄŸiyle, Safkar, tasarım esnasında yaptığı testler, kendi ve geliÅŸtirmiÅŸ olduÄŸu tedarikçi tecrübelerini baz alarak, kapsamlı RAMS ve LCC analizleri yaparak bu maliyetleri de kontrol altına almaktadır. Bu analizler ile MTBF deÄŸerleri belirlenerek, bu süreyi maksimuma çıkartmak adına çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar sonrasında, bir klima cihazının 30 yıllık ömrü boyunca, yaklaşık bakım, onarım, arıza maliyetleri öngörülerek müÅŸterilere sunulmaktadır.
Raylısistemlerin kalite yönetim sistemi sertifikası ise IRIS’dir. SAFKAR, Türkiye’de bu belgeye sahip olan ilk üç firmadan biridir.2010 yılından beri IRIS Kalite Sistem sertifikasına uygun olarak üretimini yapmaktadır.
Bunun yanısıra, raylısistemlerde hizmet sunabilmek için pek çok sertifikaya sahip olmak gerekiyor; ÖrneÄŸin, üretiminizde kaynak kullanan bir firma iseniz mutlaka EN 15085 sertifikasına sahip olmanız gerekir, elektronik sistemler üretiyorsanız EN 50155 standardına uygun üretim yapıyor olmanız gerekir. Yine elektronik sistemlerin üretiminde güvenlik için SIL sertifikası zorunludur gibi. Bunun yanısıra, bir tasarım firması olarak, Safkar’ın da EN 15085 sertifikası çalışmalarını tamamlamış, denetim süreci devam etmektedir.
Raylısistem üretimlerinin en önemli konularından biridir sertifikasyon.
BildiÄŸiniz gibi, 2023 yılına kadar Türkiye’de raylısistemlere 50 Milyar USD’lik bir yatırım planlanmıştır ve yaklaşık 7000 raylısistem araç alımı yapılacaktır. Türkiye’deki bu yatırımlar doÄŸal olarak yabancı firmalarının da büyük dikkatini çekmektedir. Özellikle ihalelerde %51’e varan yerlilik oranlarının konulması ile, Türkiye’de ihaleye katılan yabancı firmalar yerli üreticiler ile çalışmak durumundadır. Hatta pek çok yabancı firma araç üretimlerini Türkiye’ye taşıma kararı alarak yatırımlarına baÅŸlamıştır. Ayrıca Kamu Kurumları tarafından yürütülen SÄ°P projeleri ile, hem yerli üreticinin geliÅŸmesi hem de yabancı üreticilerin Türkiye’ye yatırım yapması hedeflenmektedir. Bu çalışmalar, Türkiye’de raylısistem üreticilerini geliÅŸtireceÄŸi gibi, bizleri global pazara da taşıyacaktır. Esas amaç, yalnızca Türkiye pazarı için üretim yapmak deÄŸil, uluslararası standartlarda üretilen tüm ürünlerimiz ile global pazarda yeralmaktır.
Türkiye’de raylısistemlere önem verilmesi ve yatırımların hızla baÅŸlaması ile sektör birden canlanmış ve firmalar bu sektöre hızla yönelmiÅŸlerdir.
En önemli konularımızdan biri yerli üretimdir ve yerli üretimin teÅŸvik edilmesi ile birlikte;
*Ä°haleler incelendiÄŸinde, araç fiyatlarında ciddi bir düÅŸüÅŸ olduÄŸu gözlenecektir
*Cari açığı kapatmak, döviz çıkışını engellemek için bu çok önemlidir.
*Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapmasını saÄŸlayacaktır.
*Ä°stihdam artışı saÄŸlayacaktır ki günümüzün en önemli konularından biridir iÅŸsizlik.
*Ve artık Türkiye raylısistem araçlarında marka oluÅŸturmalıdır.
Yerli üretim, her ne kadar ihalelerde belirtilen yerlilik oranları ile desteklense de bir an önce Savunma Sanayi MüsteÅŸarlığı gibi UlaÅŸtırma Sanayi MüsteÅŸarlığı kurulmalıdır.
2016 /2017 YILI
SAFKAR için, raylı sistemlerdeki yatırımlar ve projeler, 2016 yılında belirlenen hedeflere uygun bir ÅŸekilde geçti. 2015 yılında çalışmaya baÅŸladığı vagon üreticileri ile birlikte tamamladığı projeler, sahadan aldığı baÅŸarılı geri dönüÅŸler ile hem tecrübesini geliÅŸtirdi, hem de yeni ürün tasarım çalışmalarını bu deneyimleri ile sürdürdü. Klima kontrolunu ve yazılımlarını kendi bünyesine alarak yerlilik oranını oldukça yüksek seviyelere taşıdı.
2017 yılı SAFKAR için, çıtasını ve hedeflerini biraz daha yükselttiÄŸi, 2016 yılına göre üretiminde raylı sistemlerin payını daha da arttırdığı, daha enerjik ve ülkemize bu sektörde daha çok katkı sunacağı bir yıl olacaktır.
2-4 Mart 2017 tarihlerinde yapılacak olan 2016 Eurasiarail’da Hall 10 415 nolu standımızda da sektörle yeniden buluÅŸacağız.
Emel SAKARYA
SAFKAR KURUMSAL SATIÅž YÖNETÄ°CÄ°SÄ°