Türk Demiryollarında Altın Çağa Doğru
Ülkemiz 2023 hedeflerine doğru, kararlı ve emin adımlarla ilerliyor. TCDD’nin yeniden yapılandırılması önümüzdeki aylarda bitmiş olacak. Demiryolu ulaştırmasında devlet tekelinin kalkmasıyla birlikte sektöre girecek yeni firmalar sayesinde demiryollarımızda taşınan yük hacmi artarken, demiryolu sanayimiz daha da büyüyecek. Avrupa ile Asya arasındaki yaklaşık 75 milyar $ taşımacılık hacminden alınan pay her geçen gün daha da artacak. Bunun doğal sonucu olarak ülkemiz, önümüzdeki yıllarda, küresel demiryolu sektörü içindeki ana aktörlerden birisi olacak ve ülkemizin dünya üzerindeki etkinlik alanı daha da genişleyecek.
Ülkemizin 2023 hedefleri arasında yer alan “demiryolu yük taşımacılığının toplam taşımacılıktaki payının artırılması” yönündeki hedefine ulaşmak için 40 binden fazla yeni yük vagonuna ihtiyaç var. Bu yük vagonu ihtiyacının bu kadar kısa bir sürede karşılanabilmesi Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş. (TÜDEMSAŞ)’ın da içinde olduğu güçlü bir demiryolu sanayii ve onu destekleyen yan sanayi ile mümkün olacak. Ülkemizi de içine alacak şekilde oluşmaya başlayan doğu batı eksenli yeni ulaştırma koridorlarını ve farklı pazarları da dikkate alarak, TÜDEMSAŞ’ta başlatılan, Avrupa Birliği ve çeşitli uluslararası örgütlerin istediği teknik kriterleri sağlamaya dönük olarak başlatılan sertifikasyon süreçleri titizlikle devam ettiriliyor.
Bu süreçlerden en önemlisi; TSI (Technical Specificationsfor Interoperabilit -Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnameleri) Sertifikasyonudur. TSI, 2000’li yıllardan itibaren Avrupa Birliğinin genişlemesiyle birlikte, ülkeler arasında ortaya çıkan uyumsuzlukları giderebilmek, Trans Avrupa Demiryolu Ağında (TEN) yük taşıyan vagonların, kesintisiz ve güvenli olarak çalıştırılabilmesini sağlamak ve bu vagonların belirli standartlarda ve kalitede üretilmesini garanti altına almak amacıyla Avrupa Birliğince ortaya konan teknik düzenlemelerdir.
TÜDEMSAŞ’da, Rgns ve Sgns tipi konteynır taşıma vagonları için TSI süreci, 2015 yılında tamamlandı ve bu vagonların seri üretimine geçildi. Önümüzdeki aylarda üstü açılıp kapanabilen Cevher Vagonu (Talns tipi) ve Isıtmalı Sarnıç Vagonu (Zacens tipi) için de bu sertifikasyon süreci tamamlanarak, bu vagonların da seri üretimlerine geçilecek.
TÜDEMSAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Koçarslan şirketin gelecek hedeflerini şu sözlerle açıklıyor; “Ülkemiz demiryolu ağında yer alan yük vagonlarının yaşları ve teknik özelliklerini dikkate alarak, sektörün değişen ve gelişen ihtiyaçlarını çerçevesinde, yeni ve teknolojik vagonların üretilmesine öncelik vermekteyiz. Üretmiş olduğumuz Rgns ve Sgns tipi vagonlar kullanılan ekipmanlar, farklı yükleme senaryoları ve daraları ile Avrupa’nın sınıfında en iddialı vagonları arasındadır. Yapmakta olduğumuz Ar-Ge çalışmalar sayesinde 2015-2018 yılları arasında toplamda 11 tip vagon için TSI sertifikasyonunu tamamlayarak pazara sunmuş olacağız.
Sektörün yurt içinde gerektirdiği her türlü sertifikaya sahip olan Şirketimizde, kurumsal kapasitenin artırılması ve TSI - ECM teknik düzenlemelere hazırlık bağlamında; 2013-2015 yılları arasında fabrika sahalarımız, üretim hatlarımız kalite kontrol laboratuvarlarımız modernize edilmiş, malzeme stok sahaları bir yandan genişletilirken, diğer yandan yenilenmiştir.
Ülkelerin demiryolu ağında çalışan yük vagonlarının bakım-onarım ve revizyonlarının; bakımdan sorumlu birim tarafından (ülkemizde bu birim TCDD’dir) oluşturulan bakım sistemine uygun, güvenli ve kaliteli şekilde yapılmasını sağlamak için Avrupa Birliğince ortaya konan teknik düzenlemeleri ifade eden Bakım Yönetim Sistemi ECM (Entities in Charge of Maintenance - Bakımdan Sorumlu Birim) Sertifikasyonun Şirketimize dönük kısmı; Bakım Temin Fonksiyonu çalışmaları ise bu yılın ilk yarısı içerisinde tamamlanmış olacaktır.
Üretim Anlayışı Değişiyor
Gerek yönetim anlayışındaki farklılaşma, gerekse tezgah/tesis yenileme çalışmaları ve sahip olduğu uluslararası sertifika/kalite belgeleri ile TÜDEMSAŞ son yıllarda kendinden övgü ile söz ettiriyor. TÜDEMSAŞ, üretimin her aşamasında modern teknoloji kullanarak, müşterilerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini iyi anlayıp, bu beklentiler çerçevesinde, kaliteli ürün ve hizmet sunabilmeyi amaçlayan bir şirket. Ülkemiz demiryolu ağında yer alan yük vagonlarının durumunu dikkate alarak, sektörün değişen ve gelişen ihtiyaçları çerçevesinde, yeni nesil vagonların üretilmesine öncelik veren Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi A.Ş. AR-GE çalışmasını yaptığı yenilikçi ürünleri pazara sunarak, sektörde daha etkin olmayı hedefliyor.
TÜDEMSAŞ, işçilik giderlerinin azaltılması amacıyla; emek yoğun üretimden, teknoloji esaslı üretime geçiş yaptı ve şirkette fiziki altyapıyı iyileştirme çalışmaları da devam ediyor. Türkiye’deki en büyük yük vagonu üreticisi olan TÜDEMSAŞ, 75 yılı aşkın iş tecrübesi, bilgi birikimi ve teknik alt yapısıyla aynı yıl içerisinde sipariş edilen 3 - 4 farklı tipte yük vagonunu üreterek işletmeye sunabilecek kapasitede. TÜDEMSAŞ, bünyesindeki fabrikalarda bulunan boji kaynak robotları, robotlu kumlama tesisi, vagon boyama tesisi, test ekipmanları ve çok sayıdaki CNC tezgâhla, yük vagonu sektöründe Türkiyede’nin en donanımlı sanayi kuruluşu konumunda.
TÜDEMSAŞ’ın bölge açısından en önemli hedefi, demiryolu araçlarının alt bileşenlerinin üretimine yönelik demiryolu yan sanayinin SİVAS ve çevresinde oluşturulmasıdır. Sivas ve etrafından başlamak üzere ülke genelinde böyle bir yan sanayinin oluşması, ülkemizin 2023 demiryolu hedefleri açısından oldukça önemlidir. Bu yan sanayinin oluşup, bunun içinde yer alan özel sektör kuruluşlarının zamanla çoğaltılması, gelecekte küresel demiryolu sektörü içinde ülkemizin daha etkin yer almasına anlamına gelmektedir.
Milli Tren’in Milli Yük Vagonu Emin Ellerde
TÜDEMSAŞ, yük taşımacılığı yapan firmalar için Ar-Ge çalışması yaparak geliştirdiği ve üretimini yaptığı ürünlerle lojistik sektörü için önemli bir yere sahip olmasının yanında, ülkemizin demiryolu teknolojisi üretmesi ve yurt dışına da bu teknolojiyi ihraç etmesi için ortaya konan Milli Tren Projesinin proje ortaklarından biri. Türkiye’ye katma değeri yüksek yerli ve milli ürünler üretme gayreti içerisinde olan TÜDEMSAŞ, TCDD koordinatörlüğünde yürütülen Milli Tren Projesinde “Milli Yük Vagonu”nun proje yürütücüsü olarak rol alıyor.
TÜDEMSAŞ Ar-Ge Dairesi Başkanlığı ve diğer ünitelerden çok sayıda teknik personelin yoğun çalışma yaptığı proje için uluslararası toplantı ve konferanslar yakından takip edildi. Uluslararası fuarlarda ürün tasarımı yapan proje şirketleri, vagon ve alt bileşenlerini imal eden üreticiler ve lojistik firmaları ile ikili görüşmeler yapılarak konu tüm ayrıntılarıyla analiz edildi. Daha sonra proje çalışma grubunda yer alan paydaşlarla konsept, tasarım ve teknik şartnameler paylaşılarak, gelen görüşlerle projeye son şekli verildi.
Yapılan çalışmalar sonrası milli yük vagonu olarak Sggmrs tipi, H-tipi üç bojili, mafsallı, bojiye entegre (kompakt) fren sistemli, konteyner taşıma vagonu yapılmasına karar verildi. İhalesi 30 Nisan 2015’de gerçekleştirilen proje için prototip üretimi ve sertifikasyonu çalışmalarına başlayan TÜDEMSAŞ, 2016 yılının son çeyreğinde seri üretime hazır hale getirilecek Milli Yük Vagonu Sggmrs’den 2017 yılında 150 adet üretecek.
Yıldıray Koçarslan
TÜDEMSAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı
TUDEMSAS CEO and Chairman