Türkiye'de Raya Yatırım Serbest Olacak
Yatırım Ortamının Ä°yileÅŸtirilmesi Koordinasyon Kurulunda alınan demiryollarının serbestleÅŸmesi kararı, baÅŸta lojistik sektörü olmak üzere iÅŸ dünyasının yüzünü güldürdü. Kararla artık özel sektörün hem yolcu hem yük taşımacılığı yapabilmesi mümkün olacak. Öte yandan özel sektör altyapıya belirli ödeme yaptıktan sonra devlet demiryollarını da kullanabilecek.
Uzun zamandır beklenen demiryollarının serbestleÅŸmesi kararı, -Yatırım Ortamının Ä°yileÅŸtirilmesi Koordinasyon Kurulu- toplantısında alındı. Ä°ÅŸ dünyasının yüzünü güldüren bu karar, BaÅŸbakan Yardımcısı Lütfü Elvan tarafından geçtiÄŸimiz günlerde açıklandı. Demiryollarında devlet tekelinin kalkmasına iliÅŸkin bu karar, sektörde demir aÄŸ seferberliÄŸi baÅŸlattı. Özellikle lojistik firmaları demiryolu yatırımına istekli. Bu sayede Türkiye genelinde ikinci demiryolları seferberliÄŸinde özel sektör de rol alacak. Sektör temsilcileri bu durumun yurtdışında da Türkiye-ye rekabet avantajı getireceÄŸini belirterek, Avrupa’daki charter tren seferleri Türkiye'de de baÅŸlayabilir diyor.
MECLÄ°SE SUNULACAK
Yatırım ortamının iyileÅŸtirilmesine yönelik paketi Meclis-e sunacaklarını hatırlatan BaÅŸbakan Yardımcısı Elvan, paketin yasalaÅŸması halinde artık özel sektörün de hem yolcu hem yük taşımacılığı yapabileceÄŸini söyledi.
9.3 MÄ°LYAR TL YATIRIM
2016 Yılı Yatırım Programına göre Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına (TCDD) 5.3 milyar lira yatırım yapılması öngörülüyor. Ayrıca programa göre UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı tarafından gerçekleÅŸtirilecek diÄŸer demiryolu projelerine de 4 milyar lira ayrılacak. Böylece demiryolu ulaÅŸtırmasına bu yıl toplam 9.3 milyar liralık yatırım yapılması planlanıyor.
YATIRIMLAR HIZLANACAK
TCDD Genel MüdürlüÄŸü-nün, 2016 Yılı Yatırım Programı ödeneklerinin yaklaşık yüzde 38-i yüksek hızlı ve hızlı tren projelerine harcanacak. Bu yıl devam eden yüksek hızlı ve hızlı tren projeleri için yaklaşık 2 milyar liralık yatırım gerçekleÅŸtirilecek. Söz konusu projeler içinde en fazla ödenek Ankara-Ä°zmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı için ayrıldı. Ankara-Ä°zmir Yüksek Hızlı Tren hattında 633 milyon liralık yatırım yapılması öngörülüyor.
TRANSÄ°T GEÇÄ°ÅžLERDE ELÄ°MÄ°Z GÜÇLENECEK
Ä°stanbul Ticaret Odası (Ä°TO) Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Kamil Turgut Erkeskin, demiryollarının serbestleÅŸtirilmesi konusunun uzun yıllardır gündemde olduÄŸunu ve üzerinde çalışıldığını hatırlattı.
Erkeskin, serbestleÅŸme ile hem yük hem de yolcu taşımacılığının özel sektör tarafından yapılmasının önünü açacağını belirterek, kararı, lojistik sektörü açısından çok olumlu bulduklarını kaydetti.
SerbestleÅŸme sürecinin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz- diyen Erkeskin, ÅŸöyle devam etti: -Karar ile demiryollarının etkin ve verimli iÅŸletilmesinin önü açılacak. Özel sektörün de yatırımları ile demiryolu taşıma kapasitesi geliÅŸtirilecek. Böylece saÄŸlıklı bir rekabet ortamı oluÅŸacak. Buna baÄŸlı olarak taşıma maliyetlerinin düÅŸmesini, demiryolu taşımacılığının da hak ettiÄŸi noktaya gelmesini bekliyoruz.
Erkeskin, demiryolu taşımacılığının, intermodal taşımacılığın önemli bir unsuru olduÄŸuna da dikkat çekerek, Özellikle Çin-AB ve AB-Ä°ran arasındaki transit taşımacılıkta demiryolu ağının serbestleÅŸmesi, maliyet ve hız anlamında elimizi güçlendirecek önemli bir fırsat dedi.
TEKELE DÖNÜÅžMEMELÄ°
Kararı -sevindirici- olarak deÄŸerlendiren Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi BaÅŸkan Yardımcısı Hakkı BaÅŸman, kararın özellikle yük taşımacılığında çok önemli olduÄŸunu söyledi.
BaÅŸman, konunun biraz daha tartışılıp, araÅŸtırılıp maliyetlerinin de çıkarılmasında fayda gördüÄŸünü belirterek, buna göre lokomotif ve vagon alınıp demiryolu taşımacılığında iyileÅŸtirmeye gidilebileceÄŸini aktardı. ÖzelleÅŸtirmenin tekele dönüÅŸmemesi noktasında hassas olunmasını isteyen BaÅŸman, altyapı için de özel sektör ve STK-ların ortak bir konsorsiyum oluÅŸturarak katkı saÄŸlayabileceÄŸini önerdi. BaÅŸman, özel sektörün demiryolu taşımacılığında hızlıca rol alması gerektiÄŸini dile getirerek, Çünkü geliÅŸen ve büyüyen Türkiye-de lojistik sektörü vazgeçilmez konumda dedi.
12 YILDA 31 MÄ°LYAR LÄ°RA
2016 yılı bütçe görüÅŸmeleri sırasında soruları yanıtlayan UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Binali Yıldırım, demiryolu yatırımlarına ayrılan miktara iliÅŸkin, 2003-ten 2015 sonuna kadar Yüksek Hızlı Tren setleri dâhil yolcu için 15 milyar lira, yük ve diÄŸer alanlar için ise 16 milyar lira yatırım yapıldı demiÅŸti.
SERBESTLEÅžME NE GETÄ°RECEK?
- Avrupa’daki -charter tren seferleri- Türkiye’de de baÅŸlayabilir.
- Belirli güzergahlarda VIP tren seferleri düzenlenebilir.
- Organize Sanayi Bölgeleri, demiryolu iÅŸletmeciliÄŸi yapabilir.
- Otobüs firmalarına da hat verilebilir.
(Kaynak: İstanbul Ticaret Gazetesi- Fedai Yıldırım)