TCDD Ailesi AR-GE İşbirlikleri Zirvesi ve Fuarına Katıldı
TCDD’nin ana sponsorluğunda, “Geleceğin Üretim Sistemlerinde AR-GE İşbirlikleri” temasıyla düzenlenen “AR-GE İşbirlikleri Zirvesi ve Fuarı”, 03-05 Mayıs 2017 tarihlerinde İstanbul Pullman Kongre ve Fuar Merkezinde gerçekleştirildi.
TCDD, “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Ailesi” adıyla bağlı ortaklarıyla birlikte tek bir çatı altında fuarın en büyük ve en güzel standını açarak ziyaretçilerden tam not aldı. TCDD Ailesi Standı, Fuar süresinde ziyaretçilerle dolup taştı.
Suat Hayri Aka: Birbirimize İnanalım, Birbirimize Güvenelim
AR-GE İşbirlikleri Zirvesi ve Fuarı kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin Kalkınma Vizyonu Çerçevesinde Bilim ve Teknoloji Ekosistemi ve AR-GE İşbirlikleri “ konulu panelde konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Bakanlığa bağlı kuruluşlarda yapılan AR-GE çalışmaları ile yerli ve milli üretimle ilgili projeleri anlattı.
Demiryolları için döşeyecek ray bulamazken ray üreticisi ülke olduklarını hatırlatan Aka, “Adapazarı ile Afyon-Denizli-Isparta/Burdur ve Denizli Ortaklar arasında Milli sinyal sistemi kurduk. Ayrıca Ankara YHT Gar’a da milli sinyal sistemi kurduk.” dedi.
TÜLOMSAŞ’ta yerli ve milli dizel motoru, E-1000 elektrikli lokomotifi, TÜDEMSAŞ’ta milli yük vagonunu ürettiklerine işaret eden Aka, hedeflerinin en kısa sürede milli yüksek hızlı treni üreterek raylara indirmek olduğunu kaydetti. Müsteşar Aka konuşmasını, “Biz her şeyi yapacak güçteyiz. Yeter ki birbirimize inanalım, birbirimize güvenelim” şeklinde tamamladı.
Orhan Birdal: TCDD Ailesi ve Devlet Hava Meydanlarımız Bir Arada Güzel Bir Tablo Oluşturmuş
Fuara katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal’ da fuar organizasyon firması televizyonuna yaptığı açıklamada, fuar etkinlikleri ile TCDD ve Bakanlığa bağlı diğer kuruluşların fuarda yer almalarının önemine dair değerlendirmelerde bulundu. Birdal, “Ülkemiz için önemli gördüğümüz AR-GE Zirvesi ve Fuarının gerçekleşmesi için Bakanlık olarak büyük destek verdik. Burada da görüldüğü gibi bir tarafta TCDD Genel Müdürlüğümüz, Bağlı Ortaklıklarıyla birlikte TCDD Ailesi çatısı altında bir arada stant kurmuşlar. Hemen karşılarında da Devlet Hava Meydanlarımızın standı var. Burada Bakanlığımız adına güzel tablo oluşturmuşlar. Kendilerine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Murat Kavak: Milli Treni Üretmeye Mecburuz
“Ulaştırma ve Dijital Teknolojiler ve İşbirliği Fırsatları” adlı panelde konuşan TCDD Genel Müdür Yardımcısı Murat Kavak ise 2023 yılına kadar demiryolu sektörünün ihtiyacı olan çeken ve çekilen araç sayısı ile satın alma bedellerine dikkati çekti.
Bugün Türkiye’nin sahip olduğu 12.532 km demiryolu ağının 2023 yılında 25.000 km’ye çıkarılmasının hedeflendiğine hatırlatan Kavak, bu hatlar üzerinde işletilecek araçların temini ile bunların bakımları için büyük kaynağa ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Kavak, “Sadece demiryolu araçları için bu bedel yaklaşık 16 milyar avrodur. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ihtiyacı da düşünüldüğünde ise bu rakam 30 milyar avroya ulaşıyor. Bu tablaya bakıldığında demiryolu araçlarını yerli ve milli üretimle karşılamanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. TCDD olarak, milli tren projeleri başta olmak üzere bu konuda önemli çalışmalar yapılmaktayız.” şeklinde konuştu.