TCDD ile Karadeniz’de Demirağların Yüzü Gülüyor
Modernize Edilen Karabük-Gökçebey-Zonguldak Hattı İşletmeye Alındı
TCDD, YHT ve HT projeleriyle ülkemizin dört bir köşesine demir ağlarını genişletirken, mevcut ağını da yeniliyor, modernize ediyor.
En son rehabilitasyonu, sinyalizasyonu ve telekomünikasyonu yapılan Karabük-Gökçebey-Zonguldak hattı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde Başbakan Binali Yıldırım tarafından 2016 yılının Nisan ayında işletmeye alındı.
1937 yılında Büyük Atatürk’ün demiryolu seferberliği kapsamında inşa edilen Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı, Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı-nın Rehabilitasyon ve Sinyalizasyon Projesi kapsamında, altyapı - üstyapı rehabilitasyonu, sinyalizasyon ve telekomünikasyonu tamamlanarak hizmete sunuldu.
Yeni Yolcu Peronları, Yolcu Bilgilendirme ve Anons Sistemleri…
Proje kapsamında, 101 km altyapı ile birlikte yol yenileme, 149 km balast eleme, 240 km balast profili düzenlenmesi, 120 bin adet travers değişimi, 953.000 metre ray değişimi, 197 adet makas değişimi yapılırken 23 adet istinat duvarı inşa edildi. Hat kesiminde 94 adet hemzemin geçit otomatik bariyerli hale dönüştürüldü ve 41 adet istasyona yolcu peronu yapılarak yolcu bilgilendirme ve anons sistemleri kuruldu.
Yüksek Düzeyli Sinyal ve Emniyet Sistemleri…
Dünyanın en emniyetli sistemlerinden olan ERTMS Level 1 sistemini konvansiyonel hatların içerisinde ilk defa bu hatta kuruldu.
Modern Dizel Setler çalışıyor…
Zonguldak-Karabük-Zonguldak arasında 2 DMU seti Zonguldak-Gökçebey-Zonguldak arasında 6 DMU seti olmak üzere toplam 8 DMU setiyle hizmet verilmeye başlandı.
Bölge halkı, 132 kişilik koltuk kapasitesine sahip DMU ile hızlı, konforlu ve güvenli bir seyahat imkânına kavuştu.
KARS-TİFLİS-BAKÜ ve KONYA-KARAMAN HIZLI TREN PROJELERİ-NDE SONA GELİNDİ…
Avrasya-nın altın zinciri Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı
Avrasya coğrafyasının en büyük ulaştırma projelerinin başında gelen Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattının inşasında sona yaklaşıldı.
Marmaray’ın işletmeye alınmasıyla birlikte Londra’dan Pekin’e kadar kesintisiz demiryolu taşımacılığının mümkün hale gelmesi hattın önemini daha da artırmaktadır.
Projenin Türkiye ayağını oluşturan Kars-ı bölgenin önemli lojistik ve iş merkezi haline dönüştürecek hattın işletmeye açılmasıyla birlikte yıllık ortalama 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesi sağlanması öngörülmektedir.
İnşasında toplam 8 bin 237 kişinin görev aldığı Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattının 2016 yılsonu itibariyle açılması planlanmaktadır.
Konya-Karaman HT- ye Son Dokunuşlar…
Konya- Karaman Hızlı Tren Projesi kapsamında; bugüne kadar bir demiryolu köprüsü, 21 vasıta altgeçidi, 20 vasıta üstgeçidi, 73 menfez, 9 yaya altgeçidi inşa edildi ve 196 bin metre hat serim işi gerçekleştirilerek Nisan 2016 itibariyle projenin % 99'u tamamlandı.
2016 yılı sonu itibariyle Konya-Kaşınhanı arasındaki elektrifikasyon, sinyalizasyon, telekomünikasyon, istasyon inşaatları ve hemzemin geçit düzenleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından hattın işletmeye açıldığında saatte maksimum 200 km hız yapabilen setlerle Konya-Karaman arası seyahat süresinin 48 dakika olmasını planlanıyor.
DEMİRYOLU SEKTÖRÜNÜN GÖZÜ 6 MİLYAR DOLARLIK YHT SETİ ALIM İHALESİNDE
Türkiye, yapılan demiryolu yatırımları sonucunda dünyadaki sektör devlerinin ilgi odağı haline geldi. Önümüzdeki on yıllık süreçte demiryolu sektörüne yapılması öngörülen yaklaşık 45 milyar Avroluk yatırımdan pay almak isteyen dünya devlerinin gözü, 2016 yılı içerisinde gerçekleşmesi planlanan 6 milyar dolarlık YHT Seti alım ihalelerine çevrildi.
Bilindiği üzere, TCDD ilk etapta hizmete giren yüksek hızlı demiryolu hatlarında yolcu taşımacılığı yapmak için 250 km/saat hıza uygun, 419 yolcu taşıma kapasiteli 12 adet yüksek hızlı tren setini İspanya’dan temin etti. Bu setler, 2009 yılından bu yana Ankara- Eskişehir-İstanbul ve Ankara-Konya YHT hatlarında hizmet veriyor.
Yine, saatte 300 km hız yapabilen 7 adet çok yüksek hızlı tren setinin Almanya’dan temini kapsamında teslim alınan 1 adedi Ankara-Konya YHT hattında hizmet vermeye başladı. Teslim alınan ikincisinin test sürüşleri ve diğer 5 adet tren setinin ise üretim süreci devam ediyor.
YHT hatlarının ülke geneline yaygınlaşması sonrası ihtiyaç duyulacak set sayısı 125 adet olarak belirlendi ve mevcut 13 adet set ve araç parkına katılacak olan 6 adet Siemens seti dikkate alındığında 106 adet setin 2023 yılına kadar temin edilmesi hedefleniyor. Bu 106 setin 10 adedinin acil ihyaca binaen uygun yöntemlerle temin edilmesi, 16 adedinin Milli Tren Projesi kapsamında üretilmesi, 80 adedinin ise minimum %53-lük yerlilik katkı payı ile Türkiye’de üretilmesi planlanıyor.
TCDD’nin çıkacağı 80 adet Yüksek Hızlı Tren Seti alım ihalesi için yerli şirketlerle ortaklıklar kurmaya başlayan dünya devleri yaklaşık tutarı 6 milyar dolar olan ihaleler için rekabet etmeye başladılar.
İhale kapsamında 60 adet trenin alımında %53 lük yerlilik şartının aranıyor olması Türkiye demiryolu sektörünün geleceği için çok önemli bir kriter, yabancı firmalarla ortaklıklar kurarak iş tecrübesini geliştirecek olan yerli firmaların ülkemizin ekonomisi için büyük katma değer sağlaması hedefleniyor.