TCDD TEKNİK: “TÜRKİYE’NİN MİLLİ MÜHENDİSLİK GÜCÜ”
TCDD Teknik, 2019 yılında ilk tasarım, ilk danışmanlık, ilk proje ve ilk eğitim faaliyetlerini hayata geçirdi.
TCDD TEKNİK: “TÜRKİYE’NİN MİLLİ MÜHENDİSLİK GÜCÜ”
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türksat ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olarak 2018 yılında faaliyetine başlayan TCDD Teknik, TCDD’nin 168 yıllık tarihi geleneğinden aldığı güçle projeler geliştiriyor. TCDD Teknik, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde kamu destekli özel sektör modelinin ilk örneklerinden biri olarak dikkati çekiyor.
TCDD Teknik, 2019 yılında ilk tasarım, ilk danışmanlık, ilk proje ve ilk eğitim faaliyetlerini hayata geçirdi. Daha sonraki yıllarda şirket, mühendislik ve teknoloji kapasitesini inşa etti ve projeleri bir adım öteye taşıdı. Günümüze gelindiğinde tüm Türkiye geneline yayılmış personel kadrosuyla demiryolu sektöründe uçtan uca sistematik çözümler, modeller üreten bir şirket olarak hizmet vermeye devam ediyor.
TCDD Teknik mühendislik, müşavirlik, sinyalizasyon, demiryolu araçları, sertifikasyon, ölçüm, teknoloji ve enerji alanlarında aktif faaliyet gösteriyor. Demiryollarında uzmanlık gerektiren mühendislik hizmetlerine odaklanılması yaklaşımıyla hizmetlerini sürdüren TCDD Teknik bugüne kadar 350’nin üzerinde tamamlanan ve devam eden projeleriyle Türkiye’nin yerli ve milli olarak ilerlemesi için var gücüyle çalışıyor.
“2028 VİZYONUMUZLA BÖLGEMİZDE ÖNCÜ MÜHENDİSLİK ŞİRKETİ OLACAĞIZ”
TCDD Teknik’in 2028 vizyonuyla bölgesinde öncü mühendislik şirketi olacağının altını çizen Genel Müdür Mustafa Özdöner, şirketin gerçekleştirdiği projelerle Türkiye ulaştırma sektörüne değer kattığını ifade etti. Özdöner şöyle konuştu: “ETCS ve GSM-R sistemlerinin araç üstü ekipman montajı, test devreye alma faaliyetleri, bakım ve onarımı konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanı sıra Ar-Ge süreçlerinde de adım attık. Hedefimiz yerli ve milli şirketlerimizle iş birliğimizi daha da güçlendirmek. Bu sayede Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın vizyonuna katkıda bulunmak. Bölgemizde ve coğrafyamızda teknolojik çözümler üreten lider firma olma hedefimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
“HEDEFİMİZ TÜRKİYE’NİN MÜHENDİSLİK GÜCÜNÜ YURT DIŞINDA DA GÖSTERMEK”
Raylı sistemlerde Sinyalizasyon, demiryolu araçları, sertifikasyon, test ve ölçüm mühendisliği, yapım müşavirlikleri, demiryolu tüm bileşenlerinin tasarımları, akıllı ulaşım sistemleri ve enerji alanlarında çalışmalar yaptıklarını dile getiren Özdöner, şu ifadeleri kullandı: “Raylı sistemlerin tüm altyapı ve üstyapı sistem ve bileşenleri ile bu sistemlerde kullanılan araçların; tasarım, test ve belgelendirme süreçlerini gerçekleştiriyoruz. Akıllı ve sürdürülebilir ulaştırma sistemlerine yönelik özgün teknoloji geliştirme çalışmalarında öncü olmak, ana hedeflerimizden biri. Ulaştırma sektörüne sıfır emisyonlu çözümler sunmak ve sektördeki yurt dışı bağlılığını azaltmayı hedefliyoruz. Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz ve devam eden projelerimizde mühendislik gücümüzü kanıtladık. Bir sonraki adım için hazırlanıyoruz. Önümüzdeki dönemde ülkemize döviz kazandıracak projeler gerçekleştirmek, yurt dışında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ve TCDD’nin ismini duyurmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”.
“DEMİRYOLLARI EMNİYETİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
TCDD Teknik’in, Demiryolu Otomatik Tren Durdurma Sistemi’nin (ATS) yerli ve milli şekilde üretimi için TÜBİTAK Rute ile çalışmalar yaptığını söyleyen Özdöner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demiryollarında emniyeti üst düzeye çıkarmak için öncelikle hat üzerinde kullanılan yer magnetlerinin geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını tamamladık şimdi de araç üzerinde kullanılacak cihazın gelişmelerini de TÜBİTAK RUTE ile gerçekleştiriyoruz Testlerimiz devam ediyor. Bunun yanı sıra TCDD Teknik mühendislerinin geliştirdiği Demir Göz ile de rayların emniyeti üst seviyeye çıkarılıyor. Raylardaki çatlağı tespit edebilen, ultrasonik cihaz Demir Göz ile konvansiyonel hatlardaki ray çatlakları ve kusurları hızlı bir şekilde tespit edilirken buna göre yapılan bakım ve onarım çalışmalarıyla hatların sağlıklı bir şekilde işlemesi sağlanıyor. Buna ilave olarak yurtdışından temin ettiğimiz ölçüm ekipmanlarının raybüse monte edilmesiyle birlikte periyodik olarak tüm YHT ve konvansiyonel hatlarda yol geometrisi, ray ondülasyonu, ray profili, eşdeğer koniklik ve katener hattı parametreleri ölçümlerini uzman kadromuzlagerçekleştiriyoruz.”
SİNYALİZASYONDA ve RAYLI SİSTEM ARAÇLARINDA YERLİ BAKIM HİZMETİ
TCDD Teknik Genel Müdürü Mustafa Özdöner, TCDD demiryolu hatlarında seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin artırılması, mevcut yol kapasitelerinin etkin ve verimli kullanılması, hareketliliğin artırılması, sinyalizasyonda yerli kaynakların ve imkânların daha etkin kullanılması amaçları doğrultusunda TCDD demiryolu ağı sinyalizasyon sistemlerine yönelik bütünsel bir sinyalizasyon eylem planı çalışması yapıldığından bahsetti. Özdöner şunları söyledi: “Bu kapsamda Türkiye’deki ve dünyadaki yeni gelişmeleri de dikkate alan Demiryolu Sinyalizasyon Eylem Planı kısa, orta ve uzun vadede demiryolu sinyalizasyonu ile ilgili yapılacak çalışmalara yol haritası olması amacıyla geniş paydaş katılımıyla hazırlanarak gerekli stratejiler ve yöntemler ortaya koymayı hedefliyor. TCDD Teknik olarak hali hazırda; TCDD Bölge Müdürlükleri mıntıkasında yer alan hatlar da dahil olmak üzere sinyalizasyon sistemleri bakım projeleri gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte TCDD Taşımacılık A.Ş bakım atölyelerinde ana hat lokomotiflerinin boden yağlama, kamera ve kamera sistemleri ile ERTMS araç üzeri ekipmanlarının bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Milli ve yerlilik hamlesi doğrultusunda TÜRASAŞ tarafından üretilen Milli Elektrikli Tren Setlerinin arıza müdahalesi ve bakım süreçleri de yetiştirdiğimiz uzman ekipler ile birliktesağlanıyor. Bakım projelerimizle birlikte, arıza oranları dikkate değer biçimde azaldı. Burada alanında uzman teknik ekibimizin büyük payı var. Biz demiryollarında bütünsel yaklaşımı esas alıyoruz. Sinyalizasyon alanında yaklaşık 400; Demiryolu araçları tarafında ise yaklaşık 100 kişilik yetkin personelimiz ile Türkiye genelinde hizmet sunuyoruz ve bu alanda en büyük şirketlerin başında geliyoruz.
“AR-GE PROJELERİ GELİŞTİRİYORUZ”
“TCDD'nin TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) ile yaptığı iş birliği kapsamında Yerli ve Milli Otomatik Tren Muayene İstasyonu (OTMİ) Geliştirilmesi Projesi'nin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılıyor. TCDD parkındaki muhtelif tip araçların otomatik muayenelerinin belirli hız limitleri içerisinde hareket halindeyken (dinamik olarak) gerçekleştirilmesi amacıyla, dinamik tren muayene istasyonunu oluşturan ölçüm ve tanıma sistemleri geliştiriliyor. Biz de Mini OTMİ projesinin kurulum aşamasından, bakım onarım faaliyetlerine kadar bir dizi operasyonda aktif rol alacağız. Bununla birlikte ray altı izleme sistemlerinin geliştirilmesi ve tüm hat boyunca uygulanmasına yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.”
“KENT İÇİ ULAŞIM ALANINDA ÖNCÜ ŞİRKETLERDEN BİRİYİZ”
“Kent içi ulaşımda yeni hedefler koyarak, mevcut projelerini ileriye taşıyoruz. Başkentray, İzban, Marmaray ve Gayrettepe – Havalimanı hatlarında bakım çalışmalarında aktif rol alıyoruz. Sinyalizasyon, haberleşme, elektrifikasyon, araç, hat ve tesis bakımları da dahil olmak üzere 60 mühendis, 280 tekniker ile hizmet vererek bu alanda da başarılı çalışmalara imza atıyoruz.
TCDD Teknik: Genel Müdürü
Mustafa Özdöner
TCDD TEKNİK HAKKINDA:
TCDD Teknik, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde kamu destekli özel sektör modelinin ilk örneği oldu. 2019 yılında ilk tasarım, ilk danışmanlık, ilk proje ve ilk eğitim faaliyetleri hayata geçti. 2020 yılında TCDD Teknik, mühendislik ve teknoloji kapasitesini inşa etmiştir. 2021 yılına gelindiğinde özellikle teknoloji alanında kapasite inşa çalışmalarımız tamamlanmış ve sistematik çözümler, modeller ürün vermeye başladı. 2024 yılında 1000’i aşkın alanında uzman personeli, 300’ün üzerinde mühendis ve mimarıyla Türkiye’nin teknolojik gelişimine katkı sunuyor.