Teknofest Çerçevesinde Türkiye’de İlk Kez Hyperloop Geliştirme Yarışmaları Düzenlendi
Dr. İlhami Pektaş: Teknofest Çerçevesinde Türkiye’de İlk Kez Hyperloop Geliştirme Yarışmaları Düzenlendi
Teknofest Çerçevesinde Türkiye’de Ä°lk Kez Hyperloop GeliÅŸtirme Yarışmaları Düzenlendi
Dr.Ä°lhami PEKTAÅž
TEKNOFEST Teknoloji yarışmaları kapsamında bu yıl ilk kez TÜBÄ°TAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) öncülüÄŸünde düzenlenen ‘Hyperloop GeliÅŸtirme Yarışması’, 15-19 AÄŸustos tarihlerinde Kocaeli’nde gerçekleÅŸti. TÜBÄ°TAK Gebze YerleÅŸkesinde düzenlenen yarışmaya, 55 üniversiteden 57 takım baÅŸvuru yaptı. Yarışmaya katılmaya hak kazanan 16 takım ve ekip üyesi yaklaşık 250 öÄŸrenci geliÅŸtirdikleri araçları sergiledi. Yarışmanın finalistleri, 30 AÄŸustos-4 Eylül tarihleri arasında Samsun’da gerçekleÅŸtirilecek olan Teknofest’te ödüllerini alacak.
Hyperloop GeliÅŸtirme Yarışması, lisans ve lisansüstü öÄŸrencilerinin manyetik levitasyon ile tahrik teknolojileri geliÅŸtirebilmelerine ve yeni nesil ulaşım teknolojileri konusunda bilgi birikimi kazanmalarına olanak saÄŸlayacak teknoloji odaklı bir yarışma olarak tasarlandı. 5.nesil taşımacılık teknolojisi olarak bilinen Hyperloop, araçların vakumlu tüplerde sürtünmesiz olarak ses üstü hızlara çıkarak seyahat etmesine imkan saÄŸlıyor.
Ä°lk defa Tesla ile SpaceX ÅŸirketlerinin sahibi Elon Musk tarafından küresel gündeme taşınan ve dünyada ilk kez seri üretim çelik boruların uzay teknolojisinde kullanıldığı Hyperloop Konsepti; temelde çelik tüpler içerisinde tekerleksiz araçların sürtünmesiz bir ortamda 1.200 kilometrelik hıza ulaÅŸabilen yük ve yolcu taşımacılığını öngörüyor.
Projeye, TÜBÄ°TAK RUTE, TCDD, TÜRASAÅž, TENMAK, YAPI MERKEZÄ°, ERCÄ°YAS BORU, BOTAÅž ve ARUS destek oldu.
Etkinlikte 5. nesil ulaşım modu olarak anılan Hyperloop teknolojisi kapsamında geliÅŸtirilen araçlar yarıştırıldı. Yarışmaya katılan takımlar; Erciyas Holding tarafından üretilen 208 metre uzunluÄŸunda vakumlu tünelde geliÅŸtirdikleri araçları yarıştırarak Kapsül Tasarımı, Kontrol Merkezi ile HaberleÅŸme, Ä°tki Sistemi Tasarımı, Levitasyon Sistemi Tasarımı, Frenleme Sistemi ve Yarış GüvenliÄŸi alanlarında deÄŸerlendirildiler.
TÜBÄ°TAK RUTE koordinasyonunda düzenlenen yarışmanın finaline ve ödül törenine katılan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TCDD Genel Müdürü ve ARUS BaÅŸkanı Hasan Pezük ile birlikte yarışmaya katılan takımlara “en iyi takım ruhu”, “jüri özel, “özel”, “en iyi senaryo”, “görsel tasarım”, “teknoloji gösterim” ve “teknik tasarım” kategorilerinde ödüllerini verdiler.
Avrupa’nın en iyi Hyperloop altyapılarından birisini gerçekleÅŸtiren TÜBÄ°TAK RUTE, Türkiye’de Hyperloop alanında araÅŸtırma yapmak isteyen akademisyenler, öÄŸrenciler ve ÅŸirketler için burada araÅŸtırma laboratuvarı ve atölyeler kurarak bu teknolojiyi destekliyor.
ARUS, bu projede baÅŸta TÜBÄ°TAK RUTE, TCDD, TÜRASAÅž, YAPI MERKEZÄ° ve ERCÄ°YAS HOLDÄ°NG olmak üzere tüm üyeleri ile öÄŸrencilere ihtiyaç duydukları her konuda malzeme, atölye, avadanlık, vb. destekler saÄŸlıyor.
Türkiye’de ilk kez Hyperloop GeliÅŸtirme Yarışmasını düzenleyen ve baÅŸarıyla sonuçlanmasını saÄŸlayan baÅŸta TÜBÄ°TAK baÅŸkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBÄ°TAK RUTE müdürümüz Dr. Mehmet Ali Çimen olmak üzere tüm ekibine ve projeyi destekleyen tüm kuruluÅŸlarımıza teÅŸekkür eder, çalışmalarında baÅŸarılar dileriz.