TMS TREN BAKIM ONARIM A.Ş., Demiryolu Araçlarına Bakım ve Onarım Hizmeti Veriyor
TMS TREN BAKIM ONARIM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı David Taylor firmaları hakkında bilgiler verdi.
TMS TREN BAKIM ONARIM A.Åž. , Demiryolu Araçlarına Bakım ve Onarım Hizmeti Veriyor
Yüksek hızlı trenlerin bakım ve onarım hizmetlerini gerçekleÅŸtirme yetkinliÄŸine sahip Türkiye’deki ilk özel yerli kuruluÅŸ olan TMS Technic, Ankara’da bulunan motor bakımı üzerine faaliyet gösteren ve kauçuk ve metal bileÅŸimi ürünlerin üretildiÄŸi iki fabrikasıyla faaliyet gösteriyor. TMS TREN BAKIM ONARIM A.Åž. , Yönetim Kurulu BaÅŸkanı David Taylor firmaları hakkında bilgiler verdi.
Yüksek Hızlı Trenlerin Bakım ve Onarım Hizmeti Alanında Türkiye’de Faaliyet Gösteren Tek Yerli Firma: TMS TREN BAKIM ONARIM A.Åž.
RailwayTurkey: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
David Taylor: Demiryolu araçları ve raylı sistemler mühendisiyim, 30 yıldır bu sektörde çalışıyorum. TMS Tren Bakım Hizmetleri baÅŸta Türkiye'deki ilk Yüksek Hızlı Trenlerin (YHT) bakım ve onarımını gerçekleÅŸtirmek amaçlı kurulmuÅŸtur, demiryolu araçları bakım ve onarımını uluslararası standartlarda gerçekleÅŸtirmektedir. TMS bu baÅŸarıyı yoÄŸun eÄŸitimlerin yanı sıra yerel yönetim ve teknik personel sayesinde yakalamıştır. Halihazırda pek çok önemli proje gerçekleÅŸtirmekte olan TMS, bulunduÄŸu bölgenin en iyileriyle çalışma ve farklı zorlukları aÅŸma becerilerini geliÅŸtirme felsefesi ile yoluna devam etmektedir.
RailwayTurkey: TMS’nin kurumsal kimliÄŸi hakkında bilgi verir misiniz?
David Taylor: 2014 yılında kurulan firmamız, 45 beyaz yaka, 205 Mavi yaka personel ile demiryolunun farklı alanlarında faaliyet göstermeye devam etmektedir.22163 Demiryolu Endüstrisi Kalite Yönetim Sistemi ile entegre olarak tüm süreçlerimizi yöneten yerli bir demiryolu firmasıyız. Ayrıca Ankara’da 2 fabrikamız bulunmaktadır. Motor bakımı üzerine faaliyet gösteren fabrikamız 3500 metrekare alanda faaliyet gösterirken kauçuk ve metal bileÅŸimi ürünlerin üretildiÄŸi fabrikamız 4800 metrekare kapalı alana sahiptir.
RailwayTurkey: Hizmetleriniz, üretim ve diÄŸer çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
David Taylor: Firmamız, Çok Yüksek Hızlı Trenlerin, Yüksek Hızlı Trenlerin bakım ve onarım hizmetlerini gerçekleÅŸtirme yetkinliÄŸine sahip Türkiye’deki ilk özel yerli kuruluÅŸtur. Bunun yanı sıra, Banliyölerin, Hafif Raylı Demiryolu Araçlarının, Yük vagonlarının, Yolcu Vagonlarının ve Lokomotiflerin de bakım ve onarım faaliyetlerini yürütebilecek yetkinliÄŸe sahiptir. Aynı zamanda; tüm tip demiryolu araçlarının bakımı ve onarımı, demiryolu sinyalizasyon sistemi devreye alma ve bakımı, cer motor bakım faaliyetleri, Ar-Ge hizmetleri, interaktif mobil sistem, tahribatsız muayene ve test hizmetleri, ileri mühendislik hizmetleri ve yedek parça tedariÄŸi konularında sektörün öncülerindendir.
Demiryolu araçları bakım ve onarımı konusunda tecrübeli ekibimiz ile gerçekleÅŸtirilen tüm faaliyetlerimizde önceliÄŸimiz, ‘Güvenli YolculuÄŸun GerçekleÅŸtirilmesi’dir. Bu noktada her ayrıntı bizim için önem taşımaktadır. Uluslararası demiryolu standartları çerçevesinde gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz bakım ve onarım hizmetlerini modern ve güvenilir ÅŸekilde müÅŸteriye optimal maliyetler ile sunmak; müÅŸteri gereksinimlerini maksimum düzeyde karşılayarak sektörde farkındalık yaratmak temel prensibimizdir.
RailwayTurkey: Yurt içi ve yurtdışında hangi hizmetlerinizde ön plana çıkıyorsunuz?
David Taylor: Yüksek hızlı trenlerin bakım ve onarım hizmeti alanında yurtiçinde faaliyet gösteren tek yerli firmayız. Bu yetkinlik bizi diÄŸer firmalardan ayıran en önemli özelliÄŸimiz. Yurtdışında ise sinyalizasyon ve onboard ekipmanlarının devreye alımı ve arıza giderimi konularında yürüttüÄŸümüz çalışmalarla ile birlikte üretimini yapmış olduÄŸumuz kauçuk metal bileÅŸenli ürünlerimiz ile ön plana çıkmaktayız.
RailwayTurkey: Ä°ÅŸinizin/cironuzun yüzdesel dağılımı hakkında bilgi verir misiniz?
David Taylor: TMS olarak ana projelerimiz, yüksek hızlı ve çok yüksek hızlı trenlerin bakım onarım hizmeti olsa da lokomotif bakım/onarımı ve sinyalizasyon hizmetleri de devam eden projelerimiz arasında bulunmaktadır.
Ciromuzun büyük bir kısmını demiryolu araçlarına sunmuÅŸ olduÄŸumuz bakım ve onarım hizmetleri oluÅŸturmaktadır.
RailwayTurkey: 2022 yılının ilk yarısı ÅŸirketiniz için nasıl geçti? 2021 yılına göre kıyaslar mısınız? Yıl sonu hedefleriniz nelerdir?
David Taylor: 2021 yılına kıyasla 2022 yılında pandemi koÅŸullarının hafiflemesiyle yatırımlarımız ve Ar-Ge çalışmalarımız ivme kazandı. Sinyalizasyon ve onboard ekipmanlarının devreye alımı ve arıza giderimi konularında Ar-Ge çalışmalarımızın real projelere dönüÅŸtürülmesi hususunda kayda deÄŸer bir yol kat ettik. Ä°çinden geçtiÄŸimiz süreçte volatiliteden en az etkilenecek ÅŸekilde projelerimizi yeni yıla taşıyarak hem müÅŸterilerimizin hem de çalışanlarımızın maksimum memnuniyetini saÄŸlamak, en büyük hedeflerimizin başında gelmektedir.
RailwayTurkey: Türkiye’de demiryolu ve raylı sistemler sektörüne yapılan yatırımları da göz önüne aldığınızda paralel olarak sizin de yeni yatırımlarınız var mı?
David Taylor: Demiryolu sektöründe geçtiÄŸimiz yıllarda 2 farklı alanda gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz yatırımlarımızdan bahsedecek olur isek öncelikli olarak 2020 yılında pandeminin yarattığı krizi fırsata çevirerek; raylı sistemlerde kullanılan traction (cer) motorların ve endüstriyel sistemlerde kullanılan AC, DC, tork, servo, spindle ve diÄŸer motor tiplerinin bakım onarımı konusunda hizmet veren motor bakım fabrikamızı faaliyete geçirdik. Kısa zaman içerisinde yapacağımız ilave yatırımlar ile bu tesisimizi OrtadoÄŸu ve balkanlara hizmet veren ve kendi bünyesinde prototip motor üretimini gerçekleÅŸtirmiÅŸ bir tesis haline getirmeyi arzuluyoruz. Ardından 2021 yılında çeÅŸitli sektörlerde kullanılan kauçuk ve metal bileÅŸimi ürünlerin üretildiÄŸi TMS Mars Kauçuk firmamızı hizmete açtık. Hali hazırda üretiminin büyük bir kısmını yurtdışına ihraç eden bu tesisimiz ile birlikte gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz bu yatırımların hedeflerine ulaÅŸabilmeleri adına çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceÄŸiz.