TÜRASAŞ Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. Kuruluşu ve Projeleri
TÜRASAŞ, TÜLOMSAŞ-TÜVASAŞ-TÜDEMSAŞ’ın birleştirilmesiyle, 4 Mart 2020 tarih ve 2186 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile kurulmuştur.
TÜRASAŞ Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş.
Kuruluşu ve Projeleri
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi Anonim Şirketi TÜRASAŞ, ülkemizin lider demiryolu araçları üreticisi konumundaki Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ), Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ) ve Türkiye Demiryolu Araçları Sanayi A.Ş. (TÜDEMSAŞ)’ın birleştirilmesiyle, 4 Mart 2020 tarih ve 2186 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile kurulmuştur.
Bu üç köklü kurumumuzun faaliyetlerinin tek çatı altında toplanması sektöre yeni bir dinamizm kazandırmış ve TÜRASAŞ, yenilikçi bakış açısıyla, sektörel gelişmeleri yakından takip ederek, teknoloji yoğun üretimleriyle daha geniş kesimlere ulaşmak ve istikrarlı büyümenin devamlılığını sağlamak adına önemli bir misyon üstlenmiştir.
TÜRASAŞ’IN KURULUŞ AMACI
-Raylı sistem araçlarının yerli ve milli bir şekilde tasarımı ve üretimi ile kritik bileşenlerindeki yerlilik oranının artırılması esas olmak üzere, yerli sanayinin Ar-Ge, tasarım ve üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi, her türlü raylı sistem araçlarının ve alt bileşenlerinin imalatı ile bakım ve onarımının yapılması ve yaptırılması,
-Amaç ve faaliyetleri doğrultusunda öncelikli olarak ülkemiz ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü raylı sistem araç ve bileşenlerinin proje ve prototip çalışmalarını herhangi bir siparişe bağlı olmaksızın kendi mali kaynaklarını kullanarak gerçekleştirmesi
-Amaç ve faaliyetlerini doğrudan doğruya veya müessese, bağlı ortaklık, işletme, iştirak ve diğer birimleri eliyle yerine getirmesi
olarak belirlenmiştir.
Misyonumuz:
Yenilikçi ve akılcı çözümlerle müşteri ihtiyaçlarını temel alarak raylı sistem araç ve alt bileşenlerinin yerli ve milli olarak tasarımını, üretimini ve bakımını yapmak.
Vizyonumuz:
Raylı Sistem Araç Sektöründe, kendi markasını taşıyan ürünlerle, sektöre yön veren ve tercih edilen şirket olmak.
TÜRASAŞ, RAYLI SİSTEMLER SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK TEMSİLCİSİ KONUMUNDADIR
TÜRASAŞ Genel Müdürlüğü; Eskişehir, Sakarya, Sivas’ta kurulu Bölge Müdürlükleri ile birlikte demiryolu sektöründe 100 yılı aşan tecrübe ve bilgi birikimi, yaklaşık 4000 yetişmiş insan gücü ile toplam 1.400.000 m2 açık, 400.000 m2 kapalı alanda milli ve yerli teknolojiler üreten tesisleri ile ülkemizin Raylı Sistemler Sektörünün en büyük temsilcisi haline gelmiştir.
Raylı Sistem Araçları Sektöründe bugüne kadar uluslararası standartlarda;
-Yeni Nesil Lokomotifler,
-Dizel ve Elektrikli Tren Setleri,
-Yük ve Yolcu Vagonları,
-Dizel Motor ve Cer Motoru
-Yük ve Yolcu Vagon Bojileri
-Cer Konvertörü
-TCMS
gibi ana bileşenleri ve alt ürünleri üreten TÜRASAŞ’ın en önemli hedefi ise sadece ülkemizde değil uluslararası alanda da kendi markasını taşıyan ürünlerle sektörde söz sahibi olmaktır.
YERLİ ÜRETİM KABİLİYETİ
TÜRASAŞ son yıllarda yerli oranlarında artış ve yerli üretimin desteklenmesi hedefleri ile yeni projelere hız vermiştir. Bu hedefler yan sanayimizin de demiryolu araç üretimi kabiliyetlerini geliştirmeye katkı sağlamaktadır. TÜRASAŞ’ ın son yıllarda yaptığı girişimler ve gelişimler sayesinde ülkemiz imkânları ve Türk mühendisler tarafından geliştirilen raylı sistem araçları, müşteriler tarafından büyük ilgi görmektedir.
TÜRASAŞ İHRACAT FAALİYETLERİ
TÜRASAŞ bugüne kadar;
-Amerika, Almanya, İngiltere, İran ve Irak ülkelerine lokomotif,
-Bulgaristan Demiryolları için Yataklı Vagon,
-IRAK Demiryolları için Jeneratör Vagonu ile muhtelif tiplerde Yolcu Vagonu,
-Fransa, Almanya ve Tayland’a lokomotif ve dizel motor parçaları,
-Almanya, Irak ve Fransa’ ya Yük Vagonu,
-Avusturya için Yük Vagonu Bojisi,
İhracatı yapmıştır. İsviçre Demiryolları için Demiryolu Bakım Aracı imalatları devam etmektedir.
AR-GE MERKEZLERİ
Eskişehir Bölge Müdürlüğü Ar-Ge Merkezi
AR-GE Merkezi kurulmasına yönelik çalışmalar ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ nca 5746 sayılı Kanun kapsamında yapılan denetimler sonucunda 2017 yılında Eskişehir Bölge Müdürlüğü Ar-Ge Merkezi onaylanmıştır. Bir kamu kuruluşu olan TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü Ar-Ge Merkezine sahip Kamu kurumları arasında 1. ve ülke genelinde ise 516. olmuştur.
Sakarya Bölge Müdürlüğü Ar-Ge Merkezi
TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğü 2019 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge Merkezi olmuştur.
TÜRASAŞ’IN ÖNEMLİ PROJELERİ
MİLLİ ELEKTRİKLİ TRENİN SETİ PROJESİ
Uluslararası standartlara göre tasarlanan ve üretilen ilk Milli Elektrikli tren setimizin fabrika testleri başarılı bir şekilde tamamlanmış olup yol testlerine devam edilmektedir. 2021 yılı sonunda sertifikasyon işlemlerinin tamamlanmasına müteakip yolcu taşımacılığına hazır hale gelecektir.
TCDD Taşımacılık A.Ş. İle yapılan sözleşme kapsamında 2022’de 4 set, 2023’te 15 set, 2025’e kadar ise toplamda 56 set teslim edilecektir.
Prototip üretimde %65 yerlilik sağlanmış olup, seri üretimde ise %75 yerlilik hedeflenmiştir.
Milli Elektrikli Tren Setleri, işletme hızı 160 km/h olup, Alüminyum Gövdeli olarak üretilmektedir.
Araç gövdeleri işletme sırasında oluşabilecek yüklere, darbelere ve herhangi bir kaza anında çarpışmalara mukavim şekilde tasarlanmış ve alüminyum extrüzyon profillerden üretilmiştir.
Her araç bir motor ve bir treyler boji ile donatılmış olup, motor bojilerdeki 2 adet aks tahriklidir. Tahrikli aksların her birinde 325 kW gücünde elektrik motorları bulunmaktadır.
Seyir emniyeti ön planda olmak üzere yolcu memnuniyeti ve konforu bakımından istek ve beklentileri üst düzeyde karşılayacak özelliklerdedir.
Seti oluşturan araçlar, yolcu konforunu ve güvenliğini sağlayan tren kontrol ve izleme sistemi, otomatik tren durdurma sistemi, elektromekanik yolcu giriş kapıları, tam otomatik iklimlendirme sistemleri, yangın ihbar sistemi, işitsel ve görsel yolcu bilgilendirme sistemi ve kamera sistemleri ile donatılmıştır. Bunun yanında yolcular için seyahat esnasında rahatlıkla kullanabilecekleri Wi-Fi erişimi, yolcuların yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilecekleri mutfak bölümü ve yiyecek içecek otomatları bulunmaktadır. Araçlarda yolcuların tercihlerine göre kullanabilecekleri alaturka ve alafranga vakumlu tuvalet sistemleri mevcuttur. Ayrıca tren setindeki bir araç engelli yolcuların rahatlıkla kullanabilecekleri tuvalet sistemine sahiptir. Bu araçta engelli yolcular için iki adet yolcu bölmesi ve tekerlekli sandalyeleriyle platformdan araca ve araçtan platforma indirilip bindirilmesini sağlayan asansörler yer almaktadır.
Prototip Üretimi yapılan Milli Tren Setlerinde bebek bakım odası da mevcuttur.
Proje, tasarımından üretim sonuna kadar uluslararası akredite bağımsız bir değerlendirme kuruluşu (No-Bo) tarafından denetlenmekte ve her aşaması doğrulanmaktadır.
Bu şekilde ürettiğimiz tren setleri, Ülkemizde ve Avrupa Birliği ülkelerinde çalışabilmesi için gerekli olan TSI Sertifikasına (Karşılıklı işletilebilirlik için teknik şartlar) sahip olacaktır.
GAZİRAY PROJESİ
TÜRASAŞ’ın vizyonel hedeflerinden bir tanesi de hafif raylı sistem araçlarının yerli ve milli imkânlarla tasarım ve üretim projelerini gerçekleştirmektir.
TÜRASAŞ, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin yurtdışı finansman kullanarak açtığı uluslararası ihaleyi kazanarak bir ilke imza atmıştır. İki yıl sonunda ilk setinin teslim edeceğimiz Elektrikli banliyö setleri ile Ülkemizin ihtiyaçlarını yerli ve milli teknoloji kullanarak verimli, ekonomik, sürdürülebilir ve entegre çözümler ile TÜRASAŞ vizyonel hedefine bir adım daha yaklaşmış olacaktır.
2023 yılında 8 set (32 araç) üretilip teslimatı tamamlanacaktır.
225 km/h İŞLETME HIZINA SAHİP HIZLI TREN SETİ PROJESİ
225 km/h işletme hızına sahip olacak yeni Elektrikli Tren Seti projesinin tasarım çalışmaları sürdürülmektedir.
2021 yılı içerisinde proje çalışmaları tamamlanarak, prototip imalatına geçilecektir. 2023 yılında tamamlanması planlanan prototip imalatı ile birlikte 2025 yılında 5 set olmak üzere toplamda 2035 yılına kadar 79 set Taşımacılık A.Ş. ye teslim edilecektir.
E 5000 MİLLİ ELEKTRİKLİ LOKOMOTİF PROJESİ
Milli tasarım ve ileri teknoloji ile Elektrikli Anahat Lokomotif üretiminde dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması için çalışmalar devam etmektedir.
TÜBİTAK-RUTE ve özel sektör işbirliği ile yürütülen Elektrikli Anahat Lokomotif projesinde tasarım ve imalat kabiliyeti kazanılması ve yerlilik oranının prototip araçta % 60, seri üretimde ise % 90’a çıkarılarak ülkemizin bu alanda dışa bağımlılığının azaltılması hedeflenmektedir.
TCDD Taşımacılık A.Ş. ile yeni yapılan üç yıllık sözleşme gereği 2023 yılı sonuna kadar 20 adet E5000 tipi Lokomotif imal edilecektir.
Milli CoCo Tipi (Üç Akslı Boji) Anahat Lokomotif Platformu Geliştirilmesi
E5000 projesinden elde edilen tecrübeyle birlikte Türkiye coğrafyasına daha uygun Co-Co aks tertibatına sahip (3 akslı boji) Milli Lokomotif Platformu projesine başladık. 2023 yılında prototip imalatının gerçekleştirilmesi planlanmıştır.
V81200HP ÖZGÜN MOTOR PROJESİ
TÜBİTAK, TCDD Taşımacılık A.Ş., Marmara Üniversitesi ve özel sektör işbirliği ile yürütülen Raylı sistem araçları için 8 silindirli 1200 HP gücünde milli tasarıma sahip özgün motor geliştirme projesi, ülkemizin bu özellikte ilk yerli motorunun üretimine imkan sağlayacak ve dışa bağımlılık ortadan kaldırılacaktır. Lisansı ülkemize ait özgün yeni nesil dizel motor ailesinin geliştirilmesi ve prototip imalatının gerçekleştirilmesi ile lokomotif, enerji sektörü ve marine motor ihtiyaçlarının karşılanması sağlanacaktır.
DEVAM EDEN DİĞER AR-GE PROJELERİ
-Hibrit Lokomotif,
-TLM16V185 tipi Dizel Motor Modernizasyonu,
-Yataklı Vagon,
-VIP Yataklı Vagon,
-Cer Konvertörü,
-Lokomotif İzleme Sistemi /TLMS,
-Yangın Söndürme Vagonu,
-Sgmmnss Tipi 40’ Platform Vagon,
-Sggrs 80’ Tipi Platform Vagon,
-K Tipi kompozit disk balata ve blok balataların tasarım ve geliştirilmesi
-Farklı Tipte Demiryolu Bakım Araçları
için Ar-Ge projelerimiz de devam etmektedir.
TAMAMLANAN PROJELER
E 1000 ELEKTRİKLİ LOKOMOTİF PROJESİ
TÜBİTAK ile birlikte modern sürüş ve 1 megavatlık cer sistemiyle ön plana çıkan E1000’in tüm yazılım ve alt yapı çalışmaları, fabrika ve yol testleri, prototip üretimi yüzde yüz yerli olarak gerçekleştirilmiştir.
DİZEL ELEKTRİKLİ MANEVRA LOKOMOTİFİ TASARIM VE ÜRETİMİ
%90 Yerli Oranına sahip milli dizel elektrikli manevra lokomotifi (1200 HP) tasarlanmış ve üretilmiştir.
Dışa bağımlı dizel hidrolik tip yerine yerli ve milli dizel elektrikli tip manevra lokomotifi üretilmiştir. Bu lokomotiften Şirket ve özel sektör için toplam 8 adet üretilmiştir.
YENİ NESİL DİZEL ELEKTRİKLİ LOKOMOTİF ÜRETİMİ
WABTEC Transportation Firması ile işbirliği kapsamında daha önce imalatı tamamlanan 10 adedi ihracat amaçlı toplam 31 adet lokomotife ilave olarak 2020 yılında özel sektör firması için 5 adet lokomotifin imalatı tamamlanarak teslim edilmiştir.
ELEKTRİKLİ LOKOMOTİF ÜRETİMİ
ROTEM işbirliği ile 2014-2015 yıllarında 72 adet elektrikli lokomotif üretilmiştir.
DİZEL TREN SETİ ÜRETİMİ PROJESİ
Gelişen demiryolu altyapısına bağlı olarak ortaya çıkan yeni tip araç ihtiyaçlarını karşılamak için 2010 yılından itibaren “Set” üretimlerine ağırlık verilmiştir. TCDD tarafından verilen 84 araçlık ve 124 araçlık iki sipariş kapsamında günümüze kadar 208 adet Dizel Tren Set aracı imal edilmiş ve 2019 yılı sonunda tamamlanan bu projeler ile 52 setlik ( 4 araçlı) bir Dizel Tren Seti filosu işletmeye verilmiştir.
KONVANSİYONEL YOLCU VAGONLARI
Tasarımı TÜRASAŞ’a ait TVS 2000 serisi klimalı lüks vagon üretimi 1994 yılında başlanmış ve 2007 yılına kadar 352 adet üretilmiştir.
TCDD Taşımacılık A.Ş. ile yeni yapılan üç yıllık sözleşme gereği 2023 yılı sonuna kadar farklı tiplerde 41 adet yolcu vagonu imalatı gerçekleştirilecektir.
PULMAN VAGON
TÜRASAŞ tarafından tasarlanan TVS-2000 Pulman Vagon; serisinin ilk örneğidir. Seyir emniyeti, yolcu konforu, iç dekorasyon ve renk seçiminde estetiğe önem veren özgün bir anlayışın ürünüdür.
YEMEKLİ VAGON
TÜRASAŞ tarafından tasarlanan TVS-2000 Yemekli Vagon, TVS-2000 serisi yolcu vagon ailesinin bir üyesidir.
JENERATÖR VAGON
TÜRASAŞ tarafından tasarlanan Jeneratör Vagonlar; elektrifikasyon olmayan hatlarda tren dizisinde bulunan yolcu vagonlarının elektrik sistemlerini beslemek için kullanılmaktadır.
PERSONEL KONAKLAMA VAGONU
TÜRASAŞ tarafından tasarlanan Personel Konaklama Vagonu; yol bakım onarımları vb. hizmetlerde çalışan personellerin tüm barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilmektedir.
YÜK VAGON PROJELERİ
TÜRASAŞ; ülkemizin ve özel sektörün uluslararası standartlarda çeşitli tipte yük vagonu üretimi, bakım ve onarım ihtiyacını karşılamaktadır.
TÜRASAŞ tarafından üretilen yeni nesil yük vagonlarının Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattında kullanılıyor olması ve yurt dışına ihraç edilen yüzlerce yük vagonu TÜRASAŞ’ın vizyonu ve kabiliyeti açısından örnek olarak gösterilebilir.
Ayrıca imal edilen yeni nesil yük vagonları, hafif darası sayesinde daha fazla yük taşıyabilmesi ve bakım maliyetinin düşük olması nedeniyle pek çok uluslararası lojistik firmanın ilgisini çekmektedir.
TCDD Taşımacılık A.Ş. ile yeni yapılan üç yıllık sözleşme gereği 2023 yılı sonuna kadar farklı tiplerde 2050 adet yük vagonu imalatı gerçekleştirilecektir.
TCDD TAŞIMACILIK A.Ş.
Üç köklü kurumumuzun faaliyetlerinin tek çatı altında toplanması ile yeni bir dinamizm kazanan TÜRASAŞ; ana müşterimiz TCDD Taşımacılık A. Ş. envanterinde bulanan araçların bakım/onarım/revizyonlarını ve yeni araç ihtiyaçlarını karşılamak üzere TCDD Taşımacılık A.Ş. ile ilk defa üç yıllık bir sözleşme imzalamıştır.
2021-2023 yıllarını kapsayan sözleşmeye göre TÜRASAŞ;
Tip
Adet
Yolcu Vagonu İmalatı
41
Yük Vagonu İmalatı
2050
Milli Elektrikli Tren Seti (160km/h) İmalatı
19 Set (Her bir set 5 araçlı, toplam 95 Araç)
Milli Hızlı Tren Seti (225km/h)
1 Set (8 araç)
Milli Elektrikli Lokomotif İmalatı
20
Milli Dizel Co-Co Lokomotif İmalatı
1
Akülü Manevra Aracı
6
Muhtelif Tipte Yolcu Vagonu Bakımı
683
Muhtelif Tipte Yük Vagonu Bakımı
7848
Muhtelif Tipte Lokomotif Bakımı
191
YHT Bakımı
12 Set
Marmaray Tren Setleri Bakımı
16 Set
Dizel Tren Seti Bakımı
39
ürün ve hizmetleri sağlayacaktır.