Türk Demiryolu Zirvesi, 164 Yıllık Demiryolu Kültürüne Sahne Oldu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Sirkeci Garı'nda düzenlenen Türk Demiryolu Zirvesi tamamlandı. Dört gün boyunca tarihi Sirkeci Garı’nda ziyaretçilerini ağırlayan zirve, online platformlarda da yoğun ilgi gördü.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından organize edilen ve demiryolu sektörünün liderlerini alanında uzman isimlerle buluşturan Sirkeci Garı’nda düzenlenen Türk Demiryolu Zirvesi tamamlandı. Türkiye’de ilk kez düzenlenen zirvede, Türk demiryolu dünyasındaki en önemli gündem maddeleri sektörün öncü isimleri tarafından masaya yatırıldı. Türkiye’nin demiryolu alanındaki gelişiminin gözler önüne serildiği Türk Demiryolu Zirvesi’nde, yerli ve yabancı sektör öncülerinin katılımı ile düzenlendi. Avrupa’dan Türk Demiryolu Zirvesi’ne katılan önemli isimler hem kendi ülkelerindeki demiryollarında yapılan reformları değerlendirdiler hem de Türkiye ile bu alanda yapılabilecek iş birliklerini gündeme getirdiler. Tarihi Sirkeci Garı’nda deneyim alanları ve çeşitli sergileri ziyaretçilerine açan Türk Demiryolu Zirvesi aynı zamanda sosyal medya platformları, zirve web sitesi ve mobil uygulamalar dahil, tüm online platformlardan canlı olarak izlendi. Dört gün boyunca büyük bir ilgiyle takip edilen Türk Demiryolu Zirvesi’ni 9 milyon 102 bin 530 kişi Twitter'dan, 202 bin 631 kişi de YouTube'dan takip etti.
“Devrim niteliğindeki büyük yatırımlara yön verecek fikirler”
Türk Demiyolu Zirvesi, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirilen moderatörlüğünü Hakan Çelik’in yaptığı “2023 Demiryolu Vizyonu Oturumu” ile kapanışı yaptı. Bakan Adil Karaismailoğlu, demiryollarında devrim niteliğinde atılımlar yapacaklarını ve Türk Demiryolu Zirvesi’nin de yapılacak bu atılımlara ışık tutacak bir etkinlik olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Türkiye’de var olan 164 yıllık demiryolu kültürünü oturtmaya çalışıyoruz. Zirvemiz demiryolu kültürümüzü yansıtması açısından büyük önem taşıyor. Etkinlik kapsamında Anadolu topraklarından getirip sergilediğimiz ‘Kara Tren’ ile ‘Hızlı Tren’i bir arada görmek Türkiye’nin demiryolu alanındaki gelişimini görmek açısından önemli. 21-24 Ekim tarihleri arasında düzenlediğimiz zirvemize katılıp fikirlerini paylaşan yerli ve yabancı tüm katılımcılarımızın fikirleri bizim için çok değerli. Buradaki fikirlerin ileride yapacağımız devrim niteliğindeki büyük yatırımlara yön vereceğini düşünüyorum.”
Sirkeci Garı, Tarihi Demiyolu Müzesi olarak hizmet verecek
Sirkeci Garı'nın önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak müze şeklinde değerlendirileceğini aktaran Karaismailoğlu, "Sirkeci Garı ile Kazlıçeşme arasında bisiklet yolları, sosyal alanlar ve rekreasyon alanları olan bir yapı kurmayı hedefliyoruz. Sirkeci garı da ağırlıklı olarak elden geçirilerek Tarihi Demiryolu Müzesi olarak hizmet verecek. Bununla ilgili bir çalışma hazırlıyoruz." diye konuştu. Bakan Karaismailoğlu, "Onun planlamasını yaptık, kısa zamanda tanıtımını da yaparız. Artık trenden inen bir yolcu, bir mikro hareketlilik aracıyla kısa mesafede ulaşmak istediği yere rahatlıkla ulaşacak. ifadelerini kullandı.